What's the point?

• Креатор на темата Креатор на темата marsovka
  • Време на започнување Време на започнување
Муабетот ми е, штом има девојки кои живеат од спонзорства, мора да има и мажи кои милуваат да спонзорираат... И тие мажи се очајни според мене, дефинитивни нереализирани личности, кои не се самоуверени и вредат исклучиво онолку колку што им е сумата во банка. А вредноста на човекот не е во парите, значи прашањето ми е - дали се тие арни? По темата, морам да се доискажам. Марсовка има направено една жалосна и бедна класификација со која го омаловажува женскиот род претварајќи го во ,,бело робје кое може да се купи и уште да биде среќно, згодно, стегнато и задоволно". Парите ги поврзува со чесноста. Поголема контрадикторност... Парите го прават човекот нечесен и служат да го изманипулираат. Зарем мерено на кантар, е поважно да спиеш мирно и да се чувсвуваш човек, или да спиеш на пари и да се даваш за пари?

За таа работа додека не направам 80 години не планирам да давам пари... понатаму ке видиме.

Така да немам ич задоволство некоја да се влажни или не на она што го имам. А и парите се минлива работа, денес ги имаш, утре ги немаш... Што тогаш?
Да се надоврзам.. Тоест ме потсети ова..
А и убавината е минлива работа.. Додека може да се пластифицира и да изгледа 10 години помлада ќе изгледа.. А што кога ќе огрде таа спонзоруша? Типот ќе најде ново младо парче што ќе трча по неговите пари и ќе ја откачи - грда, на 50 години и без пари, амбиција, а и ненаучена сама да заработува..
Дали тоа сеуште ќе ја прави посреќна од останатите горенаведени поштени жени?

Додека може да се пластифицира и да изгледа 10 години помлада ќе изгледа.. А што кога ќе огрде таа спонзоруша? Типот ќе најде ново младо парче што ќе трча по неговите пари и ќе ја откачи - грда, на 50 години и без пари, амбиција, а и ненаучена сама да заработува.
И најбитното.... научена многу да троши.

Таквите завршуваат како пропаднат случај (имам видено и мажи кои биле спонзорирани од жени така да генерално важи за сите), ем му се троши, ем нема, ем не му се работи, а годините веќе си поодминале, па остатокот од животот го врват сами како кучиња.

Па нема поента тука :) Кој како си ја наредил... не мора да значи дека ако се облекува убо на сметка на маж и дека е спонзоруша.. иако процентуално гледано повеќето жени така стигнале до пубав живот..
Сепак од поштеност никој не успеал... така да..:toe:
Е со овој пост се согласувам потполно.Кој како си ја наредил така ќе си ја тера,ама не памтам некој да станал нешто повеќе посебно во нашава држава со поштеност.

Е со овој пост се согласувам потполно.Кој како си ја наредил така ќе си ја тера,ама не памтам некој да станал нешто повеќе посебно во нашава држава со поштеност.
Ајде со примери за поштеност прв Тоше Проески ( БОГ да го прости), Зоран Маџиров, Симон Трпчевски, Милчо Манчевски, Есма Реџепова, Цацко, Тошо Малерот и Миле Паника во пакет и еден куп други.

Епа за памтење, билобил форте му е мајката... А богами и таткото... Дали би станал криминалец, курва, арамија, дилер за да имаш пари? Тука е поентата... Тоа што е потешко да се успее на чесен начин, тоа е тест на нашата чесност, борбеност, човечност. Многу е лесно да станеш се` негативно, тешко е да се бориш за себе. И денес гледам на Бакалница се јавува една коза 13 годишна. Темата беше ,,Дали има иднина за младите" и оваа: ,,Jас мислам дека иднина за нас нема, затоа што не одиме во школо воопшто, само мислиме на петок-сабота излегување, на тоа што ќе облечеме и така. И јас мислам дека нема иднина за нас". Ме имаш мене откако ја слушнав ---->:nesvest::uvo: Па добро, како сакаат такви недоквакани иднина бе, дали тие знаат што е тоа иднина, образование, став...? Во ваква младина ги гледам идните спонзоруши.

Според мене,поентата е кој како го сфаќа животот и како гледа на работите.Може ли секоја да цица пари преку кревет?Неможе.Иначе сите ќе бевме курви,спонзоруши,дрољи.Иако и вака ќе те наречат курвиче,сепак со мирна глава ќе си легнеш,бидејќи совеста ти е чиста.
Вака групирани не верувам дека некој е задоволен со себе си.И онаа што незнае каде ги оставила гаќите,ни онаа што ја гледа стоката по дома.Но едната на другата неможе да и рече види се,бидејќи двете категории уште за гледање се.Секој за себе најпаметно е:wink:

Секој има право да си делува онака како што умее и како што мисли дека е најдобро за него во дадениот момент. Се додека не убива, или на некој друг начин ограничува туѓ живот или пак го лишува од неговите слободи, нека си прави што му е драго.

Конкретно, во случајот со спонзорушата, таа го користи своето тело и сл.... значи и да си штети, си штети само на себе, па навистина не заслужува осуда за начинот на кој си обезбедува егзистенција.

Исто важи и со жената која се уништува себе си преку бракот со насилен/проблематичен сопруг. Така мисли дека треба, така прави. И си прави на себе си.
Но, тука имаме и момент на осуда, затоа што ако таа жена има деца, тогаш во нејзиниот избор ги вовлекува и нив, односно поради истиот страдаат децата.
И тоа ми е подеструктивно од спонзоруша која го троши единствено своето тело.

За крај, поздрав од Симоница из Кроације:pipi:

Конкретно, во случајот со спонзорушата, таа го користи своето тело и сл.... значи и да си штети, си штети само на себе, па навистина не заслужува осуда за начинот на кој си обезбедува егзистенција.
Прочитај ми го постот за спонзорушата ќе видиш дека не си штети само на себе, тоа ти е реален пример од реален живот.

Прочитај ми го постот за спонзорушата ќе видиш дека не си штети само на себе, тоа ти е реален пример од реален живот.
Исто таков пример може да се даде и за деца кои живеат во семејство, каде што едниот родител е злоставувач, макар само на мајката. И од нив, и тоа многу често, биваат пропаднати луѓе.

Твојот, излоиран, индивидуален пример, не може да се користи ко дефиниција за спонзоруши.

Пак ќе речам, жена која, затоа што таа така избрала, се остава и себе, но и своите деца, да бидат жртви на проблематичен сопруг, прави двојна штета. И на себе си, и на децата.
И не ја осудувам затоа што таа избрала да остане со таков сопруг, но ја осудувам затоа што во тоа ги вовлекува децата, и ги прави потенцијално дисфункционални личности.

На своја кожа сум осетила што значи да бидеш дете во семејство во кое има насилство. И на своја кожа знам како ме оштети тоа, односно како ме оштети изборот на мајка ми да остане со татко ми (тоа дефинитвно НЕ беше мој избор, значи ми беше наметнато)

Додека пак спонзорушата, ако нема деца, не штети директно на никој друг. А,и да има деца, не верувам дека истите патат од постојана интеракција од "спонзорот".

Се на се, ако никој друг не е ограничен поради твојот избор, онда си имаш право да си правиш што сакаш и како сакаш.
Затоа не гледам особена потреба за осуда на ваквите спонзоруши.
Самодеструктивни се, да, ама нивно тело, нивна работа, нивен начин.

Имам еден комшија вика ’уметност било со курот/пичката да вадиш пари во животот’, ко бев мал се чудев шо зборува, ама како врви времево сериозно жалам зашто не прифатив да работам жилого во Холандија!:toe:

Исто таков пример може да се даде и за деца кои живеат во семејство, каде што едниот родител е злоставувач, макар само на мајката. И од нив, и тоа многу често, биваат пропаднати луѓе.

Твојот, излоиран, индивидуален пример, не може да се користи ко дефиниција за спонзоруши.

Пак ќе речам, жена која, затоа што таа така избрала, се остава и себе, но и своите деца, да бидат жртви на проблематичен сопруг, прави двојна штета. И на себе си, и на децата.
И не ја осудувам затоа што таа избрала да остане со таков сопруг, но ја осудувам затоа што во тоа ги вовлекува децата, и ги прави потенцијално дисфункционални личности.

На своја кожа сум осетила што значи да бидеш дете во семејство во кое има насилство. И на своја кожа знам како ме оштети тоа, односно како ме оштети изборот на мајка ми да остане со татко ми (тоа дефинитвно НЕ беше мој избор, значи ми беше наметнато)

Додека пак спонзорушата, ако нема деца, не штети директно на никој друг. А,и да има деца, не верувам дека истите патат од постојана интеракција од "спонзорот".

Се на се, ако никој друг не е ограничен поради твојот избор, онда си имаш право да си правиш што сакаш и како сакаш.
Затоа не гледам особена потреба за осуда на ваквите спонзоруши.
Самодеструктивни се, да, ама нивно тело, нивна работа, нивен начин.
Не е изолиран случај не би сакал да пишувам за други примери зошто стварно нема смисла за тие луѓе некои можи ќе го прочитаат тоа овде. Жена спонзоруша или курва која што се продава за пари не си штети само на себе туку и на своите блиски и на околината. Дава штетен пример кој други помлади девојчиња би го следеле, така да кругот е малечок а во него сме сите. Не одобрувам никакво непотребно насилство, под тоа сметам на тортура и насилие на послаби од себе за постигнување некаква си цел. Ама и не прифаќам спонзорушите да се земаат здраво за готово како тоа е нејзин избор и со тоа никого не повредува освен себеси, повредува итекако.

Не е изолиран случај не би сакал да пишувам за други примери зошто стварно нема смисла за тие луѓе некои можи ќе го прочитаат тоа овде. Жена спонзоруша или курва која што се продава за пари не си штети само на себе туку и на своите блиски и на околината. Дава штетен пример кој други помлади девојчиња би го следеле, така да кругот е малечок а во него сме сите. Не одобрувам никакво непотребно насилство, под тоа сметам на тортура и насилие на послаби од себе за постигнување некаква си цел. Ама и не прифаќам спонзорушите да се земаат здраво за готово како тоа е нејзин избор и со тоа никого не повредува освен себеси, повредува итекако.
Ама сите ние, преку своте постапки, влијаеме на околината, а и често и штетиме, кога постапките ни се деструктивни.

Па, ако така носиме до крајности, онда и фактот дека јас пушам цигари, може да влијае лошо на мојот помлад брат, а и да му штети на здравјето кога се наоѓаме во иста просторија :icon_lol:

Но за тоа никој посебно не суди, затоа што пушењето цигари е општествено прифатлива ствар.
А, проадавањето на телото, не е.
И тука одма трчаме да плукаме.

Муабетот ми е дека ако збориме за штета, и верната домаќинка, малтретирана од нејзиниот сопруг, која во тоа ги вовлекува децата, е деструктивна, дури и повеќе од спонзорушата.

По таа логика, нема што ни спонзоруште да се плукаат. Освен ако не манипулира со двојни стандарди.

Муабетот ми е дека ако збориме за штета, и верната домаќинка, малтретирана од нејзиниот сопруг, која во тоа ги вовлекува децата, е деструктивна, дури и повеќе од спонзорушата.
Ама тоа никој не го плука.

По таа логика, нема што ни спонзоруште да се плукаат. Освен кога се манипулира со двојни стандарди.
Сопругот е деструктивен верната домаќинка со сигурност не е. Е сега зошто останува покрај него, па затоа што така смета дека е најдобро, или сеуште по некоја нејзина логика го сака, не знам не сум имал такво искуство како домаќинка :icon_lol:, ниту пак во близина сум видел такво нешто па не можам да донесам заклучок.
А за спонзорушите не плукам туку едноставно кажувам тоа што го знам за нив и тоа што сум го видел како нивен начин на живот и последиците од тоа.

Сега сваќам зошто има се повеќе и повеќе педери......па не се сите изгледа пуни пари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom