Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Мариово и околината ке ги снема ако нашата Влада не води пронатална и социјална политика.
Nema vrska so temava za koja pišuvameImam amandman. Neka se otkazat Grujo, Boneva, Dosta, Milosovski, Stavrevski, Bocevski i kompanija od politika, neka napravat po tri deca i neka probaat da zievaat vo ednosobni stancinja so 16.000 den. FER ?
Jas toa go zborev uste pred mesec dena. U toj slucaj nema nikoj sto da se buni. Moi pari, pak kaj mene se vrakaat.Нека даваат општините тогаш париако му е исплати на градоначалникот на Гостивар,Тетово итд.да дава општински пари и да стимулира наталитет во општина која има над 2,1,нека дава
![]()
Ma,немој...
Ова е најглупавата албанска пропаганда на векот.:icon_mrgr
,,Мислата,, ви е:наталитетот албански ни опаѓа,аман и нас ни следува парична стимулација за трето дете...
А,кој албанец нема трето дете,а циганаријо???
121. bot од rastojca на 19.03.2009 во 02:07 напиша:
Procital nekoj uredbata za ovaj zakon?I dali nekoj voopsto znae za koj opstini vazi ova?Ova so odredbata bese diskriminacija ne samo za albancite tuku i za makedoncite.Ne mozi za nekoj da vazi odredbata za nekoj ne ili za cela drzava ili za nikoj!I pak SDSM kriv na krajot tie drzele sudstvoto kako sho spomnaja gospodata pri ukinuvanjeto na patriotskite kasi.Znaci posto ustavniot sud gi ukina i vo Irska i tamu ima vlijanie SDSM svaka im cast zasluzuvat pobeda !
98. pere од gorno maalo на 18.03.2009 во 20:13 напиша:
narode, da se samorganizirame i da davame prilozi za zgolemuvanje na brojot na makedoncite! samo taka ke uspeeme da gi skokneme ovie sramni resenija na sramniot sud i na otpadot sto rovari protiv makedonija. toa nema da bide protivustavno "gospoda" sudii? a i koj ve prasuva voopsto veke!
Ти нешто не сметаш дека претера со коментариве и личните навреди? Секако дека ќе ти дадам црвен картон на постов, ама се надевам имаш трошка доблест да си ја увидиш грешката.
Објасни ми како на 3 годишно дете: што има државата да ги стимулира мариовци да имаат по 3-4-5 деца? Децата на оние од Теарце се помалку деца од на Мариовци? На крај краишта, што има државата моите пари од данокот за фирмата да го дава на Мариовци за да имаат деца? Нека го прави тоа општината, ако има пари. А не државата да се меша во локалните работи.
Ако конкретно зборуваме за Мариовскиот крај,треба да знаеш дека тоа е еден од најнеразвиените и најзабателени подрачја во Македонија,што соодветно значи дека тоа е еден од факторите популацијата во Мариово постојано да опаѓа.
Фактот што Мариовскиот крај е во границите на македонската држава,тоа значи дека како најзаостанат регион државата е должна да помогне во неговиот развој...
Сметам дека овој проблем ја засега цела Македонија.
Проблемот со наталитетот треба да се реши на државно ниво,а не на општинско како што вие велите.
Наталитетот треба да се зголеми во подрачјата со ниска стапка на наталитет,па тогаш во тие делови како што се Гевгелија,Берово,Пехчево и сл. доколку албанците,ромите и Власите во тие подрачја не ги добијат паричните средства за трето дете,вреди да дискутираме и да ми кажуваш за дискриманација на цел еден етникум во рамките на македонската држава.
Кај вас имаме друг проблем:во градовите Гостивар,Тетово,Струга и сл. каде што наталитетот енормно се зголемува,а тоа важи исклучиво за вас албанците и ромите,треба да се усвои спротивен закон,т.е. после секое четврто родено дете вие да плаќате данок на државата,затоа што твојот данок што го плаќаш еве ти конкретно кон државата е нула во споредба со некои Македонци што исто плаќаат данок и плус нашата држава Р.Македонија плаќа осигурување,здравство,училишта и сл. за твоите седум-осум-девет деца.
Сега кажи ми кој ја оштетува државата,и посочи ми кој Ром или албанец како тебе нема да добие парична поддршка во општините со наталитет под 2,1 промили?