Шенгенскиот ѕид е срушен - честито Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Конечно после 19 години можеме слободно да излеземе од земјата,без при тоа некој да не малтретира по амбасади,да им играме ора или да им пееме песни.Ерата на понижување на чесниот македонец заврши на 19.12.2009.Народот на Македонија конечно доби шанса да докаже дека нема шап и лигавка,шуга и слични заболувања кој можат експресно да се пренесат на европјаните.Добивме шанса да ги понудиме нашите знаења по европските метрополи,институции и компании.Сега можеме да видиме колку сме назад од останатиот свет и колку висок ѕид ни беше шенгенската бариера.Сега можеме повторно да извршиме нужда во соседните земји и слободно да заминеме некој километар понатаму,каде ќе се однесуваме како луѓе,наместо како стоки во сопствената држава.
Нека ни е честита победата врз понижувањата,ова го заслуживме како народ.Честито Македонци!Испаднете и не заборавајте од каде доаѓате!

Многуууу големо олеснување беше ова, по 100 евра на ден за престој :tapp:

Многуууу големо олеснување беше ова, по 100 евра на ден за престој :tapp:
А како беше до сега?

Македонскиот синдром...кога бараа визи сите јадеа гомна за тоа, ке шетале, имале пари само немале визи.
Сеа им ги укинаа визите, сеа серат немало пари.

Никад задоволени.

Е ај честито на сите Македонци и од мене конечно нема да не дискриминираат барем на граница :smir:

Пееше Чола ?

Od 10 do 11:toe:

Ja ne znam sto tolku se palite i sto tolkava euforija, golem kurac ako e bez vizi koga nemame tuka pari za leb.Kaj kur ke ides bez pari???
Neka dade Grujo apasot rabota za site da te zadrzi tuka, a ne da begaat site u stranstvo.Ne deka tamu e sjajno ili bolje od tuka ke si prozivees ali koga moras koga nema uslovi ke se snaogas na zapad.

Nema nisto kar u ova:wink:

Конечно после 19 години можеме слободно да излеземе од земјата,без при тоа некој да не малтретира по амбасади,да им играме ора или да им пееме песни.Ерата на понижување на чесниот македонец заврши на 19.12.2009.Народот на Македонија конечно доби шанса да докаже дека нема шап и лигавка,шуга и слични заболувања кој можат експресно да се пренесат на европјаните.Добивме шанса да ги понудиме нашите знаења по европските метрополи,институции и компании.Сега можеме да видиме колку сме назад од останатиот свет и колку висок ѕид ни беше шенгенската бариера.Сега можеме повторно да извршиме нужда во соседните земји и слободно да заминеме некој километар понатаму,каде ќе се однесуваме како луѓе,наместо како стоки во сопствената држава.
Нека ни е честита победата врз понижувањата,ова го заслуживме како народ.Честито Македонци!Испаднете и не заборавајте од каде доаѓате!

Леандра, да не ти го провалил некој профилот?

Понижувањето на Македонецот сега ќе зазема глобални размери.

Визите кои се укинати се туристички визи, не претставуваат дозвола за работа.

Доколку некој посака да остане и да работи, ќе мора да се крие во земјата во која престојува, да работи на црно, да биде 10 пати повеќе понижуван за вршење на професии кои во Македонија ни под разно не би ги прифатил и тоа за понижувачки пари во однос на рамноправните честити Европејци.

Како и досега оној што имал средства ќе патува, меѓутоа во ред ајде, постојат Французи и Германци кои исто така неможат да си дозволат да шетаат.

Јас го разбирам чувството на задоволство, мрднавме малку напред, меѓутоа не ми е разбирлива еуфоријата и лажните очекувања кои му се претставуваат на народот.

Третманот врз вечно сведнатиот Македонец нема да се промени, меѓутоа треба секој на своја кожа да осети.

Нека ни е честито. Засега.

А како беше до сега?

Македонскиот синдром...кога бараа визи сите јадеа гомна за тоа, ке шетале, имале пари само немале визи.
Сеа им ги укинаа визите, сеа серат немало пари.

Никад задоволени.

Тоа е бато, македонски синдром, ако имаш толку пари убаво за тебе да си поминеш најтоп кај и да одиш, ја голтар јебига неам пари ке седам тука :smir:.

На границите имало масовни тепачки, банките од вчера се испразнети, народот бега од држвавава, а јас после ќе одам на кафе во Петрич, или Сандански, праќајте предлог по репутација, зелена. Мња.

Визите кои се укинати се туристички визи, не претставува дозвола за работа.

Доколку некој посака да остане и да работи, ќе мора да се крие во земјата во која престојува, да работи на црно, да биде 10 пати повеќе понижуван за вршење на професии кои во Македонија ни под разно не би ги прифатил и тоа за понижувачки пари во однос на рамноправните честити Европејци.

Како и досега оној што имал средства ќе патува, меѓутоа во ред ајде, постојат Французи и Германци кои исто така неможат да си дозволат да шетаат.

Јас го разбирам чувството на задоволство, мрднавме малку напред, меѓутоа не ми е разбирлива еуфоријата и лажните очекувања кои му се претставуваат на народот.

Третманот врз вечно сведнатиот Македонец нема да се промени, меѓутоа треба секој на своја кожа да осети.

Многу позитивно не ќе е за мене а :))

Добро треба на секој да му е јасно дека ова се туристички визи,со можност за престој на 3 месеци.Како што и мене ми е јасно.За разлика од претходно каде бевме блокирани,сега можеме да аплицираме слободно и за работни места,а во можност сме и да преговараме со фирми.Има доволно време да се посети земја и да се направи разговор,а некаде брат/братучед да среди работа (македонска верзија).Работната виза не е невозможна мисија,кога лесно можеме да се движиме по земјите.
И досега македонецот работеше на црно,но бегаше преку граници,фалсификуваше пасоши,плаќаше за туѓи лични карти.Одсега може полесно да дојде до работна дозвола,ако го бива или ако се снајде,на фер начин со исправена глава.
Јас вака гледам на визната либерализација,како можност за просперитет на секој граѓанин.Бидејќи влезот во еу е далечен и неизвесен,ова е за нас членски статус во европска унија :)
Она што долго време го посакував се оствари,други желби за блиска иднина немам:smir:

Визите кои се укинати се туристички визи, не претставува дозвола за работа.

Боље да се кријат и заработуваат отколку да се кријат кога инкасатор ќе им затропа на врата. Или пак да нема да си дозволи основни нешта. Подобро таму да се кријат отколку овде неписмена багра да гледа како им води држава. Подобро таму да се крие отколку овде да гледа партиски мајмунчиња како му зима работно место без Ш од школо.

Иначе по правило те третираат онака како ти ќе се поставиш односно зависи од тоа ти како се третираш себе си.

Важи Милојко, напуштај при прва прилика и снајди се. Не се сомневам дека ќе бидеш високо почитуван и ценет економски имигрант.

А кога ќе ти затропаат на врата од секторот за илегални имигранти или кога ќе ти треба доктор за да ти препише лекови (не дај боже) за тебе или детето, жената, тогаш заблагодари им се од се' срце.

Гаталец ќе просветува паталец, македонска верзија 3.2.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom