Светска економска криза

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување
За 1$ не но на дилерите на Мерцедес од Маккар им е наложено за плаќање во готово да даваат и попуст од 10% пр. за Mercedes C кој вреди 60,000 евра за плаќање во готово (ако го има на лагер) го добиваш за околу 53,000 евра - no questions asked; па сега види ти.

Eh tomsaso da sum te znael porano da mi sepnes samo
Nego mene ne mi e jasno kako go objasnuvas ova vo finansiska kriza kade del od stopanstvoto ispusta rabotnici i ce ispusta cena na eden kvadrat vo Skopje da e 1000 evra dali e ova normalno ???
Se mislam dali e normalno da se investira vo zemjodelie ili ne sto mislis ti ??

За 1$ не но на дилерите на Мерцедес од Маккар им е наложено за плаќање во готово да даваат и попуст од 10% пр. за Mercedes C кој вреди 60,000 евра за плаќање во готово (ако го има на лагер) го добиваш за околу 53,000 евра - no questions asked; па сега види ти.

..........prasanjata...za 53.000...ke im gi postavuvaat na takvite "gotovinski" kupuvaci nekolku dena od kako ke go registriraat toa autoto ...vo MKD :)...na Gwujo epten pari mu oskudevaat...:)
sepak se drzi cash-ot vo dzeb sega...vo vakvi momenti toj e KRAL !!!

...i zosto pak da platis i 53.000 za nesto sto vredi edvaj 28.000 ???? :)..... sepak mislam deka globalizacijata doagja po svoeto i ke gi "globalizira"..globalizatorite... :)

Eh tomsaso da sum te znael porano da mi sepnes samo
Nego mene ne mi e jasno kako go objasnuvas ova vo finansiska kriza kade del od stopanstvoto ispusta rabotnici i ce ispusta cena na eden kvadrat vo Skopje da e 1000 evra dali e ova normalno ???
Se mislam dali e normalno da se investira vo zemjodelie ili ne sto mislis ti ??

Види не можев баш да најдам за становите доходна еластичност... не сум за ова сигурен ама мислам дека е над 1.. што значи...

ако ми е точна претпоставкава.. при намалување на доходот -што се случува, или ќе се случи кај нас со мало закаснување - побарувачката (со тоа и цените )на становите/куќите ќе опаднат натпропорцинонално...

пример. намалувањето на доходот за 20% предизвикува намалување на побарувачката за станови за 50%..... или така нешто..

сепак не сум сигурен ама по ова што се гледа изгледа дека е така.. дека становите сега не се баш најдобра опција.... недвижнини ни кај нас ни во странство, не барем додека има криза...

Види, земјоделие однапред е ризична работа.. ама сепак повеќето земјоделски производи се инфериорни т.е добитници во услови на криза како што е сега...
Во секој случај како што кажа тој пред мене, фјучрс комодитис пченка, пченица такви стоки, уствари инфериорни добра имаат подобри шанси од се друго.. барем додека трае кризата.. после тоа се е нормално..(привлечни се недвижнини,акции итн)

не се битни причините што како, ама стопанството испушта работници оти паѓаат цените, тоа пак го намалува расположлиовиот доход на работниците т.е потрошувачката што пак ги тера фирмите да испуштат работници и да намалат цени..

во секој случај, во постојните услови цената на доларот ќе расте, барем додека ФЕД не излезе со појаки мерки во однос на кризата.. во америка според некои академици се очекува дефлација(Р.Семјуелсон, Г.Менкју) и се притиска да се печатат пари... ќе видиме што ќе биде..

Во земјоделие како што е сега ситуацијата е и повеќе од исплатливо, во недвижнини не е очигледно - веќе почнаа да паѓаат цените на становите, а во акции е доста интересно ако знаеш да одбереш-одлучиш и да ги чуваш на долг рог (значи нема врска што сега паѓаат, да ги чуваш за 5-10 години - само акциите ја надминуваат инфлацијата и сите останати алтернативи на вложување, ова исто го сугерираше една од најпознатите советници во америка кога акциите паѓаа вртоглаво..)

еве подобро објаснување за инфериорните добра и добитниците во услови на криза
http://www.booz.com/global/home/what_we_think/reports_and_white_papers/article/42504264

Точно така, секогаш луѓето требе да јадат... земјоделието е секогаш исплатливо... особено ако ја погодиш виталната гранка

ако ми е точна претпоставкава.. при намалување на доходот -што се случува, или ќе се случи кај нас со мало закаснување - побарувачката (со тоа и цените )на становите/куќите ќе опаднат натпропорцинонално...

пример. намалувањето на доходот за 20% предизвикува намалување на побарувачката за станови за 50%..... или така нешто..

Ma jas vaka razmisluvam otpustaat rabotnici i kako sto kaza tomsaso a i vo pravo e deka narodot ce pocne da stedi i da gleda sto moze da kupi od prvi do prvi pcenica ,pcenka e naisplatlivo mislam mora da se jade jas iskreno se mislev so kivi da podigam nasadi ,malini ama koj ce kupuva vo ovaa kriza sepak e toa nekako za pobogatite sloevi
Pere a koja e spored tebe vitalna granka ??

A za stanovite i jas mislam deka treba da padnat ama ne se slucuva vo naseto opkruzuvanje ima pad na cenite kaj nas se uste ne, primer kupite dnevnik vo vtornik i poglednete gi oglasite pa ce se uverite mene me iskreno cudi ,ama i jas mislam deka ce padne kvadrat

Сепак кризата нема да трае вечно, според мене во вакви услови на криза секаде низ светов... исплатливоста ја гледам во раноградинарски култури и сточарството, млеко секој требе да пие, месо... задолжителен елемент во исхрана, домати, пиперки... но сепак, ова нема да трае вечно...

Денеска во светот има механизми за мал временски период да се сузбие кризата преку помош од страна на државите ... не е ко во 30сетите години од минатиот век...

Зоки тебе те гледам како многу превртилив, сакаше лозје, сакаш киви, малини... брате ако незнаеш ништо за земјоделие, мој совет.. ОТКАЖИ СЕ... не е буцни прачка пии вино...

Добро што ние дома си насадивме грав,компири,боранија,пиперки и домати за зимница па ќе ја преживееме светската криза поздрав.

tomsaso me interesira vo ovaa krizno vreme sto ce ja zafati i MK nema sansi da ne odmine vo sto e najsigurno da se investira ???? zemjodelie,kupuvanje stanovi ili ...
Купви стари слики или други стари работи од антикварници.Тие не губат вредност.:toe:

Америка планира да интервенира со 7000 милијарди долари во санирање на економската криза.Може некој економист на форумов да каже од каде ги земаат тие пари ако се во економска криза?:toe:

Nasiot guru za Svetskava Kriza mislam deka malku gresi okolu stanovite ovde lokalno...cenite nema da pagjaat sigurno....duri mislam deka i ke rastat.... :)
....poglednete od kade se NAJGOLEMITE nadvoresni prilivi vo MKD ??? i koi se nivnite targeti za trosenje...uuups "investiranje"..
.............................gasarbajteri od site vidovi i podvidovi i uslovno..voeni i poluvoeni platenici...se drugo vo Makedonija, sto ne e na budzet.......... e TROPA... !!! :)

Америка планира да интервенира со 7000 милијарди долари во санирање на економската криза.Може некој економист на форумов да каже од каде ги земаат тие пари ако се во економска криза?:toe:

Ако не се лажа 700,па не 7000

Nasiot guru za Svetskava Kriza mislam deka malku gresi okolu stanovite ovde lokalno...cenite nema da pagjaat sigurno....duri mislam deka i ke rastat.... :)
....poglednete od kade se NAJGOLEMITE nadvoresni prilivi vo MKD ??? i koi se nivnite targeti za trosenje...uuups "investiranje"..
.............................gasarbajteri od site vidovi i podvidovi i uslovno..voeni i poluvoeni platenici...se drugo vo Makedonija, sto ne e na budzet.......... e TROPA... !!! :)
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=9BAC3BA324007C4485D5D0F483E4C555 ???????

Упссс, грешката во науката што се вика н=1...
значи не можеш да носиш заклучоци од она што го гледаш и прецепираш само преку неколку обсервации....
сега е веќе факт дека паѓаат цените, не толку како резултат на светската криза колку што е резултат на нашиот сопствен хаусинг бабл од пред-НАТО-хистеријата која се провлече до сега...

Америка, овај не америка, американската влада... овај не владата туку американските даночни обврзници или уште поточно децата нивни... ќе го платат цехот... поточно владата ќе издаде обврзници со кои ќе се задолжи кај сопствениците на капитал и истите ќе ги лупне во банките....

Ајде еден апдејт на темава....

-Се погласни се пропонетите да додатни пакети за стимулус на реалниот сектор, се оди друри дотаму што се бараат бројки од 1.5 трилиони долари интервенции. Нивните тврдења се базираат на фактот дека монтераните мерки кои ги превзема ФЕД се уште не даваат ефекти врз реалниот сектор ( ФЕД ги спушти каматните стапки на 1%, реалната каматна стапка според некои експерти е близу нула-такаречи бесплатни долари). Кејнзијаците добиваат се поголем углед и тежина на нивните мислења.
Критичарите пак, кои овојпат не доаѓаат само класично од десната страна - која се залага за минимални државни интервенци - туку и од умерените економисти кои го поставуваат прашањето на ризикот од преголемото задолжување на државата - и комплетен колапс. Тимот на Обама предлага мерки за креирање на 2.5 милиони работни места, прашањата кои се поставуаат се дали има реални основи - или дали би биле ефикасни - така креираните вештачки работни места.

- Можеби јадрото на проблемот лежи во асиметричните информации, или поточно нееднаквите, недовлоните инфомации кои моментално постојат и ги замрзнуваат пазарите. Имено, вреднувањето на акции, обврзници, капитал, и останти мутации на хартии од вредност е базирано на одредни модели како и рејтинг агенции кои го земаат во предвид ризикот и различните фактори. Сепак кризата од 2007/2008 засега ја покажува неефикасноста, недоволноста и неспособноста на тие модели и рејтинг агенции да ги предвидат можните ризици и текови на акции. Практично она што досега се мислеше дека представува некаква основа за пазарно вреднување се покажа како неточно. Оние кои не се мејнстрим(економсити приврзани на математички модели) добиваат во рацете аргумент за нивните тврдења - човековите постапки и акции не можат да се предстват со математички врски и модели, треба да се забележи дека дел од овие економисти се тие кои ја предвидеа кризата ама не и нејзиниот интензитет. Сепак едно е сигурно, ќе има економисти кои ќе дизајнираат модели кои ќе се вклопат во новонастанатата ситуација и највероватно ќе кркнат нобелова.
- По однос на овие прашања, на нееднаквите информации, некои од експертите бараат структурни реформи во регулативата - поточно во делот на сметководството. Односно, прилагодување на сметководствените стандарди како би во новонастаната ситуација прикажале пореални биланси, што е и главен проблем при спасувањето (не е баш најсоодветен збор, бејлаут).
- И покрај интервензионизмот кој се применува во САД, односно придвижувањето кон колективизам, тимот на Обама преку одредени изјави и ставови дава сигнали дека не се баш до толку комунисти, што пак укажува дека долгорочно америка пак ќе просперира како најсилна држава во светот.
- Експертите се сепак согласни по едно прашање, Америка нема да пропадне. Тоа го базираат на фактот што САД ги имаат собрано најпаметните луѓе на светот и ги имаат најсилните универзитети во светот и се лидери во технолошкиот прогрес што е и основа на растот. Без разлика на должината и интензитетот на кризата, тврдат експертите, силата на американската економија се нејзините образовни институции - пред се високошколските.

-Доста интересен е фактот дека пред пропаѓањет на Леман Брадрс скоро и да постоеше конзензус дека кризата е завршена.

Ако не се лажа 700,па не 7000

Абе така кажа она кокошкана Ивона во Боја на парите на Сител.7,7 билиони(7700 милијарди долари).Ама толку и нејзе и' фаќат мозокон.:toe:

Америка, овај не америка, американската влада... овај не владата туку американските даночни обврзници или уште поточно децата нивни... ќе го платат цехот... поточно владата ќе издаде обврзници со кои ќе се задолжи кај сопствениците на капитал и истите ќе ги лупне во банките....
Епа ако е така цехот ќе се плаќа неколку генерации.Како и да е фала на одговорот.

Абе така кажа она кокошкана Ивона во Боја на парите на Сител.7,7 билиони(7700 милијарди долари).Ама толку и нејзе и' фаќат мозокон.:toe:

Не, не знае англиски типката..
Грешка во превод или во бројки ???

Пактето на стимулус е 700 bilion.
Или пактетот на стимулс е 700 милјарди долари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom