3 години исти плати, но трошоците не се истите!

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.993
Поени од реакции
7.147
Ако не е сивата економија да не поддржува, пците со маст не не јадат со овие статистички плати и трошоци :eek:

П.С. Абе да ве прашам...ви идат сметки за МТВ? Ние немаме од сеп-окт добиено, па ми е страв да не им текне некоја тужба, извршители да стегнат демек не сме плаќале... :eek: Знам тогаш еден период престанаа да праќаат сметки, за да го прочистеле списокот на плаќачи, така нешто...

Член од
8 април 2012
Мислења
116
Поени од реакции
95
З
Имаше и тоа. Потрошувачка кошница која ја укинаа. Затоа пресметките на ссм покажаа дека само за 2011 месечно беа потребни околу 500 евра минимум. Сега со покачување на струја, парно, храна и други производи сигурно таа бројка е многу поголема.

Затоа има други податои од кои можеш индиректно да видиш колку лица се издржувани, колку не примиле плата, колку се во група сиромашни лица...
На пример во оваа публикација
http://www.stat.gov.mk/PrikaziPoslednaPublikacija.aspx?id=2
има по домаќинство годишни расположливи (318.800) и употребени средства (352.000) по вид домаќинство.
Или овде
http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbrtxt=115
кажува за нивото на сиромашни
http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbrtxt=37
исто пишува за сиромаштијата, со други методи...

Има, се наоѓаат податоци и врз основа на тие податоци може да се добијат многу други и да се синтетизираат. За такви посложени официјални анализи се одговорни институтите и професорската фела, експертите.
Значи се се сведува на манипулација. Вештачко одржување на некоја лажна статистика со цел демек народов е глуп и ништо не разбира па ќе трпи. Само лошата вест е што се во право! Овој народ навистина трпи наместо да се бори.:tapp:
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 13:58 ---
Ако не е сивата економија да не поддржува, пците со маст не не јадат со овие статистички плати и трошоци :eek:

П.С. Абе да ве прашам...ви идат сметки за МТВ? Ние немаме од сеп-окт добиено, па ми е страв да не им текне некоја тужба, извршители да стегнат демек не сме плаќале... :eek: Знам тогаш еден период престанаа да праќаат сметки, за да го прочистеле списокот на плаќачи, така нешто...
Нема да плаќам за нешто што ни го сакам ни го користам ниту ми треба. Не плаќам и никогаш нема да платам. Може да земат, да си наплатат со извршно решение, но затоа пак јас ја летнав од македонија и ама БАШ НИШТО не ми треба оттаму па ни сакам и ни ми треба некогаш повторно да ја видам.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
Исто, од тогаш кога направија лом со сметките не ми дошло. И мене ме занима да не ми пратат истеривач џавола на врата

С

Спасе супата

Гостин
ЕЕЕЕЕЕХ! Колку би било прекрасно само кога и во училиште од 13-14 предмети во предвид за просек ги рачунаат само прелазните, а единиците не, замислете каков би бил просекот! Колку убаво, хахаха, По мое правило а верувам во него дека е точно, ако не, корегирајте ме, ако сметаме просек на приход во РМ тогаш тој просек се смета за сите граѓани кои се во МК и живеат со постојано живеалиште тука а се работоспособни. Така да значи треба да се земат предвид и сите невработени со износ на бруто нето плата = 0 ден. Ако не, тогаш нека не ги сметаат ни ниските оцени во образованието во креирањето на просекот! а... потрошувачката кошничка?!, но комент!
Еве една споредба ќе ја пуштам повторно и во оваа тема, па кажете свое гледиште. ова е дел од моето.
Прегледај го приврзокот 58807
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 17:11 ---
Е па видете сега вие, зошто бре ова германциве не идат на печалба во Македонија?! Еве владиве наши постојано ни кажуваат колку многу постигнале, колку ни е убаво во Македонија. Нешто слично му кажуваат и на севернокорејцине мислам.
Споредбава не е лоша. Доста реална е.
За да биде уште подобра можеш ли да додадеш и работи како шишање и сервис за автомобил.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Трошоците за живот продолжуваат да растат:

јануари 2013: +3,79%
февруари 2013: +3,49%

Ако примати исти плати како лани , тоа значи дека на крајот на месецот ви остануваат помалку пари.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865
Среќа наша што ги имаме Косово и Албанија, па можеме да гледаме од нив, како се води економија.

Член од
10 декември 2024
Мислења
24
Поени од реакции
20
Што правиме сега после 13 години стара тема? :icon_lol:
Дали трошоците се исти или е поскап "стандардот"?
Хаос е економијава според мене, а не е само во Мк проблемот туку во цел свет, мислам дека има многу удел крипто валутите/акциите и се разбира пандемијата што се случи пред неколку години.
Но прашање ми е дали "стандардот" ни е покачен и се трошат пари на непотребни работи? Прост пример ќе земам, порано не се кречело дома секоја година, се кречело на 5-6 години еднаш. Секоја втора фамилија има бар 2 коли (ај може е потреба 2 коли од аспект на маж 1 кола жена 1 кола, ради што се нема асален јавен превоз) а со тоа повлекува редовен сервис за 2 коли по 150 евра, регистрација за 2 коли по 150 евра. Еден куп примери би набројал што мислам дека се непотребни. Се тоа пресметано според мене си има друг стандард во 2025та а порано било малце поразлично.
Мислење?

Член од
16 јули 2021
Мислења
380
Поени од реакции
770
Хаос е економијава според мене, а не е само во Мк проблемот туку во цел свет, мислам дека има многу удел крипто валутите/акциите и се разбира пандемијата што се случи пред неколку години.
Но прашање ми е дали "стандардот" ни е покачен и се трошат пари на непотребни работи? Прост пример ќе земам, порано не се кречело дома секоја година, се кречело на 5-6 години еднаш. Секоја втора фамилија има бар 2 коли (ај може е потреба 2 коли од аспект на маж 1 кола жена 1 кола, ради што се нема асален јавен превоз) а со тоа повлекува редовен сервис за 2 коли по 150 евра, регистрација за 2 коли по 150 евра. Еден куп примери би набројал што мислам дека се непотребни. Се тоа пресметано според мене си има друг стандард во 2025та а порано било малце поразлично.
Мислење?
Па не би рекол непотребни, а коа се нема може без нив. Зависи дали гледаш на работата од перспектива на живеење или преживување. Кречење не е и некој трошок, ја сум против и една кола, поеколошки сум настроен, така да тоа нема да го коментирам. Ама, идење у кафана/кафич/ресторан у 2 недели со роднини/пријатели, идење на одмор 12 дена (1 ден за секој месец од годината) минимум не би рекол дека се луксузи, мобилен и интернет веќе не се луксуз, а потреба, се си влече. Реално се може без ова што кажав, ама не би требало да може.
А дали е така во цел свет, па не би рекол, што сум зборел со странци од запад, се жалат да, ама далеку од тоа да се откажуваат од горенаведеното, туку им е поскапо, па затоа драматизираат, да ги донесеш у МК една година да живеат на просечна плата вени ќе пресечат, а не на минималец. Па не иди подалеку, и гастарбајтери наши се жалат што е толку скапо у МК затоа што зимаат актуелни плати кај што се, а чекаат цени од 90ти, нема веќе тоа.
Ете, побалкански пример, Романија синдикат решавање секоја година работодавач треба да корегира плата на вработени со минимум инфлацискиот процент, а кај нас никогаш нема да се деси затоа што ние немаме синдикати а позери, владини марионети.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
350
Поени од реакции
594
Мислење?
Следи GDP per capita низ годините и тоа ти дава јасна слика дали стандардот е кренат или не. Секако не е 100% мерило али одприлика го кажува стандардот на луѓето во една економија.

Добро потенцира некои работи, иако луѓето се жалат цвикаат и мелат на празно стандардот е кренат во Македонија и продолжува да се крева.

Порано сите ги миеа колите дома, сега сите господа станаа или во перална или некој друг да им ги мие.
Кафаните се полни преку цела недела.
Како што спомна секоја куќа има по неколку коли, додека порано кога бев помал имаше по една или воопшто немаше.
Во кола се возеа по 4-5 души, сега 1на кола 1 човек баш запримети кога возиш.
Кога имав 14 години знам лебот беше одприлика 25 денари на жито лукс а платите беа по 6-7,000 денари.
Сега лебот е 33 денари а минимална плата е 24,000 денари. Што значи за основни продукти луѓето имаат повеќе пари а тоа што им останува го трошат на лукзуз.

Ако се одело порано еднаш годишно на одмор, сега у годината по 4-5 пати одат. Дали споен викенд дали 1на недела итн итн.
Секако луѓето се жалат ама се жалат дур седат во кафана, дур возат кола понова, дур одат на неколку одмори, дур ги мрзи да готват па јадат по ресторани итн итн итн.

Кога економијата е во криза прво што крати народот е на шетање и ресторани. Кај нас нема МЕСТО да седнеш преку недела не зборам за петок сабота. Такада ти дава јасна слика каква е ситуацијата.

Член од
10 декември 2024
Мислења
24
Поени од реакции
20
Порано сите ги миеа колите дома, сега сите господа станаа или во перална или некој друг да им ги мие.
Кафаните се полни преку цела недела.
Како што спомна секоја куќа има по неколку коли, додека порано кога бев помал имаше по една или воопшто немаше.
Во кола се возеа по 4-5 души, сега 1на кола 1 човек баш запримети кога возиш.
Кога имав 14 години знам лебот беше одприлика 25 денари на жито лукс а платите беа по 6-7,000 денари.
Сега лебот е 33 денари а минимална плата е 24,000 денари. Што значи за основни продукти луѓето имаат повеќе пари а тоа што им останува го трошат на лукзуз.

Ако се одело порано еднаш годишно на одмор, сега у годината по 4-5 пати одат. Дали споен викенд дали 1на недела итн итн.
Секако луѓето се жалат ама се жалат дур седат во кафана, дур возат кола понова, дур одат на неколку одмори, дур ги мрзи да готват па јадат по ресторани итн итн итн.

Кога економијата е во криза прво што крати народот е на шетање и ресторани. Кај нас нема МЕСТО да седнеш преку недела не зборам за петок сабота. Такада ти дава јасна слика каква е ситуацијата.
Многу точно во врска со основни продукти, ама сега актуелно е да се храниш "здраво", а искрено не знам колку има здрави и органски работи на планетава а не па за јадење. Не сфаќам кога ќе ми каже некој, здраво се исхранувам и од сабајле внесува 10 апчиња со витамини (50%хемија 50%природно), патем тие апчиња вредат плус минус 30-50 евра месечно. Органски производи х10 во цена од "неоргански" производи.
За перењето на коли, пералниве не се само перачи на коли, туку и финансии... 150 денари САМ да ја испереш. Само го разбирам и народов со јавниот превоз што е катастрофален а мора да стигне до работа таа индивидуа, јебига. А конкретно коливе што ги возиме се канта од Германија/Италија/Белгија итн. а и на тоа профитираат со по 2000евра од кола (ова веќе не влага во Стандардот што го збориме) ама си повлекуваат сервиси скапи од по 500-1000 евра - финансии. Кафани... ракија 80-100 денари? Пиво 150 денари? Шопска салата 200-250 денари? Па кило месо е 300-400 денари, а не зеленчук. Пак, не е мое да кажувам цени, се дур има народ ќе одат цените плафон, а кафаната не влага во стандард.

Ја сум секогаш за тоа дека ТРЕБА да и се проживее (секој различна цел во животот)- прошетка/деца да се израснат како што треба/да вози не постара кола од 10-15години итн. Ама за жал не не налага таква прилика.
И секогаш ќе стојам зад тоа дека ако некој сака да направи пари/инвестира може да го направи тоа. Ако е во толку гомна влезен од Х причини, постојат 2 работи дур да искочи од тоа срање и да си продужи со животот. Во Германија може да работи по 10-12 саати на ден, ама у Македонија скуп му е животот...

Член од
16 јули 2021
Мислења
380
Поени од реакции
770
Многу точно во врска со основни продукти, ама сега актуелно е да се храниш "здраво", а искрено не знам колку има здрави и органски работи на планетава а не па за јадење. Не сфаќам кога ќе ми каже некој, здраво се исхранувам и од сабајле внесува 10 апчиња со витамини (50%хемија 50%природно), патем тие апчиња вредат плус минус 30-50 евра месечно. Органски производи х10 во цена од "неоргански" производи.
За перењето на коли, пералниве не се само перачи на коли, туку и финансии... 150 денари САМ да ја испереш. Само го разбирам и народов со јавниот превоз што е катастрофален а мора да стигне до работа таа индивидуа, јебига. А конкретно коливе што ги возиме се канта од Германија/Италија/Белгија итн. а и на тоа профитираат со по 2000евра од кола (ова веќе не влага во Стандардот што го збориме) ама си повлекуваат сервиси скапи од по 500-1000 евра - финансии. Кафани... ракија 80-100 денари? Пиво 150 денари? Шопска салата 200-250 денари? Па кило месо е 300-400 денари, а не зеленчук. Пак, не е мое да кажувам цени, се дур има народ ќе одат цените плафон, а кафаната не влага во стандард.

Ја сум секогаш за тоа дека ТРЕБА да и се проживее (секој различна цел во животот)- прошетка/деца да се израснат како што треба/да вози не постара кола од 10-15години итн. Ама за жал не не налага таква прилика.
И секогаш ќе стојам зад тоа дека ако некој сака да направи пари/инвестира може да го направи тоа. Ако е во толку гомна влезен од Х причини, постојат 2 работи дур да искочи од тоа срање и да си продужи со животот. Во Германија може да работи по 10-12 саати на ден, ама у Македонија скуп му е животот...
Епа тоа е тоа, што се може и што треба се две различни работи. Не се согласувам дека човек треба да работи и да е куча-посао. Ко што кажав, за мене кафана/кафич/ресторан еднаш на две недели не е лукс, тоа е мелем за душа, социјализација. Одмор од 12 дена не е лукс, тоа е потреба, да се одмориш од сите срања, ама тука не зборам патлиџан туризам, кајшто жената заглавена у кујна, туку да се иде по ресторани ово оно, баш релакс. Иначе за преживување, ако човек има решено станбено прашање, може на јајца и виршли (лупам) да тера цел месец, од глад никој не умрел.
А тоа дека ние сме назад со стандардот па тие работи ни се лукс и малку гледаме со криво око на секој што сака/може да живее на едно нормално ниво си е наша вина, земја со толку малку жители, плодна почва, сонце, ветер, вода и без постојани елементарни непогоди треба да живее солидно, ама шака криминалци у влада држат у заложништво куп народ, тоа е.
А што вика @FrozeN666 (тагирам само затоа што те спомињам, по бон-тон, не мора да одговараш), дека се жалат луѓе у кафана, ми текна на ситуација у Прага, град на светот, па муабет праев со еден Норвежанец и еден млад брачен пар од Тексас, и верујте они се жалеа. Епа ако имаат они право на тој стандард, имаме и ние право со нашиот убиен стандард.
А дека е подобро од порано у МК, подобро е, ама фактот е, ко за европска држава, немаше накаде да е полошо. Уште да немаше достап до чиста вода тогаш и ќе бевме асли афричка држава.

Kajgana Shop

На врв Bottom