Дали е архитектурата уметност?

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Тие се изградени така, на напаѓачите и евентуалните натрапници да не им овозможат лесен пристап до телото на фараонот. Од ова е јасно дека се тие изградени на тој начин да бидат максимално фунцкионални (иако многу иронично пошто мртовец е внатре)

Се докажа дека не се толку функионални (ограбени се во уште во антиката).

Исто така, со оглед на тоа дека нивниот закопан владетел е рамниште на Бог, тој мора да добие третман на божество и градбата мора да биде божествена. Па така, иако се работи за обичен гроб, тој мора да биде спектакуларен и кога бил граден се размислувало единствено на тоа, а не на дебелите американски туристи со фотоапарати.

Yes, со тоа и им даде до знаење каков тип на градба е и што лежи внатре и ја направи интересна за крадците. :) (се докажа и нивната естетска убавина)

Понекогаш естетиката е контрапродуктивна спрема функционалноста :)

Viktor, poentata i razlikata e deka, kukja mozam i jas da izgradam. Znam da kopam, znam kako se pravat temeli, stubovi so armatura, ploca edna, zidovi od blokovi, malter, i na kraj troa keramidi. Toa ne e umetnost i jas ne sum umetnik.

Ama, onoj tipot sto ja proektiral katedralata e umetnik, oti e arhitekt, i oti ja toa ne go mozam. :toe:

Viktor, poentata i razlikata e deka, kukja mozam i jas da izgradam. Znam da kopam, znam kako se pravat temeli, stubovi so armatura, ploca edna, zidovi od blokovi, malter, i na kraj troa keramidi. Toa ne e umetnost.

Ama, onoj tipot sto ja proektiral katedralata e umetnik, oti e arhitekt, i oti ja toa ne go mozam. :toe:

Се сложувам.

Ако не беше уметност сите ќе живеевме во куќи на два спрата со правоаголна конструкција сите со иста боја, висина, големина... црквите ќе беа исто така правоаголни како кутија без куполи, симболи, надворешни мотиви... џамиите без минариња (оџата ќе го наместат на оние камиончињата со лифт, ќе го дигнат и ќе почне да пее... кога ќе заврши ОП! дугмето и доле..)...

Си проектирал некогаш нешто, за да знаеш што осеќа архитектот кој го прави истото?
---
Си сликал ли? Си пишувал? Музика? Си свирел?

Јас сум го правел сето ова. Едино не сум вајал. Него друго ми беше поентата: има само една уметност која ги о-бе-ди-ну-ва сите споменати погоре. И метафорички, и практично. И фиктивно и реално.
Ама стварно ништо не докажуваш. :toe: Да не мислиш дека не ти враќам, ама кај ти е поентата, го сфатив твојот став, ама ништо подалеку од тоа не нудиш.
LordDragonII напиша:
Се докажа дека не се толку функионални (ограбени се во уште во антиката).
---------
Yes, со тоа и им даде до знаење каков тип на градба е и што лежи внатре и ја направи интересна за крадците. (се докажа и нивната естетска убавина)

Понекогаш естетиката е контрапродуктивна спрема функционалноста
Без разлика, и Самоиловата тврдина била освоена. :jaj: Не била до крај функционална, ама била градена со цел, не од мерак.
Quark напиша:
Viktor, poentata i razlikata e deka, kukja mozam i jas da izgradam. Znam da kopam, znam kako se pravat temeli, stubovi so armatura, ploca edna, zidovi od blokovi, malter, i na kraj troa keramidi. Toa ne e umetnost.

Ama, onoj tipot sto ja proektiral katedralata e umetnik, oti e arhitekt, i oti ja toa ne go mozam.
Разбирам, ама така и алхемичарите се уметници, знам што е сулур, знам шо е натриум, ама дали смеам да ги мешам и шо ќе искочи од тоа, везе неам.
А да, и куварите, еве уште еден пример кај шо можеме да се натегаме. Дали се куварите уметници?!

Разбирам, ама така и алхемичарите се уметници, знам што е сулур, знам шо е натриум, ама дали смеам да ги мешам и шо ќе искочи од тоа, везе неам.
А да, и куварите, еве уште еден пример кај шо можеме да се натегаме. Дали се куварите уметници?!
Ama sto gi mesas alhemicarite sega? :)

Za gradbi ti zboram, gradbi koi se ubavi i preku koi avtorot prenesuva nekoja sopstvena ideja, zamisla... neli umetnosta e toa? :)

Ama sto gi mesas alhemicarite sega? :)

Za gradbi ti zboram, gradbi koi se ubavi i preku koi avtorot prenesuva nekoja sopstvena ideja, zamisla... neli umetnosta e toa? :)
Сегде се мешаат алхемичарите... дијабетичарите, политичарите... све им еам. :icon_lol:

Уметноста е тоа, ама градбите, повторно велам, не се градат за да пресат замисла, туку за да бидат корисни.
Градбите од другиот тип (затоа е спомнат кипот на слободата) се поинаков муабет. :helou:

Архитектурата станува уметност кога официјалните власти за некоја градба ќе проценат дека можат да ја прогласат за уметност заради х- причини, до тогаш тоа е врвно дело на архитектот кое се користи како што замислил архитектот и плени, и ги предизвикува официјалните власти врз основа на свртеното внимание на повеќемина да решат да го прогласат за врвно уметничко достигнување. Оттука архитектурата е занимање од кое произлегле голем број на уметници.

Ако архитектот немаше желба да создаде уметност преку своите дела тогаш со тек на времето ќе се најдеше решение за совршената архитетска форма на објектите кои ќе ја имаа совршената големина, распоред, градежни материјали, локација... сите ќе ја користевме истата и ќе немаше потреба од ајфелови кули, готски катедрали, модерни ванземјански објекти...

Малку оф топик прашање за студентиве по архитектура ме интересира кога ќе дипломира на факултет каква референца има дипломиран инжинер по архитектура или пак само дипломиран архитект?

Донекаде е и уметност..

Објектите во себе мора функционалноста и корисното да го спојат со убавото за око......поинаку сегде околу нас би било сивило од едноличност....

Јас мислам дека е уметност зошто немозе секој да направи зграда.:toe:

Малку оф топик прашање за студентиве по архитектура ме интересира кога ќе дипломира на факултет каква референца има дипломиран инжинер по архитектура или пак само дипломиран архитект?

Д.И.А., ако учиш по стара програма, 10 семестри.
Д.А., ако учиш по стара програма, 5 семестри (или вечерно).

Звањата по нова не ги знам најточно, ама одат отприлика вака: 6 семестри, Д.А. , 10 семестри - магистер :))) Ма сите се они магистри...

Не може тоа така. Јас ги доживувам етикетите на прозиводите во Тинекс како вистинска уметност. Преку бар кодот се поистоветувам со реалноста и тоа во мојата глава создава хемија која не можам да ја опишам, со часови стојам пред тегличката со кисели краставички и се восхитувам. :nenene:

Според тебе:
Дали е ова уметност?

paintings.jpg

И дали е ова уметност?

DSC04564.jpg

Речено е на почетокот, и дали се сложуваш? Примарната поента на уметноста е да пренесе порака. Начинот на кој се пренесува потоа разликува добра и лоша уметност. Но, кога сликарот почнува да слика, тој има идеја и поента која сака да ја пренесе од себе до светот. Не ја прави за да биде нечиј домашен украс, а тоа што подоцна неизбежно тоа и ќе биде е нуспојава која не можеме да ја забраниме, а и не треба, бидејќи тоа е визуелна уметност. На сличен начин, архитектурата создава дела кои се почнуваат заради причината - потреба, а тоа што подоцна тие градби ќе бидат визуелно вкусни не е страшно, напротив, е одлично.

Затоа се обидувам да ти воочам дека архитектурата не е неопходно да биде подложна на обавување на функцијата на поединецот. Историски гледано, има различни теории за естетиката на објектите: Формата ја следи функцијата, Функцијата ја следи формата - ете само две. Less is more. More is more. Less is more when more is bore. Ете уште три.

Не ми пречи нешто особено одбивањето твое да поимаш дека архитектот ако не правеше естетски доволно коректни објекти за кои може да се каже дека обединуваат грст уметности во себе, сите згради ќе изгледаа исти (или барем сите згради во една земја / климатски регион), ниту ми е повредено егото како иден архитект - бидејќи јас го знам мојот не/когнитивен процес и пристап при проектирањето.

Ако ти кажам дека архитектурата и сликарството ги поврзува и медицината, што би искоментирал? И не зборувам за „медицината е уметност“, „готвењето е уметност“. За некого декорираната чинија може да биде уметност, ако ја спореди со „Фонтаната“ на Марсел Дишан, иако споредбата ќе е неумешна. Зборувам за разграничувањето.

Ако ти ги споредам квадратите на Пит Мондријан со естетиката на „комунистичката“ архитектура, пак смееш да ме фатиш за врат (бидејќи и таа споредба е не до крај умешна).

Ама архитект кој проектира про-форма (што нема врска со една можна интерпертација на фразата) е карактеристичен пример за нашето квазикапиталистичко поимање на архитектонската естетика каде „сфуматото“ на Да Винчи има аналошки компањон во шиндрата на мансардот, а мистичната насмевка на Мона Лиза е еквивалент на мистичната жолто-зелена боја на фасадите низ Дебар Маало.

И затоа те сфаќам.

Просто, сакам да ти кажам дека спротивно на тврдењата на многумина, не сме центарот на светот. И имаш убави примери за тоа :smir:

Значи ако добро те разбрав, потенцираше дека си следел предавања и навистина те интересира архитектура, нагласи дека естетика имате како предавање, очигледно имате и историја на архитектурата или некој таков час, видов две фотографии, едната од модерна уметничка инсталација втората не можам да проценам што е... но никаде не видов друго мислење освен она споменатото дека архитектите прават убави згради за око, односно тврдењето дека естетиката на работите ја дефинира уметноста во глобала. Посочи ми поубаво те молам кој дел укажува на нешто друго биејќи вака стојам на своето дека основата на архитектурата е да обезбеди кров над глава.

И да, живо ме интересира како медицината ги поврзува архитектурата и сликарството, и кој професор ви ја пласира таа теорија?

Bev vo MoMa ednas, vidov pravosmukalka, cetiri cetki za alista, gjubralnik itn itn

Toa e umetnost!!!

No, ne e umetnost velicestvenata gradba vo omrazenata mi sosedna drzava, slobodno narecena Acropol!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom