Зошто мажите не ги слушаат жените?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.318
Поени од реакции
34.732
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.kajgana.com
man-455.jpg

Taa борува, тој ги превртува очите и одбива да слуша и да молчи. Ова сценарио веројатно им е познато на многу жени, а и мажите сигурно честопати се прашуваат зошто е ова така и дали може да биде поинаку.

„Зошто не ме слуша? Зошто не може да запамти што му реков?“ - ви звучи познато? Не е невообичаено многу жени да имаат чувство дека нивните партнери не ги слушаат. Не дека сите мажи одбиваат „послушност“, но често придонесуваат за ваквите проблеми.

Зошто е ова воопшто така?

Еве некои забелешки кои ги навеле мажите како причина за неслушање, а во прашање е комуникацискиот стил на нивната партнерка кој не им одговара:
-Жените зборуваат премногу
-Мажите претпоставуваат дека сето тоа веќе го слушнале
-Имаат чувство дека партнерката вика или се гневи поради нешто
-Темата не им е интересна
-Поради нешто им се врши притисок

Според некои истражувања кои се направени, женскиот мозок е виновен за ова бидејќи функционира поразлично од машкиот. Мажите помалку го користат делот од мозокот кој е одговорен за продукција на зборовите и затоа имаат потреба порано да ги завршуваат конверзациите додека жените имаат потреба да зборуваат и зборуваат... Жените се тие кои преку комуникацијата сакаат да постигнат подобра поврзаност со партнерот.

Општо е познатто дека врските со тек на време стануваат катастрофални ако комуникацијата меѓу партнерите не е квалитетна. И затоа, еве некои совети кои може да им помогнат на жените во оваа насока:

-Се е во добриот тајминг. Размислете за тоа кој момент би бил најпогоден за започнување на некој сериозен разговор. Мудро би било да се причека мажот да заврши со сето она со што е преокупиран во моментот: ТВ, весници, работа...и потоа да се започне разговорот.

-Она што сакате да го кажете, нека биде кратко и јасно. И запомнете: крајот на денот не е најдоброто време за разработување на некои детали.

-Зборувајте полека, смирено и гледајте го во очи, бидете сигурни дека е фокусиран на она што го зборувате. Не кокодакајте и не хистеризирајте бидејќи тој едноставно ќе се исклучи.

Мажите би требало да имаат на ум дека жените сакаат емоционална поддршка, а тоа се обидуваат да го добијат со разговор. Позади нивната приказна има многу емоции и ако мажите слушаат и се обидат да ги разберат, жените ќе им бидат благодарни и вака или онака ќе ги наградат своите партнери.

Поентата на се е дека на сите нам ни треба чувство на важност и дека сме сакани и сфатени, а за тоа нема подобар начин од комуникацијата и можноста да чуеме што партнерот сака да ни каже.

Многу жени се нетактични со мажите, а пак некои се зачудувачки внимателни и знат како треба, интересна работа.

Зошто многу зборуваат и се губи поентата што сакаат да ја кажат пример ако ме прати по млеко во тетрапак од она Алпсконо што е 54 денари ќе ми каже дека млекото го прават во Босна и дека нема никаква врска со Словенија, јас тогаш се рефокусирам на Алпи и бели снежни врвови и Босански суџук, потоа ќе ми кажи како комшивката купила исто такво млеко и почнала да го вари глупачата ,додека ова млеко е само пастеризирано и треба само подгревање па ова ме потсетува на моето детство и овците во Мариово и зајако што го фативме со дедо ми кога се враќавме од планина со магарината, па потоа ќе каже дека масленоста е 3,4 и не е препорачливо за мали деца пример како од комшивката бебето и мене умо одма ми бега накај белите цицки од комшивката кој сега се бабачко и на крај ќе ме испрати глеј да не заборајш нешто како стално и само весник да донесиш јас пак не знам што побрзо да додумам.

Ете умот ни го прават шашма и после зошто не сме слушале ние мажите

Епа ако некој маж не слуша, ќе се најде друг маж што ќе слуша повеќе:smir:

Епа ако некој маж не слуша, ќе се најде друг маж што ќе слуша повеќе:smir:
Или мажот ќе најде друга жена што знае да зборува како што треба :)
Тоа е и поентата на темава. Али, очигледно само насловот си го прочитала. Прочитај малку подетално, па можеби и ти ќе ја откриеш магијата на зборовите и начинот на дискутирање со мажи :)

... многу правила во првиот пост... ај ќе си ќутам....:tv:

инаку тотално ја разбирам машката мака.... некогаш кога маж ми го боли глава се чудам да не му е од мене..:toe:
и тоа точно знам кога. Ако не сум била на работа тој ден кога ќе дојде уште на врата бомбардирање со секакви глупости што не сум имала на кого да ги кажам цел ден.:pos:

Точно.
Ако премногу зборувам не ме слуша,па се лутам.
Па како може да ме слуша кога пред него има метар ипол телевизор,со најновиот филм...

Затоа тактиката е-начекај го сам,без обврски,кога му е досадно и зборувај цел саат,што ти душа сака.

Точно.
Ако премногу зборувам не ме слуша,па се лутам.
Па како може да ме слуша кога пред него има метар ипол телевизор,со најновиот филм...

Затоа тактиката е-начекај го сам,без обврски,кога му е досадно и зборувај цел саат,што ти душа сака.

Има и друга страна на парата тука. Во недостиг на време, а поише на волја за слушање често му промакнуваат битни информации што му се кажани. :wink: Па он па нека не слуша... :pipi:

Jaс ги слушам жените
Али ич не ги разбирам.

Али финтата е да се преправаш дека ги слушаш дека ги разбираш дека ги сваќаш и голема веројатност е дека и ќе ја легниш.

Ако сакаш убав брак слушај жена. Ама ова маживе демек посилен пол биле и да не излезат пред другарите папучари па не ги слушаат жените. :)

Jaс ги слушам жените
Али ич не ги разбирам.

Али финтата е да се преправаш дека ги слушаш дека ги разбираш дека ги сваќаш и голема веројатност е дека и ќе ја легниш.
Да,така правеше и мојот,ама виде-не виде,мора да слуша.
А знаеш зошто?
Зошто после го прашувам што сум му зборувала...:pos2:

„Зошто не ме слуша? Зошто не може да запамти што му реков?“ - ви звучи познато? Не е невообичаено многу жени да имаат чувство дека нивните партнери не ги слушаат.
Затоа што сакаат да бидат центар пажња, све да се осврне околу нив.
Затоа што хистеризираат, преувеличуваат.
Затоа што креваат џева околу секоја ситница.
Едноставно, затоа што зборуваат премногу, репит, репит, репит.., а уосталом не кажуваат ништо.
Kai..Ништо што не може да се среди, нели..
Пар фини зборови, make some cash, и психата им се сведува на нормално ниво.:smir:

Ако сакаш убав брак слушај жена. Ама ова маживе демек посилен пол биле и да не излезат пред другарите папучари па не ги слушаат жените. :)

Ќе слушам ко ќе има нешто паметно да кажи, не да ми продава семки и сончоглед.

Control freaks...
-Slushash!!!...
=Slusham...
-Pa?
=Pa shto?
-Pa zashto ne slushash?
=Pa ne sum gluv...Te slushnav
-Eiii ...Pa jas komu mu zboruvam...
=Ama se te slushnav!
-Vetar me slushna!
Celata rabota proizleguva od vospitanieto na roditelite.Zenata ima golema zhelba da go kontrolira mazhot i toa go pravi preku terminot slushanje koj vaka taka dobiva znachenje na poslushuvanje.Ne e uloga na zhenata da mu bide majka na mazhot i so takvoto odnesuvanje go omalovazhuva mazhot,negovata emotivna vozrast i sloboda na izbor.Iskluchuvanjeto na mazhot doagja od isfrlenata neorganizirana kolichina na absurdi bez logichki smisol vrz nego.Mazhot stava prioritet na edna rabota vo eden moment a za zhenata site raboti se prioritetni vo eden moment,shto najchesto znachi kaj mazhot deka nishto ne e prioritetno osven ona shto toj misli .
:pop:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom