3D Aниматори

Член од
9 јуни 2006
Мислења
66
Поени од реакции
0
Овдека можеме да постуваме наши 3D модели,текстури,туториали, анимации или пак некој нека побара помош во случај ако заглави некаде
околу некоја 3D загатка.Можеме да си кажуваме некои финти или пак да упатите некого која е најдобра 3д алатка за правење 3д анимации.
Работам во Maya Personal Learning edition 7 и мислам дека е подобар од Studio Max.
Како и да е можеме и да си дадеме некој сајт преполн со туториали или готови 3д модели за анимирање.

Што е во суштина загатката во 3д.
-Првин ја правиме околината.
-После моделираме (правиме некој карактер - некој модел)
-Подоцна ги боиме околината и карактерите што сме ги направиле
-Следно е ставање на коски или прикачување на потребни коски на карактерот (зависи по потреба)
-Потоа на нашиот карактер му ги даваме контролите за полесно анимирање
- Правиме наша анимациа ако е се убаво направено
-Потоа можеме да ја преуредиме сцената со разни ефекти(на пример светла и текстури)
- И на крајот рендерираме во нашиот посакуван формат.
Во 3д техниката мора да се определиме на една стручна работа : Моделирање,Анимирање,Боење,Правење Текстури,Светлосни ефекти
Јас исклучиво работам на Моделирање а Анимирањето ке си дојде само по себе ;)

- Eве еден модел за почеток е во .mb формат и можат да го превземат сите оние кои што имат Маya алатка.
http://www.simplymaya.com/download_pages/download.mhtml?downloadid=315

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Меѓу сите работи кои што сакам да ги научам во најскоро време е и 3д моделирање.. само не ликови, туку сцени, пејзажи.. колку што имам читано, 3dsm за такви работи е далеку пред Maya.. ќе го набавам деновиве, па што сака нека е, и да почнам веќе еднаш (=

S

Stef Bachatero

Гостин
rabotev i mi se rasipa kompjuterot,pa mi se izbrisa a inace rabotev zaedno so rade,duffy i jack

Член од
9 јуни 2006
Мислења
66
Поени од реакции
0
P.Overdrive напиша:
Меѓу сите работи кои што сакам да ги научам во најскоро време е и 3д моделирање.. само не ликови, туку сцени, пејзажи.. колку што имам читано, 3dsm за такви работи е далеку пред Maya.. ќе го набавам деновиве, па што сака нека е, и да почнам веќе еднаш (=

Хм.Изгледа дека си читал нешто грешка пејсажи,сцени ликови се само една стотинка од Маya - разгледај малце што нуди Maya по списанија или интернет па види и тогаш ке праиме муабет... - Не е за џабе Shrek i King KOng филмовите да се праени во maya... Пробај прво во Maya да работиш ке ти се засвиѓа и ке ти помогнам малце за почеток ако сакаш--- Уживај и Пливај:je:

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
тоа е малце тешка работа 3д моделирање, за да бидеш успешен во тоа мораш да се посветишш многу на тоа.

Член од
6 февруари 2006
Мислења
94
Поени од реакции
1
Дали некој може да ме упати до 3DS-Max туториал за како да претворам вектор лого дизајнирано во Illustrator во 3D oбјект? Го имам логото завршено, но би сакал да го имам во 3D верзија за најновиот сајт кој го работам.

Сакам да постигнам ефект сличен на ова:

Тешко е?

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Мислам дека го имаш тој туторијал во самиот 3DS MAX. ЈАс од дамна немам седнато да го чепкам малку, не дека бев ѕвер или нешто туку си се учев и за ова ако добро се сеќавам треба да го ставиш логото за впозадина, да го нацрташ со линни и после да ја искористиш алатката Bevel мислам дека се викаше ама не сум сигурен, ај ќе го инсталирам деновиве и ќе видам како што беше зашто стварно ми е интересно ова.
Иначе еве јас имам прашање некои викаат 3Ds MAx е подобар. други викаат Maya e подобра, е сега ме интересира што е подобро за учење, да навлезеш во 3D моделирање? Истотака имам 3Ds Max 6 и Maya PLE 6 дали вреди да се симињаат новите или прво јас да научам барем малку еден од овие па после да се заебавам со понови верзии?

Член од
4 март 2006
Мислења
99
Поени од реакции
3
3ds max си бара многу живци додека го научиш, после е полесно...

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
StevoMC напиша:
rabotev i mi se rasipa kompjuterot,pa mi se izbrisa a inace rabotev zaedno so rade,duffy i jack
Шо ме мешаш мене бре :):):) а раде е GarDiaN на форумов :):)

Еве мој удел у темава
http://www.3dcafe.com
http://www.3dkingdom.org
http://www.max-realms.com

Иначе не сум некој аниматор...порано ме интересираше тоа (не дека сеа не ме интересира ама немам време покрај форумов :):):)) омилен програм Maya

VIRTUAL

knowledge is power
Член од
4 мај 2006
Мислења
327
Поени од реакции
2
Јас имам гледано кадешто работат н 3d Max и гледам дека има многу опции али е и доста интересно а исто така има голема динамика во работата и 500 милони под менија а и плагини па реактори па шотијазнам јас... ептен е тежок!

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.969
Дајте некој линк за да симнам програмче за 3D Моделирање едноставно за почетници, ме интересира тоа ама не знам ништо, сакам да почнам со нешто лесно. Шо препорачувате?

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
Јас за 3д моделирање/анимирање знам дека се добри Maya 7.0 ili 3d studio Max.....е сеа за почетници ке почнеш со некој почетнички туториали :):):)

Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
Dali u Makedonija moazt da se najdat dobri animatori, na koi mozish da s epotprish deka ke ja izvrshat rabotata na visoko nivo, po koja cena se raboti na proekt... Naskoro ke mi trebaat 3D animatori, pa mi trebaat informacii.

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
Dejan] напиша:
Dali u Makedonija moazt da se najdat dobri animatori, na koi mozish da s epotprish deka ke ja izvrshat rabotata na visoko nivo, po koja cena se raboti na proekt... Naskoro ke mi trebaat 3D animatori, pa mi trebaat informacii.
Да има такви.....кажи ми што мислиш да правиш (што ке анимираш) па ке пробам да најдам нешо број ово од 3Д аниматори шо работат професионално па договарајте се после вие :):):)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
DuFFy напиша:
Јас за 3д моделирање/анимирање знам дека се добри Maya 6.0 ili 3d studio Max.....е сеа за почетници ке почнеш со некој почетнички туториали :):):)
Има 7мица касниш Дафи :)
Дејан секако дека има а цената зависи од проектот

Kajgana Shop

На врв Bottom