Ќе ризикувате ли 50 евра за први мај?

Статус
Затворена за нови мислења.
ја ке си го донесам дома,ако треба и у мојо контејнер ке го фрлам, али на зелено не го фрлам! :pipi:
дооо каталонец: дечко тоа е за нас, за природата, а не за тоа ти дали ке платеш 50 евра или не!

А кај несмее да се праи скара?

Иначе секад се договараме со другарите кој да собере ѓубре

несмееш нигде... демек се загадувало ваздух... пореметена ствар.. несмееш оџин да палиш тоест.. носи си скара на струја :)

Секогаш сум собирал ѓубре зад мене на вакви работи. Навика ми е. Па зашто да не и сега....
А чадот од скарата у вреќа го збираш? Со чадот шо праиме...

Ќе бидам во вила па така да... Патем речено може ли во вилата да ми пишат казна?

абе за ѓубре мање више ај ке собереш.. ама шо несмееш скара да праиш... мислам дека околу 300 евра е казна за тоа.. јебеш га

Заради опасност од пожар најверојатно.

Ако има полиција(што не верувам) у близина ќе чистам, ама ако нема зошто да чистам? Едноставно си оставам така, ни ме видел некој ни ништо. :)

Без никаква грижа на совест?

Ќе бидам во вила па така да... Патем речено може ли во вилата да ми пишат казна?

Проблемот не е заради казната, свеста за зачувување на околината е поентата.

Ја никад на улица не сум фрлил хартија или пикавец,а камо ли да оставам куп ѓубре позади мене. Едноставно неможам,многу ми е ниско и глупо,прво кон самиот мене а после кон се останато.
А за тие што фрлаат незнам...ми се гади од такви луѓе и до сега се имам степано со 2-ца другари ради тоа:smir:

Треба да сум ретардиран ако фрлам 50 евра за у петок и така не идам нигде...:tv:

Oбично сум најнеодговорниот од друштво, што знам дека имам другари со повеќе свест и морал во нив отколку мене, па не му ја мислам. Вглавно славиме во вили но и таму крајниот ден/час се прави генералка, сите ѓубриња во кесе и барем настрана ќе ги ставиме ако во случај не ги понесеме со нас.

Се ближи Први Мај-традиционалниот празник кој се прославува во природа. Знаеме и дека на тој празник за време на прославата се јаде и пие. А знаеме и дека по завршувањето на прославата зад себе оставаме еден куп ѓубре расфрлано на секаде и така излетничките места ги претвораме во депонии, за кои можеме слободно да кажеме дека всушност со текот на годините излетничките места се вистински депонии на кои ние излегуваме за Први Мај.

Би сакал да поставам прашања:
Дали оваа година кај вас ќе преовладува стравот од новиот закон со кој фрлањето на отпадоци се казнува со 50 евра или нема да ви биде страв и неодговорно ќе се однесувате?
Дали вие и до сега одговорно се однесувате и отпадокот го собирате и го фрлате во канти или ако нема канти го собирате и го носите дома?
Дали некому ќе делувате превентивно до колку видите дека тој се однесува неодговорно, фрлајќи отпад?

Јас никогаш не сум се однесувал неодговорно и секогаш отпадокот, кој јас и друштвото со кое сум на излет сме го правеле, сме го собирале и сме го враќале дома, така што местото каде што сме биле на излет сме го оставале и го оставаме чисто. Се случувало да собереме и дел од отпадокот и на други кои го оставиле зад себе.

Какви сте вие?

Го гледаш како фрла, па у меѓувреме делуваш.. превентивно?:nesum:
Превентивно има друга смисла за мене.

Oбично сум најнеодговорниот од друштво, што знам дека имам другари со повеќе свест и морал во нив отколку мене, па не му ја мислам. Вглавно славиме во вили но и таму крајниот ден/час се прави генералка, сите ѓубриња во кесе и барем настрана ќе ги ставиме ако во случај не ги понесеме со нас.

Го гледаш како фрла, па у меѓувреме делуваш.. превентивно?:nesum:
Превентивно има друга смисла за мене.

Мислам дека се разбираме за превентивно. Ете и така да е, фрлил ѓубре, па можеш превентивно да му делуваш ако му укажеш дека понатаму не треба да фрла и да му кажеш зошто.

Нема да ризикувам 50 евра за 1 мај иако ќе сум далеку од место каде што би ме казнил некој, што секако не значи дека треба да се расфрлам со ѓубре. Повеќе го сфаќам како лична обврска отколку како нешто наметнато. Не треба да чекаш некој да ти каже да го собереш ѓубрето, бидејќи тоа што си го донел и со него си ја нагрдил природата, истото треба да си го собереш и да го однесеш каде што му е местото.

Први мај е празник на трудот, на работничката класа, кој во Македонија со години се одбележува преку дружба и пикници во природа со најблиските. Меѓутоа, треба да се искорени навиката овој празник да остане запаметен и по тоните ѓубре што ги грдеат прекрасните природни локалитети и излетнички места.

Ни први мај не е тоа што беше порано.
Он: Обично имам навика да собирам по мене на такви места (планини, ливади итн.), ама со ова за скарите такви работи тешко дека ке испадне нешто, а и времето не е на наша страна.

Да ме предизвика некој би ризикувал за многу полоша работа :).
Кога одевме кај мене во село в куќа обично поставувам правила немој ова она, оти че ебам некого, да не речите после не кажав :).
Ѓубрето знам кај да го фрлам и го фрлам таму не затоа што се плашам дека ќе ме казни некој, туку затоа што мислам дека тоа е исправно.

Bravo eko drustvo samo vaka ke si ja digneme svesta za prirodnoto opkruzuvanje:smir:

Sakam poveke po restorancinja vo priroda ,sakam da uzivam a ne jas da pravam salati skara i slicno :pipi:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom