Дали оперативниот систем Linux може да го замени Windows?

• Креатор на темата Креатор на темата G E D O
  • Време на започнување Време на започнување
Охохоо :pos2::pos2::pos2: само насон кракувам брат само насон хехехе за тоа македонија е глупа држава поради вакви луѓе

П.С Македонија не е глупа поради вакви луѓе ! Туку тие што изведуваат во неа се глупи ! А тоа е веќе тешко да си глуп ! пошто има конкуренција ! И незнам што толку се плашат од твоето име Dark_Hacker ? Какво е тоа име ? Незнам јас дали кракер на готови работи или сам си ги правеш програмите ... Добро ќе ти биде да пробаш нешто да направиш :smir:

А да се смиревте или да ве банираме вас 2-3 што си тресете мадиња? Иначе намерно не ве бришам, за да ги искористам вашите постови против вас. Нема јача финта од тоа.
За смирување притиснете 1, за бан притиснете 2.

Сегашниот а и поранешниот тренд вели дека двата оперативни системи си нашле свој дел под сонцево. Јас лично имам 2 компјутера еден до друг, едниот е со Windows (XP поточно) а другиот на Linux (OpenSUSE, GUI не ми треба), и секој си има своја намена. Линуксот ми е сервер, firewall, го користам и како data storage... XP-то ми е за гледање порничи и реплицирање на темава.
Зошто не користам еден... бидејќи Windows оглупува повремено и тоа доста често. Нешто што работи денес, нема гаранција дека и утре ќе работи. Linux не бидејќи за секоја една работа што сакаш да ја направиш треба да го менаџираш, да знаеш команди, да следиш процедури...
И мислам дека уште долго ќе остане така. Бидејќи едниот е user friendly, а другиот сервер friendly, така да се изјаснам.

кракер во нотепад напишани клучеви :pos2:
Ja па незнам што се замарам со вас ,оди играјте кантер пукајте таму малце

Oк принц ке се смириме сепак сме тука да помогнеме нешто ја не ни се карав како прво али ајде нека продолжи темава дајле :)

Плс само мене не ме банирај :se_ molam:se_ molam Пошто првпат влегов во Оперативни системи темата :pipi:
Ама веќе нема да влегувам тука пошто страх ме фана ... се враќам кај Гејмерите :salut:

Znaes li ti 1000 dusi sto koristat Linux vo Makedonija? - Odgovor: NE :tapp:

Aj sea da zborime za tamu kade sto kompjuterite se koristat za mnogu popametni raboti od igranje i citanje forumi (za zal i jas sum del od ova :kesa:), znaci vo svetot. Mislam deka Windows uste dolgo ke ostane makar sto Linux se forsira vo posledno vreme ama stara navika i dobro poznatiot Windows ke opstojuvaat i toa kako dolgo

Луѓе, турлитава ги направивте сеа работиве. Колку и да јадеме ние тука бурек факт е дека компјутер и се што е поврзано со него се дели на милион работи. Секој оперативен систем си владее во дел некои од тие работи и така ќе остане засекогаш. Незнам ни зашто воопшто сите отвараат дискусии околу тоа кој оперативен систем е подобар/најдобар. Нема одговор за тоа прашање. Windows-от никогаш нема да го достигне она што го овозможува Liux во серверските намени или пак Linux никогаш нема да ја достигне "универзалноста" на Windows. Прашањето "Kој оперативен систем е подобар" е на база на професионалност. За секојдневна употреба е неизбежен Windows-от, меѓутоа кога некоја работа бара професионалност тогаш се поставува тоа прашање, се разгледуваат можностите на оперативните системи и тогаш се определува кој оперативен систем е соодветен за таа (професионална) работа.

90% од оние кои имаа компутер не го ни знаеја линуксот за тоа Windows уште долго е не NO. 1:vozbud::vozbud:

Тимче ти ако не си го знаел, не значи дека и другите не се го знаеле. Напротив, Линуксот уште од одамна го знаат повеќето, но поради тешкотиите (на почетокот) за негово користење и употреба, никој не се нафаќаше да го инсталира.

Зошто да користиме Линукс ?? затоа што е бозплатен? па ние и така и Виндоусот го имаме безплатен:toe: а за разлика од Линукс, Виндоусот не 1000 пати подобар и ке биде уште во идните 10-20 година минимум (мое мислење):vozbud::vozbud:

Си слушнал за интерпукциски знаци? Пола саат се мачев да ти го разберам текстот, и плус тоа што имаш печатни грешки.

Е сега, Линуксот е бесплатен, ти ќе најдеш некој друг оперативен систем по поповолна цена? (Заборави пиратерија).
- BSOD немаш кај Линуксот, што е многу честа појава кај Виндоусот.
- Со самиот Линукс, доаѓат и сите потребни алатки за уредување на текст(Open Office пакетот), слики(Gimp и уште неколку други апликации имаше), филмови(mplayer).
- Скромни хардверски побарувања.

Е сега тоа што нема игри за Линуксот е посебна приказна, али можеш со Wine да инсталираш.
А и да не ја заборавиме сигурноста на Линукс системите.

Не го имам добро разработено Линуксот, па затоа неможам многу да зборам околку него.:salut:

Големата финта, има Kernel panic :))))

- Со самиот Линукс, доаѓат и сите потребни алатки за уредување на текст(Open Office пакетот), слики(Gimp и уште неколку други апликации имаше), филмови(mplayer).
Не. Тоа се посебни апликации. Исто како и офисот на мајкрософт.
- Скромни хардверски побарувања.
Велиш нема игри, ово-оно... Па и Вин е добар за сурфање само. И на 256 MB RAM работи топ. Барањата и потрошувачката се правопропорционални.

Големата финта, има Kernel panic :))))

Не. Тоа се посебни апликации. Исто како и офисот на мајкрософт.

Велиш нема игри, ово-оно... Па и Вин е добар за сурфање само. И на 256 MB RAM работи топ. Барањата и потрошувачката се правопропорционални.

Не сум знаел за ова :)

Знам дека се посебни, али се бесплатни, додека овие од мајкрософт не се.

Мислев на тоа дека Линуксот може да шиба и на некоја послаба машина.

Бидејќи се разбравме за првите две точки, да ја разрешиме третата само :)
Што подразбираш под шибање? Linux без GUI нормално дека работи одлично, толку ресурси троши. Стави му GUI, работи на GIMP и ќе видиш како ќе работи. Исто како XP со работа на PhotoShop.
Луѓето се донесоа во заблуда со работата на Linux бидејќи сосем различни работи споредуваат. При исти активности, исти ресурси трошат. Ова иако е правило во мултимедијална околина, почна да се докажува дека и во серверската околина е така. Ресурсите ги трошат активности, не се трошат сами по себе.

Otkako instalirav Linux retko go vklucuvam Windows.Vsusnot Linux ne moze da go zameni Windows samo vo igrite vo drugo vo se moze da go zameni pa mozebi duri podobro.
Ubuntu 8.10 Rullezzz

Не сум знаел за ова :)

Знам дека се посебни, али се бесплатни, додека овие од мајкрософт не се.

Postar Linux moze da siba na postara mashina a ponov Linux ne moze.Pa sega Windows Xp e od 2001.A linuxot sekoja godina ima ponovi verzii.Pa spored konfiguraciite vo momentot koi se prodaavat Linux ke raboti na nekoja najslaba konfiguracija koja e vo prodamnicite.
Koga izleze Windows xp 256 mb ram bese premija da imas.

Znaes li ti 1000 dusi sto koristat Linux vo Makedonija? - Odgovor: NE :tapp:

Aj sea da zborime za tamu kade sto kompjuterite se koristat za mnogu popametni raboti od igranje i citanje forumi (za zal i jas sum del od ova :kesa:), znaci vo svetot. Mislam deka Windows uste dolgo ke ostane makar sto Linux se forsira vo posledno vreme ama stara navika i dobro poznatiot Windows ke opstojuvaat i toa kako dolgo

Znam u skolo.:pos2::pos2::pos2:

Не зависи од оперативниот систем. Повеќе од идиотското кодирање на програмерите... Како беше со Vista и nVidia, се сеќаваш? Microsoft цела година пред да излезе Vista зборуваше дека новиот ОС ќе има нов драјвер модел, ќе бидат модифицирани ring 0/1/2/3 (мислам оти има и 3ка) дозволите... Ама на програмерите од nVidia многу им беше гајле за тоа, па кога излезе, ОС бил крив за глупите BSOD. :tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom