Сообраќајни прекршоци и казни

пред некој месец бев фатен како управувам моторно возило со 1.6 промили на алкохол во крвта .... бев сопрен од полицијата сабајле околу 6 часот и казната беше 350 евра јас ја платив после 2 саата (околу 8 кога се отвори банката:D) на уплатница околу 170 евра (пола казна ако се плати во рок помал од 7 дена) ... сигурен сум дека не бев пијан 1.6 и дека дрегеро покажа повеќе од колку шо сум испил ама не сакав да се расправам ... е сеа ми дојде покана за суд за прекшоци и знам дека следува забрана од 9 до 12 месеци за таа количина на алкохол .... сакам некој да ми објасне дали има начин некако да се избегне забраната или мора да има забрана?
во вакви случаеви, бараш од полицијата која те сопрела да те однесе во првата болница каде што ке ти земат крв, и точно ке го утврдат количеството на алкохол во крвта, доколку тие не сакаат тоа да го направат се обраќаш кај надлежните во полициската станица , или во најмала рака самиот одиш во болница и бараш да ти направат алко тест.
А сега возачката ке ти остане кај тебе, само што ке имаш воведено забрана за управување со возило.

во вакви случаеви, бараш од полицијата која те сопрела да те однесе во првата болница каде што ке ти земат крв, и точно ке го утврдат количеството на алкохол во крвта, доколку тие не сакаат тоа да го направат се обраќаш кај надлежните во полициската станица , или во најмала рака самиот одиш во болница и бараш да ти направат алко тест.
А сега возачката ке ти остане кај тебе, само што ке имаш воведено забрана за управување со возило.

помилување или условно некако да се избегне забраната од 9 до 12 месеци има ли некакви шанси? или мора да има забрана ?

Neznam dali ima sansi ama jas da sum ne bi ti dal sansa koga svesno si go pravel toa, koga vozis izbegavaj alkohol toa e toa...

samo 35evra?
jas pa ocekuvav da mi recite 200evra 300e ba ne bila tolku strashna :D

Колку е казната за паркирање на место каде што не треба :) ?

Колку е казната за паркирање на место каде што не треба :) ?
Зависи какво е местото. Од 50евра до 400евра (ако паркираш на место означено како паркинг место за хендикепирани лица, што е оправдано од моја страна)

Зависи какво е местото. Од 50евра до 400евра (ако паркираш на место означено како паркинг место за хендикепирани лица, што е оправдано од моја страна)

Не бев паркиран ни блиску паркингот за хендикепирани ниту пак блиску раскрсница...туку се заинаети полицаецот не знам што сакаше...па не ми побара ни да ставам потпис?

Не бев паркиран ни блиску паркингот за хендикепирани ниту пак блиску раскрсница...туку се заинаети полицаецот не знам што сакаше...па не ми побара ни да ставам потпис?
Тогаш можда си бил на помалку од 5 метри од пешачки.... Ако е тоа, казната е 300е. (150е. ако платиш во рок од една недела).
Добро е што не си потпишал - ако имаш намера да идеш на суд. Тоа е можда добра опција.

Другар, пред некој месец беше казнет за ова погоре што го кажав. Не бил 5 метра од пешачки, според полицаецот. А Според него - бил на пет+ метра.
Он потпишал, али не ја платил и сакал на суд да се објасни.
На суд, судијката му рекла дека не требало да потпишува, штом му било нешто сомнително. Да не потпишел, ќе го ослободела (така му рекла). Вака, му рекла дека мора да го казни и дека најмалку што можела во ситуацијата било 100е. Така место 150, платил 100.
Ти ако имаш што да кажеш на судијата - иди на суд.

Тогаш можда си бил на помалку од 5 метри од пешачки.... Ако е тоа, казната е 300е. (150е. ако платиш во рок од една недела).
Добро е што не си потпишал - ако имаш намера да идеш на суд. Тоа е можда добра опција.

Другар, пред некој месец беше казнет за ова погоре што го кажав. Не бил 5 метра од пешачки, според полицаецот. А Според него - бил на пет+ метра.
Он потпишал, али не ја платил и сакал на суд да се објасни.
На суд, судијката му рекла дека не требало да потпишува, штом му било нешто сомнително. Да не потпишел, ќе го ослободела (така му рекла). Вака, му рекла дека мора да го казни и дека најмалку што можела во ситуацијата било 100е. Така место 150, платил 100.
Ти ако имаш што да кажеш на судијата - иди на суд.

Не не таму кај што бев паркиран нема ни пешачки премин ни раскрсница,рурален пат без тротар.Јас на тревата бев паркиран! Мислам најмногу 45 евра е за ова и затоа не потпишав!

Ve molam za sovet.
Imav soobrakajna nezgoda kade edna budala pomina na crveno pri sto udri vo prednata leva vrata na moeto vozilo kade jas i soprugata se zdobivme so lesni telesni povredi.Arno ama koga se vrsese uvidot ajvanot izjavi deka pominal i toj na zeleno.Od policija mi rekoa deka ke podnesele poseben izvestaj do OJO.Kako ke bide ponatamosnata rasvrska

АКО НЕ Е ЗАКАСНЕТ ОДГОВОРОВ.

За точно утврдување на на тоа кој поминал на ЦРВЕНО а кој на ЗЕЛЕНО ти треба СУДСКИ ВЕШТАК кој ќе изврши СООБРАЌАЈНО ВЕШТАЧЕЊЕ согласно анализата на исцртаната скица, ќе ги пресмета брзините на возење на двете возила, ќе го утврди местото на контактот и ке ги утврди интервалите на црвен, жолт и зелен сигнал , како и прегледноста на раскрсницата. Само ова е веродостоен и на суд прифатен начин за докажување на тоа кој на каков светлосен сигнал минувал.
Никакви сведоци не се веродостојни, а полицаецот изгледа врска немал кога ти рекол дека ќе поднеси посебен извештај, во ваков случај кога полицијата не може да се одлучи кој е виновен за сообраќајната незгода се поднесува ПРЕКРШОЧНА или КРИВИЧНА ПРИЈАВА против двајцата учесници, а ОЈО ке побара во истражна постапка да се спроведе истрага и изврши сообраќајно вештачење во поглед на причините за сообраќајната незгода.
Ако те интересира уште нешто пиши ми ЛП, или побарај ме на FACEBOOК - VESTACENJA SOOBRAKAJNI NEZGODI.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom