Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    624
Првиот пристап не вроди со плод бидејќи не беше изведуван како што треба. кога ќе престанеме да гледаме млади кученца на улица како улични тогаш ќе можеме да речеме дека првиот пристап вродил со плод.
Али тоа е во сиромашна земја нема пари за социјала, односно тие што се на терет на општеството и парите се итно потребни на друго место ќе мора да се рационилизира колку и ладно и бесчуствително тоа да звучи.

Првиот пристап е правилен и добар, ама да, не е спроведуван ко што треба. Ко што разбрав ловат само окулу 7-8 кучиња неделно, што е премалце. Пред некоја година имаше некои Австријци(мислам дека од таму беа), е тие организираа акција и работеа ко шо треба, ако така се работи и сега немаше да постои темава. Ама неможе така, нема луге што ке помогнат, нема како да пренесуваш кучиња до амбулантата кај шо ке ги кастрираат, нема како да направиш ништо во така малце поголеми размери.
Колку да информација, во таа акција на кастрирање улични кучиња пред 2 години(мислам пред толку беше), ветеринарите оперирале по 12 саати дневно, се ловеле над 40 кучиња дневно со 3-4 оргомни комбиња низ целово Скопје !!!! Е такви работи ни требаат, не ни треба форум, власт, градоначалници, ни треба само некој мали парични сретства(колку за бензин и јадење), 3-4 комбиња, 2-3ца хумани ветеринари и кучкари што сакаат да помгнат. Ама кој да ги најде :toe:

Денес кучињата се убиваат. Утре недај боже што може да им текне на власта да почне да убива..
Кучето не плаќа данок :icon_lol:

Да се успијат. Со години им прават проблеми на граѓаните, пример некои глутници од по 5-10 кучиња што седат до контињер па да ти е страв да поминеш.
Веќе кога ги фатиле, нека ги убијат. Сигурно кога ќе одам по улица нема да ми недостасува позади мене некоја џукела да се кине од лаење.

Време е Мелита да даде тв интервју за "благородна" акција, а не само да демантира трач муабети :pos2:

Ajde de pa i vie sho kje vi se :) Samo ne plashat po ulica...

Da, sakam pobrzo da se resi problemot.
Jas doma imam 2 mali kucinja, a na selo kaj dedo mi imam i eden vucjak.

Kucinjata na ulica i tie sto ne laat i brkaat ako sakaat neka gi strelaat,ovie drugive zdravite da gi zememe od ulica i da im dademe dom.

Не.Не треба да се успиваат.Дреба да се изградат посебни центри во Македонија каде ќе се чуваат кучињата скитници и од таму да може да се посвојуваат.Тажно е да се убиваат невини животни само ради тоа што човекот сака да му е „чисто“ (сам незнае колкав одпад е и дека живее за црвјата да имаат што да јадат)и сака да доминира во средината.

Се изначитав и се изнагледав слики.

И сеуште не ми е јасно како по муабетот на Принц, извинете на израз, не "созреавте" малку?
И јас ги сакам кучињата, но поимот куче (кое вие повеќето го имате дома) и куче-скитник не треба да ги мешате.

Еве, бидејќи сите ставате мили слики од кученца и ги правите ѕверови и нацисти сите што дискутираат и размислуваат разумно, повелете слика, проследена со прашањето - Како да стигнеш дома?

pict0055d.jpg

И не бидете во заблуда, овие кучиња се исто толку лоши како што изгледаат, ако не ми верувате мене, Земзела ќе ви потврди, заедно со сите жени и мали деца по кои рипаат во темните улички позади Веро 2.

Не.Не треба да се успиваат.Дреба да се изградат посебни центри во Македонија каде ќе се чуваат кучињата скитници и од таму да може да се посвојуваат

Факт е дека ќе ги сотрат сите набргу, нема нит ресурси нит волја да се заебава некој со џукелите.
Не сакам да ми се шетаат кучиња ако не се на каиш наоколу.
Од каде излезе дека ако се стерилизираат и пуштат слободни да роварат по улици тоа е позитивно нешто?
Не, релацијата е стопан-куче. Кучињата не се независни личности па да се шетаат слободно.
Која глупост толку долго време се провлекувала со кучиња кои се шетале самостојно наоколу, навистина не е за верување.
Кучињата мора да се потсредат, за во иднина здравје, би било убаво да се казнуваат оние луѓе кои ги оставаат.

Ако е така.Дајте и луѓето бездомници да ги убиваме.И оние кој зимаат социјално и живеат на терет на „државата“,и оние кој што се со потешки болести да ги убиваме.И се да убиеме у пичку мајчин.Аман.Нели ви паѓа жал да убиете невино животно.Па сигурно тие животни не би биле така агресивни да не бидат малтретирани од страна на стоката која им го окупира просторот со депонии,коли и згради наречена човек.

Нормално да ги успијат. Абе еј стари баби дедовци се шеткат низ градот навечер каде што скитниците и тие шаврат од кај знаеш ако им се пушти на бабата или дедото ако ги гризне толку има сила стариот да избега или да се тепа со кучето.
Како што кажа Мац, како да си одиш дома? Пример со сликава и што ке правиш ке ги маеш или нешто друго? Нема избор морат да се реши овој проблем. Пример си возиш автомобил од кај знаеш од каде ке ти претрча ке го згазеш ке си уништиш фарот или споилерот од пред на возилото и што си направил?
Мали деца си играат на пат па кучето е на страна и ако случајно отиде топката накај него што мислиш како ке е реакцијата на малите деца?

Има многу примери и од тоа заклучувам барем според мене да се реши овој проблем бидејки може да настанат илјаду вакви проблеми со тие кучиња.

Феникс, предупредив луѓето бездомници да не ги споредувате со кучиња бездомници. Второ предупредување по сите норми е доволно.

Па сигурно тие животни не би биле така агресивни да не бидат малтретирани од страна на стоката која им го окупира просторот со депонии,коли и згради наречена човек.
Не, тука грешиш. Ако збориме за волкот или мечката или делфинот, може ќе се согласам со тебе. Но не и за кучето. Кучето директно зависи од човекот (стопанот). Кучето има намена во неговото постоење, а таа намена не е шмизла или хомосексуалец да го бричи на голо туку да чува овци од волкот, да ти чува дом од натрапници. Кучето е агресивно, кучето треба да биде агресивно. Да не беше агресивно јас и ти денес ќе го учевме можеби како изумрен вид на животно.
И да, на секое куче му треба ремен. Ете, мото за кампања за да зимаат луѓето кучиња бездомници.

Едит: не постои животно, човек или растение што нема намена или улога во нашето секојдневие, отсекогаш - засекогаш. Размислете малку со тоа главите.

Правев муабет со ветеринарот на моево куче,и тој ми кажа дека имало група на доброволци-ветеринари за ги соберат кучињата да ги стерилизираат и да ги вратат од кај што ги земале,ама како што е најчесто кај нас-НЕМА ПАРИ,нема кој да финансира.Греота е кучињата да се успиваат,кои не се за ништо криви.Треба да се успиваат агресивните кучиња,а не сите!Еве пример тие малите кученца што се успиени во Вардариште не заслужиле да се успијат,а додека некои луѓе заслужуваат а уште се живи(Киро Глигоров).

Кучето е подобар карактер од човекот,ќе те сака без разлика на се,за разлика од човекот.

Треба да се направи голема акција и да се селектира,агресивните да се успијат,мирните да се стерилизираат,така е најдобро за сите!

Најголемата лага на столетието: Кучето ќе те сака без разлика на се
Не, кучето НЕМА да те сака без разлика на се! Кучето не сака рандом луѓе што ги среќава по улица и не треба да ги сака. Е сега, ако збориме за стопанот и неговото потесно семејство, тоа е башка муабет, за нив ако треба и ќе умре :)

Дај му храна,дај му вода.Ќе те сака.Можеби нема да ти скока на кревет насабајле но ќе те сака.Ти ги сакаш ли сите кој ќе ги сретниш на улица?Ако го тепаш сигурно нема да те сака никој.

Дај му храна,дај му вода.Ќе те сака.Можеби нема да ти скока на кревет насабајле но ќе те сака.Ти ги сакаш ли сите кој ќе ги сретниш на улица?Ако го тепаш сигурно нема да те сака никој.

А што да му правиш ти застанало пред зграда и нејке да се тргне дури пример ти ржи во краен случај да може и да нападне човек, да го гледаш ?

За во Скопје незнам но во Кавадарци ниедно улично куче не би нападнало по никоја цена.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom