Зошто Македонија е бедна европска земја?!

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Не бе кој те става во ДПМНЕ?Јас само потенцирав дека има “опчекорени“ од ДПМНЕ,што не значи дека се и членови,голем дел од нив се вистински комуњари.:helou:

абе те гледам чуден и се смеам
и Струмикс погоре пиша
значи по ваша логика ако не е човек од сдс т.е од кај вас одма го ставате против вас во случајов од вмро
чудна но само вас позната логика :toe:

и Струмикс погоре пиша
значи по ваша логика ако не е човек од сдс т.е од кај вас одма го ставате против вас во случајов од вмро

Некако многу се намноживте ни одтаму ни одваму,особено вака предизборно.Добро сега,за разлика од тебе јас немам човек на форумов што ќе докаже дали сум од некаде или навистина од никаде,ама верувам дека она што сум го напишал досега можеш сам да видиш од каде сум,посебно кога ги кажувам негативните активности на сите,без да бранам некого за неговата политичка определба на која станав имун уште многу одамна.:helou:

Затоа што народот е беден , не финансиски туку во главите ни...

Зашто е бедна? многу лесно ке ви одговорам. САМО НАВРАТЕТЕ ГИ ПОСТОВИТЕ И КАРАНИЦИТЕ НАНАЗАД ВО ОВАА ТЕМА И ТОА Е ЦЕЛА СИТУАЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА. ЕДНИ СЕ СДС ЕДНИ СЕ ДПМНЕ А НИКОЈ НЕ РАБОТИ.

Зашто е бедна? многу лесно ке ви одговорам. САМО НАВРАТЕТЕ ГИ ПОСТОВИТЕ И КАРАНИЦИТЕ НАНАЗАД ВО ОВАА ТЕМА И ТОА Е ЦЕЛА СИТУАЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА. ЕДНИ СЕ СДС ЕДНИ СЕ ДПМНЕ А НИКОЈ НЕ РАБОТИ.

Како не работат па тоа им е работа на лугето...

Одговорот е многу прост.
Ако се земат само информациите од НБРМ и Заводот за статистика, ќе се види дека во периодот од 1993 до 1998 година,Македонија имала рецесија од -7,5%. Тоа е исто ако моменталнава економска криза ја помножите со 5. Значи како да сме доживеале 5 економски кризи со интензитет како оваа. И сево ова, за време на владеењето на СДСМ, кога премиер беше Бранко.

Што беше проблемот?!
Кражба на државниот капитал, кој одеше во приватни раце. Директорите на државните претпријатија, партиски членови на СДСМ си ги задолжуваа претпријатијата кои ги менаџираа кај СДСМовските банки. Ќе земеа смешен кредит од 100.000 ДМ, со екстра високи камати, па СДСМовската банка ќе го заплени целиот имот на претпријатието, истото ќе отидеше во стечај и државниот капитал ќе се испереше во џебот на некој од СДСМ. Од 80.000 ДМ кредит, за 2-3 години вкупниот долг ќе достигнеше по 7 милиони ДМ.
Тоа беше најголемата пљачка на државен капитал во светот. На тој начин, СДСМ ги извлече македонските државни пари надвор. Странските разузнавачи имаат информации за ова, кој каде ги има трансферирано ограбените македонски државни пари, па поради тоа ги уценуваат СДСМ и секогаш кога тие се на власт, не водат нивна и македонска политика, туку политика на уценувачите.

Оние претпријатија кои на СДСМ мислеа дека ќе им носат и понатаму профит, беа криминално приватизирано. Си ги земаа претпријатијата одделни поединци, си ги приватизираа, само затоа што биле членови на СДСМ.

Словенија отиде нанапред, зошто своите државни претпријатија ги даде на меѓународна тендерска продажба уште од 1991 г., а не ги подели на припадниците на тогашната словенечка владејачка партија, по рецептот ала Киро и ала Бранко. И една Србија која имаше тоталитарен режим до 1999 г., ги одржа своите државни претпријатија и истите ги продава на меѓународна тендерска или аукциска продажба, но не толку транспарентно како Словенија.

Сега ние демек се чудиме зошто Македонија е бедна и требало Груевски да не` оправи економски за 3,5 години владеење. После ураганот СДСМ, кој ни приреди економска криза со јачина на пет во однос на последнива криза која се појави пред 6 месеци, со кражба на 90% од македонскиот државен капитал, нам ни се потребни уште 15 години ваков економски раст за да постигнеме некоја економска стабилност.

Се чудам дури на СДСМовците на форумов кога пишуваат како сега и било најлошо на Македонија, не` прават будали, демек ние сме сите недоветни па сме заборавиле кој ја донесе бедата во Македонија и кога беше најлошо.

Бројки на Народната Банка на Република Македонија:

Состојба: 1993-1998 г.
Премиер: Бранко Ц.
БДП (Реален економски раст): -7,5% (катастрофална рецесија)
Невработеност: 1992 г. била невработеноста 27%, додека успешниот премиер БЦ успеал да ја зголеми во 1997 г. на 36%

Состојба: 1998-2002 г.
Премиер: ЉуБчо Г.
БДП (Реален економски раст): вкупно за 4 години +7,5% (враќање на економијата на ниво од 1992 г.)
Невработеност: 1997 г. била невработеноста 36%, успеал да ја намали на 31,9% во 2002 г.

Состојба: 2003 г.
БДП (Реален економски раст): +2,8% (најмал ек. паст во повоена Македонија)
Невработеност: успеал да ја зголеми во 2003 г. на 36,7%

Извоз во милиони долари: 1,362.7

Состојба: 2005 г.
Премиер: Бучко
БДП (Реален економски раст): +4%
Невработеност: успеал да ја зголеми во 2005 г. на 37,3%
Извоз во милиони долари: 2,040.6 (1,674,5 2004)

Состојба: 2007 г.
Премиер: Грујо
БДП (Реален економски раст): +5,1%
Невработеност: успеал да ја намали во 2007 г. на 34,2%
Извоз во милиони долари: 3,349.5
(Извор: ФОКУС, бр. 672, 16 Мај 2008, стр. 39)

Како што гледаме, Буле кој сите го омаловажуваат бил далеку подобар и поуспешен премиер од Бранко, па веројатно и затоа го деградираа од партијата 2007 г. Истото е и со Љубчо, кој ја вратил Македонија на нивото пред 1993 г., пред да дојде неспособниот Бранко.
MKe bedna oti ima vakvi ko tebe koi ne znaat ni gotovi data da procitaat...skraja bilo interpretiraat...

A BC ako e kriv...a kriv e...kriv e pred zena mu...sto site go zezaat deka e kojznaj kakov lopov a toj drvo pijano ne znae ni da ukradi ko sto treba...eeej site negoj kolegi firmi stanaa...

Samo ne znam sto fajde od vakva tema...ko i onaka e mrtov Germanec...osven ako ova ne e trening za ona sto NG go boli...

Состојба: 1993-1998 г.
БДП (Реален економски раст): -7,5% (катастрофална рецесија)
Невработеност: 1992 г. била невработеноста 27%, додека успешниот премиер БЦ успеал да ја зголеми во 1997 г. на 36%

Состојба: 1998-2002 г.
Премиер: ЉуБчо Г.
БДП (Реален економски раст): вкупно за 4 години +7,5% (враќање на економијата на ниво од 1992 г.)
Невработеност: 1997 г. била невработеноста 36%, успеал да ја намали на 31,9% во 2002 г.

Состојба: 2003 г.
БДП (Реален економски раст): +2,8% (најмал ек. паст во повоена Македонија)
Невработеност: успеал да ја зголеми во 2003 г. на 36,7%

Извоз во милиони долари: 1,362.7

Состојба: 2005 г.
Премиер: Бучко
БДП (Реален економски раст): +4%
Невработеност: успеал да ја зголеми во 2005 г. на 37,3%
Извоз во милиони долари: 2,040.6 (1,674,5 2004)

Состојба: 2007 г.
Премиер: Грујо
БДП (Реален економски раст): +5,1%
Невработеност: успеал да ја намали во 2007 г. на 34,2%
Извоз во милиони долари: 3,349.5
(Извор: ФОКУС, бр. 672, 16 Мај 2008, стр. 39)

Според податоциве, Владите на ВМРО-ДПМНЕ, т.е. на Љубчо и на Грујо се далеку подобри од СДСмовските влади, гледано од економски план. Плус, 1999 имавме огромен бран на бегалци (околу 360.000 ми се чини), 2001 имавме криза, така да владата на Георгиевски и покрај овие сериозни случувања (генерализирано) беше добра во справувањето со овие работи, а исто така покажала и значителен економски раст, како и намалување на невработеноста.

jas mislam deka ako se kradese samo vo ovie 20 g nemase da iame gajle kolku i da kradea nesto ke ostanese ama nas site ne kradat javna tajna vo ju bese deka za eden vagon vino slovencite pustaaa eden televizor i vikaaanema gajle tamu zemjata raga 4 pati godisno pa zatoa be luge sega se bogati cela sfrj rabotese za niv site ubavi kompaniii se vo hrvatska srbija i se razbira slovenija kaj nas tekstil abe od gesti sienje ne se ziveeee
brojkive koi gi istaknuvate za gabe vi se i togas i sega cvetase sivata ekonomija i togas i sega vo mkd se vrtat od 20-50 miljardi dolari 70%od ovie pari se od crniot pazar kokain heroin malboro kent west maso benzin nafta strafce mafce i tn

jas mislam deka ako se kradese samo vo ovie 20 g nemase da iame gajle kolku i da kradea nesto ke ostanese ama nas site ne kradat javna tajna vo ju bese deka za eden vagon vino slovencite pustaaa eden televizor i vikaaanema gajle tamu zemjata raga 4 pati godisno pa zatoa be luge sega se bogati cela sfrj rabotese za niv site ubavi kompaniii se vo hrvatska srbija i se razbira slovenija kaj nas tekstil abe od gesti sienje ne se ziveeee
brojkive koi gi istaknuvate za gabe vi se i togas i sega cvetase sivata ekonomija i togas i sega vo mkd se vrtat od 20-50 miljardi dolari 70%od ovie pari se od crniot pazar kokain heroin malboro kent west maso benzin nafta strafce mafce i tn

Во СФРЈ барем вработеноста беше поголема...
А да ме извиниш имаше силни фирми и кај нас...нетреба да се потценува текстилниот сектор воопшто ,бидејки токму тој е изворот на многу работни места !

Еве земи на пример кај нас в град..какви фабрики имаше тогаш а што остана сега ! Се крепиме на една единствена фабрика! катастрофално!

Во право си ти што велиш дека соработката со словенија во прв план не ни беше баш економски рамноправна - ама неможеме да преминиеме преку фактот дека токму во тоа време македонската економија во целина ги доживуваше најубавите денови , што впрочем се гледаше од стандардот на граѓаните!

Главниот наш проблем е што ние сме испокрадени од “новиве“ елити од 1991 па навака....кои ги приватизираа сите повидни фирми биз притоа да извршат дерегулација, за разлика од словенија или пак србија каде сите поголеми фирми за кои се одлуче да се приватизираат беа понудени сосем транспарентно на меѓународни тендери - а не како кај нас распродадени најпрво на бизнисмените блиски до тогашното раководство на сдсм , а кои еве гледаме сега се незнаменлив декор и од друштвото на актуелните “водачи“ од вемеро!

Според податоциве, Владите на ВМРО-ДПМНЕ, т.е. на Љубчо и на Грујо се далеку подобри од СДСмовските влади..........................................

Дај да ги заебеме и одебеме и вмровските и сдсмовските статистики....игри на бројки се тоа, со сомнителни почетни и споредбени показатели.

Најдобра статистика добиваме ако погледнеме на улица, познатите, познатите на познатите итн. Тогаш сигурно добиваме резултат (вкупен и кумулативен) една голема 0 (нула) или бројка со предзнак - (минус).

Се додека не се постигне и надмаши нивото од средината на осумдесетите од минатиот век не смееме да збориме за никаков пораст.

МАКЕДОНИЈА е бедна затоа што сите се зафатија политика да водат.
луѓе без работа па ајде сега ќе фрламе дрва и камења по владата.
па зарем сакате како во комунизмот државата да ви најде работа.
капитализам е луѓе,во него ако не вредиш никој не те ферма.
се извинувам однапред ако некого навредив,ама за жал вистината е таа.

ti ako znaes sto e kapitalizam , pari ,finansiski termini, ..c cc c c c

vakvi izjavi koga slusnam od tipot " капитализам е луѓе,во него ако не вредиш никој не те ферма " .Koj spored tebe vredi ? koj zasluzuva da zivee bogato a koj siromasno ? koj covecki zivot e povreden a koj pomalku vreden ? koj treba da ne ferma ili da ne ne ferma ?

procitaj nekoja kniga ,imas internet ,razguglaj se malku i ne tropaj carsiski gluposti

ti ako znaes sto e kapitalizam , pari ,finansiski termini, ..c cc c c c

vakvi izjavi koga slusnam od tipot " капитализам е луѓе,во него ако не вредиш никој не те ферма " .Koj spored tebe vredi ? koj zasluzuva da zivee bogato a koj siromasno ? koj covecki zivot e povreden a koj pomalku vreden ? koj treba da ne ferma ili da ne ne ferma ?

procitaj nekoja kniga ,imas internet ,razguglaj se malku i ne tropaj carsiski gluposti
брат јас го знам многу убаво капитализмот и тоа најсуровиот.10 тина години сум работел во права смисла на зборот кај капиталист.
кај него важеше, ако ти се работи работи ако не, знаеш каде е вратата.

ако некој се навредил од мојата порака,пак повторувам, се извинувам

и Струмикс погоре пиша

не е чудно, Bush рече: "If you are not with us, you are against us" или "Those who are not with us, are against us" и притрча Тони Блер и ја оформија антитерористичката коалиција, а и ние се придруживне

брат јас го знам многу убаво капитализмот и тоа најсуровиот.10 тина години сум работел во права смисла на зборот кај капиталист.
кај него важеше, ако ти се работи работи ако не, знаеш каде е вратата.

ако некој се навредил од мојата порака,пак повторувам, се извинувам

во капитализмот оној англосаксонскиот, the sky is the limit

костур нема што да се извинуваш, јас вредам и затоа ич не ме вреѓа твојот пост

јас сепак би го оплеменил капитализмот со една социјална и хумана димензија

Капитализмот е само еден систем во кој се богатат одреден број на луге. Останатите можат само да имаат добра плата со која би исплакале поголем кредит. Во капитализам се живее на кредит тоа е модерно економско робство. Профитираат само банките никој друг. А костурот си кажа многу убаво па ова не е социјализам бе да протестира кој ке стигне државата да му бара работа. Државата не наога работа, изгледа овде кај нас измешани се малце поимите и општествата. И затоа за невработеноста во оваа земја не ја окривувам ниедна влада бидејки сами сме си криви чекаме некој друг да ни најде работа. Дури и оние на кои владата им дала работа во администрација си го прчат ку..т и ништо не работат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom