Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Основа на проблемот со пушачите е нивната себичност.
Во врска со наведувањето на примери од купот нерешени еколошки проблеми (индустрија во или блиску до градовите, загадување од издувни гасови од автомобилите и слично), наведените проблеми се реални и треба да се решат ама нереално е да се очекува сето тоа да се реши во еден ден. Значи ако се почнало од проблемот со пушењето и тоа е чекор напред, нели?
Игнорирајте го сето ова и ако можете кажете дека не се работи чиста, сирова... себичност.
:oftopic:
Ептен си се распишал ко за прв пост ахах се гледа дека си ни го збирал одамна :pos2::pos2::pos2::smir::smir:

Ти бе сето ова сериозно го мислиш?
Абе пријателу куќа не се гради од кров треба темели да се направат прво! Сам кажуваш дека има и поголеми проблеми. Од економски аспект законов е ужас. Државата пак ја утна работава. Сега во ек на оваа криза тие си скратуваат пари кои мора да ги има во буџет, значи ќе фрчат казни, не само за пушачите, контролите ќе бидат за мерак на секој чекор полицаец, ќе се казнува за се живо диво само дупката да се пополни.

Не е себичност туку е личен избор! Како што јас тебе не можам да ти кажувам каде да одиш и што да правиш така и ти не можеш да му кажуваш на некој што да прави! Модерно кажано: тоа е демократија!!!

и сакаш да кажеш сега дека треба 20 пушачи да ги трпат телесните мириси на 3 непушачи ?? и прекрасниот мирис на уждриготини од зелка и десетка со кромид ?

Шо ти е убава компарацијата.
20 пушачи мирисаат на цигари, а овие тројцава не само што не пушат, не се бањаат и не мијат заби туку и uber-вегетаријанци се на зелка и кромид.
Ти фали уште „На таван спијат, вошки вријат“.

Не е баш точно. Ако не пушиш или ако не можеш да толерираш цигари, тогаш немаш социјален живот. Односно нема искачање по кафиќи, дискотеки, па дури ни бифе на факултет ако не прифатиш дека ќе го јадеш димот. Неможеш ни асоцијален живот да имаш по играчници, зошто таму е пак бетер.

Законот не е идеален бидејќи се оди од една крајност во друга, ама ете, тоа е.
Додуша и овде не си сосем во право. Точно е дека не е секој и секогаш во право, но поентата која се труди да ја докажи е онаа која вреди. Е сега, велиш општо непушачи, и личности кои не толерираат цигари, сега да генерализираме уште малку, ама сепак ќе ги одвојам, има непушачи заради здравствени проблеми, и непушачи заради лично мислење ака личности кои не толерираат цигара. Во случај на вторите, разбирам како е да го почитуваат своето мислење, но пак се сведува на избор. Доколку тие не се социјализираат не се само пушачите виновни, него и тие самите затоа што свесно го игнорираат изборот, заради тоа што ниту една опција не им одговара до крај.
Сепак, доколку личноста не толерира цигари дотолку да го запусти социјалниот живот во кафиќ, би требало да има друштво со себе, најверојатно непушачи, затоа што личноста која јас и ти ја збориме во овој случај не толерира воопшто цигари. Нема ризик за социјалниот живот тогаш не? А и зборите како да сме ептен малцинство непушачиве, па премногу ги има, и секаде, па сеа и да имаш друштво пушачи, ако ти се стварно добри другари можеш да ги замолиш да не палат цигари, барем полчас или час на одмори/муабети, за да бидат со тебе.

Сепак....

Ја не видов ниту една тема отворена за грижата за здравјето за нас пушачите, ниту па дека на некого отровно му пречи дим, пред да почнат да се носат закониве.

Ајдеее, ти не виде значи нема, не постои... се се врти окулу тебе, нели? Јас. Јас. Јас. :)

Не се работи за личната перцепција на димот, туку... та-даа... за штетноста на истиот. Не ме терај сеа да постувам линкови кон работи кои и онака најверојатно нема да помачиш ни да ги отвориш... има еден куп научни трудови и статистички испитувања кои јасно зборуваат за поврзаноста на пасивното пушење и тешки здравствени нарушувања.

@Бет и сличните, TLDR верзија овојпат: Уживајте си во цигарите... надвор.

У цела Европа паднал законот, само на нашиве им текна сеа!Колку да те казнат да се пуни буџетот.:uvo:

Ајдеее, ти не виде значи нема, не постои... се се врти окулу тебе, нели? Јас. Јас. Јас. :)

Не се работи за личната перцепција на димот, туку... та-даа... за штетноста на истиот. Не ме терај сеа да постувам линкови кон работи кои и онака најверојатно нема да помачиш ни да ги отвориш... има еден куп научни трудови и статистички испитувања кои јасно зборуваат за поврзаноста на пасивното пушење и тешки здравствени нарушувања.

@Бет и сличните, TLDR верзија овојпат: Уживајте си во цигарите... надвор.
Aјдее... одиме од ново... не се работи за негирање на штетноста од димот, која е неспорна, туку за та-даааа... глупото решение, кое поглупо не може да биде.

Одамна си го читам форумов, ама прв пат не можам да одолеам да не напишам нешто. Едноставно, многу ми мило што ги гледам крокодилскиве солзи на зависнициве тука по форумиве па помислив, редно е да им се стави малку сол на раната додека е уште отворена! :tapp:

Можеби е помалку и злобно, ама после толку години чиста дискриминација конечно... IT'S А PAYBACK TIME! :baeh:

Ване, ме натера после толку време да се логирам.
Добро бе мајку му стара, батали другиве шо не искочиле од шупа па не знаат што е бел ден, па се вадат на европеизација и триста слични работи. Немој, аман немој барем да се фаќаш на такви ниски глупави финти.
Знам, и знаеш многу добро како е во таа Европа. Пред месец дена се вратив од Прага, се отрув од пушење цигари. Во хотелска соба си пушев, си платив пушачка соба, си запалив цигара, мераци. На Вејводу си седнав, си јадев, си пиев Пилзен пиво, се отрув со цигари. А жалосно е што ја мислев дека ЈАС сум пушач...а да ти имало и поопасни од мене. Во дискотека прст пред око не се гледаше. Баш од димот.

Ние дека сме морони од народ (каков народ таква влада), и не знаеме да почитуваме вистински закони, и да ги носиме истите, тогаш се залажуваме со вакви "модифицирани" закони, кои што дефакто се фашистички. Контрола врз проста маса. НЕ СМЕЕ БЕ АЛО!
Имаш одделни простори, иди си таму ако не ти се пуши. Како и цел свет, така и кај нас. Но не би биле ние балканци доколку не би биле различни нели???

1. Непушачи. Да, ве разбирам. Ви пречи димот. Но, да напоменам дека ВИЕ доаѓате со нас, ВИЕ се дружите со нас, НИЕ сме "the funny people". Има места каде што нема да ви пречи димот. Има празни кафичи. Идете таму. Но не, не ви одговара.
2. Ви доаѓам дома, ве почитувам, не палам цигара во ваш дом доколку не пушите самите. Од денеска натаму, кој ми стапне дома има на тераса да мрзне дур јас си палам цигара во мој дом. Нормално, за да не ви штетам на вашиот ОХ ТОЛКУ ЗДРАВ ЖИВОТ.
3. Загрижени, мили мои непушачи. Филип Морис имаше многу добра кампања еднаш за истава проблематика. Билборд на сред автопат. Познатиот каубој на Марлборо. Слоганот гласи...Годишно умираат толку и толку луѓе од сида, толку од сообраќајни несреќи, толку од она...а само бедни 0.5% (дали и толку) од рак на бели дробови. You choose. Така да не ми дриблајте математика, не ве бива. Губите.

Ване, ќе се навратам на тебе и старион дедо од 102 години. Му завидуваш? Мрш у село. Не туку живеј си во град. Град како град знаеш што нуди. Drugs sex and rock and roll.
Ај се глеаме утре на работа и ќе ти дувам у фаца. :)

3. Загрижени, мили мои непушачи. Филип Морис имаше многу добра кампања еднаш за истава проблематика. Билборд на сред автопат. Познатиот каубој на Марлборо. Слоганот гласи...Годишно умираат толку и толку луѓе од сида, толку од сообраќајни несреќи, толку од она...а само бедни 0.5% (дали и толку) од рак на бели дробови. You choose. Така да не ми дриблајте математика, не ве бива. Губите.

Овој е бољи...
marlboro.jpg

Ај се глеаме утре на работа и ќе ти дувам у фаца. :)

Пеер, јес да можеш си ја дозволиш казната, ама има и подобар начин да потрошиш 300Е... :-Р

Ич не ме занима какви сељачишта го правеле законот и од кои (задњи, т.е. буџетски) побуди... Најважно ми е дека го штити здравјето на сите.
А за рекламата на Филип Морис -има и подобри, ама немој да ми кажеш дека утре кога ќе имаш деца ќе им ја пуштиш да ја гледаат... :nenene:

P.S. Иначе сега во Прага се легални и поинтересни работи од цигари... :-P

Овој е бољи...
marlboro.jpg

Ајде де....кај има пишано причина за смрт-цигари:pos2:

Јас велам Автобусите на ЈСП ве убиваат со јаглероден моноксид и тешки метали.....башка окта и SO2...а тука фама се крева.

Ова е ДИСКРИМИНАЦИЈА.

Па и Криминал-5000 евра за фирмите....во 100 чекори...

Пеер, јес да можеш си ја дозволиш казната, ама има и подобар начин да потрошиш 300Е... :-Р

Ич не ме занима какви сељачишта го правеле законот и од кои (задњи, т.е. буџетски) побуди... Најважно ми е дека го штити здравјето на сите.
А за рекламата на Филип Морис -има и подобри, ама немој да ми кажеш дека утре кога ќе имаш деца ќе им ја пуштиш да ја гледаат... :nenene:

абе не се вади на здравје, поминуваш секој ден по 12 саати на 2 километри од ОКТА, ало....знаеш колку смешно звучи тоа ако се вадиш на цигари?? Да, се согласувам на работа и слично да не се пуши, ама шо мајка ти пречи во ресторанот доле да се пуши? Кај се видело кафе без цигара? Приметуваш дека е празен БАШ поради тоа што не се пуши??
А на детето мое ќе му пуштам и порничи ако треба, и кондоми ќе му купам. Мое дете, моја одлука, да не сакаш и за тоа закон да донесат?? Дај бе не дриблај, смешно е.
Треба да има закон за пушење, ама треба да има и дефинирани правила за пушачите исто. Дека вака испаѓа пушачите се дискриминирани. Цигара смееш само на улица да запалиш, и штом ја запалиш ти доаѓа џандар и те казнува дека не смееш да фрлаш пикавци на земја (дека нормално канти немаме).

И ти кажав, ако сакаш здрав живот и толку си загрижен за димот на цигарите, мрш у село со крави и кози, ќе живееш 102 години. Пер, смешно е, дека многу добро знаеме колку алкохол се конзумира после треча смена, па за цигари ќе се пазам сеа...је рајт :)
Не постои начин кој што може да го оправда глупиов закон. НЕМА! Ама ќе го сменат, слушај ми го зборот. Пљукни ме во фаца ако не испадне по мое. Ќе наполнат прво буџет со казни, па ќе го променат како што си беше. После пушалната горе пак ќе си ја барам и ќе си се испружам со штека цигари, па пробај после влези да ме поздравиш...ако успееш да ме најдеш од димот :)

P.S. Иначе сега во Прага се легални и поинтересни работи од цигари... :-P
Да НА СИТЕ...

енивеј во килограм скара има катран колку во 400000 цигари-па што мислите???
Да се забрани скара....т.е штетна е,а да дозволат само електрична???

Го забранија пушењето , зошто изгуби од својата убавина. Почна да пуши кој како стигне, каде стигне и што стигне. Пушењето е аристократска особина и овој закон е токму тоа, враќање на пушењето на правиот пат. Па добро бе пушачи, па вие треба да се радувате на законот, па така ќе се направи само една лустрација на сите оние кои досега на вашиот грб направиле пушачка кариера и придонеле да ви го уништат вашето задоволство. Сите оние кои придонесоа да се донесе овој закон едноставно ќе се покажат со име и презима и ќе исчезнат, а вистинските патриотски пушачи ќе дојдат до израз. Стоп за петоколонашите и ситните подлизурковски пушачи кои направија премногу дим, кој создаде лажна слика за вистинските пушачи!

Aјдее... одиме од ново... не се работи за негирање на штетноста од димот, која е неспорна, туку за та-даааа... глупото решение, кое поглупо не може да биде.

Okej решението не е идеално, барем не за вас пушачите. Ама секако е подобро од ова до сега што беше.
Иначе иако на тебе ти е јасно ама на многу овде изгледа не им е јасна.... штетноста од димот па затоа сакав да повторам штетноста од димот, штетноста од димот , штетноста од димот... е штетна. :nesum:

На многу од карактерите на форумиве изгледа тешко им иде читање на текстови подолги од реченица-две па можеби мало „илустрирање„ на проблемот ќе им помогне да го визуелизираат...

hl1.jpg
dl2.jpg

Лево е бел дроб на непушач, десно на пушач.
(не дека фотографииве се сосема релевантни за неидеалноста на моментното законско решение ама релевантни се за согледување на комплетната слика на ситуацијата)

Okej решението не е идеално, барем не за вас пушачите. Ама секако е подобро од ова до сега што беше.
Иначе иако на тебе ти е јасно ама на многу овде изгледа не им е јасна.... штетноста од димот па затоа сакав да повторам штетноста од димот, штетноста од димот , штетноста од димот... е штетна. :nesum:

На многу од карактерите на форумиве изгледа тешко им иде читање на текстови подолги од реченица-две па можеби мало „илустрирање„ на проблемот ќе им помогне да го визуелизираат...

hl1.jpg
dl2.jpg

Лево е бел дроб на непушач, десно на пушач.
(не дека фотографииве се сосема релевантни за неидеалноста на моментното законско решение ама релевантни се за согледување на комплетната слика на ситуацијата)

Ало Марс овде земја абе ѓо јадеме ние овде гомна цело време ??? ти имаш напраено лоботомија или се спремас за истата тренираш шотие филмов еј човек,ти не разбираш или не разбираш ама ич кур не ме боли какви се белите дробови на пушач а какви на непушач сваќаш или не тоа е мој личен избор теле :tapp::tapp::tapp: не праиме муабет и не се убедуваме дали цигарите се штетни или несе штетни или да се убедуваме дека треба да ги оставиме јасно?? овде станува збор за правото на избор и за тоа дека малцинството му наметнува принуди на мнозинството јаснотие сега или да цртам ???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom