Дали знаеме што јадеме?

• Креатор на темата Креатор на темата *phoenix*
  • Време на започнување Време на започнување
Супер е ГМО тоа значи дека е исто квалитетно само поефтино...
Тоа е генетски модификувана храна. Тоа значи, ако на пример овде се доматите, дека им созреале за пола од потребното време, добиле килажа двојно повеќе од што треба, на сметка на витамини и минерали.

Тоа е генетски модификувана храна. Тоа значи, ако на пример овде се доматите, дека им созреале за пола од потребното време, добиле килажа двојно повеќе од што треба, на сметка на витамини и минерали.
Не е така дури има и ГМО со екстра витамини сега им тураат гени да синтетизираат повеќе витамини...Проблемот со ГМО е што некој земји во европа не ги дозволуваат дека ја наводно ја уништувале животната средина (за што нема сеуште докази). Органски произодство е превара недобиваш ништо подобро само поскапо плаќаш. Јас ако видам органско веднаш го оставам и барам класично или ГМО...Иста хранлива вредност има само е 2 пати поефтино дури според некој студии и е побезбедна храна од органско поради тоа што има пониски количини биолошки загадувања аспергилуси и други гадни организми...нека се лажат екологиски и други хипици. Органски производство е жива превара.

Не е така дури има и ГМО со екстра витамини сега им тураат гени да синтетизираат повеќе витамини...Проблемот со ГМО е што некој земји во европа не ги дозволуваат дека ја наводно ја уништувале животната средина (за што нема сеуште докази). Органски произодство е превара недобиваш ништо подобро само поскапо плаќаш. Јас ако видам органско веднаш го оставам и барам класично или ГМО...Иста хранлива вредност има само е 2 пати поефтино дури според некој студии и е побезбедна храна од органско поради тоа што има пониски количини биолошки загадувања аспергилуси и други гадни организми...нека се лажат екологиски и други хипици. Органски производство е жива превара.
Food, Inc. (2008) - Гледај го.
Не знам како си сигурен дека истражувањата ти што ги кажуваш не се за маркетиншки цели. Имам учено како се прават истражувања, не се воопшто сигурна работа.
Јас имам одгледувано органска храна, поточно домат и цвекло, наредна година се надевам и други, и можат да ми се фатат ГМО, и во вкус и во хранливи материи (ова второво ми е претпоставка, али сепак:P)

:свиркам:
Shock findings in new GMO study: Rats fed lifetime of GM corn grow horrifying tumors, 70% of females die early!

Али дури има овци ќе има и волна, таман за зимава... :pos:

На толку проекти и милиони потрошени за ветерина, амбуланти, инспекции, регистри...
20.01.2013, 17:46
СЕ ПРОДАВААТ И НЕКОНТРОЛИРАНИ ПРОИЗВОДИ ОД БОЛНИ ЖИВОТНИ
Јадеме месо од добиток со рак
Според извештајот на Агенцијата за храна и ветеринарство, за заклани животни и добиено месо лани ветеринарните инспектори во легалните кланици конфискувале над 481 тон заболени внатрешни органи и цели трупови. Најмногу неупотребливо месо и органи имало кај свињите и прасињата, над 48 тони
Месото заклано во легална кланица е безбедно, но никој не знае во колкави количини се продава месо од животните кои се колат по дворови, без ветеринарна контрола

Оваа информација ми е малку контрадикторна ама ај.
За жал овие состојби се од многу одамна. Се јадело и пишувало и 2006, сигурно и порано

Датум: 14.09.2006, 16:21
Месо гледај, грав јади
Во Македонија има шверц на месо, ама граѓаните не треба да паничат. Ваква „смирувачка“ порака стигна од најповиканите за контрола на продукти од животинско потекло, Ветеринарната управа и тоа откако беа откриени неколку скандалозни случаи со увоз на сомнително месо во земјава. За нив не е проблем што 420 килограми шверцувано месо пронашле во продавниците низ Скопје. Ниту што 21 тон свинско без ветеринарна потврда се запленети во албанското пристаниште Драч, а биле наменети за македонскиот пазар. За ветеринарите како да не значи ништо бројката од 15 тони „небезбедно месо“, кое го уништиле годинава.
Прекршителите на законот не се санкционирани. Сите се раат, освен граѓаните.
Царината молчи, иако е јасно дека шверцот не е можен без „алка“ во нивната служба. За несреќата да биде поголема, месото без потребната документација се внесува и покрај задолжителната ветеринарна контрола на граничните премини. Дали и цариниците и ветеринарите „спијат“ токму кога проаѓаат камионите со месо?
Но, во Управата за ветерина не се чувствуваат одговорни, а се правдаат дека не може да имаат целосна контрола на пазарот бидејќи во Скопје имале на располагање само тројца инспектори!

Млекото Дукат и Виндија биле опасни – Хрватска ги повлекува – ги има и во Македонија

Министерството за земјоделство на својот официјален сајт објави дека неколку видови на производители на млеко се повлекуваат од пазарот. Како што известуваат од таму, се сомневаат во зголеменото ниво на концетрација на Афлатоксин М1, кој е потенцијално канцероген за луѓето и неговата присутност во млекото и млечните производи претставува опасност по човековото здравје.
Се работи за трајното меко на производителите на Виндија d.d и Дукат d.d.
„По официјалното предупредувањето на произведувачите Виндија d.d. и Дукат d.d.. од страна на Хрватскiot ветеринарен институт, е утврдено нешто повеќе од дозволеното на Афлатоксин M1. Примероците биле испратени во Референтната лабораторија во Виена, поради дополнителни потврди на наодите.
Резултатите треба да бидат познати до средината на февруари.

И ние се викаме држава, свашта.

Ете го одговорот на прашањето зашто нашите дедовци, јаделе, пиеле, пушеле и живееле по 80-90 години.

Јас не би пуштил ниту една серија без токсиколошка анализа, да знаете колку пестициди има во чаевите, конзервираните производи...

Мене ме чудат сувомеснатите производи, дали тоа што пишува на декларацијата е вистина. Ќе земеш некое парче суво месо од месара, го ставаш во фрижидер за 3-4 дена почнува да се лепи по површината, значи е прскано со нешто...

Ете го одговорот на прашањето зашто нашите дедовци, јаделе, пиеле, пушеле и живееле по 80-90 години.

Јас не би пуштил ниту една серија без токсиколошка анализа, да знаете колку пестициди има во чаевите, конзервираните производи...

Мене ме чудат сувомеснатите производи, дали тоа што пишува на декларацијата е вистина. Ќе земеш некое парче суво месо од месара, го ставаш во фрижидер за 3-4 дена почнува да се лепи по површината, значи е прскано со нешто...

Тоа што се лепи по површината не е затоа што е прскано, туку затоа што се развиваат бактерии кои прават "лигав" слој на површината.
А, тоа што го пишува на декларацијата е вистина, но месото, да речеме, е бразилско, смрзнато, со поминат рок пред две-три години минимум, кратенките за адитивите и конзервансите ретко кој знае што значат, а тие се сите штетни, или ќе напишат "разни свински делови" и ставаат уши, копита, црева...

Тоа што се лепи по површината не е затоа што е прскано, туку затоа што се развиваат бактерии кои прават "лигав" слој на површината.
А, тоа што го пишува на декларацијата е вистина, но месото, да речеме, е бразилско, смрзнато, со поминат рок пред две-три години минимум, кратенките за адитивите и конзервансите ретко кој знае што значат, а тие се сите штетни, или ќе напишат "разни свински делови" и ставаат уши, копита, црева...
Бактерии :eek: па како у фрижидер стои :sick:? Какви се тие бактерии?
Ја избегавам максимално сувомеснати производи поради нитратите и нитритите имам гастритис, а они нели лом прават по желудникот, но ете некад во сендвич или во пица...

Нема ден а да не прочитам што е штетно што е канцерогено...денеска прочитав пуканките од микровална се канцерогени,поточно кесата во која пука пченката:(

Бактерии :eek: па како у фрижидер стои :sick:? Какви се тие бактерии?
Ја избегавам максимално сувомеснати производи поради нитратите и нитритите имам гастритис, а они нели лом прават по желудникот, но ете некад во сендвич или во пица...
Кога ќе се пресече површината се изложува на секакви бактерии. Самото пакување на сувомеснатото го прави заштитено, но со сечењето се овозможува развој на бактериите и кога ќе се изложи на воздух тоа ти е како диско за нив. Затоа јас секогаш купувам само вакуумски спакувани, никогаш од оние рефус на сечење што се.
За гастритисот еден ланзул екстра пред јадење сувомеснати и немаш гајле :D

Кога ќе се пресече површината се изложува на секакви бактерии. Самото пакување на сувомеснатото го прави заштитено, но со сечењето се овозможува развој на бактериите и кога ќе се изложи на воздух тоа ти е како диско за нив. Затоа јас секогаш купувам само вакуумски спакувани, никогаш од оние рефус на сечење што се.
За гастритисот еден ланзул екстра пред јадење сувомеснати и немаш гајле :D
Ако ова денешново е сувомеснато јас ја, врска си нема.
На времето не така многу оддамна шунката беше шунка, свински врат можеше да седи времиња без да се расипи или разлигави, ребренцата или сланината прстите да си ги изедиш. Сега ако не се јади за ден два максимум и тоа ако седи во фрижидер ке си еби мамата, на се ке личи само на сувомеснато не.
Така да слободно можам да заклучам дека нити имаш пробано право сувомеснато( тоа е она сувомеснато кое кога ке го купиш воопшто не е спаковано во некаква си пластична фолија или во фрижидер туку виси на ѕидот во некоја продавница најчесто во мрежа) нити знаеш каков вкус има и искрено ми е жал поради тоа.

Ако ова денешново е сувомеснато јас ја, врска си нема.
На времето не така многу оддамна шунката беше шунка, свински врат можеше да седи времиња без да се расипи или разлигави, ребренцата или сланината прстите да си ги изедиш. Сега ако не се јади за ден два максимум и тоа ако седи во фрижидер ке си еби мамата, на се ке личи само на сувомеснато не.
Така да слободно можам да заклучам дека нити имаш пробано право сувомеснато( тоа е она сувомеснато кое кога ке го купиш воопшто не е спаковано во некаква си пластична фолија или во фрижидер туку виси на ѕидот во некоја продавница најчесто во мрежа) нити знаеш каков вкус има и искрено ми е жал поради тоа.
Де те молам кажи ми како дојде до заклучок што имам, што немам пробано од мојот пост погоре?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom