Студирам психологија

• Креатор на темата Креатор на темата Magde.
  • Време на започнување Време на започнување
По се што прочитав од претходните постови заклучокот е еден и единствен не треба воопшто да помислам да се запишам на факлутетот.Веднаш да го исфрлам од опција .Иако три години сум скроз одлична со сите 5 ки сепак слаби ми се шансите за упис бидејки учам општа А пакет а таму воопшто не се учи психологија:nesvest:.И со биологијата ај некако би поминала али од Математиката фатив упла кога читав.

Инаку сакам да прашам со завршувањето на студиите се добива звање дипломиран психолог или како ?
За болдот- Да

Инаку навистина никој од нас не може со сигурност да ти каже дали ќе влезеш или не.
Колку што се сеќавам гледаат оцени или биологија или психологија,односно ако некој не учел ич психологија,ја гледаат оцената по биологија..
Ама не сум сигурна,имам заборавено..
А и прашај си во школото кај што учиш,може ќе те пуштат да полагаш вонредно психологија за да можеш да се запишеш кај нас..

Не се откажувај така лесно,ако сакаш да студираш психологија запни се и најди начин :smir:

De4ki da prasam nes vo 3 semestar kako e na nenasilna tranas. na konflikti ako bil nekoj neznaev so da izberam i toa go izbrav ali mi kazaa deka bilo potesko od metodika ali mn pointeresno, pa za sekoj slucaj da prasam i kaj provereni lica :) a i sto e podobro da izberam kreativnost ili nadarenost? fala odnapred:salut:

De4ki da prasam nes vo 3 semestar kako e na nenasilna tranas. na konflikti ako bil nekoj neznaev so da izberam i toa go izbrav ali mi kazaa deka bilo potesko od metodika ali mn pointeresno, pa za sekoj slucaj da prasam i kaj provereni lica :) a i sto e podobro da izberam kreativnost ili nadarenost? fala odnapred:salut:
Биравме бе веќе.
Ги дадовме сите ливчињата кај Биљана..
Колку што ми кажаа овие од 2-ра поинтересно било ненасилна..

da da go izbrav nenasilna pa da prasam kako e edno dr

Јас се двоумам помеќу социологија и психологија незнам што да одберам ама некако психологијата повеќе ме влече..Сепак знам дека има математика и некои др предмети поврзани со математиката а јас тука во средно имам мат двојче и тоа со препишување на тестови иначе знам има некои раб од биологијата супер ми иде само таа пуста математика :tapp:

Што е разликата помеѓу психијатар и психилог?

Што е разликата помеѓу психијатар и психилог?
Психијатар: Лекар за душевни болести.
Психијатрија: Наука за душевните болести,нивните причини, симптоми, развој, лечење.

Психолог: Истражувач на душевните појави,познавач на душата,на психата.
Психологија: Наука за психата,душата,фактите,законите,развојот на психичкиот живот воопшто,на појавите на непосредно внатрешно искуство.

Меѓу другото, психијатрите се со завршен факултет за медицина и спецјализација - психијатрија.
Психијатрите имаат дозвола да препишуваат апчиња зашто се доктори пред се.

или попросто како за Македонски услови

психијатар - доктор
психолог - филозоф

или попросто како за Македонски услови

психијатар - доктор
психолог - филозоф

Психијатар - слуша, покушава да разбере и препишува лекови
Психолог - разговара и води до решение (нема лекови)

Пошо малдиве имате нова програма, ја да ви дадам некој (као демек) совет.
Ќе треба одма да одберете два од можни три:

Социологија
Филозофија
Педагогија.

Со моево искуство, немојте да сте одбрале социологија.
Не за друго, може цел учебник да го препишете од збор до збор и џабе да ви биде, пошо има чоекот шестар систем и не ги прегледува тестовите.

Педагогија сите поминавме освен оние шо ги фати да препишуваат.

Филозофија ако ви се падне Олга, ќе ви ги даде сите прашања т.е. ќе ви ги дава као демек за домашна и секоја домашна ви носи поени, и после тоа ви се истите прашања за колоквиумите.

Значи ја ви препорачувам да бирате педагогија и филозофија од овие два.

А од Генетика и Физиологија..
Тешки се двата, ама генетика треба да ги научите сите три скрипти на памет за да поминете, башка ако утнеш прашање-ти одзема бодови.
Физиологија малце е чоекот така..чуден, ама сепак полесно е кај него...

И такаа...
Со среќа од утре бруцоши.

ете за запишав и јас мили мои
утре прв час во амфитеатар 4=)))
иначе мене ме примија со македонски англиски филозофија и социологија ,и тоа у држаа квота така да немајте страв вие идните.
викаш педагогија е подобро?ја баш сакав сциологија =((
дајте некој совет нешто ,страв ме фака
зашто некако ми се гледаат малку предмети и полесни од порано?ке да исрлиле нешо
од кои професори да се пазиме?

ете за запишав и јас мили мои
утре прв час во амфитеатар 4=)))
иначе мене ме примија со македонски англиски филозофија и социологија ,и тоа у држаа квота така да немајте страв вие идните.
викаш педагогија е подобро?ја баш сакав сциологија =((
дајте некој совет нешто ,страв ме фака
зашто некако ми се гледаат малку предмети и полесни од порано?ке да исрлиле нешо
од кои професори да се пазиме?

Значи ни го земавте амфитеатарот, а?:)
Честито за уписот, со лесно нека ти тргне.

Инаку, да. Полесно се поминува педагогија него социологија.
Професорот по социологија е малце...неокеј:)

Сеа имате помалце предмети, може да бирате меѓу генетика и физиологија, а нас ни беа задолжителни двата, исто и социологија, филозофија и педагогија ние беа сите задолжителни а вие бирате два...
И цела група решивме да не ве сакаме зашо лесно поминувате :)))))))))

И најдете ме низ факс да ви дадам прашања за колоквиуми, пошо ијам пуно:)

Е сеааа...
НЕМОЈ НЕКОЈ ДА ПРОПУШТИЛ ВЕЖБИ!!!
Или предвања!

вовед во психологија= историја на психологија, не е нешо забавно пошо е мн слично на филозофија, професорката е океј, однесете семинарска, бидете редовни и топ.
Прашања за овој предмет ијам:)))

Перцепција на психологија-интересни се вежбите со асистентот Огнен (:wub:), професорката Арнаудов, исто е океј со групата психолози пошо не сакаат и мислат дека сме фини :))
Со другите групи не е фина :)

За другите ви кажав.

Ако одберете англиски нема да мора да се појавите на предавања туку само на испит и ако имате десетка у прв семестар-ќе ви ја пише и у втор без да полагате.

Инаку, прв семестар не е нешто особено интересен, позабавно е во втор, ама има време до тогаш.

И такаа...
Јас сум у четврток од 9 до 20 на факс-така да може да ме побарате ако некој има таква жеља.
Фала.

Јас социологија избрав зошто филозофијата и не ја сакам нај нај :toe: и физиологија одбрав оти имам слушано дека генетика потешко било, како и да е добро е што нема статистика :je:

Ај вака, да прашам зошто сум во збунка малце.. Четврта сум сега, на општествено Б сум, значи педагогија, филозофија, социологија, психологија сето тоа учиме(бар до негде, зошто педагогија ништо не ни предаваше, а социологија сега ни дојде асална професрока и учиме, инаку 2ра и 3та година ништо!). Е сега, јас на матура сакам да полагам македонски и англиски од задолжителните и од тие изборните филозофија обавезно и сега не знам што да изберам, историја или социологија? Викате биологија се вреднувало за упис, ама како да изберам биологија да полагам кога во четврта година не слушам биологија :/ Оценките биологија ми се 5ки во прва и втора, а во трета 3ка, како изгледа ова за упис? И што да изберам покрај филозофија за полагање?
Фала. :smir:

не знам што да изберам, историја или социологија? Викате биологија се вреднувало за упис, ама како да изберам биологија да полагам кога во четврта година не слушам биологија :/ Оценките биологија ми се 5ки во прва и втора, а во трета 3ка, како изгледа ова за упис? И што да изберам покрај филозофија за полагање?
Фала. :smir:

Eпа ко шо глеам изборот ти е меѓу историја и социологија-поарно е социологија, зашто историја воопшто немаме.
Имавме лани ние во изборни, ама уште на почеток ни кажаа дека нема да може да може го избереме-не знам зашто.
Така да, или социологија или педагогија.
Овие предмети ќе ги имаш и во прва како изборни.
Со среќа:)

И дајте бе фалете се/жалете се бруцоши..:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom