ПРОЕКТ ЗА САМОВРАБОТУВАЊЕ

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Зависи фирмата како гласи дали ќе биде ДООЕЛ , ДОО или нешто др. На ДООЕЛ имаш многу давачки јас сакам да отворам како Занаетчија тука трошоците биле многу минимални.Значи јас работам на долниот спрат од куќата и немам многу за уложување една малтарија на ѕидови излог прозорци,врата и ми фалат некој мали машини што не се многу скапи.За греење како што спомна ќе се занимавам со мебел така да греењето не е проблем,струјата исто така е многу мала.Денес бев во ова бирото што е за самовработување прашав и има два кредити едниот неповратен јануари февруари било пријавувањето и проецсот траел околу 4 месеци така нешто а другиот 3000евра е повратен и скоро секој месец можело да се аплицира за овој кредит и една година имаш грејс период и од наредната вракаш на банката зависи колку промет правиш.Е сега ако веќе си во тие води ако не ти е тешко некој совет да ми дадеш што е подорбо од твоја страна.поздрав

Ete gledas ne si upaten mnogu podobro prasaj pa pravi sto ce pravis firma e najdobro da registriras DOOEL zosto imam dvajca prijateli i oni se bavat so zanaeti velat nie se registriravme DOOEL utre ce ti tekne nesto da vneses od granica.... kako DOO ne mozes problemi za zatvaranje firma mislam deka DOOEL e podobra opcija ...Edna moja prijatelka otvori kako zanaetcija den denes ne moze da ja zatvori firmata ( kako samostoen zanaetcija ) podobro prasaj i drugi koi se bavat so zanaeti i imaat otvoreno nesto kako tebe...
Boze moj nepovraten e 1000.000 pati podobro da zemes ovoj drugiot treba da go vracas neka bide i 1 % kamata pak imas nekoja obvrska da vracas pari

Ete gledas ne si upaten mnogu podobro prasaj pa pravi sto ce pravis firma e najdobro da registriras DOOEL zosto imam dvajca prijateli i oni se bavat so zanaeti velat nie se registriravme DOOEL utre ce ti tekne nesto da vneses od granica.... kako DOO ne mozes problemi za zatvaranje firma mislam deka DOOEL e podobra opcija ...Edna moja prijatelka otvori kako zanaetcija den denes ne moze da ja zatvori firmata ( kako samostoen zanaetcija ) podobro prasaj i drugi koi se bavat so zanaeti i imaat otvoreno nesto kako tebe...
Boze moj nepovraten e 1000.000 pati podobro da zemes ovoj drugiot treba da go vracas neka bide i 1 % kamata pak imas nekoja obvrska da vracas pari

Да така ми кажа и оваа што работи во бирото подобро ти е да аплицираш за овој што е неповратен зошто да враќаш кредит и камата.Зошто не може да ја затвори фирмата? Пример ако видиш дека бизнисот почнува солидно да напредува од занаетчија нели може да продолжи фирмата во ДООЕЛ и тука автоматкси ти се сголемуват трошоците и знаеш дека ќе ѓи издржиш.Мене ми е страв ако отворам ДООЕЛ уште на старт имаме големи трошоци фискална сметка одржување на истата, комуналии ,книговодители и што ти знам што друго...мислам дека ме разбираш и сето тоа не е баш лесен чекор за кој како се разбира :)

Prasaj knigovoditel prasaj nekoj sto e zanaetcija sto firma otvoril ..ako ne e tajna so sto ce se zanimavas koja e tvoja delatnost ???

Jas bi se *samovrabotuval* samo ako nekade bi me *čekal* namesten državen tender. Inaku ne fala. Ova podrazbira znači preduslov partiska kniška i nekolkugodišno liženje na crveni ili plavi gzinja.
:D

Prasaj knigovoditel prasaj nekoj sto e zanaetcija sto firma otvoril ..ako ne e tajna so sto ce se zanimavas koja e tvoja delatnost ???
Да така ќе биде најдобро некој што отворил како занаетчија и да ми каже што како дали е добро или не .Па спомнав во минатите постови ама не е проблем ќе се занимавам со правење на мебели,кујни ,детски соби ,комоди и тн и тн..

Да така ќе биде најдобро некој што отворил како занаетчија и да ми каже што како дали е добро или не .Па спомнав во минатите постови ама не е проблем ќе се занимавам со правење на мебели,кујни ,детски соби ,комоди и тн и тн..

Ima pari vo toa ama ne mi e jasno zosto ti treba firma za toa ??? Eve moj komsija odi na rabota do 3-4 satot popladne posle toa ima mala rabotilnica si pravi kujni i se zivo i se razbira se crno ni firma ni nisto a raboti 10 godini i koga bese nevraboten 2-3 godini od toa iszdrzuvase familija ne se zanesuvaj da otvaras vednas firma moj sovet otvori firma posle dogodina demek sakas da go legaliziras biznisot ce ti dadat 3000 eura a do togas vidi kako ce odi, kolku ce imas rabota ...I onie vo vlada ma site znaaat deka retko koj zanaetcija otvara firma site rabotat na crno samo moze da imas problemi ako te prijavi nekoj komsija ako imas rabotilnica vo albanski kraj ne se sekiraj nisto ti ne mozat i nikoj nema da te prijavi garant ..
Otvarat firma primer frizer sto mora ...primer eve jas sto znam moleri tatko i sin rabotat 15 godini po kuci nemat otvoreno firma a mislam i deka ne mislat da otvarat zosto da davaat pari na drzava koga taa se pravi blesava demek neznae deka rabotat na crno a ovie se medju najdobri moleri vo KU-VO rabota imaat kolku sakas ....Pa ti vidi jas najprijatelski te sovetuvam pa ti razmisli ....Primer zosto da placas industriska struja koga mozes da placas obicna taka pravi i mojot komso sto on e blesav ??

Ima pari vo toa ama ne mi e jasno zosto ti treba firma za toa ??? Eve moj komsija odi na rabota do 3-4 satot popladne posle toa ima mala rabotilnica si pravi kujni i se zivo i se razbira se crno ni firma ni nisto a raboti 10 godini i koga bese nevraboten 2-3 godini od toa iszdrzuvase familija ne se zanesuvaj da otvaras vednas firma moj sovet otvori firma posle dogodina demek sakas da go legaliziras biznisot ce ti dadat 3000 eura a do togas vidi kako ce odi, kolku ce imas rabota ...I onie vo vlada ma site znaaat deka retko koj zanaetcija otvara firma site rabotat na crno samo moze da imas problemi ako te prijavi nekoj komsija ako imas rabotilnica vo albanski kraj ne se sekiraj nisto ti ne mozat i nikoj nema da te prijavi garant ..
Otvarat firma primer frizer sto mora ...primer eve jas sto znam moleri tatko i sin rabotat 15 godini po kuci nemat otvoreno firma a mislam i deka ne mislat da otvarat zosto da davaat pari na drzava koga taa se pravi blesava demek neznae deka rabotat na crno a ovie se medju najdobri moleri vo KU-VO rabota imaat kolku sakas ....Pa ti vidi jas najprijatelski te sovetuvam pa ti razmisli ....Primer zosto da placas industriska struja koga mozes da placas obicna taka pravi i mojot komso sto on e blesav ??

За да ме пријави некој може од тие што имат фирма и работат исто како мене ,мада ја сум доста далеко од албанското население :) значи има неколку проблеми: сакам со еден другар да отвориме но тој ја работи истата работа кај газда и сега не сака туку така да напушти не е сигурен дали ќе имаме работа,друго јас имам пари да уложам да купиме уште алат што ни е доста потребен но тој нема ,трето се нафаќам да купам и кола за вршење на работата,треба да се уложи да се преместиме во друга просторија сето тоа кошта а другар ми нема пари за да уложи,кога имаш фирма можеш доста и да се рекламираш за да почне народот да те знае што не те знаел предходно осигурен си здраствено пензиско,имаш право треба убаво да се размисли,од друга страна до сега што работиме цела работа ја гонам јас муштерии набавка на материјал превоз се, останува на другар ми само да склопуваме заедно и да монтираме тоа така нема да оди многу зошто тој си има работа и не се замара многу со тоа а кога би бил само на ова ќе биде повеќе активен и тој да најде работа а не да се крие од неговиот газда да не го дознае мислам на два к*** не се седи :)

За да ме пријави некој може од тие што имат фирма и работат исто како мене ,мада ја сум доста далеко од албанското население :) значи има неколку проблеми: сакам со еден другар да отвориме но тој ја работи истата работа кај газда и сега не сака туку така да напушти не е сигурен дали ќе имаме работа,друго јас имам пари да уложам да купиме уште алат што ни е доста потребен но тој нема ,трето се нафаќам да купам и кола за вршење на работата,треба да се уложи да се преместиме во друга просторија сето тоа кошта а другар ми нема пари за да уложи,кога имаш фирма можеш доста и да се рекламираш за да почне народот да те знае што не те знаел предходно осигурен си здраствено пензиско,имаш право треба убаво да се размисли,од друга страна до сега што работиме цела работа ја гонам јас муштерии набавка на материјал превоз се, останува на другар ми само да склопуваме заедно и да монтираме тоа така нема да оди многу зошто тој си има работа и не се замара многу со тоа а кога би бил само на ова ќе биде повеќе активен и тој да најде работа а не да се крие од неговиот газда да не го дознае мислам на два к*** не се седи :)

E ova nikoj ne moze da ti garantira veruvaj mi ...Za penzisko i zdravstveno sega ce go napravat na 68-70 godini penzija ne misli deka ce ja docekas ...i ova ne biva ne mislam da te obeshrabram ama ortacka rabota e mnogu teska koga togas ce saka ili edniot ili dugiot da se odelat ..Mnogu ludje sum videl kako vlozuvaat pari i potoa gi propadne biznisot zeznato e toa sto samo ti vlozuvas
Eve moe iskustvo ce cuvame pecurki so eden prijatel imame i jas i toj pari ne bea problem parite me vodi kaj cicko mu demek samo trebalo prostorija i vreci on imase prostorija e koga mu rekov aj da vlozime zaedno nejcese pa ako si siguren deka ce zarabotime zosto da ne vlozime zaedno propadam jas propadas i ti vidov deka ne e bas taka kako sto kazuval ..Poenta mi bese nemoj da vlozis samo ti i posle da kaze pa dobro jas ce rabotam kaj tebe samo za pari , ti trazi musterii raspravaj se so se zivo i divo ne bilo dobro napraveno inspekcii dokumenti ..drugo e koga vlozuvate dvajca povece ce se trudite ce misli vlozil svoi pari i povece ce trcite da gi povratite ,po musterii vaka propadnete samo ti gubis
Razmisli podobro ne sakam da te pismanam samo sakam podobro da razmislis

E ova nikoj ne moze da ti garantira veruvaj mi ...Za penzisko i zdravstveno sega ce go napravat na 68-70 godini penzija ne misli deka ce ja docekas ...i ova ne biva ne mislam da te obeshrabram ama ortacka rabota e mnogu teska koga togas ce saka ili edniot ili dugiot da se odelat ..Mnogu ludje sum videl kako vlozuvaat pari i potoa gi propadne biznisot zeznato e toa sto samo ti vlozuvas
Eve moe iskustvo ce cuvame pecurki so eden prijatel imame i jas i toj pari ne bea problem parite me vodi kaj cicko mu demek samo trebalo prostorija i vreci on imase prostorija e koga mu rekov aj da vlozime zaedno nejcese pa ako si siguren deka ce zarabotime zosto da ne vlozime zaedno propadam jas propadas i ti vidov deka ne e bas taka kako sto kazuval ..Poenta mi bese nemoj da vlozis samo ti i posle da kaze pa dobro jas ce rabotam kaj tebe samo za pari , ti trazi musterii raspravaj se so se zivo i divo ne bilo dobro napraveno inspekcii dokumenti ..drugo e koga vlozuvate dvajca povece ce se trudite ce misli vlozil svoi pari i povece ce trcite da gi povratite ,po musterii vaka propadnete samo ti gubis
Razmisli podobro ne sakam da te pismanam samo sakam podobro da razmislis

Да така е во право си не знам повеќе на што да размислувам можам да најдам работа и јас на др место ама не е тоа тоа сакав да почнам за себе да работам. Немам јас многу искуство јас сум повеќе по дизајнот ѓи цртам на ком. и реализираме сепак тој работи 5 год.и знае повеќе од мене во изработката а јас на факс.што можам да научам во пракса ништо...,а за да отвориш таков бизнис сам е тешко да работиш не се една и две работи да бидат на тебе, а додека се двајца работите ќе бидат поделени и теретот ќе биде помал.Искрено размислувам на толку многу работи што понатаму....

Даваат ли сега неповратни кредити? Кај можам подобро да се информирам на темава, слабо инфо некако.

Дали се враќаат парите од грантот

Учесниците во програмата Самовработување кои се стекнале со право на користење на средствата од грантот се стекнуваат со одредени права и обврски. Подолу се посочени дел од обврските превземени од корисниците на средствата од грантот:

• Доколку лицето - корисник на грантот престане со вршење на дејност (а со тоа престане и работниот однос) пред истекот на една (1) односно две (2) години од датумот на регистрирање на бизнисот, освен во случај на смрт или трајна неспособност, или пак само престане работниот однос, а на негово место веднаш не се вработи друго лице, лицето – основач на фирмата има обврска да врати во период од 12 месеци: − 80% од финансиските средства искористени за набавка на опрема и/или материјали, и − 60% од финансиските средства искористени за набавка на опрема и/или материјали, доколку престане со вршење на дејност (а со тоа престане и работниот однос) пред истекот на 2 години од датумот на регистрирање на бизнисот.

• Регистрираниот бизнис кој е поддржан согласно со оваа програма, доколку по истекот на шест (6) месеци од регистрација на бизнисот нема реализирано финансиски трансакции (т.е. исплатена бруто плата) преку Управата за јавни приходи, Агенцијата за вработување на Република Македонија испраќа писмо за опомена за неактивност на фирмата. Доколку по истекот на три месеци од денот на доставување на опомената, лицето- корисник на грантот продолжи со нереализирање на финансиски трансакции во Управата за јавни приходи, Агенцијата за вработување на Република Македонија, ќе започне постапка за враќање на средствата одобрени со грантот.
http://www.samovrabotuvanje.mk/Default.aspx?LCID=243[DOUBLEPOST=1393014364][/DOUBLEPOST]Колку изнесува висината на грантот

Учесниците кои ќе ги задоволат поставените критериуми на Програмата самовработување се стекнуваат со право да користат грант во износ од 185.000 денари за набавка на опрема и/или материјали согласно спецификацијата од одобрениот бизнис план, кој е составен дел на Договорот.
Само 50 ново-регистрирани бизнис ќе имаат можност да добијат дополнителни 92.000 денари доколку согласно одобрениот бизнис план го реализираат дополнителното вработување на едно лице.
185000 денари :pos:што бизнис планираат да се прави со 3000 евра? Наплатно вц на охридска плажа :tapp:

Последно уредено:
Првиот Јавен Оглас се објавува на 13.01.2014 (понеделник) во дневни весници и ќе трае 10 работни денови, односно до 24.01.2014 (петок).
Јавниот оглас исто така се објавува на веб страните на АВРМ и МТСП (www.avrm.gov.mk; www.samovrabotuvanje.mk и www.mtsp.gov.mk) како и огласните табли во центрите за вработување на АВРМ.

Вториот Јавен Оглас е планиран да трае од 12ти – 23ти мај 2014 година (10 работни денови).

А што е разликата меѓу првиот и вториот оглас, освен датумот? Кој е повратен, кој неповратен?

А што е разликата меѓу првиот и вториот оглас, освен датумот? Кој е повратен, кој неповратен?
Нема разлика.
Целта им е да ги отпишат невработените давајќи им кредит за опрема(не е во кеш, може да се искористи само за опрема за бизнисот за кој се аплицира, за ништо друго). Ако бизнисот им функционира тогаш ќе се плаќаат данок на државата и плус ќе вработат може уште некој невработен кој исто ќе плаќа придонеси и ќе слугува. Ако бизнисот пропадне во текот на првата година тогаш треба да ги вратат поголемиот дел од парите кои државата им ги дала.
WIN - WIN ситуација за робовладетелската држава ;)
Затоа што има и други луѓе на кои животна желба им е да бидат робови, веројатно на тие што ќе аплицираат ќе им треба и партиска книшка или нешто слично :)
Во секој сучај секој може да си ја проба среќата да и служи на оваа прекрасна држава македонија ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom