ех.. да пробам да се сетам
барселона. прво нешто што ми остана во сеќавање е бојата на дресовите, и ги запамтив дека се барселона. значи барселона ми е првата љубов и со неа ме запозна татко ми

знам неколку пати рече вечер ќе ја гледаме барсeлона, најјака е. јас го прашав - е кој игра во барселона, ми го кажа стоичков. се што слушав од коментаторот беше стоичков. после првата утакмица од мерак ги научив пола играчи ( се сеќавам ги учев на памет) гвардиола, куман, гоикочеа.. се разбира на чело со јохан кројф. не можам да кажам која година точно, ама вака ако се водам по европското во шведска 92ра, би требало некаде 90-91ва. исто се водам и по сампдорија, андерлехт, динамо дрезден... убаво се сеќавам на овие екипи, кои баш 89та,90та,91ва.. беа меѓу најдобрите.
инаку интересно е за оние што не се сеќаваат, т.е. покасно родени, на СФРЈ не и беше дозволено да учествува 92ра европското, поради војната нормално, на нејзино место влезе Данска како прва резерва, за подоцна Данска да го освои првенството
па мене, и на сите деца ни беше криво, бидејќи логиката ни велеше ако данска влегла наместо нас, и станала шампион, тогаш ние би биле шампиони доколку ни беше дозволено да настапиме. ќе пукнев од мака
и реално, панчев, просинечки, пикси, савичевиќ, катанец, бобан.. и те како беа фаворити.
него да се вратам на барселона, ромарио, надал, бускетс (каков тапа голман еј) амор, ферер, серхи... подоцна најдобриот фудбалер некогаш роден според мене - луис енрике, ривладо, фиго копилето, роналдо копилето... и ред други
Лацио. за Лацио навивам од 93та, прво поради дресовите нормално, а друго поради сињори, казираги, маркеџани. потоа после САД 94та светското, ептен бев фанатик. арон винтер, неста, фавали, негро, ди матео, бокшиќ, рамбауди, недвед, шамот, па после верон, салас, виери, консиесао, михајлович... страшен тим!!
денес мивки.
и секако Ливерпул. Ливерпул дојде последен, некаде 94та. тогаш англиска лига не беше атрактивна како денес. тапа. она може си била ок, ама кај нас не беше воопшто популарна. кај нас се знаеше итајанско и шпанско, може да се рече и германско. екипите им беа мивки. англиско првенство го воскресна роман абрамович. пред тоа иако беа добри, далеку од ова што се денес. така ливерпул не знам како ми влезе и поради некоја причина почнав да ги пратам. е па постери лепење дома низ соба ко дете, фанатик. не можев да заспијам ако изгубеа. плачев
спортски преглед да утнам?? па тоа немаше шанси да се деси! инаку нема каде да ги видиш головите. немаше кајгана, немаше јутуб. тоа е. недела навечер, кој утне - здравје. роби фаулер, џејми реднап, мекманаман, па карагер тогаш почна, бергер, ридле, овен беше копиљ само што почна и одма беше чудо, пол инс.. после дојде една генерација која играше до пред некое време, беа мивки ама освоја ЛШ, т.е. генерацијата на Улие. Бенитез е друга приказна, направи тим за респект во европа.
тоа се тие три екипи со кои изразнав и секако ќе ми останат во срце додека гледам фудбал