Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    624
Jas mozam da kazam samo nekolku raboti,
Da treba da se napravi nesto so ulicnite kucinja, a toa e deka trena ludjeto da stanat svesni deka i oni s ezivi sushtestva koi baraat topol dom i hrana, i taka da bi trebalo povekje od niv da se vdomuvaat, a ako se nema moznost za toa dovolno e sekoe maalo sekoja zgrada koja vo blizina ima nekoe ulicno kuce da napravi akcija kaj stanarite da doniraat po 50-100 den i da go odnesat maalskoto kuce , mace na sterilizacija, taka da em kje pomognat vo reduciranje na ulicnite kucinja macki, zatoa sto neli nema da ima reprodukcija medju niv, a od ndruga strana se mnogu pomirni i pomili.Samo znam deka toa ne e mozno kaj nas zatoa sto nie sme vo globala mnogu sueten i glup narod za da razbereme sto e dobro i deka so malku vreme i mala investicija mozat da se napravat mnogu humani dela.
Vtoro,nikoj nikomu nema pravo da odzeme zivot,nitu na covek nitu na zivotni, zatoa sto smetam deka ovaa ZEMJA (planeta) ne e samo na covekot tuku na seta flora i fauna, i na decinjata na ulica i na decinjata sto spijat na voden krevet ina cavkite i na kucinjata i na drvjato vo maalo koe i retko gi primetuvame i na osite ...bukvalno na site!!!Pa zar vie dragi moi sto ste za ubivanje na ulicniote kucinja se smetate deka ste povredni od edno malku ponisko sustestvo od vas koe namesto zdravo vika aw aw???Zarem nekoja majka so dete misli deka e podobra od ''majka'' na kutre, i dvete se majki, neli??!!
Edna rabota so vekovi nanazad e dokazan, koj ne saka zivotni, koj ne im veruva na kucinjata - ne se saka ni sebe si, ni drugite , i jas vo princip takvite ludje ne gi pocituvam a i ne sakam da gi pocestam so moeto ptrijatelstvo.
Ovoj problem e navistina golem , no resenieto se naodja samo vo nasata svest,zatoa sto jas ne mozam da svatam kako mene nikogas niedno kuce od ogromna glutnica me nema napadnato, kako i najrazbesnetoto kuce koga kje mu se doblizam i mu kazam nekoj ubav zbor se mesto da go galam???
Veruvajte i jas sum obicen covek kako i site drugi ..

За во Скопје незнам но во Кавадарци ниедно улично куче не би нападнало по никоја цена.

Ovoj problem e navistina golem , no resenieto se naodja samo vo nasata svest,zatoa sto jas ne mozam da svatam kako mene nikogas niedno kuce od ogromna glutnica me nema napadnato, kako i najrazbesnetoto kuce koga kje mu se doblizam i mu kazam nekoj ubav zbor se mesto da go galam???

Само да нагласам што изјавивте, и двајцата.

Никој, тоа и ќе го болдирам, никој свесен човек не би дал вакви тврдења.
Секоја чест за вас двајца, едниот ги познава сите кучиња во Кавадарци и хипотетички би го ставил и своето бебе да си игра со нив.
Другиот пак...ах, извини вака "друг", ама премногу филмови ни продаваш.

Мац ако сакаш дојди во Кавадарци и пробај да му се приближиш на улично куче.Ќе избега.Едноставно му е страв.Прилагодени се на некој живот настрана од луѓето да се држат.

Hm zalam Mac sto taka mislis deka mnogu filmovi ti prodavam, navistina zalam...
Samo razlikata sto ti nikogash nema da mozes da go svatis mojot ''film''-neli, jas cuvam 9 macki 2 kucinja i uste 4 maalski, i veruvaj mi deka se mnogu poblagodarni i popametni od mnogu ludje, i vtorata razlika e sto moeto dete kje raste vo mnogu normalna sredina i kje stane odlicen covek vo idnina, bar jas se smetam sebesi i mojot soprug koj isto taka izrasnal so mnogu ziviotni za odlicni ludje, a i site prijateli sto gi imame se najdobrite ludje na svetot i po nekoja moja slucajnost site tie se za ovoj ''film''koj jas go prodavam, a i nivnite bebushi ne znam kako do sega nekoe kuce ne gi izede koga vo park se opkoleni maltene so 20 kucinja i igraat zaedno so niv???

Проблемот со Скопје е што 20 години најмалку никој не загреал столче да го реши односно спречи неконтролираното множење на кучињата скитници. Е сега одеднаш е проблем и тоа голем проблем!

Убаво решение нема, премногу се.

Или треба да се изгради огромен стационар па таму да се собираат и чуваат додека на умрат од природна смрт (за што „нормално„ ќе се нема пари (наводниците се намерни) или треба да се убијат односно со „поубави„ зборови „успијат„.

Јасно е дека втората варијанта е поевтина.

Светот е суров а кучињата ја плаќаат цената на човечката глупост.

Се` што не се совпаѓа со твоето е недозреано и детско?
Патетично душо, многу патетично.

Ради ваквите ко тебе, животот на кучињата го сметам за далеку повреден.:back:
Не дека се што не се совпаѓа со моето мислење го сметам за недозреано. ТУку во случајов, се` што не се совпаѓа со нормалното, а нормално го сметам тоа што надлежните институции го налагаат, го сметам за недозреано размислување.

И да го поддржам Мац)), има разлика од кучињата со газди и тие без газди. Овде збориме за тие без газди-глутниците.

Веројатно треба да се случи истото што и на Сицилија пред некој месец,кога глутница изеде дете,па да му текне на некој да го свати проблемов сериозно!

Веројатно треба да се случи истото што и на Сицилија пред некој месец,кога глутница изеде дете,па да му текне на некој да го свати проблемов сериозно!

Тука има „луѓе“ на кои им е поважно кучето скитник од колку човечки живот. Можеби ни тогаш нема да се свестат.

Тука има „луѓе“ на кои им е поважно кучето скитник од колку човечки живот. Можеби ни тогаш нема да се свестат.
Е па ко така нека го изедат детето нивно и во замена за изгубениот член од семејството нека си го удомат песот скитник шо му го изел детето.Нека го ранат нека го одгледуваат.Добра ми е идејава,си велам:smir:

Не дека се што не се совпаѓа со моето мислење го сметам за недозреано. ТУку во случајов, се` што не се совпаѓа со нормалното, а нормално го сметам тоа што надлежните институции го налагаат, го сметам за недозреано размислување.

И да го поддржам Мац)), има разлика од кучињата со газди и тие без газди. Овде збориме за тие без газди-глутниците.

Не не не, колку што се сеќавам ти во твојот пост ги опфати сите бездомни кучиња, а не само тие што се во глутница и напаѓаат без причина.

Браво Коце, исчисти го градов.

И јас и маца многу убаво пишавме дека во ред е доколку се направи евтаназија на болни и агресивни кучиња. Али ради “луѓе“ како тебе, што креваат само паники, сега се успиваат и новороденчињата.

Никој не рече дека нема бесни кучиња. Ал ако некој има проблем таков, нек си пријави и ќе биде решен проблемот, а не некои со фобии од кучиња да цмиздрат дека секое улично куче претставува опасност и треба да е усмртено.
Има еден куп “маалски“ кучиња. Секој што сака си ги храни, вакцинирани си се итн, ал за жал и тие ќе ги убијат, доколку некој не ги прибере дома.

И нема потреба од буцкање за тоа кој е човек, а кој “човек“ според тоа на кое скалило му се животните бездомници и луѓето бездомници.:wink:

Не не не, колку што се сеќавам ти во твојот пост ги опфати сите бездомни кучиња, а не само тие што се во глутница и напаѓаат без причина.

Има еден куп “маалски“ кучиња. Секој што сака си ги храни, вакцинирани си се итн, ал за жал и тие ќе ги убијат, доколку некој не ги прибере дома.

И нема потреба од буцкање за тоа кој е човек, а кој “човек“ според тоа на кое скалило му се животните бездомници и луѓето бездомници.:wink:

Абе јас правам класификација дали е вдомено или не е. Кога е веќе улично куче не е важно дали е во друштво или не е. И да не е ќе си најде. ЛОЛ

И јас и маца многу убаво пишавме дека во ред е доколку се направи евтаназија на болни и агресивни кучиња. Али ради “луѓе“ како тебе, што креваат само паники, сега се успиваат и новороденчињата.

Ти и Маца напишавте и сите можат да видат шо е напишано, а тие „луѓе“ како мене шо размислуваат очигледно се слушаат во општеството. ;)

Никој не рече дека нема бесни кучиња. Ал ако некој има проблем таков, нек си пријави и ќе биде решен проблемот, а не некои со фобии од кучиња да цмиздрат дека секое улично куче претставува опасност и треба да е усмртено.

Да ти кажам право, пострашно е да имаш фобија од кучиња, покрај толку случаеви што се наведени и во темава и во други теми, напади на мали деца, одгризани делови од телото и слично, од колку да имам фобија од тоа да ми речат Касандра на семафори ;)

Абе јас правам класификација дали е вдомено или не е. Кога е веќе улично куче не е важно дали е во друштво или не е. И да не е ќе си најде. ЛОЛ

Празни муабети, колку да се пише нешто. На памет зборење.

Ти и Маца напишавте и сите можат да видат шо е напишано, а тие „луѓе“ како мене шо размислуваат очигледно се слушаат во општеството. ;)

Нашето општество одамна не го бива, така да... тоа што се слуша не значи дека чини. Тоа што изгледа како најсоодветно решение-не е секогаш најпаметно, посебно кога се нема доволно обучени луѓе што знаат што и како прават.

Да ти кажам право, пострашно е да имаш фобија од кучиња, покрај толку случаеви што се наведени и во темава и во други теми, напади на мали деца, одгризани делови од телото и слично, од колку да имам фобија од тоа да ми речат Касандра на семафори ;)

Да не се правиме вицкасти, важи?
Се десило во зоолошка да кидне лав и сега ќе се плашам да одам да не се деси пак истото.:nesum:

Празни муабети, колку да се пише нешто. На памет зборење.

Нашето општество одамна не го бива, така да... тоа што се слуша не значи дека чини. Тоа што изгледа како најсоодветно решение-не е секогаш најпаметно, посебно кога се нема доволно обучени луѓе што знаат што и како прават.

Да не се правиме вицкасти, важи?
Се десило во зоолошка да кидне лав и сега ќе се плашам да одам да не се деси пак истото.:nesum:

Ако овој одговор на ова подпрашање ти е празен муабет :uvo:

Нашето општество одамна не го бива, така да..
Не го бива бе...тебе со уличните кучиња те чекаме да го спасиш.

Се десило во зоолошка да кидне лав и сега ќе се плашам да одам да не се деси пак истото.
Напад од улични кучиња на деца за тебе е „ се дешаа“ ???? Ти се нарекуваш хуманитарец??? лол

п,с,
граѓаните реагираат дека не знаат каде да пријават кога некое животно ќе ги нападне. Тие се жалат дека вакви случаи пријавувале во повеќе институции, но од секаде ги препраќале на други места, а на крајот им порачувале да се јават директно кај градоначалникот Трифун Костовски. Од градот велат дека немаат договор со ниту една институција за заловување на уличните кучиња и дека подготвувале нов концепт за таа акција.
Скопјани велат дека најопасно било кога овие животни се собирале покрај училишта и градинки, бидејќи децата не можеле да се заштитат од нивните напади.

- Од пред некој ден група од пет-шест кучиња се собира кај училиштето „Јан Амос Коменски“ во Тафталиџе. Страв ми е да не ги нападнат, па лично ги носам децата на училиште. Кога се враќав, видов дека се нафрлиле на една постара жена, натоварена со торби од пазар. Одвај ја одбранивме, инаку ќе ја растргнеа.

Ова прво шо ми падна има миљони случаи.

Значи последен пат:
Сум за успивање на болни и бесни кучиња. А сум против успивање на новороденчиња, маалски, мирни итн. кучиња, ради стравот на нервно лабилни.
Треба подобра организација, стручни лица бла бла, а не ко прле пред магаре со вакви одлуки дека треба под хитно да се направи чиста, пошто не се сите бесчувствителни и не им чуе уво за животните.

Толку.

Hm zalam Mac sto taka mislis deka mnogu filmovi ti prodavam, navistina zalam...
Samo razlikata sto ti nikogash nema da mozes da go svatis mojot ''film''-neli, jas cuvam 9 macki 2 kucinja i uste 4 maalski, i veruvaj mi deka se mnogu poblagodarni i popametni od mnogu ludje, i vtorata razlika e sto moeto dete kje raste vo mnogu normalna sredina i kje stane odlicen covek vo idnina, bar jas se smetam sebesi i mojot soprug koj isto taka izrasnal so mnogu ziviotni za odlicni ludje, a i site prijateli sto gi imame se najdobrite ludje na svetot i po nekoja moja slucajnost site tie se za ovoj ''film''koj jas go prodavam, a i nivnite bebushi ne znam kako do sega nekoe kuce ne gi izede koga vo park se opkoleni maltene so 20 kucinja i igraat zaedno so niv???

Јас не ти зборам за твоите кучиња и за кучињата во парк.

Јас зборам за филмот дека ти на најразбеснетото куче би му дошла, а потоа би го смирила со добар збор.
Тоа го гледав сабајлево на Тропска Жештина, а според мене само двајца луѓе би го направиле - Ник Слотер и Стивен Сегал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom