Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

• Креатор на темата Креатор на темата bojan81
  • Време на започнување Време на започнување
По кој основ мислиш дека има легална содржина. Секој хостинг има различни термс. Може нелегална содржина е нулиран код на плагин, и пак да ја затворат ..

Кажав АКО има, не е работава одма да оди и да ги лупне парите.

Народе, ќе ве молам за еден совет.

Хостот ми ги избриша сите податоци на сајтот, по што поднесов барање за back up. Истите ми ги врати делумно, односно само текстовите, а сликите не, со образложение дека имало некои корумпирани фајлови на back up серверот, и баш сите мои слики биле меѓу нив (?!).

Сакам да напомнам дека воопшто ништо немам чепкано претходно, значи не сум индиректно виновна за бришењето на фајловите.

Што чаре за вакви случаи? Како да се заштитам во иднина од вакви глупости и да се поштедам од нервирање? Има ли воопшто решение? Само не ми кажувајте да менувам хост, оти ова може да се случи и кај друг.

Чаре е да си правиш бекап на сајтот и бекапот да го чуваш локално у ПЦ и да не ставаш илегални работи на хостот: (тројанци, фишери и слично). Ако сајтот имал нулирани или ненулирани плагини исгурно дека нема да го избиршаат поради тоа. Ако не си постриала илегални содржини а ти го избришале сајтот, сепак ти препорачувам да го смениш хостот и внимаваш од каде купуваш хостинг затоа што секаква стока препродава хостинг кои врска немаат што прават.

Чаре е да си правиш бекап на сајтот и бекапот да го чуваш локално у ПЦ и да не ставаш илегални работи на хостот: (тројанци, фишери и слично). Ако сајтот имал нулирани или ненулирани плагини исгурно дека нема да го избиршаат поради тоа. Ако не си постриала илегални содржини а ти го избришале сајтот, сепак ти препорачувам да го смениш хостот и внимаваш од каде купуваш хостинг затоа што секаква стока препродава хостинг кои врска немаат што прават.

Веќе сторено, ви благодарам на сите за помошта:)

Се мислев дали во Етрговија или овде да го постирам прашањето, па се одлучив за тука :)
Дали има некој што работи со OpenCart ? Ми треба мала помош за еден конкретен модул што ми е потребен.

Се мислев дали во Етрговија или овде да го постирам прашањето, па се одлучив за тука :)
Дали има некој што работи со OpenCart ? Ми треба мала помош за еден конкретен модул што ми е потребен.

Поконкретно?

Поконкретно?

Нешто слично на тоа што го користат Сет во нивната продавница, значи опција за повеќе поврзани продавници и автоматски продавање на некој производ да значи негово ажурирање во главната база на продавницата.
Незнам на кој начин им е изведено тоа поврзување. Гледав некои скрипти, има алатки за ексел експорт/импорт, но немислам дека работат на тој начин да продаваат производ, рачно го ажурираат ексел фајлот и потоа со него ја ажурираат базата. Сигурно има нешто што работата ја прави многу полесна (и во голема мера автоматска).

Нешто слично на тоа што го користат Сет во нивната продавница, значи опција за повеќе поврзани продавници и автоматски продавање на некој производ да значи негово ажурирање во главната база на продавницата.
Незнам на кој начин им е изведено тоа поврзување. Гледав некои скрипти, има алатки за ексел експорт/импорт, но немислам дека работат на тој начин да продаваат производ, рачно го ажурираат ексел фајлот и потоа со него ја ажурираат базата. Сигурно има нешто што работата ја прави многу полесна (и во голема мера автоматска).

Дали имаш централна база во која синкаат сите продавници? Ако немаш среди го прво тоа нормално.
Мора да направиш функција која по секоја онлајн продажба ќе го намалува лагерот во централната база. Како? Тоа зависи од архитектурата на целото решение (дали централната база е отворена за пристап од надвор, или можеби некоја прокси скрипта, и сл.). Во секој случај претпоставувам дека ќе мора да интервенираш во catalog/model/order.php директно или со vQmod сеедно и по продажба да ја контактираш централната база.
Од друга страна., од централната база на одредени периоди мора да ги освежуваш количините на OC базата. Ако централната база е поставена на Windows тогаш може да користиш SSIS + SQL job или SSIS + Windows Task. Ако е на Linux тогаш ваљда Cron job со искуцан код за синкање на лагерот. И во двата случаи треба да синхронизираш само една табела во која се сместени количините на производите (xx_product, колона quantity).

Дечки дали преземате готови векторски дизајни од интернет? Пример еве ми треба темплејт за календар за 2014 година. Од која страна преземате?

Дечки дали преземате готови векторски дизајни од интернет? Пример еве ми треба темплејт за календар за 2014 година. Од која страна преземате?

Пиши ми пп какви по дизајни подетално ( мислам на стилот ) ти требаат, па ќе средиме нешто ...

Ме интересира дали е можно вакво нешто, дали може мој домен и хостинг да биде копија од друг сајт.
Подетално:
Домен/Хостинг А - сајт php/html шо има и датабаза на корисници.

Домен/Хостинг Б - мој домен/хостинг, сакам да биде истиот сајт А, и воедно да фукнционира преку сајт А, значи со нивната датабаза од корисници итн, се да биде исто, иако немам директен пристап до датабаза на сајт А.
Пример : На мој домен www.echoffs.com да биде истиот сајт www.facebook.com , да можеш да се логираш и сите опции да си работат нормално. Знам дека ова е многу нереално и нубско прашање ама да си прашам јас...
Ова знам дека е можно кога на пример додаваш addon домен и си функционира истиот сајт на 2 домени...
За фајловите html, css и слики е најмал проблем, ги имам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom