Презимето МРЊАВЧЕВИЌ е српска измислица

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Четирите “С“ не се букви. Тоа се “секала“, огнила. Со нив се удирало во кремен за да се добие искра и да се запали оган. Затоа и не личат на буквата “с“. А во тоа време ниту буквата “с“ не била така стандардизирана како сега.

1. Нема никаков историски податок кој ќе сведочи дека се презивале „Мрњавчевиќ“. Кај сакаш обраќај се, таков податок од 14ти век - нема да најдеш. Заклучок: „Мрњавчевиќ“ е измислица.

2. Ниедно.
„Вукашин“ не бил „Вукашин“ туку „Волкашин“ односно „В`лкашин“.

Историски доказ од времето кога тој живеел?

Бујрум:
В ХРИСТА БОГА БЛГОВЈЕРНИИ КРАЛ ВЛКАШИН
Останатите имиња се во најмала рака МАКЕДОНСКИ, Твртко повеќе тера накај Хрватско, а Андријаш, Иваниш, унгарски.
Тие си се викале така, но србите добиле потреба да ги србизираат. А презимињата се српска измислица.
Не е битно дали ти љубиш манастири или не. Знам дека се утепа од барање било каков податок за таков манастир или црква на српска територија, ама не најде, па затоа и следуваше тоа „ќе ти каже некој што повеќе од мене знае“.

:pos2:.. Novi 'istoriski podkovani' pacienti..
Mrjnevcevic e dadeno vo kontekst na 'prezime' po potekloto na Markovata familija. Mada nema istorijsko znachenje, nema uloga na 'srbizacija' tuku na 'lokacija'. Zoshto nekoj bi 'srbiziral' vladarska loza na teritorija na poraneshnoto sprsko carstvo?..

I hunzive denes stignaa da preveduvaat crkveno slovenski... Vukashin ne bil Vukashin, ama ne bil nitu Volkashin. Bil V'lkashin. Barem po zapishanoto. A ti odi da broish Volkashini po RMakedonija.
Prevedi mi du'(sh)m'n' -karikirano crkveno slovenski, hunzo moja. I kazi mi na koe slovensko narechje e, a jas ke te chastam.
Sakash da prodiskutirame za eden drug Vukashin? I zena mu, Vukosava? Se sami volci..:helou:
Poseti ja Rudenica, pa pofali se deka i ovoj e falsifikat.. Hunzo moja.:tv:
A za manjak na dokazi, zahvali mu na mitropolitot bugarski Maksim.

A toa shto tebe ti tera na hrvatsko ili ungarsko i ne e tolku bitno, neli? Barem ne se brukaj.:wink:

Крали Марко србин од Прилеп? А бре Сврпчиња дајте нешто пооригинално:tapp:

Мариовците во близина на Кралскиот град Прилеп и ден денес волкот го викаат в’к или в’лк. И што е тука чудно? Кажи ми само едно Српско име В’лкашин или некој Србин што и ден денес го носи тоа име. Ако беше така како што велиш ти, денес во Србија ќе имаше В’лкашиновци еден куп, или на натписите од тоа време наместо В’лкашин ќе пишуваше Вукашин. А денешното име Волкашин е само литературна верзија на името В’лкашин и ни малку не се разликува од средновековната варијанта.
Само, Македонецот ти е како во поговорката : “Кај оди Волче - се град го толче“, па мора да се бори и да докажува сопственост на нешто што другите му го присвоиле (“модерен“ израз за зборот “украле“)

:pos2:.. Novi 'istoriski podkovani' pacienti..
Mrjnevcevic e dadeno vo kontekst na 'prezime' po potekloto na Markovata familija. Mada nema istorijsko znachenje, nema uloga na 'srbizacija' tuku na 'lokacija'. Zoshto nekoj bi 'srbiziral' vladarska loza na teritorija na poraneshnoto sprsko carstvo?..

I hunzive denes stignaa da preveduvaat crkveno slovenski... Vukashin ne bil Vukashin, ama ne bil nitu Volkashin. Bil V'lkashin. Barem po zapishanoto. A ti odi da broish Volkashini po RMakedonija.
Prevedi mi du'(sh)m'n' -karikirano crkveno slovenski, hunzo moja. I kazi mi na koe slovensko narechje e, a jas ke te chastam.
Sakash da prodiskutirame za eden drug Vukashin? I zena mu, Vukosava? Se sami volci..:helou:
Poseti ja Rudenica, pa pofali se deka i ovoj e falsifikat.. Hunzo moja.:tv:
A za manjak na dokazi, zahvali mu na mitropolitot bugarski Maksim.

A toa shto tebe ti tera na hrvatsko ili ungarsko i ne e tolku bitno, neli? Barem ne se brukaj.:wink:

Да бе на локализација,оти В'лкашин звучи многу спрски,имало голема потреба да се локализира посеверно.

Мариовците во близина на Кралскиот град Прилеп и ден денес волкот го викаат в’к или в’лк. И што е тука чудно? Кажи ми само едно Српско име В’лкашин или некој Србин што и ден денес го носи тоа име. Ако беше така како што велиш ти, денес во Србија ќе имаше В’лкашиновци еден куп, или на натписите од тоа време наместо В’лкашин ќе пишуваше Вукашин.

Pa toa e i poentata. Sporeduvame crkvenoslovenski zapis so moderen makedonski i srpski dijalekti. Samo, slovenskoto naselenie ne bilo optereteno so deneshnite nebulozi, podelbi i kompleksi za da ja pravi deneshnata 'razlika' za koja tolku mnogu kvazi-patrioti ginat (po forumi).
Najdi mi i ti eden Du'shm'n', za da vidish kolku podelbava nema smisla..:toe:

Да бе на локализација,оти В'лкашин звучи многу спрски,имало голема потреба да се локализира посеверно.

Kako ke kazesh hunzo.. Zirni gi koga ke mozesh, zaduzbinite na Mrnjevcevi po Makedonija, i vidi za chivo vladanje se praveni.
I vidi gi zaduzbinite po Srbija, ako vekje reshish da se prosvetlish.. Da ne kazesh deka crkvenoslovenskiot v'lkashin tamu e razlichen od toj vamu. :tapp:

Pa toa e i poentata. Sporeduvame crkvenoslovenski zapis so moderen makedonski i srpski dijalekti. ...
Najdi mi i ti eden Du'shm'n', za da vidish kolku podelbava nema smisla..

toa crkvenoslovenski ne e sozdadeno vo belgrad ili krakov,pa da bide zaednicko...
sozdadeno e vo Makedonija,od Solun do Ohrid....i ponavamu...
toa sto site nekrsteni go koristele crkovnoMAKEDONSKIOT JAZIK e druga rabota...

toa e jazikot na koj se propovedalo Svetoto Pismo....

zarem svetite Kiril i Metodij ekspresno naucile i Makedonski i Ukrainski i Moravski,a i nivnite ucenici nemale druga rabota pa go studirale jazikot na servite da im propovedaat....

ne bidete smesni...

solunskite narecja ne se crkovnoslovenski,ami crkovnoMAKEDONSKI.....

nemalo togas Mirko-Slavko,bratstvo-edinstvo,pan-slavizam....

duri i tataro-mongolskite blgari go ostavile svojot jazik,i pominale na crkovnoMAKEDONSKI,koj od sluzben crkoven jazik,stanal i naroden jazik...

i ne skokaj so toj Dusman,toj megu drugite ima i znacenje crnokozen majmun,....

servite pravele zaduzbini?

pa koj srednovekoven vladatel ne pravel?
po sto,bas tie se razlicni?

fakt e deka vo MK na nikogo ne mu cuelo za servite,pred da pocne servskata propaganda....

pusta zelba na servite i blgarite da baraat koreni i drevnost vo MK....

zosto ne se prasate zosto imate 48 so 42 % isti geni so blgarite?

ta neli vie bevte blgarski slugi nekolku vekovi,i potoa koj ve znae...?

dali tie iminja na vasite prvenci ne vlecat i tataro-mongolska etimologija?

citaj tamu za potekloto i dali se slavsi servite,da ne se povtoruvame...

Zoshto i Bugarskoto i Srpskoto Carstvo, se shirele i borele okolu Makedonija i solunskiot region. Da ne se objasnuvame zoshto. Zaduzbinite shto gi spomnav se praveni za vreme na Car Dushan.
A ti hunzo, ako sakash kazi go i crkvenomarsovski, toa ne menja fakt koj koga i shto pravel.

i ti najde hunzo, kako 'makedonec', da zboruvash za sluguvanje..

golema rabota ako nekoj servo-bulgar pravel zaduzbini...
pa i se sto e do pred nego od kamen bilo izgradeno od Makedoncite i IRC (Bizant) ,pak od Makedoncite,pa Samoil malku ve delkal....

ili amnezija za toa?

fakt e deka site nesto kradete...
ete,i croatite ja proglasija glagolicata za hrvatski pronajdok:pos2:
he..he..
i slovencite ajvarot....:pos2:

site si imame istorii..
koj porano,koj podocna.....
nie najrano...:nesum:
zavist....:vozbud:

Главнио проблем е шо ископувања и археолошки истражувања на Марковите Кули се вршело во поранешна Југославија.Којзнај шо е одвлечкано во Србија мислам на културно историско наследство,барем така се зборува во Прилеп.А во недостаток на аргументи Српското гледиште би било вакво или вака слично од ова на Варнава.А фактите од кај потекнува тој Црковнословенски и дека тој е Македонски се непобитни.Помиретесе сите кои сте против за полесно да живеете.Поздрав до сите словени односно оние кои го примиле словото.

Само малку би го корегирал Анавено. Редно е да се исфрли името кое досега се користеше : “Црковнословенски“ или “Црковномакедонски“ јазик. Јас тој јазик би го нарекол : “Средновековен Македонски“ јазик. Како што има Антички Македонски јазик и Современ Македонски јазик, логично би било да има Средновековен Македонски јазик. Јазикот го користеле сите Македонци од тоа време, без разлика дали биле писмени и дури некои не биле и Христијани, а црковните лица само го запишувале тогашниот современ јазик...

A ti odi da broish Volkashini po RMakedonija.
Sakash da prodiskutirame za eden drug Vukashin? I zena mu, Vukosava? Se sami volci..:helou::wink:

Auuuu... auuu..
Familijarno ime odkaj stranata na majka mi V'cevci... Staro familijarno ime odkaj stranata na tatko mi Markovci. Elate Srbinja muro da vi go pokazam..:pos2::pos2::pos2:

А какви имиња имаа Србите пред 10 век. Пред да се доселат на Балканот и пред да бидат описменети од страна на македонските просветители? Дали постојат записи за нивни кралеви светци, од каде дошле, од кое царство кои им биле градовите во прататковината, кои им биле писателите, филозофите, поетите.... има ли било каква пишана трага за нив пред да дојдат овде, и како то одеднаш ко дојдоа изникнаа во цареви, кралеви, одеднаш станале писмени, одеднаш добиле воља и желба нешто да запишат

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom