Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ами ти запалија бензинската, па ќе видиш...a so ako izgorese benziskata puma. ce me tuzea za 500 000 evra?
a osiguruvanjeto so si go ima benziskata?
Не им еби матер ич не им плаќај ништо,прво и основно распрашај се дали пумпашот им бил пријавен, второ кога си на бензиска не учествуваш во собраќајот така да от тој аспект си чист и трето ШО АЈВАН КЕ БЕШЕ БЕ МУ ЕБА МАТЕР НА ЧОВЕКОН, АМИ АКО СЕГА ТОЈ ТЕ ТУЖИ? ОСТАЈ БЕНЗИСКАТА АКО ЧОЕКОН ТЕ ТУЖИТ КЕ ТЕ ЗАЕБИТ ЗА ЦЕЛ ЖИВОТ КЕ ТЕ ОДЕРИТ КАКО ЈАГНЕ ЗА ВЕЛИГДЕН.a so ako izgorese benziskata puma. ce me tuzea za 500 000 evra?
--- надополнето: Jul 12, 2011 12:22 PM ---
a osiguruvanjeto so si go ima benziskata?
AJ MALKU POMOS. pred nekoj den turav plin na benziska stanica i so vraboteniot na benziskata ne se razbravme bas najubavo pa trgnav so se crevoto od plinot koe se skina. viknavme policija i napravija uvid . i sega da mi kazi nekoj kako odi procedurata za plakanje osteta na benziskata, dali moeto osiguranje ja pokriva stetata
До колку пари, конкретно за вакви случаи? Колку пати годишно?Автоодговорноста ти ја покрива штетата, јави си се во осигурителната компанија и пријави. Значи без разлика што си бил на бензинска, твоето возило направило штета врз трето лице, во овој случај бензинската станица. Било што да си им наштетил со него, ограда, пумпа или слично, покрива.
Инаку, осигурителните компании се занимаваат со штети, не со прекршоци.
^Па попрецизно би било дека се занимаваат со штети направени при прекршок(кога станува збор за осигурување на возило при регистрација).
До колку пари, конкретно за вакви случаи? Колку пати годишно?
Како што сум запознаен, осигурителните компании покриваат штета еднаш годишно, до 700 евра за сообраќајки... така да ако ја слупаш колата 2 пати во годината, еднаш те покриваат, нареден пат сам си плаќаш. Точно е тоа или грешам?
Загрозување на имот и живот и предизвикување на општа опасност, за ова се одговара кривично во право си дека не се одговара прекршочно, за ова ке плати дебело ем може и затвор да си одлежиМуабетот ми е дека при настан на штета, кај автоодговорноста не е пресудно дали е намерно, ненамерно направена штетата, се исплаќа на тој што е оштетен. Каков прекршок е направен ако случајно го заборавил цревото во колата, или појма неам што направил? Штетата е тука, кој е сообраќајниот прекршок?
Ако ја слупаш колата два пати годишно, при следната регистрација ќе си платиш премија плус малус, и ако се докаже дека си ти крив ќе ти наплати осигурителната компанија регрес преку суд. За сумата на осигурување која што е покриена ќе мора утре точно да ја видам и ќе ти одговорам..
Загрозување на имот и живот и предизвикување на општа опасност, за ова се одговара кривично во право си дека не се одговара прекршочно, за ова ке плати дебело ем може и затвор да си одлежи
Е мене ме фатија со 94 на место каде што е 60 и платив во рок од 8 дена 150 евра. Беше пред 3 месеци и сега дојде покана за суд да ми ја одземат возачката. Од искуство подобро поминуваат тие што не плаќаат, на крај нема ни да платат, бидејќи предметот ќе заглави по судови, ниту пак возачкта ќе им ја земат. Вака ем платив ем без возачка ќе останеш од 3 до 12 месеци, зависи колку ќе процени судијата.
Epa za toa nema prostuvanje za brzina ama znam deka ima 1 opomena 2 opomena i 3 opomena i na sud mozesh da se vadesh... Toa drugoto dete go zapishale vo tefter i sea pokana za na sud i 1 opomena valjda ako ne plati i nekoa kazna... Taka da upravo si
Ја потпиша ли глобата? Ако си ја потпшал автоматски го признаваш делото. А суд, вештачење дополнително ќе си направиш трошоци само.Почитувани,
Ве молам за правна помош, совет.
Пишана ми е казна за минување на црвено светло, на семафор кој е искривен надесно во ограда на соседната куќа и истиот е покриен со листовите од лозницата од куѓата; како и за свртување во едносмерна уличка, за која никаде нема знак (можеби имало, но е "изваден", во моментот го нема) за забранет правец. Се вратив на местото и направив еден куп фотографии, кои се надевам ќе ми послужат како некој доказен материјал. Случката се случува во Битола.
Штом пишувам на форумот, јасно е дека не најдовме заеднички јазик со полицаецот.
Q1.) Ве молам дадете ми совет, каде да се обратам, за да се излезе на лице место, со вештак / комисија (или како и да се вика), да се сними што поскоро фактичката ситуацијата на таа раскрсница, пред можеби во иднина да се постави нов сообраѓаен знак за забранет правец, или пак паднат лисјата (дојде есен) од лозницата, па да се гледа семафорот?
Q2.) Дали на суд, (ако не обезбедам никакво "вештачење") ќе ми бидат доволни моите фотографии од раскрсницата, или ќе се сметаат за "навалиден" доказен материјал?
Навистина сум долги години возач, примерен, и т.н. и вакви околности на ГОЛЕМА НЕПРАВДА ептен ме иритираат!
Ја потпиша ли глобата? Ако си ја потпшал автоматски го признаваш делото. А суд, вештачење дополнително ќе си направиш трошоци само.
Не, немам ништо потпишано, не сум го признал делото. Дури и не ми даде да потпишам ништо. Очигледно му беше дека негирам.
Но, тоа за нив не е проблем, исто, ќе напише дека "...одби да потпише..." и без да ми понуди да потпишам, и ќе ја испрати казната понатаму.
Навистина мораме да научиме да докажеме кога сме исправни/невини! - само на жалост не сум правник, туку техничко лице. Како да покренам "вештачење" на сообраќајната сигнализација, што поскоро, макар и на мој трошок, додека не се променила фактичката состојба на локација? Каде да се обратам?
Покрај другото, на таа локација навистина може да настани сообраќајна незгода. А веројатно, и други личности можат да се најдат во моја или слична на мојата ситуација.
Благодарам однапред.