Партнер одбран од страна на родителите

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
Ако збориме за двајца разбрани луѓе какви што ги сметам моите нивното мислење за мене игра огромна блиску до граница на пресудна улога и нивниот суд ќе биде максимално испочитуван. Огромното мнозинство не може објективно да каже за својот партнер кога е во врска, тука е моментот кога се прават клучните грешки. Нормално дека која сака нека е нема да ја има онаа доверба кај мене како што ја имаат моите родители. Знам може не многу ама доволно случаеви кога родителите од едната или двете страни се противеле на врската или бракот. Во повеќето од тие случаеви се испоставило дека биле во право. А секако против сум на она класично родителите да ти го изберат партнерот. Секогаш имајте на ум дека освен во екстремни случаеви вашите родители ви го мислат само најдоброто плус имаат повеќе леб јадено од вас и знат да проценат и луѓе и ситуации многу подобро и со поладна глава одколку вие самите што летате на седмо небо. А се разбира како и за се друго, исклучоци имало и ќе има.

Да ама зато во то време,луѓето беа луѓе во права смисла на зборот и бракојте траеја по 50-60 години,а денес за 2 недели се разведват - „од шо знат да си одберат партнер“.
Кој вели дека треба да сакаш некој за во брак,бракот е политичка работа,по договор,за други работи постојат љубовници.

Најубаво е татко ти да ти избере некоја добра цуцла и да немаш мака, а не сега треба да се замараш многу и пак накрај имаш шанси за да останеш стар ерген.

никако не ја оправдувам таа глупа пстапка на родителите за да го изберат парнерот на своето дете сепак тука се вклучени многу емоции чуства и секој сам е свесен да си одлучи со кој ќе го помини животот никогаш родителот неможе да биде во право дека некој што не го знае другиот дека ќе биде среќен цел живот и убаво ќе функционираат само што оваа појава кај муслиманите е нештокако традиција како што кај нас некаде е традиција да се сава името на детето на дедото така да се промени таа заповед традиција треба голем пресврт и многу време и најверојатно целата финта е во мозокот дека мажот е најпаметен и најдобро знае што е добро за своето дете а никој не ги прашува децата што сакаат и какви се нивните чуства

Мислам дека е срамота да се зборува на оваа тема во денешно време. Ја прогласувам за назад од времето...

Мислам дека е срамота да се зборува на оваа тема во денешно време. Ја прогласувам за назад од времето...

Срамота или не било срамота сеуште е присутна и денес.

Муслиманите? Сеуште во муслиманските земји партнерите им се одбрани од страна на родителите. Во останатите развиени земји каде живеат муслимани тие си имаат поголема слобода и си го одбираат партнерот, но сепак преовладува одбирањето на партнерот од родителите.

Потоа денеска има една многу современа форма на одбирање на партнер на оние од високите кругови. Тато е милионер и познат бизнисмен и неговата ќерка ќе се омажи со синот на некој негов бизнис партнер. За доброто на семејството и да се зачуваат парите во една фамилија. Една нова современа форма на одбирање на партнерот од страна на родителите. Која е мнооогу актуелна, па дури и кај нас има доста вакви примери.

Па така да ако размислите ги има овие одбирања во денешнава демократија и повеќе отколку што треба ...

Срамота или не било срамота сеуште е присутна и денес.

Муслиманите? Сеуште во муслиманските земји партнерите им се одбрани од страна на родителите. Во останатите развиени земји каде живеат муслимани тие си имаат поголема слобода и си го одбираат партнерот, но сепак преовладува одбирањето на партнерот од родителите.

Потоа денеска има една многу современа форма на одбирање на партнер на оние од високите кругови. Тато е милионер и познат бизнисмен и неговата ќерка ќе се омажи со синот на некој негов бизнис партнер. За доброто на семејството и да се зачуваат парите во една фамилија. Една нова современа форма на одбирање на партнерот од страна на родителите. Која е мнооогу актуелна, па дури и кај нас има доста вакви примери.

Па така да ако размислите ги има овие одбирања во денешнава демократија и повеќе отколку што треба ...

Последици од религиозните обичаи и традиции не се за дискутирање. Тоа е веќе дел од порадикална борба за човекови права. Темата ја разбирам повеќе како „наметнување на туѓо мислење (во случајов-родителско)“ :smir:

Последици од религиозните обичаи и традиции не се за дискутирање. Тоа е веќе дел од порадикална борба за човекови права. Темата ја разбирам повеќе како „наметнување на туѓо мислење (во случајов-родителско)“ :smir:

Темата е за партнер одбран од родителите, така да без ограничувања. Без разлика дали е тоа заради традиција, религија, поради пари ... сеедно.
Иако сите првобитно си велиме дека ова е изумрена категорија, сепак постои оваа појава и денес и тоа во широки размери.

зашто да не бар ке нема стари моми и стари беќери

Ова го сфаќам повеќе како запознавање на партнер преку родителите. Има случаи кога некој пријател на родителите е иницијатор да се запознаат или случајно да се видат некаде на гости или свадба и се бендисаат, понатаму се зависи од нив, дали ќе им успее врската или не. Родителите можат да дадат свое мислење меѓутоа мислам дека тие го познаваат своето дете најдобро и од страна можат да проценат подобро и не би му наштетиле.
И не станува збор тука за спојување заради пари, може да се работи и за најобични посиромашни луѓе, кои ќе се спојат од љубов.:back:

а како би реагирале ако родителот ве запознае со кукла на надувување од валијант?

а како би реагирале ако родителот ве запознае со кукла на надувување од валијант?
море паметен газ...тебе нека те запознае родителот со кукла на надувување :pos2:
а јас лично не им давам можност они да ми одберат...пред време си ги бирам ја :D

Познавајќи ги моите не би ме зачудило нивниот избор да е нешто во тој стил...

Јас сум против тие старомодни обичаии родителите да му одбираат жена на синот.
Јас на син му ќе му дам пари нека си купи невеста по негов вкус.

Има една полоша работа од бирањето, татко ти може да ти одбере невеста ама што ќе се случи ако сака тој прв да ја проба :vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom