Цитати на познати атеисти

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777

Добри прашања и мисли од познати интелектуалци ...

да напоменам не сум атеист :)
ова го најдов на јутуб и е интересно да се дебатира

I contend that we are both atheists. I just believe in one fewer god than you do. When you understand why you dismiss all the other possible gods, you will understand why I dismiss yours. - Stephen Roberts -

Men never commit evil so fully and joyfully as when they do it for religious convictions. - Blaise Pascal -

I have examined all the known superstitions of the world, and I do not find in our particular superstition of Christianity one redeeming feature. They are all alike founded on fables and mythology. - Thomas Jefferson -

"If we go back to the beginnings of things, we shall always find that ignorance and fear created the gods; that imagination, rapture and deception embellished them; that weakness worships them; that custom spares them; and that tyranny favors them in order to profit from the blindness of men."
(Paul-Henri, baron d'Holbach / 1723-1789 / System of Nature / 1770)

Не постои друг Господ освен синонимот за недостижност. - Херберт Спенсер

ateistot e covek koj izgradil kuka bez prozori, a go obvinuva boga sto celiot zivot mora da ziveee vo temnica- isak njuton

ateistot e covek koj izgradil kuka bez prozori, a go obvinuva boga sto celiot zivot mora da ziveee vo temnica- isak njuton
Убавината на интернетот е што секогаш можеш да ја провериш веродостојноста на цитатите - Абрахам Линколн.

Убавината на интернетот е што секогаш можеш да ја провериш веродостојноста на цитатите - Абрахам Линколн.

Da zivee amerika - Hari Mata Hari

@topic

Ja ne sum ateist, ni hristijanin, ni niso, barem nekjam da me grupiraat vo neso, poso ja za sebe si cekam da vidam so ke bide i kako ke bide, poso kraj kraeva, koa ke umreme site ke vidime koj bil u pravo na kraj, ili nema da vidime, ili ke vidime poise od ednas lol, ili kako i da e, ali najbitnata stvar so mozam da ja spodelam so vas, vo vrska so religija i ateizmot...

If you could reason with religious people, there would be no religious people...

К.С. Луис, автор на „Нарнија“||
Верувам во христијанството, како што верувам дека сонцето изгреало. Не само затоа што го гледам, туку затоа што преку него, ги согледувам сите нешта.

Тргнав да го побијам христијанството, но кога не можев, сфатив дека Библијата е вистина и дека Исус Христос навистина бил Божјиот Син. -Џош МекДауел

Александар Македонски, Цезар, Карло Велики и јас, основавме големи империи, но со сила. Единствено Исус основа своја империја преку љубов и до ден денес милиони луѓе се подготвени да умрат за него...
Библијата не е обична книга, туку жива материја, која има сила да ги порази сите кои и се спротивставуваат. -Наполеон Бонапарта

К.С. Луис, автор на „Нарнија“||
Верувам во христијанството, како што верувам дека сонцето изгреало. Не само затоа што го гледам, туку затоа што преку него, ги согледувам сите нешта.

Тргнав да го побијам христијанството, но кога не можев, сфатив дека Библијата е вистина и дека Исус Христос навистина бил Божјиот Син. -Џош МекДауел

Александар Македонски, Цезар, Карло Велики и јас, основавме големи империи, но со сила. Единствено Исус основа своја империја преку љубов и до ден денес милиони луѓе се подготвени да умрат за него...
Библијата не е обична книга, туку жива материја, која има сила да ги порази сите кои и се спротивставуваат. -Наполеон Бонапарта

Ja ja postuem biblijata, iako ima sranje sistem na edukacija, barem gi uci lugjeto na dobri stvari, toa so crkvata kako institucija, i nejzinite slepi vernici neznaat da si mislat sami za sebe i da ne go korumpiraat tekstot i negovoto tolkuvanje e druga rabota.

I contend that we are both atheists. I just believe in one fewer god than you do. When you understand why you dismiss all the other possible gods, you will understand why I dismiss yours. - Stephen Roberts -

Men never commit evil so fully and joyfully as when they do it for religious convictions. - Blaise Pascal -

I have examined all the known superstitions of the world, and I do not find in our particular superstition of Christianity one redeeming feature. They are all alike founded on fables and mythology. - Thomas Jefferson -

Блез Паскал бил христијанин-јансенист. Да си го читал ќе знаеше.

Бог го запишал Евангелието, не само во Библијата, туку и на дрвата, во цветовите, во облаците и во ѕвездите.- Чарлс Дарвин

...Исус основа своја империја преку љубов и до ден денес милиони луѓе се подготвени да умрат за него...
Ти очигледно не си прочитал дека после “цитати“ во насловот на темата стои зборот “атеисти“.
Зошто да умрат за Исус? Зарем тој не би сакал да живеат за него? Ах брееее, верници, само на крв мислите.

Он:
With or without religion, good people can behave well and bad people can do evil; but for good people to do evil — that takes religion.
-Steven Weinberg​

--- надополнето: Nov 10, 2011 11:34 PM ---
You're basically killing each other to see who's got the better imaginary friend. - Richard Jeni

Ти очигледно не си прочитал дека после “цитати“ во насловот на темата стои зборот “атеисти“.
Зошто да умрат за Исус? Зарем тој не би сакал да живеат за него? Ах брееее, верници, само на крв мислите.

Он:
With or without religion, good people can behave well and bad people can do evil; but for good people to do evil — that takes religion.
-Steven Weinberg​

--- надополнето: Nov 10, 2011 11:34 PM ---
You're basically killing each other to see who's got the better imaginary friend. - Richard Jeni
izvini prijateelce ama napoleon bonaparta samiot bil nevernik,i kazuva deka isusa oformil imperija preku lubov , a ne preku sila i vojna, da umres za lubovta , da se zrtvuvas vo imeto na lubovta ako razbiras ,

izvini prijateelce ama napoleon bonaparta samiot bil nevernik,i kazuva deka isusa oformil imperija preku lubov , a ne preku sila i vojna, da umres za lubovta , da se zrtvuvas vo imeto na lubovta ako razbiras ,
Неверник? Што е тоа? Кривоверец, еретик? Атеист? Сатанист? Чоовек што за Библијата вели дека е жива материја, неверник? Зошто? Затоа што е тешко да прифатите дека бил религиозен?

“Умирање“ и “Љубов“ за мене не одат заедно во иста реченица. За верниците, може има смисла, за мене, не.

Он:
Is God willing to prevent evil, but not able? Then he is not omnipotent. Is he able, but not willing? Then he is malevolent. Is he both able and willing? Then whence cometh evil? Is he neither able nor willing? Then why call him God? - Epicurus

Men never commit evil so fully and joyfully as when they do it for religious convictions - Blaise Pascal
--- надополнето: Nov 10, 2011 11:52 PM ---
"If god doesn't like the way I live, Let him tell me, not you."

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom