Словени или Антички Македонци?

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
АУТ или јавно линчување за сите македонци НЕМАКЕДОНЦИ во Македонија
На оние кои се уште не сватиле дека нема разлика меѓу Македонци, Антички Македонци и Словени, топло им ја препорачувам најновата книга Македонска генеза на Лидија Славеска. За почеток ќе им се разјаснат многуте нелогичности кои верувам и самите ги имаат околу ова прашање...

Странските негатори на македонската нација во спрега со некои домашни субјекти, во последно време водат хистерична кампања против нашата античка историја.

Imame cela tema otgvoreno za pomenot na antikata vo nashata istorija:

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=1984

Erolos Rizaos, Brsankos Crvekos i ostanatata banda mozhe da namine da prochita neshto...

Sloveni sme, ziveeme na teritorijata koja se narekuva Makedonija, sto sekako ne pravi Makedonci. Spored mene imame potpolno ednakvo pravo na toa ime (Makedonci) kako i antickite helenski, i sekakvi drugi pleminja koi ziveele na ovie prostori pred da se doselat slovenite. A za toa deka sme sloveni, ne moze nikoj da me razubedi - govorime slicen jazik kako i site ostanati sosedi so slovensko poteklo , imame slicen folklor, slicni obicai itn...

Sloveni sme, ziveeme na teritorijata koja se narekuva Makedonija, sto sekako ne pravi Makedonci. Spored mene imame potpolno ednakvo pravo na toa ime (Makedonci) kako i antickite helenski, i sekakvi drugi pleminja koi ziveele na ovie prostori pred da se doselat slovenite. A za toa deka sme sloveni, ne moze nikoj da me razubedi - govorime slicen jazik kako i site ostanati sosedi so slovensko poteklo , imame slicen folklor, slicni obicai itn...

Офф Боже мој....

Тоа значи дека Бразилците се по потекло Португалци?

Дека Мексиканците, Перуанците итн. се доселени Шпанци, како и остатокот од Латинска Америка?

Додека Инките,Маите и Ацтеките пропаднале во земја.

Некој сериозно треба да почне да ве ОБРАЗУВА систематски, ова е жално.

Веќе делумно дискутирано на друга тема:

Линк 1
Линк 2

Само кој колку е способен да разбере, толку ќе научи.

Баш видов пред некој ден кај брат ми во учебник дека уште им ги полнат главиве на децава за Доаѓањето на Словените од зад Карпатите,стварно срамотилаци.

Macedonian-Shield-Symbol-Eternity.jpg

Дали сакаш да кажеш дека сме антички македонци кои се претопени со новонаселените словенски племиња, кои ни го наметнале својот јазик, обичаи и култура?

И без навреди те молам, сепак ова е форум за јавна дискусија, секој има право да си го каже своето милсење, нели?

btw, сум прочитал негде дека имаат правено и генетски тест, докажано е дека во нашиот ДНК запис постојат одредени регии кои се пронајдени и во записот на Хрватите и Чесите (исто така словенски народи).

Офф Боже мој....

Дека Мексиканците, Перуанците итн. се доселени Шпанци, како и остатокот од Латинска Америка?

Линк 1
Линк 2

Се сложувам потполно дека Мексиканците и останатите јужноамерикански народи НЕ се Шпанци, тоа се гледа и по нивната антропологија, а и самата историја го потврдува.. Но, дали сакаш да кажеш дека античките македонци не биле слични со грчките племиња? И дали сакаш да кажеш дека ние (Македонците) не сме наизглед послични со Србите, Бугарите отколку со Грците?? Јас немам таков впечаток.

Офф Боже мој....

Линк 1
Линк 2

Имаш на форум Историја се што ти треба.

Доколку како што велиш имаш нешто читано, отвори тема во Историја и ќе добиеш адекватен одговор.

Дотогаш, една задача која бара здрава логика:

Денешниве политички граници со Грција постојат од 1913 година со поделбата на Македонија.
Во 6-7 век од н.е. немало граници, и како што имаше можност да прочиташ на линковите ( доколку ги отвори) “Словените“ ја населиле и цела Грција, Пелопонез и островот Крит.

Тогаш како е можно, денешниве граници, да претставуваат граница меѓу “Словени“ и “Грци“?
И врз таа основа некој да пласира историски иницирани претензии кон нас.

Името Македонија постои од илјадници години, пред Александар, пред Исус, пред Римјаните, пред Византија и пред Турците.

Ниту едно околно име на соседните држави не се одржало толкав период и мутирало низ историјата.

Словенството е култура, лингвистичка категорија, а не е раса.

Гените не запреле да се мешаат и движат во 6-7 век, туку тоа се прави и ден денешен. Кога ќе имаш можност да споредиш гени од 4-3 век пред н.е. и 2-3 од н.е. па после и 8-9 и 18-20 век од нашата ера, ќе можеш да заклучиш кај кого процентуално одреден тип гени се задржал во континуитет.

Кај Македонците, така наречениот Р1а тип или “Словенски“ ген, се содржи само 15%, додека дури во 30% претставува генетскиот материјал од домородните народи кои потекнуваат на овој простор од најстарите цивилизации.

Значи, како и да земеш, неможе 15% да прават една цела нација “словени“, додека другите 85% да ги негираме.

Ова е само пластично објаснување и мн. е круто, бидејќи денеска со новите методи и технологии имаме понови резултати и нови теории кои ги разбиваат старите политички мотивирани историски тврдења.

Оти бе со словенските јазици се дешифрираат антички записи ?
Словенците ги дешифрираат Венетите.
Македонците, Пелазгите.
Многу ум треба за да се свати.

Геропулос ти не пробувај брат, ти си кондом за еднократна употреба, таков ти е дизајнот.

Се сложувам потполно дека Мексиканците и останатите јужноамерикански народи НЕ се Шпанци, тоа се гледа и по нивната антропологија, а и самата историја го потврдува.. Но, дали сакаш да кажеш дека античките македонци не биле слични со грчките племиња? И дали сакаш да кажеш дека ние (Македонците) не сме наизглед послични со Србите, Бугарите отколку со Грците?? Јас немам таков впечаток.

2х Боже мој.

Денешните “Грци“ се етничка мешавина, која е асимилирана и вештачки создадена како “Грчка“ нација.

Ова е ПРВИОТ Устав на модерна Грција.

Основен услов да се биде “Грк“ е да се било Христијанин.

А во 1923 година целосно се менува етничката композиција во Егејска Македонија со размената на населението.

Greece and Turkey Exchange Two Million of their People

Хеленизмот - Европска измислица од 19 век

Игенеа институтот за Македонските гени

И сега ти ќе убедуваш некого во нечије потекло?
http://forum.kajgana.com/showthread.php?p=2200488#post2200488

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506?dopt=Abstract

Ова успеав сега да го најдам, но порано имам некаде на друго место прочитано, каде беше слична тематика.
Доколку е ова веродостојно, ние припаѓаме кон `Mediterranenan substratum`, чии припадници се подоцна (за разлика од грците) населени на овие простори. Античките Македонци живееле во исто време со античките грци- ако грешам поправи ме.
Подоцна по населувањето на словените настанува мешање и асимилација, што не ја отфрла можноста за индиректно потомство од Античките Македонци, но според мене поголема е веројатноста за словенско генетско преовладување.

Мој став е дека Македонскиот народ е сеуште недоволно проучена мешавина од повеќе етноси кои низ историјата временски-соодветно живееле на овие простори, но најблиска е сличноста со словенските народи, поради што сметам дека ние сме словени (земено што би се рекло сума сумарум).

Се сложувам дека новите научни технологии овозможуваат веродостојни информации кои ќе си контрираат со досегашните политички инспирирани тези.

пс. Дали може да ми пратиш линк каде во проценти (тврдиш 15%) е прикажана застапеноста на одредени типични словенски алели во македонскиот генотип? или посочи ми литература. фала

Што е битно тоа дали и колку проценти сме словени, а колку антички маќедонци. Ние тука постоиме како Маќедонци со векови. Тоа дали сме биле поробени или во кофедерација во Југославија не мења ништо, ние сме биле маќедонци. Колку години грците ќе бараат авторски права. Што било поминало, сега со векови еден народ се нарекува Македонски и не може на некој да му прдне да бара права над име, националност и верување.

си пишал додека и јас пишував.
Во ред, мисли си дека си Антички Македонец и директен потомок на Александар Македонски, но науката ќе те демантира.
толку од мене
поздрав и добра ноќ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom