Дали вреди да се биде добар?

Сите знаеме и викаме дека вреди да се биде добар.. А всушност ретко кој од нас е добар.. Сите правиме лоши работи..
Денес луѓето ретко знаат што е добрина и чесност.. Али такво е времето изгледа..
А мене ми велеа до пред некое време дека јас сум една од наивните што сеуште веруваат дека во светот постојат добри луѓе :toe:
Но ја сепак си верувам сеуште во тоа :kesa:

Сите знаеме и викаме дека вреди да се биде добар.. А всушност ретко кој од нас е добар.. Сите правиме лоши работи..
Денес луѓето ретко знаат што е добрина и чесност.. Али такво е времето изгледа..
А мене ми велеа до пред некое време дека јас сум една од наивните што сеуште веруваат дека во светот постојат добри луѓе :toe:
Добриноста и чесноста најмногу вредат кај еден човек,но денес ретко ги има и така тешко се успева во животот.

Добрината како човекова особина, денес е многу ретко застапена меѓу луѓето. Секој од нас посакува да го добие она што го сака на што полесен начин.
Дали добрината е она кое треба да не’ води во животот, или треба да се осврнеме на злобата и осветата?
Која е целта да се биде добар, кога на крај, секогаш ни се враќа со лошо?
Дали вреди да се биде добар, кога и покрај се, животот еден ден ќе ти сврти грб, во оној момент кога најмногу ќе ти треба?

Животот во еден свет, како овој, исполнет со болка, тага, незадоволство и тешкотии ме тера да се подзамислам, дали има причина за да бидеме човечни. И секогаш ми останува само еден одговор... Заборави на себе, помисли малку и на другите, и ќе дознаеш која е потребата да бидеш добар...

вреди да се биде добар ако на крај сакаш да ти го спопикаат.. на денешницава треба да се пазиш од секого... а добар да бидеш со тие шо си 300% сигурен дека ке бидат добри кон тебе и нема да ти забодат нож во грб.. ама за да бидеш сигурен треба да знаеш да го процениш човекот.. е сеа ретко кој може тоа..

нема простор за :kesa: тука.. пошо тие луге сепак постојат.. треба само подобро да погледнеш околу тебе.. можда и ке најдеш некого... а може тој/таа ти е пред нос а ти не го гледаш...

neptreba mnogu da se misli na ova...ednostavno ili si dobar ili ne,nema takvo nesto dali vredi ili ne vredelo.
ako sum dobar so tebe toa e do mene a ne do tebe,jasno?!:smir:

Некако многу безвезни муабети ми терате :toe:

"Да, вреди да се биде добар." или "Не,не вреди да си добар." или "Зашто да си добар?" на кое се одговара "А, зашто да не си добар?"

Глупости во боја.

А со што всушност вие ја мерите добрината? Што значи да се биде добар или да не се биде добар?

Вреди да се биде добар само со самиот себе, па ако тоа значи да се биде лош со некој друг јбг... Ни со нас не се сите добри... Јас живеам пред се за себе, а не за тебе, како што не живееш ни ти за мене.

зависи шо се подразбира под добар, ама ако збореме за општо третирање н а луѓето, кратко и јасно = НЕ!

зависи шо се подразбира под добар, ама ако збореме за општо третирање н а луѓето, кратко и јасно = НЕ!
Па во овој живот треба да си ѓубре ако сакаш да успееш.

Умереност, потребна е умереност во се.
Позитивен пристап кон се, два пати поголема добрина кон оние што се добри со нас и три пати поголем лошотилук кон оние кои се лоши со нас...

Ne vredi.Ako nekoj ocekuva deka nekoja kosmicka energija po princip na pravednost za site dobri dela ke mu vozvrati so dobrina ili Gospod za tie sto veruvaat,mislam deka se laze.Ne e se taka crno belo,pravedno i uramnotezeno i nikogas nema ni da bide.

Konceptot "ke se trudam da pidam sto podobra licnost za poveke da me cenat",isto taka e pogresen.Vo denesno vreme dobrinata kako osobina e tolku devalvirana,sto priblizno isto mu znaci na lugeto dali si dobar ili ne kolku sto im se dopga ili ne tvojata frizura,dokolku ne postoi nacin da izvecat bilo kakva korist od toa.

Pa,edinstveno vredi da se bide dobar ako ti go sakas toa,od bilo kakvi pricini,ako veruvas deka taka treba da bide i se trudis da go postignis i odrziz toa po svoe licno ubeduvanje.

Некако многу безвезни муабети ми терате :toe:

"Да, вреди да се биде добар." или "Не,не вреди да си добар." или "Зашто да си добар?" на кое се одговара "А, зашто да не си добар?"

Глупости во боја.

А со што всушност вие ја мерите добрината? Што значи да се биде добар или да не се биде добар?

Вреди да се биде добар само со самиот себе, па ако тоа значи да се биде лош со некој друг јбг... Ни со нас не се сите добри... Јас живеам пред се за себе, а не за тебе, како што не живееш ни ти за мене.
Токму така.

Прво, од старт, секој има нешо као 10 стандарди за добрина. Па, кога на нив не може да им се најде н.з.с, онда сигурно не може да се најде и општо тврдња дека вреди/ не вреди да се биде добар.
Што е тоа добар, побогу?

Лично пак, не знам ни што е тоа да бидеш добар, као општа/перманентна состојба, ниту знам дали тоа е правиот пат.
Сега се учам да си угодам на себе. А, 'колатерални" штети, секогаш ќе има.

треба да се биде добар ... ако не ради друг ради себе ...
мене барем ме исполнува кога сум добар спрема некој и кога ќе направиш добро дело ...
но лошо е шо денеска постојат мноогуу кои само чекаат да ја искористат добрината на другите за сопствени цели и интереси а потоа да го шутнат ...

Па јас сум добар ама како што гледам не вреди да се виде добар на овој свет.Ако си добар никој не го почитува тоа а ако си лош сите те сметаат за цар и те подржуваат.Насекаде е вака без исклучоци.Само ќе се запрашам дали вака било отсекогаш или пак ова се случува само во 20-от и 21-от век.Да знаете само дека колку и да си добар во животот,толку повеќе животот е суров спрема тебе.

ne vredi kolko si dobar tolku povekje te iskoristuvaat :party2:

НЕ ВРЕДИ !

Сум се обидувал да бидам добар, но не вреди.

Биди лош, за луѓето да те ценат!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom