- Член од
- 3 декември 2007
- Мислења
- 3.718
- Поени од реакции
- 772
Жал ми е што тоа ти го кажала баш твојата професорка...драпаш мадиња.. баш у понеделникот ја прашав професорката споено се пишува![]()

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Жал ми е што тоа ти го кажала баш твојата професорка...драпаш мадиња.. баш у понеделникот ја прашав професорката споено се пишува![]()
Штотуку ја прочитав книгата ,,Црно семе" во издание на Матица. Болдираната грешка ја имаше над 40 пати во целата книга! Четириесет!:uvo: Не би било лошо, некои индивидуи чија работа го вклучува правописот, да повнимаваат на истиот.Факт е дека сите најмалку си го знаат мајчиниот јазикИма исклучоци, нормално... Не пробувам да правдам или нешто, само чисто како интересен факт
Мислам дека лично јас, повеќе ги знам правилата на англискиот отколку на македонскиот јазик... Дури и англиски цел живот имам 5ка во школо, а македонски од секогаш ми варирала... Не е за фалење, баш напротив... Ама тоа е факт...
Морам да се согласам со Фросе, незаинтересираноста е доста голем проблем... Ама мислам дека доста голем фактор е тоа што пола професори не обраќаат внимание на нивниот изговор, а очекуваат ние да го правиме тоа... На мене лично, во основно професорката по македонски ми беше полусрбинка или така нешто... Србизми на кило![]()
И така ми е останато во навика, бар за говор, да користам У наместо ВО и слично... Не е дека е во мода или слично... Мене ме нервира тоа што јас го користам тоаАма глупа навика... Не е дека неможам да зборам и пишувам правописно и како што треба, ама треба да посветувам внимае на се што кажувам и да се замарам
И по форум ме нервира... Да има копче Едит, на сите ќе им ги мењам оние посериозните грешки(и коЈ наместо коИ го сметам исто за голема грешка, некој да не разликува кое каде треба да го стави мора да е ептен глуп, без навреда)... Не дека го убива постот, али абтоматски ми го симнува на ниско ниво, без разлика колку добро и да е напишано... Ама тоа е тоа... Или ќе ги скокаш, или ќе ги трпиш
Не е дека имаме избор... Со ова што отвори тема нема да ги натераш сите одеднаш да внимаваат на тоа... Само ќе пројде како и секоја друга и ником ништо
![]()
Штотуку ја прочитав книгата ,,Црно семе" во издание на Матица. Болдираната грешка ја имаше над 40 пати во целата книга! Четириесет!:uvo: Не би било лошо, некои индивидуи чија работа го вклучува правописот, да повнимаваат на истиот.
Следниот пат кога ќе отвараш ваква тема размисли каков впечаток оставаш со првиот пост. Навистина, разбирам дека зборуваш за правопис, но во твојот пост јас не можам да препознаам факултетски образована личност на тоа поле.. Ти не го зборуваш нашиот литературен јазик, а што е најтрагично и од Скопје си, каде што би требало најмногу да се зборува..Ако велиш дека го знаеш јазикот беспрекорно во сите погледи, тогаш тоа практикувај го инаку звучиш смешно!Не видов негде ваква тема ,ако има споете или бришете...
Имено, страшно ме курчи кога ќе видам некој што нема елементарни познавања од мајчиниот јазик а се праи паметен или што ти ја знам што...Има секакви безвезни примери, ќе наведам неколку...
от наместо од
неможе наместо не може
несака наместо не сака
зат наместо зад
геогравија наместо географија
атмосвера наместо атмосфера
итн
Да се разбереме, има разлика помеѓу стилот на пишување и неписменоста...Ја на пример си зборам скопски и не ми е гајле, али кога е у прашање правописот тогаш се мора да е у најдобар ред...Разграничете го тоа, некој пишува на својот дијалект и тоа не му се замерува се додека не направи катастрофална правописна грешка...
Ова ми доаѓа како професионална деформација пошо сум на филолошки и стварно страшно пиздам кога ќе видам паметен пост,издржан,гледан од сите аспекти, но сепак со некоја грешка како овие погоре...Има доста паметни ликови на форумот и моја препорака е да си земат еден правопис од 50 денари, или па на нет ако има да побараат, и кога не се сигурни за некое зборче да си проверат за да не се бламираат...
Коментари од типот, не се гледа опаковката (во овој случај обликот) туку содржината се излишни бидејќи се се гледа и такви грешки може у старт да закопаат нечиј пост...
Следниот пат кога ќе отвараш ваква тема размисли каков впечаток оставаш со првиот пост. Навистина, разбирам дека зборуваш за правопис, но во твојот пост јас не можам да препознаам факултетски образована личност на тоа поле.. Ти не го зборуваш нашиот литературен јазик, а што е најтрагично и од Скопје си, каде што би требало најмногу да се зборува..Ако велиш дека го знаеш јазикот беспрекорно во сите погледи, тогаш тоа практикувај го инаку звучиш смешно!![]()
Не ми е јасно како бе луѓе не разликувате намерно грешење, т.е сленг и ненамерни правописни грешки.
Марко те сфаќам што те нервира неписменоста, и мене ме нервира многу ама како што можеш да приметиш, луѓето се малце чувствителни на таа тема. Значи, кој си ја има мувата на капата ќе ти прокака што си ја отворил темава, ќе ти продрви дека сите сме праеле грешки и луѓе сме, и ретко кој ќе си рече “Да, јас правам правописни грешки, треба да припазам малку како пишувам“. Сите ќе си речат “Се најде овој да соли паметен дека јас сум бил неписмен. Буљаш еден!“ Е во тоа е грешката, ама што се може тука.
Ако сакаш граматички и македонски да се пишуваш тогаш твојот пост немаше да го започнеш со “ми курчи“, понатака неможеш ти да ја оценуваш писменоста или неписменоста со тоа што некој напишал “неможе или не може“, и никаде при регистрација на форумов немаше прашање, а и писменоста не се оценува со правило или погрешно пишување, си ги згрешил поимите:uvo:
п.с. знам луѓе кои направиле многу во научно поле, но секак кога ке ми пишат електронска пошта не пишуваат граматчки правилно.... значи и тие се неписмени
Секој си е свој на стилски начин...Имаш писатели кои не пишуваат литературно и нивниот стил се разликува од оној на оние кои што пишуваат на нормираниот јазик, но сепак тие не прават правописни грешки во своите дела...Значи, не му бранам јас на некого да не биде свој и да се откаже од својот стил, ама колку што јас знам во стил на пишување не влегуваат правописни грешки...Па затоа сите пишуваат како што зборат во секојдневниот живот,никој со сила не може да пишува правописно и цело време да внимава.
Како можеш да бараш од сите да се изразуваат литературно и да не бидат свои,а ти да се правдаш дека сакаш да бидеш свој..
:jaj:
Иден „наставник“ Дами и Господа....
Како беше тоа.. го читав сигурно некаде: "за да го промениме светот (во случајов сега не/писменоста) треба прво да ја промениме кај нас"; e така МАРКО МЗТ ти немој да го правиш тоа намерно и да изиграваш фраер, нит тајтл, нит потпис нит муабет ти иде на ред, прочитај ги вториот и третиот пост на темава и се ќе ти биде јасно, без понатамошна дискусија.
лелееееееееееее,го известивте Груевски?во полиција што викаат?
Добро па и ти, тогаш немало лектори ко МАРКО МЗТ да ти кажат што е правилно![]()
Следниот пат кога ќе отвараш ваква тема размисли каков впечаток оставаш со првиот пост. Навистина, разбирам дека зборуваш за правопис, но во твојот пост јас не можам да препознаам факултетски образована личност на тоа поле.. Ти не го зборуваш нашиот литературен јазик, а што е најтрагично и од Скопје си, каде што би требало најмногу да се зборува..Ако велиш дека го знаеш јазикот беспрекорно во сите погледи, тогаш тоа практикувај го инаку звучиш смешно!![]()
Мислев дека тој шо згрешил на темава, од курназење и изигравање фраер на батерии, бар ќе може да се извини што згрешил и да се повлече, а не да пушта други да го правдаат. Нејсе, секој го брани егото на свој начин.
Не сакам да изигравам адвокат, ама што има лошо во начинот на кој се изразил Марко МЗТ? Он и сам кажа дека не се проблем дијалектите, туку проблем се правописните грешки, тие укажуваат на неписменост! Скопскиот говор подразбира некои србизми и нема ништо лошо во тоа. Што сега за неколку "у", ќе паметуваме дека не ни личи на академски граѓанин??
Јас не сум згрешил, немам зошто да се извинувам и да ви се правдам кога не сакате да разберете некои работи...Тука не ви се мешам...
И од тебе ако сакам психоанализа ќе побарам, а дотогаш без офтопик...
Не е важно за регистрација или за било што , за тебе ти зборувам јас да си ги најдеш грешките и во иднина да не ги правиш...Нема да те судам јас тебе блаблабла
Не ти се обратив тебе во постот, ама ако се пронајде, твој проблем. :tv:
Иначе имаш во постот грешки, како не оставање место после точка, и оставање на место пред запирка:
Нормално дека не, и самиот си свесен дека само ненормален човек би пратил деца кај тебе на учење.На твоите деца сигурно не...
Не си писмен значи, еве сега тебе ти се обраќам. Нема врска дали е точка или три точки, после точка се остава место, а пред запирка не, туку после неа. Како во постов мој.
Иначе постот беше за еден друг член, не за тебе... Поупатените знаат за кого е.
Нормално дека не, и самиот си свесен дека само ненормален човек би пратил деца кај тебе на учење.