3 години исти плати, но трошоците не се истите!

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.943
Поени од реакции
7.055
Ако не е сивата економија да не поддржува, пците со маст не не јадат со овие статистички плати и трошоци :eek:

П.С. Абе да ве прашам...ви идат сметки за МТВ? Ние немаме од сеп-окт добиено, па ми е страв да не им текне некоја тужба, извршители да стегнат демек не сме плаќале... :eek: Знам тогаш еден период престанаа да праќаат сметки, за да го прочистеле списокот на плаќачи, така нешто...

Член од
8 април 2012
Мислења
116
Поени од реакции
95
З
Имаше и тоа. Потрошувачка кошница која ја укинаа. Затоа пресметките на ссм покажаа дека само за 2011 месечно беа потребни околу 500 евра минимум. Сега со покачување на струја, парно, храна и други производи сигурно таа бројка е многу поголема.

Затоа има други податои од кои можеш индиректно да видиш колку лица се издржувани, колку не примиле плата, колку се во група сиромашни лица...
На пример во оваа публикација
http://www.stat.gov.mk/PrikaziPoslednaPublikacija.aspx?id=2
има по домаќинство годишни расположливи (318.800) и употребени средства (352.000) по вид домаќинство.
Или овде
http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbrtxt=115
кажува за нивото на сиромашни
http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbrtxt=37
исто пишува за сиромаштијата, со други методи...

Има, се наоѓаат податоци и врз основа на тие податоци може да се добијат многу други и да се синтетизираат. За такви посложени официјални анализи се одговорни институтите и професорската фела, експертите.
Значи се се сведува на манипулација. Вештачко одржување на некоја лажна статистика со цел демек народов е глуп и ништо не разбира па ќе трпи. Само лошата вест е што се во право! Овој народ навистина трпи наместо да се бори.:tapp:
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 13:58 ---
Ако не е сивата економија да не поддржува, пците со маст не не јадат со овие статистички плати и трошоци :eek:

П.С. Абе да ве прашам...ви идат сметки за МТВ? Ние немаме од сеп-окт добиено, па ми е страв да не им текне некоја тужба, извршители да стегнат демек не сме плаќале... :eek: Знам тогаш еден период престанаа да праќаат сметки, за да го прочистеле списокот на плаќачи, така нешто...
Нема да плаќам за нешто што ни го сакам ни го користам ниту ми треба. Не плаќам и никогаш нема да платам. Може да земат, да си наплатат со извршно решение, но затоа пак јас ја летнав од македонија и ама БАШ НИШТО не ми треба оттаму па ни сакам и ни ми треба некогаш повторно да ја видам.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Исто, од тогаш кога направија лом со сметките не ми дошло. И мене ме занима да не ми пратат истеривач џавола на врата

С

Спасе супата

Гостин
ЕЕЕЕЕЕХ! Колку би било прекрасно само кога и во училиште од 13-14 предмети во предвид за просек ги рачунаат само прелазните, а единиците не, замислете каков би бил просекот! Колку убаво, хахаха, По мое правило а верувам во него дека е точно, ако не, корегирајте ме, ако сметаме просек на приход во РМ тогаш тој просек се смета за сите граѓани кои се во МК и живеат со постојано живеалиште тука а се работоспособни. Така да значи треба да се земат предвид и сите невработени со износ на бруто нето плата = 0 ден. Ако не, тогаш нека не ги сметаат ни ниските оцени во образованието во креирањето на просекот! а... потрошувачката кошничка?!, но комент!
Еве една споредба ќе ја пуштам повторно и во оваа тема, па кажете свое гледиште. ова е дел од моето.
Прегледај го приврзокот 58807
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 17:11 ---
Е па видете сега вие, зошто бре ова германциве не идат на печалба во Македонија?! Еве владиве наши постојано ни кажуваат колку многу постигнале, колку ни е убаво во Македонија. Нешто слично му кажуваат и на севернокорејцине мислам.
Споредбава не е лоша. Доста реална е.
За да биде уште подобра можеш ли да додадеш и работи како шишање и сервис за автомобил.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Трошоците за живот продолжуваат да растат:

јануари 2013: +3,79%
февруари 2013: +3,49%

Ако примати исти плати како лани , тоа значи дека на крајот на месецот ви остануваат помалку пари.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.374
Среќа наша што ги имаме Косово и Албанија, па можеме да гледаме од нив, како се води економија.

Kajgana Shop

На врв Bottom