Приоритетиве ти немаат врска и се тотално тресење ама те разбирам брату, 93година кога Македонија е примена во ООН ти си имал 7 или 8 години, си играл џамлии а и гаќите вероватно уште ти биле кафеави затоа ми е разбирливо дека уште у тоа време и си се разбирал у фекалија. Зарем ти си тој што треба да не убеди што било приоритет тогаш у тоа време?
Според тебе никој од нас нема право да се бави со историски факти доколку самиот не бил сведок на истите?
Тоа значи и сите историски аргументи се невалидни и подложни за манипулација бидејќи кога тогаш..сите толкувачи и нивните пренесувачи мора да умрат.
И нема јас никого да убедувам, за ова што го зборам има не само живи сведоци кои можат од збор до збор да ме потврдат, а има и пишани аргументи, како на пример:
1. На насловната страница на 8 септември 1991 година, во текстот „Глас за Македонија“, авторот истакнува:
„Граѓаните на Македонија денеска излегуваат на референдум на кој, првпат во својата историја, гласаат за Македонија. Гласајќи ‘за’, тие гласаат за суверена и самостојна држава Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверените држави на Југославија“.
2. Гласот „за“ суверена и самостојна Македонија
е глас за здружување во сојуз на суверени држави на Југославија. Повеќедецениското опстојување и заедничкиот соживот на овој простор се основата врз која ги осознаваме и нашите интереси за неговата иднина - нагласил
Глигоров во обраќањето.
3.
Претседателот на СДСМ,
Бранко Црвенковски, изјавува дека значењето на референдумот било
тесно поврзано со дотогашната политика на Македонија да се зачува југословенската заедница во форма на сојуз на суверени држави.
-
Оваа определба не се должи на некаква носталгија кон југословенството, туку, пред се', произлегува од виталните интереси на Македонија - зачувување на државноста на Македонија, зачувување на територијалниот интегритет и суверенитет, можноста да се вклучува во трендот на европските интеграции и економскиот просперитет - сметал Црвенковски.
4.
Игри околу референдумот
За распишувањето на референдумот имало многу игри. Иако ВМРО-ДПМНЕ беше главен поборник за независна Македонија,
додека другите на тоа гледаа со недоверба и се обидуваа да ја спасат Југославија. По еден таен состанок во Скопје, на кој присуствувале браќата Гоце и Димитар Димитрови, Никола Кљусев, Љубчо Георгиевски, Доста Димовска, Ратка Димитрова, Борис Змејковски, Павле Трајанов, Слободан Богоевски и Милош Линдро, по неколку дена, на изненадување на сите, СДСМ и Либералната партија предложиле Собранието да донесе одлука за распишување на референдумот.
Но тоа било условено со составувањето на референдумското прашање.
Не сме за отцепување од Југославија
-
Референдумот не значи отцепување од југословенската заедница. Позитивниот исход од референдумот е во прилог на мирот и мирната разврска на југословенската криза - се вели во еден дел од прогласот од политичките партии до граѓаните на Македонија.
Ваквата формулација во прогласот била на
Никола Поповски од СДСМ.
http://www.novamakedonija.com.mk/De...d=2&fCat=1&top=1&EditionID=177&ArticleID=6729

Тој дел и би му го простил.
Немал нити како да види и осети какво време беше тогаш,
ниту пак некој паметен конзилиере да го научи битни работи за разграничување у животот,меѓу кои што...
интересот е примарен. :wink:
Јас не би ни да го учам,
со оглед на тоа што застапуваме дијаметрално различни ставови.

Али никако не може да му го простам ниту на него,ниту на една плеада други такви како него гревот што го прават со оцрнувањето на човекот кој што де факто ја створи Македонија и успешно ја преброди во така турбулентни времиња (кои што траеја години и години) на балканот.
Како и елементарното непознавање на политиката,меѓувпрочем.
Најстрашно е кога измеќар се обидува да глуми едуциран тип.
1. Постар си само 4 години од мене, ниту си израснат во Македонија.
Затоа ти мене неможеш да ми бидеш ни учител ни пример за релевантна дискусија.
2. Дијаметрално спротивни ставови од кога поточно?
Од кога ја тргна маската и лажното претставување дека би работел во Македонски интерес?
Или да не ги постирам пораките што ми го сучеше и лижеше као тоа ме поштуваш ради моите ставови и дека мора да се запознаеме.
Поштеди ме од лицемерие, ако има 1 процент чесност во тебе ќе прекинеш да сереш тоа што не треба.
Strelec
Jas malce poveke bev postar od Bratot vo toa vreme ..
faktite ne bea podrugi od ona sto go nackrta Bratot .
Kolku vreme se cekase za podnesuvanje na baranje na zaclenuvanje vo OON i zosto se cekase?
Toa prasanje ima odgovor ,zarem ne?
Разарач
да пишуваше ..де факто го створи FYROM ..чоек и да се согласеше со тебе
Фала Хомер,како тебе има стотици што можат да ме потврдат.
Зошто не е поднесена апликацијата заедно во пакет со Словенија, кога сме добиле таква понуда од Американците за да ги спречат Грците да не блокираат?
Немора да ми одговараш, веќе знам кој ќе биде изговорот.