1920 год. попис во САД - нотирани Македонци и македонски јазик

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Отвори го линкот, таму ти се имињата на сите 8608 МАСЕДОНИАНС кои ги има на Елис Ајланд од 1897 до 1924 година.

Првите биле 3 во 1897 година.
Todor Hote, 42 г. Olia Thanso, 22 г. и Georg Christaki, 21 г., сите од Битола.

Битушанец, тие да не се од твоето село? (1909)
Lovan Lpasse, 27 ετών, από Bitoucha, Macedonia. Vassil Petre, 42 ετών, από Bitoucha, Macedonia. Petre Stefo, 40 ετών, από Bitoucha, Macedonia. Naouin Petre, 38 ετών, από Bittoucha, Macedonia.

8608 МАСЕДОНИАНС не се. Ги има повеќе, не си ги нашол сите.

Има грешки во и во транскрипцијата на имињата.

Тхансо - Тасо
Todor Hote-Тодор Коте треба да стои.
Lovan Lpasse - Јован Спасе
Naouin Petre - Наум Петре

Отвори го линкот, таму ти се имињата на сите 8608 МАСЕДОНИАНС кои ги има на Елис Ајланд од 1897 до 1924 година.

Првите биле 3 во 1897 година.
Todor Hote, 42 г. Olia Thanso, 22 г. и Georg Christaki, 21 г., сите од Битола.
На Елис Ајленд стигнале 40 000 луѓе што се пишале Бугари? Јас не гледам што е проблемот со бројките? Дали Каснигомновски не може да го сфати тоа? Еве Бугари

Alexowa, Dika Sofia/Bulgaria
Anesti, H. Jani
Antonel, Petre Sofia, Bulgaria
Georgi, Jlya Sofia
Giorgi, Vasilka Sofia, Bulgaria

Дали мислиш дека американците на сите точно им ги погодувале имињата? А плус тоа кај Македонците има и традиционални имиња кои не завршуваат на -ОВ кои никако не се Влашки. Не знам како е во Волгарија.

Ама овој Каснакоска што убаво ви прави, ги елиминирате сите можни двоумења и спремате матерјал за во иднина некој ако ве праша за истите можете дирекно сите можни финти да му ѓи поништите предвремено.

И он како Гејците многу голема услуга ни прави.

aj,da ja zatvorime temava...

The first Macedonian to reach America may have been Dragan of Ohrid.

Numerous legends surround this colorful figure who probably sailed with Columbus to America and may have returned to the New World with his own expedition to the marshy swamplands of modern-day Venezuela, which Dragan named “Venezia” for its similarities to the lagoon-laced Italian city.

Ajde, blgari i site OUT...

P.S. Prasanje za blgarite: zosto vrne dozd vo Amerika?

1930 год. попис во САД - повторно Македонци и македонски јазик

Form 15-6
DEPARTMENT OF COMMERCE-BUREAU OF THE CENSUS
FIFTEENTH CENSUS OF THE UNITED STATES: 1930
POPULATION SCHEDULE​

PLACE OF BIRTH

Place of birth of each person enumerated and of his or her parents. If born in the United States, give State or Territory. If of foreign birth, give country in which birthplace is now situated. (See Instructions.) Distinguish Canada-French from Canada-English, and Irish Free State from Northern Ireland​
PERSON
18​

FATHER
19​

MOTHER
20​

MOTHER TONGUE (OR NATIVE LANGUAGE) OF FOREIGN BORN

Language spoken in home before coming to the United States
21

Тука на ред 66 гледам Димитри Огненов, на 54 години.
Мислам дека е Митри Огненов, кој во 1907, на 20 години пристигнал во Америка. Во Manifest for Zeeland,Sailing from Antwerp, Mar 28, 1907 се запишал како Бугарин од Турција.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]0011. [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Ognenoff, Mitri[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]M[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]20y[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]S[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Turkey, Bulg.[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Krivini, Turkey E.[/FONT]
Со него патувале уште 19 Македонци, кои се запишале како Бугари.

Бр 66 Димитри Огненов -- Macedonian -- клај си наочари Каснаков. :uvo:

Бр 66 Димитри Огненов -Мацедониан-клај си наочари Каснаков :uvo:
Па читни малку што сум напишал, размисли малку па тогаш пишувај. Прашањето е дали емигрантот во 1907 не знаел каков е, па се пишал Бугарин, а во 1930 веќе се освестил и се пишал Македонец.

Дали некој ќе одговори која е првата емигрантска организација на ЕТНИЧКИ МАКЕДОНЦИ во Америка?

Па читни малку што сум напишал, размисли малку па тогаш пишувај. Прашањето е дали емигрантот во 1907 не знаел каков е, па се пишал Бугарин, а во 1930 веќе се освестил и се пишал Македонец.

Дали некој ќе одговори која е првата емигрантска организација на ЕТНИЧКИ МАКЕДОНЦИ во Америка?
1907 - 20 години. 1930 - 43 години а не 54 како што велиш ти. Значи не е истиот човек.

Математика - единица.

Логика - нула.

Волгаро-пропагандизам - успех негативен.

ellis.jpg

Еве колку за пример- Atanas Petkoff- Macedonia Arrived 1910
Kirce Petkoff - Macedonia Arrived 1912
Danil Petkoff -Macedonia Arrived 1907

http://www.ellisisland.org/search/m...FF&PLNM=PETKOFF&kind=exact&offset=0&dwpdone=1

Чекај малку. Откако ти беа презентирани податоци од пописот во Америка во кој што луѓето САМОСТОЈНО се декларираат како Македонци, ти се дрзнуваш да покажуваш книга од странски автор која ги претставува нив како Бугари?

Па има ли поголема пропаганда од тоа? :nenene: Луѓето сами си напишале како се чувствуваат, а ропакот што ја пишувал книгата очигледно тоа не го погледнал.

Патем едно прашање за тебе. Еве ја се согласувам дека имало имигранти од Македонија кои кога стигнале во Америка се декларирале како Бугари (имало и луѓе што се декларирале како Грци, а зборувале словенски ама...) Дали било тоа заради Егзархијата и Бугарските школи нема да навлегувам. Меѓутоа факт е дека огромен број од нивното потомство денес се нарекуваат Македонци. Ај сега објасни ми зашто е тоа така? Вашата жална Бугарска пропаганда вели дека Тито им ги испрал мозоците на ``Бугарите`` во Македонија. А што е со Македонците во Америка? А што е со оние во Албанија? А оние во Грција? Австралија? Бугарија? Имаш одговор?

Имаш одговор?

Имам, ама при такво бришење не ми се одговара.

За Тито никој не го тврди тоа, освен може би некој ултранационалист. Стварањето на нова нација е подолг процес, Тито само го форсира.

Имам, ама при такво бришење не ми се одговара.

За Тито никој не го тврди тоа, освен може би некој ултранационалист. Стварањето на нова нација е подолг процес, Тито само го форсира.

Nova nacija???
Bas bi sakal da slusnam kako nastanale Bugarite?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom