Словени или Антички Македонци?

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
temava ne drzi voda .....a i postot ti e malku konfuzen! demek prasanjeto e Kako se oseka Makedonecot???

kako moze? :uvo:

Сите сме Македонци така се чувствуваме, мегутоа дали се чувствуваш како потомок на Античките Македонци или на Словените...

Појасно ли е сега?

Како може Античките Македонци да се Словени ако вториве дошле многу покасно?

edinstven ispraven pristap e da gleda[ kontinuitet vo toa.

Па и има континуитет само политикава вмеша прсти и тоа е тоа. Јас сум горд на својот народ и ми е чест и привилегија што сум Македонец, а за потеклото не му ја мислам многу. Знам кој сум што сум и немам криза на идентитетот. Ова прашање е поставено како прашање на разединување, а всушност е прашање на обединување.

Па и има континуитет само политикава вмеша прсти и тоа е тоа. Јас сум горд на својот народ и ми е чест и привилегија што сум Македонец, а за потеклото не му ја мислам многу. Знам кој сум што сум и немам криза на идентитетот. Ова прашање е поставено како прашање на разединување, а всушност е прашање на обединување.

Мислам дека е добро што тоа го гледаш како прашање на обединување...
Повиците на разединување на другите теми ме натераа всушност да ја отворам темава...
Мислам дека тие повици на разединување се зготвени некаде во соседството а сериврани со помош на домашен сервис...

Абе не се занасајте, Тито не направи нас, шо се занесуете тука ова она

Glejte:

Polish_statues_swiatovit.jpg

Гледате?
П.С. Ако ви личи ова на статуи од Мохаве-Индијанците - занемарете го, овие се статуи на "Словените".
Сигурно во моментов ви затреперува срцето, кога ја гледате оваа слика, сваќајки дека вие сте во непрекината врска со нив.

А ова

Mac.Flag%20Sonce.gif

Е грчко - така рече Фрчко.
Тито е наш, ние сме Титови, А државичкава треба да ни се вика Титодонија, а не Македонија, да не провоцирате случајно...
Ајт!

Перун е наш, ние сме Перунови, а Световид гледа и корне со молњите од очите.
Весна ни постила треба зелена, мека како постела. Од векутум, пред историјата, до ден денешен.

Мислам дека речиси секој Македонец е свесен дека имаме измешана крв (античка и словенска)... Но она што најмалку сакам е некој да користи пропаганда за да ме убедува како треба да се чувствувам... Во комунизмот (социјализмот) ме убедуваа дека јас сум Словен, а денес некому му текнало да ме убедува дека сум Антички Македонец... И наместо историчарите и генетичарите да се грижат за тоа прашање, нивната улога ја преземаат политичарите... А токму таквите пропаганди предизвикуваат делби кај Македонците... Или да го цитирам Жарко Трајановски:
Најголемото македонско чудо е што наместо да се обединиме како европски и граѓански Македонци, почнавме да се делиме како библиски Македонци, антички Македоноиди, како Дарданци или, пак, потомци на „Славе Македонски“ од раниот неолит.

Античките Македонци биле од словенско потекло. Немало преселба на Словените. Тоа е правата вистина.

"Античките Македонци биле од словенско потекло"

Ова е најголемата глупост која што сум ја прочитал, а одозгора и самата се контрадиктира.
А во врска со тоа дали имало или немало преселба на народите од зад Карпатите, само бележи ја картата на Европа, од Македонија и Бугарија, преку Србија, Словенија, Чешка, Полска и Украина (сите словенски земји), и до каде стигнуваш? До Карпатите.

А ако сакаш да кажеш дека Македонците немаат словенско потекло, потсети се на Македонскиот јазик, потсети се на кои јазици е сличен и потсети се во која јазична група припаѓа.
Точно е дека античките македонци живееле на сегашнава територија (можда и пошироко), но ново-населените словени биле премногу повеќебројни, што иако дошло до мешање на народите, античките гени тешко дека биле влијателни.

Strelec, zarem e tolku tesko da se zamisli deka migracijata na Slovenite vo 6-7 vek bila sasmo nivno vrakanje vo iskonskite ognista??!

Garfield напиша:
Strelec, zarem e tolku tesko da se zamisli deka migracijata na Slovenite vo 6-7 vek bila sasmo nivno vrakanje vo iskonskite ognista??!
Oops....

"Античките Македонци биле од словенско потекло"

Ова е најголемата глупост која што сум ја прочитал, а одозгора и самата се контрадиктира.
А во врска со тоа дали имало или немало преселба на народите од зад Карпатите, само бележи ја картата на Европа, од Македонија и Бугарија, преку Србија, Словенија, Чешка, Полска и Украина (сите словенски земји), и до каде стигнуваш? До Карпатите.

А ако сакаш да кажеш дека Македонците немаат словенско потекло, потсети се на Македонскиот јазик, потсети се на кои јазици е сличен и потсети се во која јазична група припаѓа.
Точно е дека античките македонци живееле на сегашнава територија (можда и пошироко), но ново-населените словени биле премногу повеќебројни, што иако дошло до мешање на народите, античките гени тешко дека биле влијателни.

Прашањето за јазиците постави си го обратно:

Кои јазици се слични со МАКЕДОНСКИОТ?

можеби така ќе дојдеш до континуитетот кој „ОГЛЕДАЛО„ погоре многу паметно го спомна....

Сосема е можна таа теорија и не ја отфрлам... Но не сакам тоа да ми го кажува некој политичар, а неговите симпатизери да ме прогласуваат за немакедонец доколку громогласно не ја прифатам таа теорија... Не ми е јасно за што ни служи МАНУ... Толку ли не почувствуваа потреба да организираат некој симпозиум, семинар... да организираат трибини, да објават некоја научна студија итн. Наместо да се занимаваат со дневна политика!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom