Дали знаете за ЈУГОПЛАСТИКА?

• Креатор на темата Креатор на темата n/a
  • Време на започнување Време на започнување
N

n/a

Гостин
Тимот на моето детство... драги мои. :back:
Тоа беше еден тим кој што можеше да смачка се пред себе.
Главната одлика,беше всушност тимската игра и неповторливите Раџа и Кукоч.
Не... не дека сум го заборавил Дражен Петровиќ и неговите 50-60 коша просек по утакмица кои што можеше да му ги даде на кого сака и кога сака, :) ама барем у моето срце Цибона никогаш немала некое специјално место.
Тимот,духот на Југопластика владееше со Европа на крајот на 80-тите и почетокот на деведесетите.
Дали некој друг од вас е емотивно врзан за сплитските жолти?

Повеќе инфо:
Najjaca ekipa ikad stvorena na prostoru bivse Jugoslavije. Cetiri puta za redom (88-91) prvak Jugoslavije, tri puta prvak Evrope (89-91). Na osnovu rezultata ne bi se reklo da su bili toliko dominantni (imali su vise poraza nego, na primer, Cibona sredinom osamdesetih), ali je to zato sto su postojali i super jaki Partizan, Cibona, odmah iza njih Zvezda, Olimpija, Zadar, Bosna...
Alfa i Omega ove sampionske ekipe bio je tandem Kukoc-Radja. Sta reci o Kukocu koji je osvojio ono sto nijedan Evropljanin nije. Krilo, po potrebi bek sa 208. Zatim Radja, centar sa 210 i motorikom dvometrasa. Povrede su ga osujetile da ima i uspesniju NBA karijeru.
Njih je razigravao Zoran Sretenovic, koji po Zeravici, nije bio dovoljno dobar za Zvezdu.
Dipl. prav. Dusko Ivanovic je konstantno bio rame uz rame Kukocu i Radji, svojim iskustvom i autoritetom gonio ostatak ekipe. A ko je mogao da blokira onaj sut? Niko nije imao tako celicne podlaktice i sut sa potpuno, ponavljam potpuno ispruzenim rukama, bez savijanja u laktu. Nezaboravan je bio i njegov ples sa suprugom nakon finala 1989. godine u Minhenu.
Velimiru Perasovicu je trebalo vremena da stasa u vrhunskog igraca, pa je tek 1991. dostigao svoj vrhunac. Resio je 4 utakmice kosevima u poslednjem napadu, sto mu je ranije falilo.
A ko se ispod kosa naigrao protiv Poljaka, pa Sobina i na kraju Savica. Svi savrseni na poziciji 4 (krilo-centar), svaki bolji od ovog prethodnog. Saviceva zamena Naglic, malo ispod tog nivoa, ali sjajan za po nekoliko minuta koliko su mu treneri davali.
Ivica Buric je bio Sretenoviceva zamena. Prljav, ostar, ali pravi vodja. Zbog povrede, sa 28 godina presao u trenere. Onako "mali" skocio za vrat Divcu i Arapovicu, u tucama na finalu KJ 1989.
Petre Naumovski ga je zamenio i znao sjajno da odigra ulogu epizodiste, kao i Luka Pavicevic, koji je kod Pavlicevica dobio novu sansu nakon teske saobracajne nesrece.
Tu veliku Jugoplastiku stvorila su tri Beogradjanina: Radovic, Slavnic i Maljkovic, svi nepozelji u Zvezdi. Uradili su veliki posao, da bi im se pridruzile legende Jugoplastike Jerkov, Tvrdic i ostali. Maljkovic je stvorio fanaticnu atmosferu u odbrani gde su svi ginuli i izludjivali Jamchyja (Maccabi), Rivu (Milan), Gallisa (Aris) i ostale evropske zvezde naviknute na kvotu 30+ po utakmici.
Tu sjajnu generaciju predvodili su kao treneri:
- Moka Slavnic, koji je forsirao tinejdzere Radju i Kukoca. Novinari su tad Jugoplastiku nazvali "zabavistem", te su natpisi poput "Bebama izrasli zubi" postali sve cesci.
- Preuzeo je Bozidar Maljkovic, koji je doveo Ivanovica i Sretenovica i postigao najvece uspehe klupa.
- Konacno, Zeljko Pavlicevic je zaokruzio nisku uspeha trecom titulom prvaka Evrope 1991. u Barceloni.
Zuti su bili popularni u svim delovima Jugoslavije. Ako se izuzme play-off 1989. gde su im sudije mozda malo pomogle (Partizan napustio teren u Splitu), na njihove uspehe ne moze da se stavi nijedna jedina zamerka. Nikakvih namestanja, nelegalnih transfera, crnih fondova nije bilo. Jednostavno, grupa odlicnih igraca, trenera i uprava koji su tesko radili, posteno se borili na terenu i dosli do sjajnih rezultata.
Zbog toga, bili su omiljeni svuda. 1990. su u finalu play offa pobedili Zvezdu. Maljkovic je poceo pred kraj (utakmica je vec bila resena), da vadi jednog po jednog igraca iz postave. Redom: Kukoc, Ivanovic, Radja... pobrali su nevidjene ovacije Zvezdinih navijaca u Pioniru. Aplauz Kukocu trajao je dobra dva minuta. Slicno su ponovili partizanovci iduce godine u Hali sportova.
Igraci sampionske generacije:
Zoran Sretenovic, Velimir Perasovic, Luka Pavicevic, Toni Kukoc, Goran Sobin, Zeljko Poljak, Ivica Buric, Petre Naumovski, Dusko Ivanovic, Zoran Savic, Dino Radja, Aramis Naglic, Avy Lester, Pero Vucica, Velibor Radovic, Dusko Radovic, Dusan Miskovic, Alen Koludvoric, Josip Lovric, Leon Stipancev, Nenad Videka, Pasko Tomic, Teo Cizmic, Marijan Kraljevic, Zan Tabak... nadam se da nisam nikog ispustio.
http://uk.youtube.com/watch?v=xDV_gJmHYsw&feature=related

Првите утакмици кошарка шо сум ги гледал и на кои се сеќавам биле кога Југопластика, Поп 84 царуваше во Европа

Има ли некој што може да му остане рамнодушен на мојот личен идол,
ПИНК ПАНТЕРот од Сплит...
вероватно најдобриот и најприземниот дечко од сите обично надуени спортисти...
дами и господа...
ТОООООООНИИИИИИ КУКОЧ !
:back:
http://uk.youtube.com/watch?v=vkHdUbbMKQ4

Бев мал кога царуваа во Европа,сеќавањата ми се по малку избледени,иако сум гледал нивни натпревари,сепак најмногу во сеќавање ми е Дино Раѓа и Перасовиќ.Многу компактен тим,сигурно најдобриот состав кој постоел некогаш на овие простори.

Златното доба на ју-баскетот во 80-тите е одбележано од една страна од Цибона која владее додека таму е Дражен и останатите играчи околу него и подоцна Југопластика како европски феномен кој успеал да осовои 3 титули во КЕШ по ред...Ова што го копирал Зевсус нема да го коментирам, не го ни читав пошо све знам али имам некои факти за изнесување...

Единствено нешто за кое жалам што се распаднала СФРЈ е баскетот, како на клупски така и на репрезентативен план...Владеењето со Европа и со светот од минатите генерации на играчи како Далипагиќ,Ќосиќ.Славниќ,Киќановиќ,Делибашиќ, допринеле кошарката да се популаризира и да стане еден од водечките спортови...Напоредно со нејзиниот развиток,до израз доаѓаат и тренери кои подоцна ќе се испостави дека се алфа и омега за баскетот како спорт...Пред се мислам на Мирко Новосел,Ранко Жеравица и секако Александар Николиќ..Подоцна ,во 80-тите на сцена доаѓаат играчи како Дражен,Раѓа,Кукоч,Дивац, итн кои од кошарката праат спорт број 1 и несомнено е дека тогашната лига била една од најсилните лиги во Европа...Партизан,Звезда,Цибона,Босна,Југопластика,Олимпија,Задар, биле екипите кои стално биле во врвот и од кои се очекувало многу и во Европа а замислете во тоа време во КЕШ одел само шампинот на СФРЈ ...Каква неправда во однос на сегашниот изглед на Евролига на пример...Како и да е, да се навратиме на Југопластика или ПОП 84...Нивната генерација е пред се дело на Божа Маљковиќ кој од млади играчи прави најсилна екипа во Европа...Сите тие имиња и денес се активни кошаркарски работници, кој е тренер, кој е спортски директор не е ни битно колку што е битно колкаво значење имале за кошарката...Нема више таков баскет, сега све е играње на сила,мускули а интелигенцијата е се поретка...Сите играчи играле или во НБА или имале водечки улоги во европските клубови во 90-тите години...Еве ја неам глеано ниедна целосна утакмица од тоа време, иам глеано снимки и читано извештаи па сеа праам некоја слика за тоа како тоа би требало да изгледа...Ама неее, нема тоа да се повтори никад, таква генерација играчи собрани на едно место, не зборам само за Југопластика туку за целата лига во тоа време ,нема никад ама баш никад да се роди и да се повтори...

Има еден клип на јутјуб, ме мрзи да го барам , финале или 1/2 од првенството на СФРЈ при крајот на 80-тите, играат Партизан и Југопластика во Сплит...Во сала што собира 3000 души имало 5000 навијачи, сите стојат ,и атмосферата во денешен Пионир кога игра Партизан е мачја кашлица за таа атмосфера на Јазине...Денес кога ќе ја видам салата така празна, како играат некои анонимни американци за екипата која нема да се повтори во европската кошарка никогаш , ме пукаат страшни бедови...Пошо , да бидеме реални ,кошарката се игра за навивачите, за публиката а не тамо за некоја Кока Кола или Мастеркард...За Партизан играат Дивац,Даниловиќ,Ѓорѓевиќ,Жељко Обрадовиќ, а тренер им е видете чудо Душко Вујошевиќ(со коса), а од другата страна се гореспоменатите жолтите легенди од Сплит..

Побарајте го клипот и запазете што е кошарка....

nemase jugoplastika i rakomet

Koга прашуваш нешто тогаш стави прашалник на крајот на реченицата...

Иначе, тоа со ракометот е Металопластика од Шабац мислам, доминантна во 80-тите години во ракометот исто онака како што Југопластика била во баскетот...:wink:

и да не заборавиме петар наумовски излезе од таа екипа

тони кукоч тогаш, на времето, кога беше слаб, беше она што денес е кевин гарнет

тони е еден од ретките што комотно може да изигра кај и да го поставиш 1-5

Ееееееееее тоа беа времиња луѓе.Ама и најдобри времиња.:)
:salut:

Мој омилен клуб беше Работнички, но редовно одев да ги гледам Југопластика, Босна, Партизан, Црвена ѕвезда... кога гостуваа во Скопје...
.....ми се чини од Југопластика беше играчот кој прв ја искрши таблата во Скопје....

U Spanija koa igraa so NjuJork koa Kukoc m ja zalepi na togasniot najdobar centar vo USA!
Z V E R O V I

Inace za MARKO MZT,salata vo Split se vika "Pod Gripama", Jazine e vo Zarar!Ali ne e strasno..Edino sto me pravi gord e toa sto za sreka,iako togash mi beshe seedno,ali gledano od ovaa perspektiva radosen sum,sto sum ja imal taa moznost da ja gledam Jugoplastika vo zivo!!Mi se cini 88 ili 89 beshe na Trofej na Jugoslavija,vo Prilep,vo Salata "Makedonija"...Edino od togash se sekavam na Pecarski samo!koj igrashe za Partizan!Na toj trofej ucestvuvaa Partizan,Jugoplastika,Rabotnicki,Bosna....Togash kako 6 godisno dete i ne znaev sto vsusnost i kogo sum imal moznost da gledam vo zivo!!Tatko fala sto me odnese na kosarka!:)

Inace za MARKO MZT,salata vo Split se vika "Pod Gripama", Jazine e vo Zarar!Ali ne e strasno..

Грешка у чекори...:)
Грипе, секако...
Сеа новата у Сплит е Спаладиум Арена мислам, уште да има подобра и поконкурентна екипа па да има и публика што ќе ги бодри...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom