30 Day Song Challenge

• Креатор на темата Креатор на темата theTinule
  • Време на започнување Време на започнување
Day #4 - a song that makes you sad
Песнава е masterpiece. Во неколку минути се опишани емоциите и чувствата на жртвите на семејно насилство. Значи од една страна целта е подигање на свесноста за семејното насилство, а од друга страна ги прикажува реалните чувства од перцепција на 'инсајдерот'. И да, жртвата е маж!

Ден #3... а song that makes you happy

Текстот е глуп, знам, ама ритамот и вајбот се неверојатно заразни, после две ипол минути заборавам на сѐ и мешам како Хавајка.

Ден #4... a song that makes you sad

Инспирацијата за оваа песна е црпена од книгата на Johnny got his gun од Далтон Трамбо (има и филм по книгата, мислам режиран токму од Трамбо) каде младиот впјник Џо го погодува граната и ги губи двете раце, двете нозе, очите, слухот и способноста за говор.

Единствениот начин на комуникација му е преку морзеовата азбука (рипа со телото горе-долу) каде одново и одново и испраќа една иста порака на сестрата која го лекува.

Многу убаво го доловува хоророт на војната.

Интересна е и животната приказна за Трамбо, бил на Црната листа на Холивуд, затоа што бил (наводен) симпатизер на комунизмот, за што и бил во затвор. И за него има филм (Trumbo) во главна улога Брајан Кранстон. И тој филм може да си го изгледате.

Не е прв пат Металика да црпи инспирација од некоја книга, како на пример From whom the bells tolls (За кого бијат камбаните) од Хемингвеј, The thing that should not be и The call od Кtulu од Ловкафт.

Иако омилена ми е Fade to Black, таа е длабока и депресивна, оваа повеќе ги буди тажните емоции во мене.

Последно уредено:
Ден #4 - A song that makes you sad.
Цел албум е ваков. Амбиентален, електроника, трип-хоп.

Ден #5 - A song that reminds you of someone.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom