На толку проекти и милиони потрошени за ветерина, амбуланти, инспекции, регистри...
20.01.2013, 17:46
СЕ ПРОДАВААТ И НЕКОНТРОЛИРАНИ ПРОИЗВОДИ ОД БОЛНИ ЖИВОТНИ
Јадеме месо од добиток со рак
Според извештајот на Агенцијата за храна и ветеринарство, за заклани животни и добиено месо лани ветеринарните инспектори во легалните кланици конфискувале над 481 тон заболени внатрешни органи и цели трупови. Најмногу неупотребливо месо и органи имало кај свињите и прасињата, над 48 тони
Месото заклано во легална кланица е безбедно, но никој не знае во колкави количини се продава месо од животните кои се колат по дворови, без ветеринарна контрола
Оваа информација ми е малку контрадикторна ама ај.
За жал овие состојби се од многу одамна. Се јадело и пишувало и 2006, сигурно и порано
Датум: 14.09.2006, 16:21
Месо гледај, грав јади
Во Македонија има шверц на месо, ама граѓаните не треба да паничат. Ваква „смирувачка“ порака стигна од најповиканите за контрола на продукти од животинско потекло, Ветеринарната управа и тоа откако беа откриени неколку скандалозни случаи со увоз на сомнително месо во земјава.
За нив не е проблем што 420 килограми шверцувано месо пронашле во продавниците низ Скопје. Ниту што 21 тон свинско без ветеринарна потврда се запленети во албанското пристаниште Драч, а биле наменети за македонскиот пазар. За ветеринарите како да не значи ништо бројката од 15 тони „небезбедно месо“, кое го уништиле годинава.
Прекршителите на законот не се санкционирани. Сите се раат, освен граѓаните.
Царината молчи, иако е јасно дека шверцот не е можен без „алка“ во нивната служба. За несреќата да биде поголема, месото без потребната документација се внесува и покрај задолжителната ветеринарна контрола на граничните премини. Дали и цариниците и ветеринарите „спијат“ токму кога проаѓаат камионите со месо?
Но, во Управата за ветерина не се чувствуваат одговорни, а се правдаат дека не може да имаат целосна контрола на пазарот бидејќи
во Скопје имале на располагање само тројца инспектори!