Студирам психологија

• Креатор на темата Креатор на темата Magde.
  • Време на започнување Време на започнување
Магде,кога се вежбите за практичниот дел генетика?

lugeeee ja sum na pat da se otkazam od zapisuvanje na psihologija.izgleda sum bila u zabluda i poise me interesirale filozofski pravci.zaso matematika sum trup a i biologija ne me fascinira bash mn mn.i sea sum izgubena ,bez cel,neznam kade na faks:toe::nesvest:

lugeeee ja sum na pat da se otkazam od zapisuvanje na psihologija.izgleda sum bila u zabluda i poise me interesirale filozofski pravci.zaso matematika sum trup a i biologija ne me fascinira bash mn mn.i sea sum izgubena ,bez cel,neznam kade na faks:toe::nesvest:
Ние не може ништо да ти сугерираме,сама мораш да ослучиш како се гледаш во иднина,дали како психолог или како нешто друго.
Ние може само да ти кажеме како е,и да ти дадеме совети,твоја е одлуката:)
Со среќа што и да одбереш.

Еј јас да прашам, магде или Polaroid vanity да ми кажат гледам има дескриптивна статистика и Инференцијална статистика во прв и втор семестар прва година, знам дека за математика се работи, но може да ми кажете што поточно учите, немам учено статистика незнам затоа,а гледам најмногу часови има. :smir:

Еј јас да прашам, магде или Polaroid vanity да ми кажат гледам има дескриптивна статистика и Инференцијална статистика во прв и втор семестар прва година, знам дека за математика се работи, но може да ми кажете што поточно учите, немам учено статистика незнам затоа,а гледам најмногу часови има. :smir:
Ова е директно од прирачник:
Примена на статистиката во психологијата,Дистрибуција на фрекфенцијата и графичко прикажување на дистрибуцијата на фрекфенцијата,мерки на централна тенденција и мерки на варијабилноста,перцентилни точки и перцентилни рангови,веројатност и веројатна нормална крива,биномна и сродни дистрибуции,корелација и регресија.

Страшно и тешко делува(не дека не е...) ама ова се се средување на психолошки податоци,односно како да ги групираш,средуваш,да вадиш просек итн...
не се плаши:)

Него јас ќе ве прашував дали имате некој совет за:
Емоции и мотивација
Учење и помнење
Педагогија
Социологија
Ликовна семиотика

Ова е директно од прирачник:
Примена на статистиката во психологијата,Дистрибуција на фрекфенцијата и графичко прикажување на дистрибуцијата на фрекфенцијата,мерки на централна тенденција и мерки на варијабилноста,перцентилни точки и перцентилни рангови,веројатност и веројатна нормална крива,биномна и сродни дистрибуции,корелација и регресија.

Страшно и тешко делува(не дека не е...) ама ова се се средување на психолошки податоци,односно како да ги групираш,средуваш,да вадиш просек итн...
не се плаши:)

Емоции и мотивација
Учење и помнење
Педагогија
Социологија
Ликовна семиотика

:icon_conf леле е ме исплашија овие работи да ти кажам право :) ама ништо, ќе се трудам и готово:), сепак фала за информацијата :back:

Нема да ти биде проблем тоа што немаш учено статистика. Доколку одиш на предавања и вежби редовно, го учиш материјалот, ги разбираш задачите и излегуваш на колоквиуми, ќе си имаш солидна оценка.

Емоции и мотивација
Учење и помнење
Педагогија
Социологија
Ликовна семиотика

За сите предмети веќе знаеш што ти е заедничко, ОДИ РЕДОВНО НА ПРЕДАВАЊЕ.
Емоции на колоквиуми дава прашања на заокружување и прави некои пресметки, на пример доколку го немаш минималниот број на потребни поени од било кој колоквиум, дава можност да се собираат, па од двата да биде 35 збирот.
Учење и помнење не знам искрено што совет да ти дадам, затоа што нас од цела група на колоквиуми пушти само 10/15 студенти.
Педагогија зависи кој ти предава, ако е истата како минатата година, ние не одевме на предавања, на вежби само пушташе список, кој на крајот излезе дека не бил за поени, туку да не запознаела. И да, носи семинарски, иди на часот кога ќе пишувате есеј (а тоа лани беше првиот) за да собереш поени, затоа што не е многу дарежлива. Колоквиумите беа со есејски прашања, односно цели теми од книгата. Со еден збор раката ќе ти знае кога ќе полагаш.
Социологија исто дава есејски на колоквиуми и гледај покрај редовноста да бидеш и активна на вежби. Пријави се за предавање на семинарска, побарај тема од асистентката и собирај поени.
Ликовна семиотика ќе ти биде доста интересно. Колоквиумите се со прашања со кратки одговори и неколку со заокружување. Не е воопшто тешко, само учи си го материјалот од скриптите кои ви ги дава професорот.

Напишано од ^^^магде^^^
Емоции и мотивација
Учење и помнење
Педагогија
Социологија
Ликовна семиотика

Ucenje i pomnejne gleaj da go pominis na kolokviumi oti na ispit malku potesko... :(

Scarlett немај гајле. Статистика почнувајќи од твоја генерација ќе се слуша во втора година,така да прва би требало да ти тргне перфектно доколку си сфатиш сериозно студирањето.
Ова е новост и верувај ми секој би сакал да е на ваше место. :)

Абе,тие шо немаат положено во прв семестар историја на психологија или перцепција,имаат право да полагаат учење и помнење и емоции и мотивација?

Абе,тие шо немаат положено во прв семестар историја на психологија или перцепција,имаат право да полагаат учење и помнење и емоции и мотивација?

Перцепција не е услов за ништа. А историја за учење. Емоции слободно моеш да си полагаш.

Ај некој фин/а да се најде да ми каже вака.
Колкава е државната квота, и колку одприлика се полни секоја година(дали има конкуренција). И у спат може да кажете какви ученици аплицираат(со колку поени).
Поздрав

Ај некој фин/а да се најде да ми каже вака.
Колкава е државната квота, и колку одприлика се полни секоја година(дали има конкуренција). И у спат може да кажете какви ученици аплицираат(со колку поени).
Поздрав
Државната квота е од 20 студенти,и приватна од 20 студенти,ама ја прошируваат на 80-90 студенти во генерација.
Конкуренција има прилично голема,лани ги дадов документите на прв уписен ден,негде кај 12 и веќе имаше 112 луѓе пред мене.
Предмети што ќе ти ги рачунаат од средно се психологија,биологија,македонски и математика..
За поени,сеа видов на список,имало и со по 100 поенчиња,конкурираат доста јаки ученици.
Вонредни нема,втор уписен рок нема..
Линк од институтот
http://www.fzf.ukim.edu.mk/psihologija/opsto.htm

По се што прочитав од претходните постови заклучокот е еден и единствен не треба воопшто да помислам да се запишам на факлутетот.Веднаш да го исфрлам од опција .Иако три години сум скроз одлична со сите 5 ки сепак слаби ми се шансите за упис бидејки учам општа А пакет а таму воопшто не се учи психологија:nesvest:.И со биологијата ај некако би поминала али од Математиката фатив упла кога читав.

Инаку сакам да прашам со завршувањето на студиите се добива звање дипломиран психолог или како ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom