Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Okej решението не е идеално, барем не за вас пушачите. Ама секако е подобро од ова до сега што беше.
Иначе иако на тебе ти е јасно ама на многу овде изгледа не им е јасна.... штетноста од димот па затоа сакав да повторам штетноста од димот, штетноста од димот , штетноста од димот... е штетна. :nesum:

На многу од карактерите на форумиве изгледа тешко им иде читање на текстови подолги од реченица-две па можеби мало „илустрирање„ на проблемот ќе им помогне да го визуелизираат...

hl1.jpg
dl2.jpg

Лево е бел дроб на непушач, десно на пушач.
(не дека фотографииве се сосема релевантни за неидеалноста на моментното законско решение ама релевантни се за согледување на комплетната слика на ситуацијата)

Си видел бел дроб на велешанец непушач? Не сум видел ни јас ама по се изгледа дека е многу полош од овој десниов шо го покажа ти. Во нашава и те како мала земја има седумсто осумдес пет иљади проблеми (ПОГОЛЕМИ; ЕНОРМНО ПОГОЛЕМИ) а они се фаќаат за оној најситниот пушењето.
Ај кога тргнавме, си видел бубрег на скопјанец? Водава што ја пиеме е срање, од едногодишно собирање вода можеш да извадиш креч за да го префарбаш цел градски ѕид, ОУ да бе тој не е фарбан, несмее да биде фарбан...прво цигарите.
Смешна беше вчера сликата, дискотеките полу празни затоа што сите излегле надвор да испушат цигара. Хомофобично од моја страна ама дојдовме до ситуација каде гејовите имаат поголеми права од пушачите....а пушачи има 90% од полнолетна популација, а гејови колку? Статистика....ениуан?

Ова законов убао што го донесоа , но мислам дека не требаше баш вака, имаше многу други опции да се искористи законот за да се заштити здравјето на граѓаниве , а воедно и да се полни буџетот, но сепак ние како пендрак држава нашата влада реши преку казни да го полни буџетот ... :toe:

А на детето мое ќе му пуштам и порничи ако треба, и кондоми ќе му купам. Мое дете, моја одлука, да не сакаш и за тоа закон да донесат?? Дај бе не дриблај, смешно е.
Абе кој ти збори за порничи и кондоми... ама мило ли ќе ти биде да пуши цигари (или да трпи пасивно пушење што скоро исто толку заебано) и недајбоже, да има здраствени проблеми од тоа?

Треба да има закон за пушење, ама треба да има и дефинирани правила за пушачите исто. Дека вака испаѓа пушачите се дискриминирани.
Па има закон де а има и дефинирани правила за пушачите. Ќе си излагаат надвор пред објект и ќе си пушат. :)
Секако е помалку дискриминирачки од твојата максима: „иди си на село или не излегувај од дома„

Убаво што го донесоа законот...сега сите ќе се бунат ова она, к`о ќе се навикнат ке е веќе друго...По еуропа веќе неколку год е доведен тој закон и верувајте никој не умрел од тоа што не пушат каде ќе им текне...:wink:

Убаво што го донесоа законот...сега сите ќе се бунат ова она, к`о ќе се навикнат ке е веќе друго...По еуропа веќе неколку год е доведен тој закон и верувајте никој не умрел од тоа што не пушат каде ќе им текне...:wink:

Да а сигурно умреле многу пред тоа зашто излагале во кафичи кај што имало пушачи. Мислам кој безобразлук било пред тоа...

ДАРКО еднаш те замолив сега уште еднаш кете замолам затворија анкетата само анкетата пошо идиотиве и мене ми праќаат пораки да гласам за првиот предлог :pos2: не виделе кој ја отворил темата :pos2:
Да да, затворете ја анкетата додека сеуште резултатот е колку-толку пристоен за пушачката кауза... дури и со претенциозно формулираните прашања. Да се кладиме дека разликата ќе расне?

Ало Марс овде земја абе ѓо јадеме ние овде гомна цело време ??? ти имаш напраено лоботомија или се спремас за истата тренираш шотие филмов еј човек,ти не разбираш или не разбираш ама ич кур не ме боли какви се белите дробови на пушач а какви на непушач сваќаш или не тоа е мој личен избор теле :tapp::tapp::tapp: не праиме муабет и не се убедуваме дали цигарите се штетни или несе штетни или да се убедуваме дека треба да ги оставиме јасно?? овде станува збор за правото на избор и за тоа дека малцинството му наметнува принуди на мнозинството јаснотие сега или да цртам ???
Јас пробав да ти нацртам, ама ти не можеш изгледа да го разбереш тоа што не ти одговара. Себичност и denial до крај.
Ај ќе го напишам ова така да и мало дете може да го разбере... ако се обиде, се разбира.

Код:
Јас и Ти сме во иста просторија. 
Ти пушиш и издишуваш дим. 
Тој дим и јас го вдишувам и да тоа со време го прави и мојот бел дроб 
налик на оној од сликата.
Ти сам си одбра да се труеш.
Твое си е правото да се труеш ама...

[B]Кога јас се сложив ти да ме труеш?[/B]
Каде е моето право на избор?
Она што ти (а и другите) не можат да го разберат изгледа, е дека овој закон не е направен да те малтретира и дискриминира тебе, туку да ги заштити другите од тебе (и таквите како тебе).
Да законот не е иделен, ама подобар е од дискриминирањето на непушачите што се практикуваше до сега.

Мнозинството ти наметнува принуди со тоа што те спречува да го труеш... хмм...

Да а сигурно умреле многу пред тоа зашто излагале во кафичи кај што имало пушачи. Мислам кој безобразлук било пред тоа...
Можеби и умрел некој не сум баш информирана за тоа :pos2:
и дај вие пушачите не бидете така себични мислете малку и за другите,сепак не рекоа дека е вооппшто е забрането пушење.:wink:

Можеби и умрел некој не сум баш информирана за тоа :pos2:
и дај вие пушачите не бидете така себични мислете малку и за другите,сепак не рекоа дека е вооппшто е забрането пушење.:wink:

Кафичите - здравствениот бастион на борците за здравјето на луѓето! Местото каде што се случува пресвртот за здравјето на човештвото! Кафичите - бојните полиња на здравствените борци! Територијата беше поделена но непушачите загрижени за здравјето на своите сокафанџии решија да нападнат!

Браво. Најдовте да изигравате Мајки Терези, на реалното место за спас на здравјето. Батали фабрики, автомобили, канцерогени цевки, расипани храни, фаст-фуди и останато. Удри на чадот од цигарите кој намерно пробива во белите дробови на непушачите елеминирајќи го загадениот воздух во градот од чадот од автомобилите.

Абе кој ти збори за порничи и кондоми... ама мило ли ќе ти биде да пуши цигари (или да трпи пасивно пушење што скоро исто толку заебано) и недајбоже, да има здраствени проблеми од тоа?

Па има закон де а има и дефинирани правила за пушачите. Ќе си излагаат надвор пред објект и ќе си пушат. :)
Секако е помалку дискриминирачки од твојата максима: „иди си на село или не излегувај од дома„

Ване, иди на село или не излегувај од дома е баш тоа што законов го прави за пушачиве. Откако сфати дека е грдо тоа да ти го каже тебе некој, сфати дека во моментов баш така се осеќаат пушачите.

Во кафич не смееш, казна. Пред кафич не смееш, нека канта, ќе ти дадат казна. Дома само.

Види, јас ти реков, ок е да има регулирање, но тоа се прави со посебни простории. Цел свет така функционише. Остај ти Лимунчицава што тврди во Европа така било. Кога ќе искочи она од градот нејзин, тогаш има право на збор. Јас и ти многу добро знаеме како е регулирано тоа по други држави. Баш тие европските. Дали би било многу ако го барам истото? Ем твоето здравје зачувано (иронично кога самата власт не труе ама ај) ем јас задоволен со моите пороци.
Крај краева, нејќу бе ти да се грижиш за моето здравје како пушач. Ти грижи се за твоето здравје.
Издавај лиценци за пушачки објекти (оп паричка за влада) па самите угостители нека одлучат кој како сака да работа, со пушачи или непушачи. И ете ти фер решение. Што е проблемот? :)

Знаеш и самиот дека на пресветите чувари на моето здравје им фуфка од тоа, дека секој ќе ја земе лиценцата и пак ќе биде по старо. Што е нормално. Не можеш бе од козар да направиш астронаут. Не можеш на пушачка нација да им опнеш забрана за пушење. Остај ти резултатите на анкетата, 100 души зачленети на форум не се никаков репер. Можам и ја да ти дадам 100 души од кај нас што сите пушат. А само јас идиотот искачам пред капија да палам цигара, дека другите си пушат многу добро знаеш каде.
Идеата на законот е добра. Начинот на кој што се донесе е лош. Крај на приказната, не се обидувај да ме убедуваш во спротивното дека знаеш не држи вода. Слики од бели дробови на клиника покажи им, убаво ти кажа Тучки, земи слики од велешани па спореди :)

ЈСП - Труе...
Окта - Труе...
Фабрики - Трујат...

Ти се фаќаш за цигарите (кои сепак се МОЈ ЛИЧЕН ИЗБОР) дека ме труеле. Јас не ги одбрав фабриките да ме трујат, нив затвори ги. Остави ме да си уживам во мојот избор!! МОЈ Е! Тебе ако ти пречи МОЈОТ дим, не седи во моја близина. Решен проблем.

Ќе стават канти самите кафанџии ако не некој друг...

А иначе ај со дефетистички став да продолжиме се е страње, ЈСП, вода, храна, индустрија па ајде да се дотепаме со цигари... демек малку е тоа у однос на другиве работи па затоа не битно.

Во врска со ТВОЈОТ дим, него можам да го истрпам ако дојдам кај ТЕБЕ дома. Почитувам дека изборот за тоа што го правиш во својот дом е твој избор, како што е мој изборот да го истрпам тоа кога ќе дојдам кај тебе. Ама не е мој избор да го трпам твојот или било чив дим во јавен објект. А тебе никој не те спречува да идеш било каде, само мораш да излезеш надвор од објектот кога сакаш да пушиш.

Идејата со лиценци за локали за пушачи не лоша. Со задршка дека акцизите и даноците за газдите и посетителите (преку цените) треба да одговараат на здравствените трошоци на проблемите предизвикани од пушењето.

Ќе стават канти самите кафанџии ако не некој друг...

А иначе ај со дефетистички став да продолжиме се е страње, ЈСП, вода, храна, индустрија па ајде да се дотепаме со цигари... демек малку е тоа у однос на другиве работи па затоа не битно.

Во врска со ТВОЈОТ дим, него можам да го истрпам ако дојдам кај ТЕБЕ дома. Почитувам дека изборот за тоа што го правиш во својот дом е твој избор, како што е мој изборот да го истрпам тоа кога ќе дојдам кај тебе. Ама не е мој избор да го трпам твојот или било чив дим во јавен објект. А тебе никој не те спречува да идеш било каде, само мораш да излезеш надвор од објектот кога сакаш да пушиш.

Идејата со лиценци за локали за пушачи не лоша. Со задршка дека акцизите и даноците за газдите и посетителите (преку цените) треба да одговараат на здравствените трошоци на проблемите предизвикани од пушењето.

Не не не не...здравствените трошоци се мој проблем. Јас одлучувам да пушам, ја ќе си ги сносам последиците.

Многу убаво што го наметна примерот со мојот дом каде што ти бираш да го трпиш мојот дим. Не се секирај бе бате, не мораш, ќе те бркам на тераса кога ќе запалам цигара дома жими се. Така ќе можеш да дишеш само "чист" воздух. Шо се секираш, мислам ја на тебе бате.

Не е твој избор да го трпиш мојот дим во јавен простор, но ТВОЈ ИЗБОР е да го посетиш тој јавен простор знаејќи дека внатре има пушачи. ;) значи сепак Е твој избор.

Лиценци за пушачки објекти ИЛИ поделени простории. Друго не признавам.

Признаваш ти или не факт е дека мораш.
Повеќе би сакал да пробаш да ја видиш и другата страна на паричката, ама ќе се задоволам и со ова. :)

Иначе можеби ти можеш да си поднесеш своите евентуални здравствени трошоци ама повеќето други ќе го направат тоа на товар на опшеството. Од истото она од кое бараат да им дозволи да се трујат самите и другите окулу нив.

Лиценци за пушачки објекти ИЛИ поделени простории. Друго не признавам.

НИКАКО!!! зашо лиценци?? за некој да пере пари само??? ај те молам. не ова не иде вака.. несмееш да запалиш цигара у јавна простирија.. казна на тебе казна на одговорниот казна на газдата. тоа се 3 казни за една ебана цигара!!!
лиценца... знаеш колку пари ке им опнат лиценца да плаќаат??? ова станува вистинска дискриминација веќе.. сериозно.. шо е крив газдата на ресторант на приемр шо си има свои обврски да плаќа 5000 евра за некој шо му запалил цигара.. има одговорни нив нека ги казнуваат не газдата.. мислам.. ме сваќате шо е муабетов. утре ден ке донесат закон да им опнат казна и на тие околу шо го виделе а не пријавиле. жива глупост!!!

читам постови алкохолот праел штета само за себе а цигарите и на околните.. епа драги мои.. алкохолот прави за себе ама ако дојде до ситација прави и за многу други!!!
има мн луѓе шо ке се начукаат па ги замараат останатите или им се сакануваат или слично.. пијани мажи И ЖЕНИ (не се само моажите тука) ако се начукаат дома праат фрки односно семејно насилство, пијан возач, интересно е ова... не им штети на другите тој... само другите имаат страв од него зашо некој е на мета да загине!(зашо алкохолот прави штета само на тој шо го пие)

Супер е бее!!! после долго време во кафичите да нема облак од дим,да не ми мирисаат рубите на цигари и да ми се полни носот со таа непријатна миризба.

Многу е поубаво моментално кога не ме стегаат градите од тој чад,за разлика од порано.

ЕДНО ГОЛЕМО БРАВО ЗА ОВОЈ ЗАКОН!

П.С Веќе Се Пуши Само Едно!

Законот е дискриминирачки никој нема право да ми забранува што да правам со моето здравје и кесе одрази врз економијата
vtorovo vo anketava e glupo postaveno!
nikoj ne moze da ti zabrani sto da pris so tvoeto zdravje
AMA tuka ne stanuva zbor samo za TVOETO ZDRAVJE tuku i ZDRAVJETO NA DRUGITE jasno?
koj saka da se true ke se true kaj nego doma nema veke da truete drugi:je:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom