Дали знаеме што јадеме?

  • Креатор на темата Креатор на темата *phoenix*
  • Време на започнување Време на започнување
Ете ке ти подвлечам
Кога ќе се пресече површината се изложува на секакви бактерии. Самото пакување на сувомеснатото го прави заштитено, но со сечењето се овозможува развој на бактериите и кога ќе се изложи на воздух тоа ти е како диско за нив. Затоа јас секогаш купувам само вакуумски спакувани, никогаш од оние рефус на сечење што се.
За гастритисот еден ланзул екстра пред јадење сувомеснати и немаш гајле :D
Дали некогаш си пробал свински врат( јас искрено оддамна го немам начекано по продавници) кој е спакован во мрежа и никогаш ама никогаш не се најдува во фрижидерот на продавницата или е спакован во пластична амабалажа, и што е најважно можеш да го сечеш на милион парчиња и пак да го оставиш на отворено нити ке се разлигави нити ке мувлоса. Е тоа беше право сувомеснато а не денешното кое искрено мислам дека допирни точки нема со сувомеснато нити по вкус нити мирис нити трајност. За сланината воопшто да не ни правам муабет. Едноставно врска си нема. Не велам дека не е сланина ама начинот на производство нема допирни точки со сувомеснато месо.
 
Ете ке ти подвлечам

Дали некогаш си пробал свински врат( јас искрено оддамна го немам начекано по продавници) кој е спакован во мрежа и никогаш ама никогаш не се најдува во фрижидерот на продавницата или е спакован во пластична амабалажа, и што е најважно можеш да го сечеш на милион парчиња и пак да го оставиш на отворено нити ке се разлигави нити ке мувлоса. Е тоа беше право сувомеснато а не денешното кое искрено мислам дека допирни точки нема со сувомеснато нити по вкус нити мирис нити трајност. За сланината воопшто да не ни правам муабет. Едноставно врска си нема. Не велам дека не е сланина ама начинот на производство нема допирни точки со сувомеснато месо.
Да, тоа беше пред десетина години кога всушност имаше нормални сувомеснати направени од месо, не повраќаници. Продаваа и шунка од цел бут и пршута исто така. Тие сега што ги продаваат од Солета, Римес и сличните "брендови" поминале покрај месо, се цедат од вода и секакви глупости, плус нивото на хигиена во многу супермаркети и продавници е толку ниско што не би се осмелила (ниту смеам да си дозволам) да земам нешто што стои отворено и го фаќаат продавачите кои последен пат се измиле раце кога (и ако) ги крштевале и кој помине кива врз нив.
За спакуваните не зборувам за Пекабеско и сличните помии, има многу фини вакуумски спакувани сувомеснати, Крас, Златиборац, Лијан кои ги прават на традиционален начин, а пакувањето им е културно и чисто. Цената им е повисока, но колку пари - толку музика.
Лично бев сведок кога во Рамстор една сервилна продавачка во месарницата извади цело парче печеница и го даде на еден дедо да го помириса парчето да се увери дали било добро (дедото беше странец, продавачката правеше салта да го услужи). Од тогаш решив дека нема апсолутно ниедно отворено сувомеснато да купам од нашите продавници.
 
Да, тоа беше пред десетина години кога всушност имаше нормални сувомеснати направени од месо, не повраќаници. Продаваа и шунка од цел бут и пршута исто така. Тие сега што ги продаваат од Солета, Римес и сличните "брендови" поминале покрај месо, се цедат од вода и секакви глупости, плус нивото на хигиена во многу супермаркети и продавници е толку ниско што не би се осмелила (ниту смеам да си дозволам) да земам нешто што стои отворено и го фаќаат продавачите кои последен пат се измиле раце кога (и ако) ги крштевале и кој помине кива врз нив.
За спакуваните не зборувам за Пекабеско и сличните помии, има многу фини вакуумски спакувани сувомеснати, Крас, Златиборац, Лијан кои ги прават на традиционален начин, а пакувањето им е културно и чисто. Цената им е повисока, но колку пари - толку музика.
Лично бев сведок кога во Рамстор една сервилна продавачка во месарницата извади цело парче печеница и го даде на еден дедо да го помириса парчето да се увери дали било добро (дедото беше странец, продавачката правеше салта да го услужи). Од тогаш решив дека нема апсолутно ниедно отворено сувомеснато да купам од нашите продавници.
Се е тоа во ред, се сложувам , но друго сакав да кажам.
Правото сувомеснато нема гајле ако седи надвор од фрижидер или не е спаковано во посебна фолија или незнам таму што пошто самиот процес на производство го правеше отпорно на скоро се, и таман работа ако кога го сечеш или оставиш неколку дена ке се расипи како овие денес на пример. Само еден господ знае како и од што се правени и што се не има во нив.
 
А со млечните производи што е со нив? Ја стварно незнам што ставаат повеќе во нив, јогуртот има вкус на прашок, сирењето на прашок...
Растителни масла, соин лецитин, боја...
 
Кога ќе се пресече површината се изложува на секакви бактерии. Самото пакување на сувомеснатото го прави заштитено, но со сечењето се овозможува развој на бактериите и кога ќе се изложи на воздух тоа ти е како диско за нив. Затоа јас секогаш купувам само вакуумски спакувани, никогаш од оние рефус на сечење што се.
За гастритисот еден ланзул екстра пред јадење сувомеснати и немаш гајле :D

Ако е добро исушено месото тогаш е заштитено од бактерии, габи и други непожелни гости. Со секое сечење се создава нов сув слој, ново обезбедување кое си ја знае работата и нема да ги пушти бактериите да влезат и ќе мора да најдат ново диско за забава.

Месото треба да е дехидрирано, посолено и сушено најмалку една година. Нажалост кај нас нема такво сувомеснато, не го сушат доволно за да добијат на килажа... Вакумирано иле не, сувомеснатото од регионов е секогаш ризик одкако ќе дое у контакт со кислород. :)
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 01:22 ---
А со млечните производи што е со нив? Ја стварно незнам што ставаат повеќе во нив, јогуртот има вкус на прашок, сирењето на прашок...
Растителни масла, соин лецитин, боја...

Имаш солиден избор на млечни производи кај нас. Од превриени до млека во кои се додава кајмак.
Месото е поголем проблем. Не се увезува добро ваљда затоа што е доста скупо.
 
Во Македонија нема канцерогено млеко од „Дукат“ и „Виндија“

F7A2904AFA1C0B4E93E5F26A1C6EDBA2.jpg


Агенцијата за храна и ветеринарство соопшти дека на нашиот пазар не се присутни млеката со сомнителен квалитет од хрватските производители

На македонскиот пазар нема млеко од трговските марки „Дукат“ и „Виндија“ за кои хрватските ветеринарни власти изразиле сомневање дека има зголемена концентрација на афлатоксин М1, соопшти дека Агенцијата за храна и ветеринарство.

- Од спорните шаржи, кај нас се увезени само 360 литри од трајното млеко „Лагано јутро“, кои досега не се пуштени во промет, а за кои по направените инспекциски контроли и земените мостри за анализа од страна на Агенцијата за храна и ветеринарство, на операторите со храна им е издадена наредба за забрана за пуштање во промет. Спорните количини млеко на нашиот пазар се увезени со ветеринарен сертификат и сертификат за квалитет издадени од надлежни служби, се наведува во соопштението.

Агенцијата за храна и ветеринарство извршила дополнителни контроли на пазарот, особено во компаниите увозници на млеко од овие производители, а оствариле и контакт со ветеринарните власти од Република Хрватска. Од Агенцијата истакнуваат дека и натаму ќе ја следат состојбата.

Дукат: Производите во Македонија се безбедни
И производителите на двата производа кои се застапени речиси на целиот Балкан тврдат дека канцерогените пакувања на млеката „Дукат“ и „Виндија“ воопшто не се присутни на македонскиот пазар.

Македонските потрошувачи на производите на „Дукат“ се безбедни, соопшти денеска хрватскиот производител откако надлежните органи во Хрватска констатирале отстапување од пропишаните дозволени количини микотоксини кај два нивни производа.

- Компанијата превентивно ги повлече од пазарот двете ограничени серии од трајните млека кај кои е утврден сомнеж за зголемено ниво на микотоксин, со што тие не претставуваат опасност за потрошувачите - стои во соопштението.

Едниот од двата производа кај кои прелиминарните контроли покажале „минимални отстапувања од пропишаните дозволени количини“ на микотоксин - трајното млеко „Дукат“ со масленост од 2,8 отсто во тетрапак пакување од половина литар, воопшто не се увезува во Македонија.

Во однос на вториот производ, трајното млеко „Дукат - лагано јутро“ со трајност до 25.04.2013, целокупната количина од оваа серија наменета за македонскиот пазар се наоѓа во магацините на увозникот, со што стопирана е неговата дистрибуција до продажните места, се вели во соопштението.

Од продажба се повлекува млекото на „Виндија“ со 2,8 отсто млечна масленост во пакување од еден литар со рок на употреба до 3 јули 2013 година, млекото УХТ (хомогенизирано и стерилизирано) на „Виндија“ со 2,8 отсто млечна масленост во пакување од еден литар, со рок на употреба до 24 и 31 јуни 2013 година, трајното млеко на „Дукат“ со 2,8 отсто млечна масленост во пакување од половина литар, со рок на траење до 24 мај 2013 година, како и трајното млеко на „Дукат“ „Лагано јутро“ со 2,8 проценти млечна масленост, во пакување од еден литар со рок на траење до 25 април 2013 година.

Откако Хрватскиот ветеринарен институт утврди коцентрација на Афлатокисн М1 со помали отстапувања од дозволените, примероци од млекото се испратени во специјализирана лабораторија во Виена, заради дополнителни анализи. Резултатите ќе бида познати кон средината на овој месец.

Афлатоксините се вбројуваат во групата најканцерогени познати супстанци, а инаку се природни микотоксини кои ги произведуваат многу видови на печурки Аспергилус.



Пред 4 дена купив „Дукат“ млеко од литар со 2,8% масленост. Се уште го немам отворено, па се прашувам дали да го пијам или да го фрлам :)
Не знам колку може да му се верува на соопштението!
 
смешки
исто ко со српското брашно
таму канцерогено, а кога ќе ја мине Мк границата е со исправен квалитет:pos:
 
Стави во едно канче,надвор од тоа млеко и ќе видиш
ако го пијат мачките значи е исправно,
----------------------------
само не верувам дека и еден литар млеко ќе се фрли,
како што ништо не се фрла,т.с. не се уништува,
сето тоа стопирано и одземено од инспекцијата поради поминат рок или други неисправности пак доаѓа до некој продавачи кој го нудат на пазарите,има се и сешто:
Чоколада,колачи,салами чајни,зденки,мајонезни салати,
сокови, па и млека се разбира.Кој сака може и утре да си купи од овие производи на влезот од Зелен пазар,нешто малку поевтини него во продажба,а тоа го знае и инспекцијата бидеиќи и од нив им е дадено ( а веројатно и минимално платено на нокој начин на некого)
 
Стави во едно канче,надвор од тоа млеко и ќе видиш
ако го пијат мачките значи е исправно,
----------------------------
само не верувам дека и еден литар млеко ќе се фрли,
како што ништо не се фрла,т.с. не се уништува,
сето тоа стопирано и одземено од инспекцијата поради поминат рок или други неисправности пак доаѓа до некој продавачи кој го нудат на пазарите,има се и сешто:
Чоколада,колачи,салами чајни,зденки,мајонезни салати,
сокови, па и млека се разбира.Кој сака може и утре да си купи од овие производи на влезот од Зелен пазар,нешто малку поевтини него во продажба,а тоа го знае и инспекцијата бидеиќи и од нив им е дадено ( а веројатно и минимално платено на нокој начин на некого)
Како што се напалени мачките надвор, ништо нема да приметат :). Ќе си го пробам јас сепак.
 
Во Македонија нема канцерогено млеко, исто како што нема ни грижа од страна на државата за здравјето на граѓаните, исто како што нема ни дупки на автопатите и на улиците, исто како што Свети Николе не е македонски рекордер по заболени од рак и ред други работи кои ги нема.

Добро, зошто плаќаме даноци ?

Зошто воопшто придонесуваме на било каков начин за оваа држава ?

Бог нека ни е на помош !!!
 
Kaко бе немало.Разгледајте малку во некој од поголемите ланци маркети, ќе прогледате :)
 
Зошто ништо не е кажано и за конзервите туна???????!!
kao i konzervi tunjevine "Rial" zbog visokog nivoa histamina

http://www.pressonline.rs/info/drustvo/262048/u-srbiju-nije-uvozeno-sporno-mleko-ni-tunjevina-.html
Reč je o konzervi od 160 grama, na kojoj je kao datum proizvodnje označen oktobar 2012. godine, a rok trajanja je do oktobra 2015. godine. Zemlja porekla je Tajland

http://www.kurir-info.rs/hrvati-u-panici-povlace-i-otrovnu-tunjevinu-clanak-644179
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom