Дали е архитектурата уметност?

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Д.И.А., ако учиш по стара програма, 10 семестри.
Д.А., ако учиш по стара програма, 5 семестри (или вечерно).

Звањата по нова не ги знам најточно, ама одат отприлика вака: 6 семестри, Д.А. , 10 семестри - магистер :))) Ма сите се они магистри...

Разбирам

Значи ако добро те разбрав, потенцираше дека си следел предавања и навистина те интересира архитектура, нагласи дека естетика имате како предавање, очигледно имате и историја на архитектурата или некој таков час, видов две фотографии, едната од модерна уметничка инсталација втората не можам да проценам што е... но никаде не видов друго мислење освен она споменатото дека архитектите прават убави згради за око, односно тврдењето дека естетиката на работите ја дефинира уметноста во глобала. Посочи ми поубаво те молам кој дел укажува на нешто друго биејќи вака стојам на своето дека основата на архитектурата е да обезбеди кров над глава.

И да, живо ме интересира како медицината ги поврзува архитектурата и сликарството, и кој професор ви ја пласира таа теорија?

Види, за некои глави, архитектурата служи само за да им обезбеди покрив. А за теоријата,ни ја пласираше професор Валентино Роси.

Метании.

Види, за некои глави, архитектурата служи само за да им обезбеди покрив. А за теоријата,ни ја пласираше професор Валентино Роси.

Метании.
:pos: Професоров ви е мотоциклист... како доаѓа зимово на предавања, не му е ладно?

Мило ми е што се разбравме на темава... :smir:

:pos: Професоров ви е мотоциклист... како доаѓа зимово на предавања, не му е ладно?

Мило ми е што се разбравме на темава... :smir:

Напреден е, носит шлем, кој се гледат :)

Метании пак ти прам :pipi:

Некогаш архитектурата е уметност, некогаш не е...зависи од архитектот. :wink:

Некогаш архитектурата е уметност, некогаш не е...зависи од архитектот. :wink:

Потполно исто како и сликарството, литературата, вајарството... Или не е така?

Bev vo MoMa ednas, vidov pravosmukalka, cetiri cetki za alista, gjubralnik itn itn

Toa e umetnost!!!

No, ne e umetnost velicestvenata gradba vo omrazenata mi sosedna drzava, slobodno narecena Acropol!

Ни се допаѓало нам или не, но Акропол е едно од позначајните уметнички дела од античката историја на овие простори. Тоа е уметност, и тоа голема. Архитектурате според мене е спој на инженерство и уметност. Добар инженер со слаби уметнички карактеристики - неможе да биде добар архитект, исто и обратно.И да, архитектурата е уметност без разлика на некои градби кои не заслужуваат да бидат наречени уметнички дела затоа што секаде има кич и шунд кои ја гнасат самата гранка па така и во архитектурата.

Секако дека е уметност. Секаде кадешто човекот треба да ја употреби својата фантазија и креативност со цел создавање некој уметнички уникат, може да се каже дека се работи за уметност :)

Секако дека архитектурата е уметност!Се што создава човекот е уметност:wink:

Секако дека е уметност малку глупаво ви е прашањево ит ис :)

Архитектурата е уметност,нема сомнеж...Но тоа се сфаќа само после долго време,затоа што како што рекоа претходните соговорници нејзината примарна дејност е да служи на општеството,но после тоа станува уметност.На пример сликите од Хамбург,Париз,Виена или кај и да е.Градбите што денес се монументални своевремено биле нормални и со нормален изглед.Но од друга страна ги имаме чудата во Дубаи,операта во Сиднеј итн итн.. Затоа јас сум за еден консензус дека архитектурата е помеѓу уметност и нешто потребено на општеството.Насочено малце повеќе кон второто

No, ne e umetnost velicestvenata gradba vo omrazenata mi sosedna drzava, slobodno narecena Acropol!

Секако дека е уметност Акропол, а ако тебе ти е криво што истата се наоѓа во Атина, а не во Скопје, тогаш твој проблем :smir:

Архитектурата е уметност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom