Сообраќајни прекршоци и казни

Според мене најпаметно би ти било да се консултираш со адвокат кој ги работи овие предмети, побрзо ќе ти заврши работа, ама ти си знаеш.
Јас имав слична ситуација, поминав на црвено и бев крив. Глобата ми ја дадоа да ја потпишам, јас без противење ставив шкртки што не личеше на потпис. И еве година и 2-3 месеци ми нема ништо стигнато.

Според мене најпаметно би ти било да се консултираш со адвокат кој ги работи овие предмети, побрзо ќе ти заврши работа, ама ти си знаеш.

Да, ако дојде работата за на Суд, тогаш сакал-несакал ќе морам да најмам адвокат. Но додека дојде работата на суд ќе одмине долго време, и дотогаш све може да се промени на раскрсницата. Па со судски вештак во тогашен иден момент, може све да биде средено, и да ми остане само моите фотографии како доказен материал.

Идеата ми беше дали може да реагирам некаде во МВР/УВР во делот за сообраќај, да се увиде под кои услови е напишана казната, и да се превземе нешто од нивна страна.....

Едно поради мојот проблем, убаво би било поскоро вршење увид додека не се променила реалната состојба во меѓувреме (па да биде поставен сообраќаен знак и/или да го исправат закривеиниот семафор затскриен во листовите од лозницата на соседната куќа);

Друго поради неправилноста / неточноста на сообраќајните светлосни и други сообраќајни знаци - некако да се покрене средување на истите, може навистина да настане некоја сообраќајна незгода. Ниту се гледа прегледно семафорот, ниту има знак за забранет правец.

Ако неможе да се покрене увид / вештачење / комисија во МВР во врска со раскрсницата, како поинаку би имал комисиски валиден државен документ за ситуацијата? - ево за на суд на пример.

Дали постои некој контакт e-mail, forum, телефон, или било што во врска со сообраќај во МВР, каде би била пријавена раскрсницата, а пак повратно би добил некој писмен документ, дека сум пријавил, и дека тие биле на местото на увид, и е прифатена пријавата за вистинита? - дека навистина е таква состојбата на раскрсницата.

Благодарам однапред.

Да, ако дојде работата за на Суд, тогаш сакал-несакал ќе морам да најмам адвокат. Но додека дојде работата на суд ќе одмине долго време, и дотогаш све може да се промени на раскрсницата. Па со судски вештак во тогашен иден момент, може све да биде средено, и да ми остане само моите фотографии како доказен материал.

Идеата ми беше дали може да реагирам некаде во МВР/УВР во делот за сообраќај, да се увиде под кои услови е напишана казната, и да се превземе нешто од нивна страна.....

Едно поради мојот проблем, убаво би било поскоро вршење увид додека не се променила реалната состојба во меѓувреме (па да биде поставен сообраќаен знак и/или да го исправат закривеиниот семафор затскриен во листовите од лозницата на соседната куќа);

Друго поради неправилноста / неточноста на сообраќајните светлосни и други сообраќајни знаци - некако да се покрене средување на истите, може навистина да настане некоја сообраќајна незгода. Ниту се гледа прегледно семафорот, ниту има знак за забранет правец.

Ако неможе да се покрене увид / вештачење / комисија во МВР во врска со раскрсницата, како поинаку би имал комисиски валиден државен документ за ситуацијата? - ево за на суд на пример.

Дали постои некој контакт e-mail, forum, телефон, или било што во врска со сообраќај во МВР, каде би била пријавена раскрсницата, а пак повратно би добил некој писмен документ, дека сум пријавил, и дека тие биле на местото на увид, и е прифатена пријавата за вистинита? - дека навистина е таква состојбата на раскрсницата.

Благодарам однапред.
Пробај внатрешна контрола. Тие се за вакви работи.

Благодарам однапред.

Јас ти зборам сега да се консултираш со адвокат за да ти ја објасни процедурата, за судење не станува збор. Едноставно консултирај се, не верувам дека таква услуга чини многу, ама ќе добиеш појасен преглед каде треба да се обратиш. Мислам дека сам ќе луташ по ходници и ќе потрошиш повеќе време. Ова е мое мислење, јас твојот пост со прашање би му го поставил на човек кој ги знае работите. Да знаев ќе ти помогнев, ама за жал и не знам.

Јас ти зборам сега да се консултираш со адвокат за да ти ја објасни процедурата, за судење не станува збор. Едноставно консултирај се, не верувам дека таква услуга чини многу, ама ќе добиеш појасен преглед каде треба да се обратиш. Мислам дека сам ќе луташ по ходници и ќе потрошиш повеќе време. Ова е мое мислење, јас твојот пост со прашање би му го поставил на човек кој ги знае работите. Да знаев ќе ти помогнев, ама за жал и не знам.

Да, во право си.

Ако земам сега да одам по шалтери во полицаија, ќе ме влечкаат од шалтер на шалтер, едно поради тоа што немаат јавна (пропишана законски и јавно објавена) процедура за ваков тип на "поплака"; а друго сепак им е нивни колега, и ќе се гледа како да се забошоти работата, за да не ја покажам успешно мојата "забелешка".

Благодарам за вашата помош од сите.

Имам едно прашање , дали камерите поставени на раскрсниците функционираат? Поминав " несакајќи " црвено дали има можност да ми стигне казна за тоа ?
--- надополнето: 20 декември 2011 во 12:12 ---
Имам едно прашање , дали камерите поставени на раскрсниците функционираат? Поминав " несакајќи " црвено дали има можност да ми стигне казна за тоа ?

--- надополнето: 20 декември 2011 во 12:12 ---

Уште не се во функција, а и треба да те слика како доказ:-)

Дечки, ај помош. ме казнија као за претекнување колона од 5-6 возила тука кај алумина, а јас тргнав лево за на лентата за лево пред семафорите, а не е ни полна лента, а тие беа паркирани кај македонска кука. Е сеа џандаров ми пиша казна 300 евра, која ја потпишав, бидејки имав претходна казна за паркинг 50 евра, и не потпишана на ми дадоа казнени поени туку морав да плакам. па сега оваа ја потпишав, па дали знае некој дали да ја платам или да чекам суд?

Дечки, ај помош. ме казнија као за претекнување колона од 5-6 возила тука кај алумина, а јас тргнав лево за на лентата за лево пред семафорите, а не е ни полна лента, а тие беа паркирани кај македонска кука. Е сеа џандаров ми пиша казна 300 евра, која ја потпишав, бидејки имав претходна казна за паркинг 50 евра, и не потпишана на ми дадоа казнени поени туку морав да плакам. па сега оваа ја потпишав, па дали знае некој дали да ја платам или да чекам суд?
Ако си ја потпишал кад тад ќе мора да ја платиш ..... поубо сеа плати си нема да даваш плус пари

Ако ја слупаш колата два пати годишно, при следната регистрација ќе си платиш премија плус малус, и ако се докаже дека си ти крив ќе ти наплати осигурителната компанија регрес преку суд. За сумата на осигурување која што е покриена ќе мора утре точно да ја видам и ќе ти одговорам..

Колку пати сакаш слупај ја колата,само пази да не си ти виновен или уште полошо ако си под дејство на алкохол.

Вечерва се враќав накај дома и поминував од кај Гоце Делчев мостот о Скопје и пред телеком стоеше патрола и сообраќаецот излезе на сред улица а јас возев во средна лента. Од моја денса страна имаше таксист што застануваше кај постојка за такси полека а полицаецот почна да свети знак за застанување, и нормално си помислив дека треба да застанам кога наеднаш како што се престројував во најдесна лента од мое лево ме пресече една кола и го видов возачот како ме гледа зачудено и застана пред мене. Мислејќи дека не беше светкањето наменето за мене, културно си дадов лев трепкач и си се вклучив пак во сообраќајот без да погледнам во ретровизор како реагира полицаецот. На пола пат накај дома добив некое чудно чувсвто дека можеби и јас требаше да останам и да видам дали беше тоа и за мене и се вратив. Додека стигнам назад патролата си беше заминала. Можно е да сум во невоља? :(

Најверојатно не си бидејќи ако беше ќе тргнеа со колата по тебе. Почекај некој ден ако не ти стигни ништо по пошта или ако не те викнат најверојатно не си.

положив возачки уште во времето на СФРЈ; тогаш инструкторот ме обучуваше дека при престројување во друга лента или при вклучување од споредна на главна улица тоа треба така да се стори да возилата од другата лента или од сообракајницата со предимство и да возат макс. дозволена брзина ( н.пр. 60км/ч) да не треба да кочат. Ме занима дали во законот има толкување што значи одзимање предимство, т.е дали е крив тој што се влучил од споредна улица или паркинг независно од брзината на возилото што се движело на сообраќајницата со предимство ?
Исто така при вклучување во сообраќајница со предимство и повеќе ленти, во ситуација кога возилото од споредна сообраќајница се вклучува на крајна лента, а во средната лента од главната сообраќајница наидува возило кое вози значително побргу од макс. дозволената брзина , ја губи контролата и удира во возилото веќе престроено во крајната лента?
--- надополнето: 28 декември 2011 во 00:08 ---
Уште не се во функција, а и треба да те слика како доказ:)
ги поставија, но нашиот Уставен суд ги суспендирал, па полицијата со лесно срце ги исклучи... срамота, уште пред 25 години ако не и порано, ги имаше во Нов Белград, не само црвено светло туку и за мерење брзина... верувам дека камерите можат да расветлат и сообраќајки, имаше случај во Загреб пред 1-2 месеци со 3 возила, всушност 2 во движење и едно паркирано... но предуслов за камерите е да се сопре корупцијата , не само во полицијата туку и во правниот систем..

да,има во законот казна за недавање предност на тој што е на главна улица

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom