Divider
Seraphim
Anticki slovenski makedonec!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
temava ne drzi voda .....a i postot ti e malku konfuzen! demek prasanjeto e Kako se oseka Makedonecot???
kako moze? :uvo:
Македонци.Словени или Антички Македонци?
Па и има континуитет само политикава вмеша прсти и тоа е тоа. Јас сум горд на својот народ и ми е чест и привилегија што сум Македонец, а за потеклото не му ја мислам многу. Знам кој сум што сум и немам криза на идентитетот. Ова прашање е поставено како прашање на разединување, а всушност е прашање на обединување.
Најголемото македонско чудо е што наместо да се обединиме како европски и граѓански Македонци, почнавме да се делиме како библиски Македонци, антички Македоноиди, како Дарданци или, пак, потомци на „Славе Македонски“ од раниот неолит.
Античките Македонци биле од словенско потекло. Немало преселба на Словените. Тоа е правата вистина.
Oops....Garfield напиша:Strelec, zarem e tolku tesko da se zamisli deka migracijata na Slovenite vo 6-7 vek bila sasmo nivno vrakanje vo iskonskite ognista??!
"Античките Македонци биле од словенско потекло"
Ова е најголемата глупост која што сум ја прочитал, а одозгора и самата се контрадиктира.
А во врска со тоа дали имало или немало преселба на народите од зад Карпатите, само бележи ја картата на Европа, од Македонија и Бугарија, преку Србија, Словенија, Чешка, Полска и Украина (сите словенски земји), и до каде стигнуваш? До Карпатите.
А ако сакаш да кажеш дека Македонците немаат словенско потекло, потсети се на Македонскиот јазик, потсети се на кои јазици е сличен и потсети се во која јазична група припаѓа.
Точно е дека античките македонци живееле на сегашнава територија (можда и пошироко), но ново-населените словени биле премногу повеќебројни, што иако дошло до мешање на народите, античките гени тешко дека биле влијателни.
Сосема е можна таа теорија и не ја отфрлам... Но не сакам тоа да ми го кажува некој политичар, а неговите симпатизери да ме прогласуваат за немакедонец доколку громогласно не ја прифатам таа теорија... Не ми е јасно за што ни служи МАНУ... Толку ли не почувствуваа потреба да организираат некој симпозиум, семинар... да организираат трибини, да објават некоја научна студија итн. Наместо да се занимаваат со дневна политика!Strelec, zarem e tolku tesko da se zamisli deka migracijata na Slovenite vo 6-7 vek bila sasmo nivno vrakanje vo iskonskite ognista??!