Живиот предавник на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата smart ass
  • Време на започнување Време на започнување
Стелец точно е дека и јас и братот кога киро ги правеше сите тие политичко-дипломатски ујдурми сме завршиле да ја учиме азбуката, ама јас знам само дека дедо м,и кој инаку со пушка ја има ослободувано македонија од струга на југ па се до горе и има преживеано и до срем, поради киро и неогвите одлуки трипати се шлогираше.

Па и тогаш имало приоритети, многу назад се враќаш ама ке ти одговорам колку што памтам од историја а 5ка не сум имал.:smir: Дедоти идел до Срем затоа што така го скроиле големите сили и Тито а не Киро и слични ситни фаци у тоа време. Зашто русите никад не влегле у југославија еве и македонија а дошле до Бугарија со тоа тенковите си се прашал некад?
Така се договориле победниците од втората светска војна Русија и Америка/Англија кога ги кроеле картите на западен и истоцен блок...комунизам до Бугарија, Грција демократија, а ако незнаеш Тито бил пред се помаган и подржуван со пари и оружје од Запад и тоа од Енглезите(најди со кого е сликан у Дрвар 43/44, не се руси:) ) неголи од русите, затоа и невлегле русите тука. Едноставно дилот на Тито и Енглезите бил тој, Југославија до гевгелија, а ако отишле на Солун место на Срем требало да зарати и со западните сили кои веке влегле у грција да ја исчистат од комунистите.

Братот може да чкрта колку сака зашо у тоа време го болело уво шо се дешава, а приоритетот што Киро у тоа време го гледаше (пред ООН) беше да се издовиме од Ју српската федерацијата и станема независна држава од ЈУ по секоја цена за да негинат наши луѓе а мои другари по Вуковар и слични ратишта кои сеуште служеа војска у ЈНА. А зашто траеше долго прашај ги грците и генералите на Ју војската кои сеуше беа тука у македонија и бараа најмал разлог да запукаат, и благодарејки на тој Киро кој у целата таа мешаница со грците и Јна изигра најтрезвено, си отидоа без испукан куршум за разлика од некои луди глави кои имаа подруги идеи за тоа прашање.
Strelec
Вуковар,твоите другари,моите соседи ,нашите заедничките..
Како што секој, било кој има две страни во своите дела така и друг Киро
Додека во мешаницата на распарчувањето со Ју генералите одигра одлично,дотолку со регистрацијата на FYROM одигра најбедно што може да се одигра.
Оваа тема го има најточниот наслов што татко Киро го има .
Протофироманецот и неговата карикатура од државно име со која ги жигосал сите поколенија после него

Па и тогаш имало приоритети, многу назад се враќаш ама ке ти одговорам колку што памтам од историја а 5ка не сум имал.:smir: Дедоти идел до Срем затоа што така го скроиле големите сили и Тито а не Киро и слични ситни фаци у тоа време. Зашто русите никад не влегле у југославија еве и македонија а дошле до Бугарија со тоа тенковите си се прашал некад?
Така се договориле победниците од втората светска војна Русија и Америка/Англија кога ги кроеле картите на западен и истоцен блок...комунизам до Бугарија, Грција демократија, а ако незнаеш Тито бил пред се помаган и подржуван со пари и оружје од Запад и тоа од Енглезите(најди со кого е сликан у Дрвар 43/44, не се руси:) ) неголи од русите, затоа и невлегле русите тука. Едноставно дилот на Тито и Енглезите бил тој, Југославија до гевгелија, а ако отишле на Солун место на Срем требало да зарати и со западните сили кои веке влегле у грција да ја исчистат од комунистите.

Инаку за волја на вистината,колку за потсетување САД ја помогнале Југославија своевремено со “само“ 270 милјарди долари,колку да изигра добра тампон зона од веќе напалениот комунистички бран.Со што успешно ја изменаџирале своевидната криза во тоа време,или опасниот по нив наплив на комунизмот кој по малку веќе ја имал зафатено и Италија,слично како и Грција до `49,кога ТИТО морал да ги започне познатите процеси против Инфорбирото или неговите дотогашни “верници“.Па 270 милјарди долари и денес не е мала сума,нели?:smir:

Ednookiov me potseka na intervuto na V Mihailov, dvajcata na 90 godisna so skleroticna sostojba tresat zeleni a i od isto mesto poteknuvaat, daj proverete da ne e do vozduhot tamu sto se dise.I molam nemoj nekoj vo idnina da mi kaze deka Mihailov bil predavnik a ovoj bil coriov bil pozitivec.

Поддржувачите на дедо Киро не спомнаа дека тој во тоа време во 90 години беше анггажиран во една поинтересна тема за него. Платформата Глигоров- Изетбеговиќ. Тој мислеше дека тогаш е предодреден да ја спаси Јуославија и сета енергија ја насочуваше кон таа платформа. Така што во расчекор ги решаваше т.е. ни ги уништи позициите и се она што постепено следуваше со тоа, знаме име па и ако сакате извлекување од анонимноста на едно реткобрадесто момче анонимус екстра класа и негово промовирање во лидер на реформираните комуњари (уште тогаш спремни на често менување на нивното име од СКМ, па во СКМ-ПДП и СДСМ кое понатаму се рефлектира и на Македонија) со тактичко местење на Гошев.

Приоритетиве ти немаат врска и се тотално тресење ама те разбирам брату, 93година кога Македонија е примена во ООН ти си имал 7 или 8 години, си играл џамлии а и гаќите вероватно уште ти биле кафеави затоа ми е разбирливо дека уште у тоа време и си се разбирал у фекалија. Зарем ти си тој што треба да не убеди што било приоритет тогаш у тоа време?

Според тебе никој од нас нема право да се бави со историски факти доколку самиот не бил сведок на истите?

Тоа значи и сите историски аргументи се невалидни и подложни за манипулација бидејќи кога тогаш..сите толкувачи и нивните пренесувачи мора да умрат.

И нема јас никого да убедувам, за ова што го зборам има не само живи сведоци кои можат од збор до збор да ме потврдат, а има и пишани аргументи, како на пример:

1. На насловната страница на 8 септември 1991 година, во текстот „Глас за Македонија“, авторот истакнува: „Граѓаните на Македонија денеска излегуваат на референдум на кој, првпат во својата историја, гласаат за Македонија. Гласајќи ‘за’, тие гласаат за суверена и самостојна држава Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверените држави на Југославија“.

2. Гласот „за“ суверена и самостојна Македонија е глас за здружување во сојуз на суверени држави на Југославија. Повеќедецениското опстојување и заедничкиот соживот на овој простор се основата врз која ги осознаваме и нашите интереси за неговата иднина - нагласил Глигоров во обраќањето.

3.
Претседателот на СДСМ, Бранко Црвенковски, изјавува дека значењето на референдумот било тесно поврзано со дотогашната политика на Македонија да се зачува југословенската заедница во форма на сојуз на суверени држави.

- Оваа определба не се должи на некаква носталгија кон југословенството, туку, пред се', произлегува од виталните интереси на Македонија - зачувување на државноста на Македонија, зачувување на територијалниот интегритет и суверенитет, можноста да се вклучува во трендот на европските интеграции и економскиот просперитет - сметал Црвенковски.

4.
Игри околу референдумот

За распишувањето на референдумот имало многу игри. Иако ВМРО-ДПМНЕ беше главен поборник за независна Македонија, додека другите на тоа гледаа со недоверба и се обидуваа да ја спасат Југославија. По еден таен состанок во Скопје, на кој присуствувале браќата Гоце и Димитар Димитрови, Никола Кљусев, Љубчо Георгиевски, Доста Димовска, Ратка Димитрова, Борис Змејковски, Павле Трајанов, Слободан Богоевски и Милош Линдро, по неколку дена, на изненадување на сите, СДСМ и Либералната партија предложиле Собранието да донесе одлука за распишување на референдумот. Но тоа било условено со составувањето на референдумското прашање.

Не сме за отцепување од Југославија

- Референдумот не значи отцепување од југословенската заедница. Позитивниот исход од референдумот е во прилог на мирот и мирната разврска на југословенската криза - се вели во еден дел од прогласот од политичките партии до граѓаните на Македонија.

Ваквата формулација во прогласот била на Никола Поповски од СДСМ.

http://www.novamakedonija.com.mk/De...d=2&fCat=1&top=1&EditionID=177&ArticleID=6729

:toe:
Тој дел и би му го простил.
Немал нити како да види и осети какво време беше тогаш,
ниту пак некој паметен конзилиере да го научи битни работи за разграничување у животот,меѓу кои што...
интересот е примарен. :wink:
Јас не би ни да го учам,со оглед на тоа што застапуваме дијаметрално различни ставови.
Али никако не може да му го простам ниту на него,ниту на една плеада други такви како него гревот што го прават со оцрнувањето на човекот кој што де факто ја створи Македонија и успешно ја преброди во така турбулентни времиња (кои што траеја години и години) на балканот.
Како и елементарното непознавање на политиката,меѓувпрочем.

Најстрашно е кога измеќар се обидува да глуми едуциран тип.

1. Постар си само 4 години од мене, ниту си израснат во Македонија.
Затоа ти мене неможеш да ми бидеш ни учител ни пример за релевантна дискусија.

2. Дијаметрално спротивни ставови од кога поточно?

Од кога ја тргна маската и лажното претставување дека би работел во Македонски интерес?

Или да не ги постирам пораките што ми го сучеше и лижеше као тоа ме поштуваш ради моите ставови и дека мора да се запознаеме.

Поштеди ме од лицемерие, ако има 1 процент чесност во тебе ќе прекинеш да сереш тоа што не треба.

Strelec
Jas malce poveke bev postar od Bratot vo toa vreme ..
faktite ne bea podrugi od ona sto go nackrta Bratot .
Kolku vreme se cekase za podnesuvanje na baranje na zaclenuvanje vo OON i zosto se cekase?
Toa prasanje ima odgovor ,zarem ne?

Разарач
да пишуваше ..де факто го створи FYROM ..чоек и да се согласеше со тебе

Фала Хомер,како тебе има стотици што можат да ме потврдат.

Колку време се чекаше ?

Зошто не е поднесена апликацијата заедно во пакет со Словенија, кога сме добиле таква понуда од Американците за да ги спречат Грците да не блокираат?

Немора да ми одговараш, веќе знам кој ќе биде изговорот.

Како не му е срам на окото сакато или нагалено киборк и на Бранко Црвенковски да ја продадат државата за едно кило виски
резил за сите шпиони и кодоши порција супа и курац у дупе
СМРТ ЗА КОМУНИСТИ :drk::drk::drk::drk::drk::baeh::baeh::baeh::baeh:

Реален,

Апликацијата била датирана, ако разбирам како што треба!?
Дали била доставена (каде и како треба) е прашањето!?

"It lay in the Secretariat for months..."

Сепак, како и да ги вртиш работите погледни како и кога било со Словенија.

Кај нас се „датира„ (и наводно се губи) нешто од ЈУЛИ ’92, кое другите бивши републики комплетно го завршиле уште во МАЈ ’92!

Во што сакаш да убедуваш, дека „нашите„ незнаеле каде да пратат писмо и дека на крај заборавиле дека пратиле....за потоа наново да праќаат?

Па по обична пошта ако не ми пристигне пратката (писмо,пакет) за макс. 14дена, започнувам да се распрашувам!

Повеќе од уочлив е односот што го имаа и имаат некои кон независноста и просперитетот на државата.

Зарем писмата на Буш и УСА се измислица?
Со твојот пост (презентираниот доказ/факт) ја потврдуваш само крајната несериозност и лажна игра на дотичните господа!

Што правеле (според тебе) до Јули ’92 ???
А што правеле од Јули ’92 до Април ’93 ???

ЏорџБуш, претседател на Соединетите Американски Држави, сигурно стоеше зад изјавата на американскиот Стејт департмент од 20 декември 1991 година, во која се "осудува секој обид - можност за меѓународно признавање на Република Македонија да се искористи како изговор за употреба на сила или закана за нејзиниот територијален интегритет".
Поддршката на територијалниот интегритет не само што претставуваше значајно предупредување и забрана на употребата на сила, туку во Македонија предизвика огромно задоволство.
Во писмото на Џорџ Буш упатено до претседателот на Република Македонија, Киро Глигоров на 8 април 1992 година, се вели: "Како што е содржано во заедничката изјава на САД и на Европската заедница од 10 март, Соединетите Американски Држави веруваат дека треба да се заземе позитивен став кон барањето на Република Македонија за признавање".

На 15 јануари 1992 година, Роберт Бадинтер, судија од Франција, го потпиша
Извештајот на Арбитражната комисија, составена од претседателите на уставните судови на пет западноевропски земји, кои, според нејзините критериуми за признавање на државите што на станаа по распаѓањето на бивша Југославија, дадоа оценка дека Република Македонија ги задоволува условите за признавање.
Некој не’ терал на независност, мили мој Реален :salut:
а останатата разврска, сосе пропратните проблеми кои и беа натоварени на Македонија (кои до ден денес траат), делумно од истите тие големи играчи, е само логична последица поради нивната претходно зацртана стратегија/политика и нашето ропско подаништво на туѓите интереси.​

Несериозни конструкции

Кој бил/е несериозен за осамостојувањето на МК?

inat_o
Фала ти за постовите

15 јануари 1992 година,
30 јули 1992

Најстрашно е кога измеќар се обидува да глуми едуциран тип.

1. Постар си само 4 години од мене, ниту си израснат во Македонија.
Затоа ти мене неможеш да ми бидеш ни учител ни пример за релевантна дискусија.

2. Дијаметрално спротивни ставови од кога поточно?

Од кога ја тргна маската и лажното претставување дека би работел во Македонски интерес?

Или да не ги постирам пораките што ми го сучеше и лижеше као тоа ме поштуваш ради моите ставови и дека мора да се запознаеме.

Поштеди ме од лицемерие, ако има 1 процент чесност во тебе ќе прекинеш да сереш тоа што не треба.
.
1.Зборевме за Киро Глигоров,веројатно најспособниот балкански политичар од 90-тите,човекот кој што ја создаде Македонија и единствено знаеше и умееше да спроведува политика на еквидистанца со сите соседи,притоа не замерувајќи се со никого.
Заради дел од тој `багаж` кој што го остави, у многу ситуации и сегашните телиња уште имаат бонуси,па не им пуцаат сместа пенали.
А да се разбереме... и те како заслужуваат.
Ем не се кајлени,ем рипаат... ем плачат после тоа.
(не контајќи притоа дека добиле само васпитни шамари, дур ќотекот уште им виси у ваздух, т.е. дека се помилувани).
Само што тоа има лимит. :wink:
2.Јас се уште учам.
Тоа ми е видиш... маана.
Победа,пораз,прилика,неприлика...
како и да е, јас по навика на крајот правам сума сумарум,
и пробам да издвојам што сум научил.
Конретно од овие избори заклучокот е дека во Македонија без разлика што застапуваш опасни (и погубни) позиции и во Надворешната политика и во Економијата,може да победиш на избори користејќи ги гласовите на партиската машинерија која што си ја вработил за бедни пари да ниша врата у една гломазна и непрофесионална администрација.
Или у превод,после неколку еднаква излегува дека :
Македонците се крајно неодговорни индивидуи спремни да ја трампаат својата и иднината на своите поколенија за моментална плата од 250еу.
3.Се повеќе и повеќе луѓе спознаваат дека да работиш за македонските интереси и за интересот на дпмне е дијаметрално различна работа.
Оној Бајага има една песна:
Буџење раног пролеча...
моите надежи се сврзани за можноста тоа будење да биде ако не правовремено, тогаш барем навремено.
Ќе видиме. :wink:
За крај... уживај малку у музика::pos2:

Сосема те разбирам Зевсус...и не ти замерам за коментарите:

"...Собранието на Србија, пак, во 1947 година еднострано ги анектира северните општини на Македонија, областа Гора, Генерал Јанковиќ, манастирот „Свети Отец Прохор Пчински”, Прешево, Бујановац, Ристовац, Медвеѓа, кои до 1947 година беа под административна управа на Македонија. Во 1947 година Србија еднострано, со Закон за општините, анектира десет - петнаесет километри во длабочина од македонската територија по целата должина на границата со Македонија. За жал, просрпското македонско државно раководство на чело со Лазар Колишевски тоа прашање го одложи, наводно со образложение, живееме во иста федерација, има време. Од има време до распаѓањето на поранешна СФРЈ никогаш не се најде време за договор за границата меѓу Србија и Македонија. И тоа прашање и по распаѓањето на поранешна СФРЈ остана отворено..."

Сосема те разбирам Зевсус...и не ти замерам за коментарите:

"...Собранието на Србија, пак, во 1947 година еднострано ги анектира северните општини на Македонија, областа Гора, Генерал Јанковиќ, манастирот „Свети Отец Прохор Пчински”, Прешево, Бујановац, Ристовац, Медвеѓа, кои до 1947 година беа под административна управа на Македонија. Во 1947 година Србија еднострано, со Закон за општините, анектира десет - петнаесет километри во длабочина од македонската територија по целата должина на границата со Македонија. За жал, просрпското македонско државно раководство на чело со Лазар Колишевски тоа прашање го одложи, наводно со образложение, живееме во иста федерација, има време. Од има време до распаѓањето на поранешна СФРЈ никогаш не се најде време за договор за границата меѓу Србија и Македонија. И тоа прашање и по распаѓањето на поранешна СФРЈ остана отворено..."

Да те надополнам:

По заострувањето на односите Тито - Сталин, следеше троен пакт за спас на Југославија
меѓу
Југославија, Грција и Турција, при што од југословенска страна беше даден влог - да се премолчува, да се "замрзне" македонското прашање.

Во меѓувреме беше уапсен првиот шеф на македонската држава Методија Андонов-Ченто,
а исто така, и голем број интелектуалци.
Цел на затворањето беше да се спречи покренувањето на "македонското прашање" и осамостојувањето на Република Македонија, која ј имаше отстапено дел од својот суверенитет на Југословенската федерација.

Повеќе на оваа тема:

Парчосување на Македонското јадро

Strelec
Вуковар,твоите другари,моите соседи ,нашите заедничките..
Како што секој, било кој има две страни во своите дела така и друг Киро
Додека во мешаницата на распарчувањето со Ју генералите одигра одлично,дотолку со регистрацијата на FYROM одигра најбедно што може да се одигра.
Оваа тема го има најточниот наслов што татко Киро го има .
Протофироманецот и неговата карикатура од државно име со која ги жигосал сите поколенија после него

Еве и да е така ко што викаш одиграл бедно, ама кое е твоето сјајно решение? А само пљукање по други без давање друг предлог не е решение!
Да не беше FYROM шо ке беше? Ке си останевме република у склоп на ЈУ до ден денешен и ке се тегневме со грците за името ? У меѓувреме шо ке праевме како територија а непризнаени како држава? Неможеме у ваздух да лебдиме, или си посебна држава или си у склоп на Ју ко шо си бевме.
Ја ко шо знам и ден денешен преговараат за името и под уставно име немаше шанси да бидеме признаени нити тогаш нити па сеа Грујо да преговара место Киро. FYROM ни е име за времена употреба додека не се најде решение, а тоа трае и ке трае, ама факт е дека сме држава а не дел од нешо друго. И факт број два, ние сме држава и сме FYROM т.е у ООН сме признаени затоа што пред се некој друг така сакал да биде бре шо се лажеме тука. Да не сакале американците или кој и да е да искочиме од ЈУ и да не напраат држава ке не остаева јужна бановина да бидеме. Не направија држава меѓу другото за да им послужиме како одскочна даска за да влезат на Косово.

Дали сега си го смали тонот или мене така ми се чини?

Нешто потивок ми делуваш, несигурен малце. Која е заслугата на Ќиро сега по твое?

Или одговорот веќе стандарден, па шо не напраи некој друг нешо, неможевме да опстоиме бе мораше така, па и ФИРОМ сега премија ќе речеш дека е.

Плитки души, од кој ќејв го правдаш Ќиро кој си ја обезбеди фамилијата врбувајќи си ја политиката во српски интереси.

1. На насловната страница на 8 септември 1991 година, во текстот „Глас за Македонија“, авторот истакнува: „Граѓаните на Македонија денеска излегуваат на референдум на кој, првпат во својата историја, гласаат за Македонија. Гласајќи ‘за’, тие гласаат за суверена и самостојна држава Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверените држави на Југославија“.
Toj pasus e megu najgenijalnite politicki manevari vo ponovata istorija na Balkanot be.

I ne zaboravajte, zboruvate za vreme koga Milosevic gazese i palese se pred sebe. :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom