Домаќинка или Вработена?

• Креатор на темата Креатор на темата Филозофка
  • Време на започнување Време на започнување
„ Имале порано луѓето многу предрасуди и погрешна претстава за „титулата„ домаќинка: витлери на глава, на нозете машки чорапи, редовно мрсна коса, во широка карирана кошула, зачинета со мирис на лук и запршка, постојано некоја шерпа пред нејзе, пелени кои ги менува, спружува алишта и пегла секој слободен момент.„

Ова е извадок од едно интервју кое ги „опишува„ домаќинките некогаш.
Колку денес се надминати овие предрасуди и дали се воопшто предрасуди?
icon_smile_big.gif

Дали денешниот современ сопруг/дечко посакува ваква домаќинка дома или нешто повеќе?
Што мислите машките, денес, дали титулата „домаќинка„ има поинакво значење?

Абе види, кога ќе ги видам со нокти од 50 сантима, таа не ти фаќа пегла или правосмукалка пошто може да и се скршат. Во животов не научив само да пеглам. Домаќинка за мене е да одржува средено дома, тоа не значи дека таа треба да ја има ексклузивната привилегија врз тоа ниту дека треба чуда да прави како ширден или во 4 сабајле да знае дали треба да се употреби Глос, Ве Це нет, Ајакс, Орнел или со чукање да одбере лубеница од пазар. Ама да и текне дека треба да тури една ракија и шопска е за почитување а јас у меѓувреме ќе сматам 2 неса за афтерпарти. А тие што знаат само нозе да шират и врвно достигнување во животот им е да ја одберат правата комбинација од каталозите на Авон или Орифлејм, не фала.

Се повеќе има млади девојки кои го потценуваат поимот домаќинка. Многу често и како понижување се користи овој поим, ех таа е домаќинка ништо друго не видела во животот, несредена е, ненашетана ...
Зар срамота и понижување е да си зготвиш убаво јадење кое притоа ќе ти го пофалат? Зар срамота е ако живееш во средена соба, во која нема прашина и расфрлани алишта на секое ќоше? Зар срамота е ако кажеш дека дома чистиш генералка и не оставаш се на родителите или да даваш доста пари за помошничка? Зар срамота е ако алиштата ти се секогаш испрани и испеглани?
Воопшто не е срамота ако готвиш, переш, чистиш, пеглаш за себе и за своето семејство. Срамота е ако не знаеш ништо од тоа. Нормално дека треба поделба на обврските помеѓу брачните другари, но сепак жената треба да ги знае основните работи.
Многу е поволно ако е и вработена жената, невработеноста денеска во ова општество најчесто е поради неможноста да се најде работа. Речиси секоја жена сака да работи, само што кај нас пола население е невработено, па останува жената да се грижи за семејството. А воедно и има семејства со повеќе дечиња, невозможно е една личност да е вработена и мајка на 5 деца. Мора да биде домаќинка разбирливо, а ете и со новиот закон овие домаќинки добиваат пензија и можат да му се посветат на семејството.
Најдобро е кога жената е сопруга, мајка, вработена жена која се грижи за себе и заработува и секако домаќинка која ќе се грижи за домот и семејството. Но, не секогаш во животот е баш онака како што посакуваме и како што е најдобро.

Темава повеќе е за дом и семејство ...:toe:

Каде е тука мажот? Дали и тој треба да помага или не?
Како сето тоа се издржува ајде да чујам малце конструктивни пристапи:smir:

Od мене за домаќински работи е слободен!
Ни ѓубре не треба да ми фрла.

Некогаш кога е дома (одмор ден, два) знае ручек да направи, некогаш во недела исто така....ама не можам да кажам дека ми значи ручекот нешто посебно...

Многу мрзам кога некој му се меша у штипки.

Кај мене е вака:

Станувам (секогаш маж ми праи кафе прво, јас другите 10), јас ги носам децата во школо и градинка, трчам на работа, после тоа трчам во градинка, па пак во школо, па правам ручек, па седам на компј., па се шетаме некаде, па се прибираме и правам вечера, па децата си легнуваат, па јас гледам ЦСИ а маж ми е на компј. и натака не ти кажувам.

Немам подочњаци, по толку трчање ни линијата не ми е загрозена....

Помош од никого не ми треба.

Напишано од rossonerka
Многу е поволно ако е и вработена жената, невработеноста денеска во ова општество најчесто е поради неможноста да се најде работа. Речиси секоја жена сака да работи, само што кај нас пола население е невработено, па останува жената да се грижи за семејството.
Со огромно жалење морам да се согласам со овој податок:kesa: невработеноста создава проблеми и социјални и семејни:toe:
Темава ја отворив зошто бев инспирирана од една друга тема каде што личностите кои што сега наеднаш се "вработија" прво беа домаќинки невработени кои се грижат за семејството и демек не ги оправдуваат оние жени кои што работат, и ги нарекуваа крути кучки кои што се грижеле само за кариера,:nesvest: значи приметив дека истите личности различно се прикажуваат на различни теми се со цел да излезат демек они се нај нај, и најдомаќинќи и највредни и вработени абе се они се а уствари не се знае што е вистина а што лага:kesa:
Се разбира дека идеална ситуација е жената да е вработена домаќинка, секој сака да работи денес само работа нема за секој:toe: а исто така нема таква работа каква што секој си замислил да има секој сака да седи у канцеларија и да пие кафе.:smir:

Темава ја отворив зошто бев инспирирана од една друга тема каде што личностите кои што сега наеднаш се "вработија" прво беа домаќинки невработени кои се грижат за семејството и демек не ги оправдуваат оние жени кои што работат, и ги нарекуваа крути кучки кои што се грижеле само за кариера,:nesvest: значи приметив дека истите личности различно се прикажуваат на различни теми се со цел да излезат демек они се нај нај, и најдомаќинќи и највредни и вработени абе се они се а уствари не се знае што е вистина.
Значи забележување невидено нешто ги фати во стапица.
Прво многу грешиш што темата ти е поставена со предрасуди за тоа дека ти си во право, а другите не се.
Најлесно што човек може да направи е да се премисли, така да ништо ново немаш откриено, и темата ти е поставена за твое лично докажување и цел, а не за да научиш или видиш како другите размислуваат и да го цениш нивното мислење :smir:.

Филозофка..не сфаќам ако е домаќинка не треба да биде вработена и обратно?
Зошто мора да бираме?
Па тоа и е работате на жената што треба куќата ко свињарник да е?

Ако си толку способна како што велиш нема да ти е проблем да бидеш и домаќинка и вработена.

„ Имале порано луѓето многу предрасуди и погрешна претстава за „титулата„ домаќинка: витлери на глава, на нозете машки чорапи, редовно мрсна коса, во широка карирана кошула, зачинета со мирис на лук и запршка, постојано некоја шерпа пред нејзе, пелени кои ги менува, спружува алишта и пегла секој слободен момент.„

Ова е извадок од едно интервју кое ги „опишува„ домаќинките некогаш.
Колку денес се надминати овие предрасуди и дали се воопшто предрасуди?
icon_smile_big.gif

Дали денешниот современ сопруг/дечко посакува ваква домаќинка дома или нешто повеќе?
Што мислите машките, денес, дали титулата „домаќинка„ има поинакво значење?

da, zenata e za po doma, po site logiki, i zena se bira so um...da e vredna i sposobna i da ne e drolja...a vo vrska so ljubovta postojat takonazvani shvalerki za sho forumive i chatoive, se meka i medina...za esencijata na ljubovta-tuka se naoga onoa sho vi fali...

PS.cvrcccccccc domakinki idni...:baeh::pos2:

Значи забележување невидено нешто ги фати во стапица.
Прво многу грешиш што темата ти е поставена со предрасуди за тоа дека ти си во право, а другите не се.
Најлесно што човек може да направи е да се премисли, така да ништо ново немаш откриено, и темата ти е поставена за твое лично докажување и цел, а не за да научиш или видиш како другите размислуваат и да го цениш нивното мислење :smir:.
Ма немој, кое лично докажување?Кој мој пост те наведе да помислиш така? Јас ова го сфаќам како лична навреда.
Како другите размислуваат?
Проблемот е што тука луѓето не кажуваат реално што мислат секогаш позади нивното мислење се кријат некои скриени мотиви или да навредат некој или онака желба за чисто препукување или да се направат многу добрите или да си придодадат некои замислени особини кои што не ги поседуваат надвор од сајбер светот- ова не се однесува на сите :smir: си знаат на кои мислам.
Еве пр. во темата Зошто модерната жена се плаши од брак?
се дојде до заклучок дека вработените жени се ладнокрвни кучки кои што бркаат кариера и не се домаќинки воопште и дека треба да се ибегаваат да се оди со крст и лук по нив или да се стават сите у концентрационен логор:pos2::pos2::pos2:
Истите тие луѓе што го искоментираа ова дојдоа на темава и искоментираа дека они заправо биле вработени?!?ајде де?„? од каде сега ова.. и дека ги имаат сите џокери у ракав они се најнај и најдомаќинки и највработени :nesvest::tv: само за да се истакнат у најпозитивно светло во согласност со темата бидејќи тука се расправа нели за изборот помеѓу домаќинки жени и вработени жени...

Оти ти досега не знаеше дека лажат понекогаш луѓево?:smir:
Што има врска кој како сака можи да си се претстави, додека не го погледнеш во очи не можеш да знаеш што сака да ти каже, дури и тогаш треба да знаеш што да гледаш за вистински да видиш.
Или замисли да го земам книжулево истраги, и да земам истраги да си правам по форумов :pos::pos:.
Уживај не сваќај сериозно затоа што често преку пишана комуникација се прават забуни, па не можеш да препознаеш што е сериозно, а што не :toe:.

Оти ти досега не знаеше дека лажат понекогаш луѓево?:smir:
Што има врска кој како сака можи да си се претстави, додека не го погледнеш во очи не можеш да знаеш што сака да ти каже, дури и тогаш треба да знаеш што да гледаш за вистински да видиш.
Или замисли да го земам книжулево истраги, и да земам истраги да си правам по форумов :pos::pos:.
Уживај не сваќај сериозно затоа што често преку пишана комуникација се прават забуни, па не можеш да препознаеш што е сериозно, а што не :toe:.

...da da, a bashka i u zivo ne se zbori mnogu mnogu, zasho bezpotreba sho poveke zborite, se vpletuvate... mozebi vo nekoi nepotrebni relacii...:pos2:

PS.treba da plati za skolava, buci-filozofkava amaterka:baeh:

Ма немој, кое лично докажување?Кој мој пост те наведе да помислиш така? Јас ова го сфаќам како лична навреда.
Како другите размислуваат?
Проблемот е што тука луѓето не кажуваат реално што мислат секогаш позади нивното мислење се кријат некои скриени мотиви или да навредат некој или онака желба за чисто препукување или да се направат многу добрите или да си придодадат некои замислени особини кои што не ги поседуваат надвор од сајбер светот- ова не се однесува на сите :smir: си знаат на кои мислам.
Еве пр. во темата Зошто модерната жена се плаши од брак?
се дојде до заклучок дека вработените жени се ладнокрвни кучки кои што бркаат кариера и не се домаќинки воопште и дека треба да се ибегаваат да се оди со крст и лук по нив или да се стават сите у концентрационен логор:pos2::pos2::pos2:
Истите тие луѓе што го искоментираа ова дојдоа на темава и искоментираа дека они заправо биле вработени?!?ајде де?„? од каде сега ова.. и дека ги имаат сите џокери у ракав они се најнај и најдомаќинки и највработени :nesvest::tv: само за да се истакнат у најпозитивно светло во согласност со темата бидејќи тука се расправа нели за изборот помеѓу домаќинки жени и вработени жени...

Od kaj go iskopa ova (boldiranoto) ziti se? NE ti rekoa site deka tie sto se vraboteni se ladnokrvni kucki, tuku deka ti na momenti zvucis kako takva. I aj da te potsetam so nekoj tvoj post pa da vidime ti kako se gi iznarece nevrabotenite domakinki, pa da prajme muabet posle. Sakas?

Ne sum vrabotena be, domakinka sum i mnogu sum pametna i kef mi e da cistam wc solja oti si ja cistam prvo za MENE da ne mi smrdi na govna.

Мислам дека и двете опции се еднакво тешки(зборам само домаќинка или само вработена жена)

домаќинка :мораш да имаш стварно храброст во животот да дозволиш финансиски да зависиш од сопругот а ако лош стопанот ти се погоди богами нејќам ни да мислам
Плус треба талент за чување деца ,треб да знаеш како да направиш луѓе од нив ако ја утнеш работата верувам дека првин себе си ќе се изедеш внатре во себе а потоа и сопругот ќе ти префрли,и да треба талент за готвење и чистење брзо и ефикасно

Пример јас не дај боже да греам нешто било што ќе ја запалам куќата

Кариеристка и тоа еднакво тешко треба да копаш очи, да газиш преку трупови и да се бориш секој ден за да нправиш кариера а тоа не е лесно воопшто .
Мислам треба сила,вештина,амбициозност и став

На крај краева секој со своите дарби напред кој за што го бива .....за тоа нека иде

вработена домаќинка , чиста сметка долга љубов :)

баш така..а и праведно споделување на обврските но и правата...абе ако треба рамковен ке потпишам со жената важно да не си ги вадиме очите и така има сеирџии:vozbud::vozbud::vozbud:

Od kaj go iskopa ova (boldiranoto) ziti se? NE ti rekoa site deka tie sto se vraboteni se ladnokrvni kucki, tuku deka ti na momenti zvucis kako takva. I aj da te potsetam so nekoj tvoj post pa da vidime ti kako se gi iznarece nevrabotenite domakinki, pa da prajme muabet posle. Sakas?

Ne sum vrabotena be, domakinka sum i mnogu sum pametna i kef mi e da cistam wc solja oti si ja cistam prvo za MENE da ne mi smrdi na govna.
Да да сега па јас излегов кучката зошто си ја зборувам вистината ај чисти си ја дефекацијата :pos2:таму и чути си.

Иначе муабетов ми беше за муживе дека стварно се за ќотек пошто не знаат Шо сакаат, ова да имала она да имала ваква да била таква онаква :tapp:
Ова ме потсети на едно кажување на баба ми:
Еми вака иде.............................................................................................

Си бил некој човек.....................................................................................

И...............................................................................................................

посакал да се жени и си направил листааааааааааааааааааааааааа на женски карактеристики:jaj:

1.Да е убава
2.Да зима висока плата
3.Да биде домаќинка
4.Да знае да готви најубаво
5.Да знае да пее најубаво
6.Да свири пијано
7.Да потекнува од угледна фамилија
8.Да не шара многу
9.Да биде најпаметна (коефициент над просек)
10.Да биде женско!:pipi:

и................. што се случило понатаму драги мои......

лека полека човекот додека траела потрагата по избраничката и тој запознавал многу жени и почнал да си чкртка се едно по едно од таа листа и на крајот останало само 10. ДА БИДЕ ЖЕНСКО!:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom