Верувате ли во Господ? Дали постои?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    995
Lucifer напиша:
Site vie vernici do koska sega ke ve razocaram(bez navreda)bog ne e voopsto ona sto si go zamisluvate vie,a biblijata voopsto ne e dokaz za gospodovoto postoenje.Sto ako vi kazam deka biblijata e napisana od egotripacko nastroeni,obicni pred se luge,slicni na Nostrdamus.Dali togas,koga veke velite deka Nostradamus predvidel zasto bil vo kontakt so satanata,dali i tie stapile?Ako se kako nego sigurno da!Ako da, znaci biblijata ne e sveta.Toa sto vie go narekuvate "bog" ne postoi,jas iako sum ateist smetam deka vo najlos slucaj bi postoela silata,kao "the force".Poseben fluid rasprostranet nasekade okolu nas,univerzalen um,beskrajna intelegencija and so on...Kako sto rekov pogore biblijata ja pisuvale obicni luge,a toa deka bog ne sozdal spored nego e najgolemata laga!!!Bog ne e covek,ne e ni edno nesto vo edinstvena masa,ne e sustestvo,toa e nesto apstraktno kako temninata,kako vozduhot.Se manifestira preku verba,ljubov,potreba,humanost,umerenost,ne mora da bides religiozen za da go pravis gorenavedenoto,nema potreba da veruvas vo nekoj so called GOD!Samoto toa sto go pravis e pottiknato od nekekva sila koja sto crkvata miluva da ja narece BOG i ni ja predstavuva kako pokojni cicko Kolozof.Morate da si ja izmenite predstavata za bog koja vi ja nametnuva crkvata za postignuvanje na teokratija,vlevenje strav i sl.,toa ne e NEKOJ koj GLEDA SE,toe e NESTO sto postoi nasekade,narecete go duh vo secie telo,narecete go vzaemna potsvest kako sakate.Vie go narekuvate TOA NESTO Bog, a jas SILA!!!
Ostanete mi pozdraveni i dobro razmislete za pogorenapisanoto:)
Draga Lucifer kako prvo sakam da ti kazam deka toa sto gi sporeduvas avtorite na Biblijata i Nostradamus e pasurdno. Se ona sto e predvideno od Nostradamus se nema ispolento dodeka se sto e zapisano vo biblijata se ispolnuva pred nasi oci. Na toa sto velis deka Biblijata ne e sveta kniga ne bi rekla bas taka. Taa e edinstevnata kniga koja opstanala 2000 godini i e najcitanata kniga na svetot. I pokraj toa sto e pisuvan vo period od 1400 godini i od nad 40 razlicni avtori sepak se vo nea se slaga i poklopuva sovrseno. Kako e mozno toa ako e pisuvana od nad 40 avtori koi ne ziveele vo ist period i koj ne se dogovaraler sto ke pisuvaat. Edinstevnoto logicno objasnuvanje e deka site tie luge bile vodeni od Bog i bile nadahnati od nego. te molam ako najdes pologicno objasnuvanje razubedi me. A i za toa sto velis deka nema Bog mozes da go kazes za sebe bidejki ne si go barala izatoa ne razmisluvas za toa deka ne postoi. Ja go barav i go najdov!!! Toa e najprekrasnata odluka vo mojot zivot. Pa ne e loso i ti malku da ja poglednes drugata strana. Bidejki ako ne si vo pravo razmisli kade ti e krajot... by the way i ti mi bidi pozdravena :)

Wake up напиша:
Epa Lucfer, samoto toa deka ti sto velis ona nie sto go narekuvame Bog a ti Sila, e dokaz deka ti ne si ateist, (iako ocigledno toa ti e nekakva si gordost koja sakas da si ja prepises so cel " ne mi treba nikoj, dovolna sum si samata"). No zal mi e, samata da ne recam se "izdade".:) Da, taa sila sto ti ja cuvstvuvas e BOG> Samoto toa sto imas takvo cuvstvo svati go kako dokaz deka Bog postoi. Bog vo sekoe svoe sozdanie (megju koe si i ti),

Razmilsi DOBRO, i analiziraj se kolku pati si se naogjala vo situacija na slabost i potreba od pomos. Ona "ne mi treba nikoj, mozam sama", nema bas daleku da te odvede. Site sme slabi covecki sustestva, NO, ima Eden koj saka da ni dade sila, i veruvaj ni, toj e onoj koj i sekogas ni ja dava!

Pozdrav:)
Za prvoto od odma da ti kazam deka na pocetokot na mojot post napomenav VO NAJLOS SLUCAJ BI POSTOELA SILA.A toa sto go nabrojav podolu bese moeto svakanje za bog kako mnogu mala dodeka seuste veruvav vo Nego,dedo mraz,baba roga i sl.
A za vtoriot del,samo edno ke ti kazam ,postoi mok na potsvest,sugestija i pozitivno tvrdenje.Procitaj nekolku knigi od Jozeph Murphy i ke vidis tocno za sto ti zboruvam.:)

Lucifer напиша:
Za prvoto od odma da ti kazam deka na pocetokot na mojot post napomenav VO NAJLOS SLUCAJ BI POSTOELA SILA.A toa sto go nabrojav podolu bese moeto svakanje za bog kako mnogu mala dodeka seuste veruvav vo Nego,dedo mraz,baba roga i sl.
A za vtoriot del,samo edno ke ti kazam ,postoi mok na potsvest,sugestija i pozitivno tvrdenje.Procitaj nekolku knigi od Jozeph Murphy i ke vidis tocno za sto ti zboruvam.:)

Znaes, postoi mokj na Bog (najgolema), i ocajni obidi na vlijanie na gjavolot vrz istata. Zalam sto povekje ti se dopagja ona vtoroto..

Lucifer напиша:
Ah mladicu,dali ti voopsto si svesen kako se izjasni predmalku?
Se izjasni ni pomalku ,ni poveke tuku vaka:JAS SUM SATANIST!!!
Decinjaaaaa mislete pred da pisete nesto:(
Ух, а не помисли дека МОЖЕБИ тој не мисли на Бог во христијанска смисла? Дека можеби човекот си има своја претстава за тоа што мнозинството го поима како Бог, или си разработува своја теорија за "бог".

Те молам не генерализирај и не ги ставај работите во контекст кој тебе ти се допаѓа очигледно со цел да испаднеш поучена и попаметна од останатите.

Ако сакам Бог ќе го поимам и како стар чевел кој егзистира стриктно во места со висока влажност.

Поздрав

jazz_girl напиша:
Draga Lucifer kako prvo sakam da ti kazam deka toa sto gi sporeduvas avtorite na Biblijata i Nostradamus e pasurdno. Se ona sto e predvideno od Nostradamus se nema ispolento dodeka se sto e zapisano vo biblijata se ispolnuva pred nasi oci. Na toa sto velis deka Biblijata ne e sveta kniga ne bi rekla bas taka. Taa e edinstevnata kniga koja opstanala 2000 godini i e najcitanata kniga na svetot. I pokraj toa sto e pisuvan vo period od 1400 godini i od nad 40 razlicni avtori sepak se vo nea se slaga i poklopuva sovrseno. Kako e mozno toa ako e pisuvana od nad 40 avtori koi ne ziveele vo ist period i koj ne se dogovaraler sto ke pisuvaat. Edinstevnoto logicno objasnuvanje e deka site tie luge bile vodeni od Bog i bile nadahnati od nego. te molam ako najdes pologicno objasnuvanje razubedi me. A i za toa sto velis deka nema Bog mozes da go kazes za sebe bidejki ne si go barala izatoa ne razmisluvas za toa deka ne postoi. Ja go barav i go najdov!!! Toa e najprekrasnata odluka vo mojot zivot. Pa ne e loso i ti malku da ja poglednes drugata strana. Bidejki ako ne si vo pravo razmisli kade ti e krajot... by the way i ti mi bidi pozdravena :)
Vidi boldirano.
1.Dali toa sto opstanala ja pravi sveta?
2.Od kade znaes deka ne se dogovarale ili ne si ostavale nasledstva ili se nadograduvale?:)
3.Tretovo bas ne ti e ubedlivo,kako toa gi nadahnalo nesto sto ne postoi?:)
4.Kade go barase?V Crkva?
5.Krajot mi e vo pekolot ako ne sum vo pravo,no toa e nestoto sto najmnogu me iritira,zosto Bog bi go kaznuval moeto neznaenje?Zosto ako tolku me ljubi ne se potrudi da me izbavi od "glupavata iluzija i bezkonecnoto vrtenje vo krug,so nedostatok na verba,ljubov,nadez i sl."Ke recete:-Zatoa sto ne si go pobarala toa od nego!-No kako da pobaram od nekoj koj sto ne veruvam deka postoi,isto kako da mu prakam zelbi na dedo mraz,ne mislis taka?.Ako Bog,vo sprotivno mi go pokazal patot,a jas sum odbila da go sledam i sum go odbila nego samiot,neka me kazni.Ama zosto vaka,zatoa sto miluvam da razmisluvam za problemite so svoja glava i ne cekam pomos od NISTO,zatoa sto odam na doktor koga mi e loso a ne odam v crkva za da cekam isceluvanje od nego?Ma vi se molam!

P.S.Izvini mi sto ti odgovarav mozebipremnogu otsecno ama takov mi e denot,celta mi e da razmenime mislenja,nitu da ve ubeduvam,nitu da se spreckuvame!Pozdrav,Lucy:)

Bada Bing! напиша:
Ух, а не помисли дека МОЖЕБИ тој не мисли на Бог во христијанска смисла? Дека можеби човекот си има своја претстава за тоа што мнозинството го поима како Бог, или си разработува своја теорија за "бог".

Ако сакам Бог ќе го поимам и како стар чевел кој егзистира стриктно во места со висока влажност.

Поздрав
As you like it,no togas ke izmislat ime i za toa veruvanje i ke go narecat mozebi cevlizam,a ova go narekle satanizam i toa voopsto ne e loso.Gledate li deka bez potreba gi osuduvate lugeto sudejki po imeto,oblekata i slicno.Zosto ti sega ne mu ja osuduvas predstavata za bog koja bezmalku e ista so satanizmot,zatoa sto i toa e mozebi delumno vistinito,a ti nikogas ne pomisli deka e satanizam zatoa sto nigde go nema negovoto ime,vo veruvanjeto.Satanizamot se narekuva taka kako sto se narekuva zatoa sto veruvanjeto uci da se smetas sebesi za Bog,dodeka kojbesetamu smeta deka bog e negova,secija dusa i sl.
Aj podrazmisli malku i ne me lovi mi lovi mene greski,jas samo razmenuvam mislenja,debatiram,polemiziram,ebam u zdrav mozok mozebi,no za toa e forumot vprocem da naucime poveke,megudrugo i kako da nadmudrime nekogo bez recenici od stilot na""Те молам не генерализирај и не ги ставај работите во контекст кој тебе ти се допаѓа очигледно со цел да испаднеш поучена и попаметна од останатите.""
Bidi mi pozdraven:)

Wake up напиша:
Znaes, postoi mokj na Bog (najgolema), i ocajni obidi na vlijanie na gjavolot vrz istata. Zalam sto povekje ti se dopagja ona vtoroto..
Jas zboruvav za mok,vlijanie od sebe kon sebe,od svesta kon potsvesta,so pozitivnotvrdenje(sto go tvrdis ti) potsvesta proniknuva zelba i mok za pomos.Kapisi?A za gavolot,te molam ne mi sudi po nikot oti jas znam zosto e toj a ne nekoj drug,a toa ne e voopsto zaradi moeto velicenje na nekoj so called Lucifer,Satana i sl.

Lucifer напиша:
Vidi boldirano.
1.Dali toa sto opstanala ja pravi sveta?
2.Od kade znaes deka ne se dogovarale ili ne si ostavale nasledstva ili se nadograduvale?:)
3.Tretovo bas ne ti e ubedlivo,kako toa gi nadahnalo nesto sto ne postoi?:)
4.Kade go barase?V Crkva?
5.Krajot mi e vo pekolot ako ne sum vo pravo,no toa e nestoto sto najmnogu me iritira,zosto Bog bi go kaznuval moeto neznaenje?Zosto ako tolku me ljubi ne se potrudi da me izbavi od "glupavata iluzija i bezkonecnoto vrtenje vo krug,so nedostatok na verba,ljubov,nadez i sl."Ke recete:-Zatoa sto ne si go pobarala toa od nego!-No kako da pobaram od nekoj koj sto ne veruvam deka postoi,isto kako da mu prakam zelbi na dedo mraz,ne mislis taka?.Ako Bog,vo sprotivno mi go pokazal patot,a jas sum odbila da go sledam i sum go odbila nego samiot,neka me kazni.Ama zosto vaka,zatoa sto miluvam da razmisluvam za problemite so svoja glava i ne cekam pomos od NISTO,zatoa sto odam na doktor koga mi e loso a ne odam v crkva za da cekam isceluvanje od nego?Ma vi se molam!

P.S.Izvini mi sto ti odgovarav mozebipremnogu otsecno ama takov mi e denot,celta mi e da razmenime mislenja,nitu da ve ubeduvam,nitu da se spreckuvame!Pozdrav,Lucy:)
Lucy veke nemas opravduvanje deka neznaes za Bog. Misalm deka ne usm edinstvena ovde koja se trudi da ti go pokaze Bog no sepak toa e tvoj licen izbor. Za site onie raboti boldirani odgovori vo red si izgradila stav i jas znam deka kolku i da se trudam da ti go promenam nema da mozam samo Bog go mzoe toa sekako ako mu dozvolis. Sekako Bog e ljubov toa go pisuva i vo Biblijata i neli se opravduvame Bog e ljubov i ako e ljubov Toj nema da me kazni -zosto da me povredi ako me saka. No isto taka bidejki Toj ne saka Toj ni dal pravo na sloboden izbor. Toj veke ti go pokaza patot- A ti go odbivas kako sto jas mozam da zaklucam. Isto kaza deka ako taka ne poveruvas vo Bog neka te kazni. No ako Toj bi go kaznuval sekoj koj ne veruva vo nego togas nie nema da imame sloboden izbor no sme prinudeni da mu veruvame. A za toa sto kaza deka koga si bolna normalo deka odis na doktor i ne odis vo crkva da cekas isceluvanje se slagam so tebe (Bog zatoa ni dal glava da razmisluvame so nea)- no ako bolesta e neizleciva togas nemame izbor no da barame pomos od Bog. Navistina i jas ne sakam da se spreckame kako sto i ti kaza no samo da razmenime mislenje pa ako e nesto dobro da go prifatam ili ako ti pronajdes nesto dobro da go prifatis. Bi mi bilo milo ako razmislis barem malku za ova- zosto gledam deka cvrsto se zastapuvas za ona sto go veruvas no mozebi ponekogas ne si vo pravo - nikogas ne e loso da se ispitaat i dvete strani. mnogu pozdrav do tebe ;)

jazz_girl напиша:
Bi mi bilo milo ako razmislis barem malku za ova- zosto gledam deka cvrsto se zastapuvas za ona sto go veruvas no mozebi ponekogas ne si vo pravo - nikogas ne e loso da se ispitaat i dvete strani. mnogu pozdrav do tebe ;)
Tokmu ova sakam da im go kazam na mnogu luge,pa ponekogas i tebe.Veruvaj sum razmisluvala,da ne ,ne bi bila tolku cvrsta,jas ne se rodiv kako ateist i kako mala sigurno ne ni znaev za toa.Koga pocnav da razmisluvam uvidov nekolku raboti i vrz osnova na toa stanav ateist,no sepak mozebi ima nekoi sansi da gresam ,a ako e taka ti davam raka za tvojata pravilnost vo slucajov:)

Hey Lucifer bas mi se dopaga poslednovo sto si go napisala. Stvarno te molam razmisli uste ednas za tie raboti, nema da bide loso da go poglednes i ona sto go veli Biblijata. Probaj samo, zasto i samiot Bog veli deka sekoj koj ke dojde kaj Nego nema da go odbie. Pa....jas ne bev odbien, te predizvikuvam i tebe da go otvoris srceto za Bog. Ako go napravis toa, ke zaklucis deka toa ti e najpametnata odluka sto bilo koga si ja napravila! Te molam razmisli, ke se molam za tebe, bas bi mi bilo milo da se videme na drugata strana!!! :)
Pozdrav.

The Truth напиша:
Hey Lucifer bas mi se dopaga poslednovo sto si go napisala. Stvarno te molam razmisli uste ednas za tie raboti, nema da bide loso da go poglednes i ona sto go veli Biblijata. Probaj samo, zasto i samiot Bog veli deka sekoj koj ke dojde kaj Nego nema da go odbie. Pa....jas ne bev odbien, te predizvikuvam i tebe da go otvoris srceto za Bog. Ako go napravis toa, ke zaklucis deka toa ti e najpametnata odluka sto bilo koga si ja napravila! Te molam razmisli, ke se molam za tebe, bas bi mi bilo milo da se videme na drugata strana!!! :)
Pozdrav.
Pa ako ne gresis mozebi ke se vidime...i da, ako postoi.:pos2: Se salam ima vreme se se menuva rasteme se razvivame,zreeme,pa mozebi utre ke se vidime v crkva ,a mozebi zadutre nema da ima nisto posle smrtta nikoj se uste nisto ne znae.
Pozdravce,Lucy:)

Pozdravce

Ti rekov! Nema da te ubeduvam, samo bi mi bilo milo da se videme eden den. Inaku rezultatot od iskrenata verba vo Bog i ne e bas taka.....mal, se raboti za mnogu podobar zivot so nekoj koj umrel za tebe samo za da mozes ti da zivees (vecno! Ne e mala sansa neli?), nekoj koj mnogu te saka, a i VECEN ZIVOT, sto koga ke razmislam i ne taka mala stvar!!! A koga sme kaj dedo mraz ne znam ama ne sum cul, videl, doziveal tolku dokazi za nego, ama za Bog...prijatelke moze da si muabetime kolku sakas. Toa e nesto za koe tvrdam so sigurnost!!! Poprvo bi se somneval za rodendenot na brat mi otkolku za postoenjeto na Bog! :)

Drugar,da navistina moze da muabetime so ogled deka sum poranesen vernik a voopsto ne sum krstena,majka mi e pravoslavna,a tatko mi katolik pa znam za religijata kolku tolku i nisto od toa ne me fascinirase kako sopstvenata zamisla za bog,koja sepak veke izblede.No ke se vidime mozebi na drugata strana,ako nema nisto od toa ili ako ne se vidime mozebi ke se vidime na ovaa.Ovde ziveeme sepak neli?Dobro OK,mnogu e glupavo da tapime i jas i ti za se si imme fidbek pa ne ne vodi nikade,ebavme stranici za ripanje od prazno u suplivo taka da...
Bidi mi najpozdraven!:)

Ej Lucifer, ona deka majka ti e pravoslavna, tatko ti katolik, donekade i go opravduva tvojata taka da ja narecam, konfuzija vo vrska so bog i verata. Zboruvam od iskustvo. I jas odev vo pravoslavna crkva, i da ti kazam pravo, neznaev vo sto bas tocno veruvam. Nemase koj da mi gi razjasni tie raboti. No kako i, znaev deka nesto postoi, znaev deka ima definitivno NESTO POVEKJE. Fala mu na Bog, Go pronajdov ona nesto povekje. Znaes, dobiv sansa, isto kako i ti sega, da razberam nekoi raboti, da pozboruvam na nekoi raboti, i da gi sfatam. Za srekja, ne go odbiv toj povik, no go prifativ. Ne go najdov jas Bog, Toj me najde mene. Jas bev zagubenata, a Bog me pronajde. Bog ima milost za site, rabotata e vo ona koj ke ja prifati!!!

Wake up напиша:
Ej Lucifer, ona deka majka ti e pravoslavna, tatko ti katolik, donekade i go opravduva tvojata taka da ja narecam, konfuzija vo vrska so bog i verata. Zboruvam od iskustvo. I jas odev vo pravoslavna crkva, i da ti kazam pravo, neznaev vo sto bas tocno veruvam. Nemase koj da mi gi razjasni tie raboti. No kako i, znaev deka nesto postoi, znaev deka ima definitivno NESTO POVEKJE. Fala mu na Bog, Go pronajdov ona nesto povekje. Znaes, dobiv sansa, isto kako i ti sega, da razberam nekoi raboti, da pozboruvam na nekoi raboti, i da gi sfatam. Za srekja, ne go odbiv toj povik, no go prifativ. Ne go najdov jas Bog, Toj me najde mene. Jas bev zagubenata, a Bog me pronajde. Bog ima milost za site, rabotata e vo ona koj ke ja prifati!!!
Vidi vaka tokmu i tuka e raspletot a ne konfuzijata,jas imam otideno samo vo pravoslavna crkva i to nekolkupati samo,veruvala ili ne ,odsekogas ja mrazef crkvata uste od mali noze!A zasto moite roditeli pristrasno veruvaat vo Bog,mi gi obrazlozuvaa nivnite stanovista sto me interesiraa uste pred 4 godini koga uste site gi interesiraa bekstritbojs .Togas mi se razjasnija uste poveke rabotite okolu Bog i zastanav uste pocvrsto na svojt ateisticki stav.Jas i moite roditeli koi se tuka negde so veruvanjeto, imame sosema sprotivni mislenja za taa stvar,a toa ne e zosto sum nafurana tinejgerka koja go mrazi svetot i nejzinite roditeli zatoa sto nemoze da si gi iscisti bubuljicite.Ednostavno toa e toa navistina ne mozam da go objasnam preku eden kratok post zato sta ke mi zafati mnogu strani,bi bilo dobro da se zboruva za toa ima mnooogu za zboruvanje!I druga rabota,znam deka ova nema nisto da promeni ama navistina bolat oci od plavite boldirani bukvi,STORI NESTO!!!:)
Pozdrav:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom