Бројаници

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
1 . ne postoi religija zatoa sto nema vo sto da se veruva se sto e sozdadeno e sozdadeno za da se kontrolira rajata narodot svesni sme deka crkvata vo minatoto e sretsvo za manipulacija na narodot istoto sega go pravi i islamot bidejki toj e 700 g ponazat od crkvata
2 nema spasitel koj bi ne spesil i prostil od grovite nitu isus nitu alah ne se spasiteli tuku tie se tvorbi na vladeackite sili vo toa vreme se so cel polesno da mozat da manipuliraat so narodot
3 religijata iako sozdadena so cel da se manipulira narodot ima i dobri osobini a toa se moralnite vrednosti vmetnati vo nea .
ova e moe mislenje ja sum hristijanin i redovno odam vo crkva

Аман веѓе со таа „манипулација„ со широките народни маси ( и столови) од страна на Црквата! Такви изјави можат да дадат само поединци кои сеупште се надвор од Црквата и кои Црквата ја гледаат „од страна„ а не „од внатре„. Или, како што вели еден од Светие:„...не е господар оној кој господари со другите, туку оној кој господари со самиот себе..„. И сега, каде е тука манипулацијата? Кој со кого манипулира во Црквата, кога таму, во Црквата, сите се еднакви во својата грешност и во својата одговорност!? Аман веќе...

Jas nosev brojanica od pletenite no se so Krst tuku so sina monista, mi ja pokloni cicko mi a donesena e od Sveta Gora. Ja nosev 5 godini i mi se skina. Sega kupiv brojanica so plasticni monista od crkvata Sveti Pantelejmon na vodno. Cim ja prodavaat vo crkva, sigurno i taa go pretstavuva istoto, neli?

Jas nosev brojanica od pletenite no se so Krst tuku so sina monista, mi ja pokloni cicko mi a donesena e od Sveta Gora. Ja nosev 5 godini i mi se skina. Sega kupiv brojanica so plasticni monista od crkvata Sveti Pantelejmon na vodno. Cim ja prodavaat vo crkva, sigurno i taa go pretstavuva istoto, neli?

Ако ги прашуваш повеќето тука ќе ти кажат дека бројаницата не е поврзана со христијанството и да не се носи. Јас не се сложувам.
Така да ако ти се чуствуваш убаво носи си ја, како што ја носат милиони христијани низ светот. И како што си ја носам јас.

На сите бројаници има крстче кој е симболот на христијанството. Со тоа сметам дека носам христијански на некој начин знак.
Ако е бизнис тоа што црквите продаваат бројаници со крстче по сиболична цена од 100тина денари тогаш искрено што е со златарниците кои продаваат крстови по стотици и илјаднизи евра. Тие го искористуваат крстот ако е така. Плус тој крст не е ни благословен.

Сепак за религијата имало и ќе има многу дискусии. Но секој сам си ја избира религијата и се однесува како смета дека е правилно. Не верувам дека постои човек кој 100% и е поддаден на религијата еве во случајов христијанството.

1 . ne postoi religija zatoa sto nema vo sto da se veruva se sto e sozdadeno e sozdadeno za da se kontrolira rajata narodot svesni sme deka crkvata vo minatoto e sretsvo za manipulacija na narodot istoto sega go pravi i islamot bidejki toj e 700 g ponazat od crkvata
2 nema spasitel koj bi ne spesil i prostil od grovite nitu isus nitu alah ne se spasiteli tuku tie se tvorbi na vladeackite sili vo toa vreme se so cel polesno da mozat da manipuliraat so narodot
3 religijata iako sozdadena so cel da se manipulira narodot ima i dobri osobini a toa se moralnite vrednosti vmetnati vo nea .
ova e moe mislenje ja sum hristijanin i redovno odam vo crkva

Уф! Како си е браниш верата свака ти част! Патем сигурно си и контроверзна личност. Мислам со оглед дека под 2 викаш дека нема спасител а под 3 дека си христијанин...

Тоа е тоа не се секирај.

a kako da veruvam vo nesto koe 15 veka go drzelo covestvoto vo ideoloska demagogija toa sigurno ne e bog tuku institucija so koja vrsena kontrola na narodot
2 kako da se veruva koga vo ime na krstot se vodeni 13 vojni vo koi e proleana nevina covecka krv
da jas sum pravoslaven hristijanin veruvam vo se sto jas mislam deka treba da se veruva i da sum gresen bog i mprostuva na cesnite kako mene koi go kazuvaat toa sto i go mislat

da jas sum pravoslaven hristijanin veruvam vo se sto jas mislam deka treba da se veruva i da sum gresen bog i mprostuva na cesnite kako mene koi go kazuvaat toa sto i go mislat

И мене ова ми е контрадикторно...

da e zatoa sto jas veruvam vo gospod no ne veruvam vo nesto sto go sozdala crkvata veruvam vo moralnite vrednosti za koi se zalaga biblijata no ne veruvam vo nitu eden pop ili ili nekoj koj navodno bil sluga na gospod i krenal oruzje vo negovo ime

da e zatoa sto jas veruvam vo gospod no ne veruvam vo nesto sto go sozdala crkvata veruvam vo moralnite vrednosti za koi se zalaga biblijata no ne veruvam vo nitu eden pop ili ili nekoj koj navodno bil sluga na gospod i krenal oruzje vo negovo ime

Целтик, прво рече дека нема Бог, дека не постои Исус Христос, а после велиш дека Тој ќе ти прости. Тоа мене ми е нелогичното...

isus hristus ne e bog tuku sin bizji

Убаво прочитај ја Библијата, зашто Христос е второто лице на Света Троица, Бог Син

Јован 10:30 Јас и Отецот сме едно.

Јован 14:9 Му одговори Исус: „Толку време сум со вас, и зар не си Ме познал, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел Отецот, па како ти велиш: ,Покажи ни Го Отецот?‘

Јован 1:1-3 Во почетокот беше Словото, и Словото беше во Бога, и Бог беше Словото. Тоа во почетокот беше во Бога. Сe стана преку Него и без Него ништо не стана, што стана.

Исаија 7:14 Затоа Самиот Господ ќе ви даде доказ: ете, Девица ќе зачне и ќе роди Син, и ќе Му Го дадат името Емануел (што значи „Бог е со тебе)

Исаија 9:6
и ќе Го наречат: Чудесен Советник, Бог силен, Отец вечен, Кнез на мирот

Јован 14:6-9 Ако Ме бевте познавале, ќе Го познававте и Мојот Отец. А отсега Го познавате, и сте Го виделе.

Филипјаните 2:5-7 Вие треба да ги имате истите мисли, што ги има Исус Христос, Кој, иако беше во обличје Божјо... се изедначи со луѓето.

Јован 10:38...макар што Мене не Ми верувате, на делата Мои поверувајте, за да разберете и поверувате дека Отецот е во Мене и Јас сум во Него.

2 Петар 1:1 ...преку правдата на нашиот Бог и Спасител Исус Христос

Откровение 19:13,16 И беше облечен во облека, натопена со крв, и со името – Слово Божјо... На облеката и на бедрото Негово беше напишано името: Цар над царевите и Господар над господарите.

Јован 20:28
Одговори Тома и Му рече: „Господ мој и Бог мој!”

licnost koja vo sekoj slucaj e pozitivna i go uci narodot na dobro uste ednas ke kazam jas sum vernik i veruvam vo boga no ne se soglasuvam so nekoi stavovi na crkvata osobeno katolickata i ne gi sakam popovite zatoa sto tokmu tie gi unistuvaat moralnite vrednosti na pravoslavieto namesto da se primer za ostanatite tie go grdat imeto bozjo so nivnite dela i postapki toa e od mene veke ne komentiram na ovaa tema

Убаво прочитај ја Библијата, зашто Христос е второто лице на Света Троица, Бог Син

Јован 10:30 Јас и Отецот сме едно.

Јован 14:9 Му одговори Исус: „Толку време сум со вас, и зар не си Ме познал, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел Отецот, па како ти велиш: ,Покажи ни Го Отецот?‘

Јован 1:1-3 Во почетокот беше Словото, и Словото беше во Бога, и Бог беше Словото. Тоа во почетокот беше во Бога. Сe стана преку Него и без Него ништо не стана, што стана.

Исаија 7:14 Затоа Самиот Господ ќе ви даде доказ: ете, Девица ќе зачне и ќе роди Син, и ќе Му Го дадат името Емануел (што значи „Бог е со тебе)

Исаија 9:6
и ќе Го наречат: Чудесен Советник, Бог силен, Отец вечен, Кнез на мирот

Јован 14:6-9 Ако Ме бевте познавале, ќе Го познававте и Мојот Отец. А отсега Го познавате, и сте Го виделе.

Филипјаните 2:5-7 Вие треба да ги имате истите мисли, што ги има Исус Христос, Кој, иако беше во обличје Божјо... се изедначи со луѓето.

Јован 10:38...макар што Мене не Ми верувате, на делата Мои поверувајте, за да разберете и поверувате дека Отецот е во Мене и Јас сум во Него.

2 Петар 1:1 ...преку правдата на нашиот Бог и Спасител Исус Христос

Откровение 19:13,16 И беше облечен во облека, натопена со крв, и со името – Слово Божјо... На облеката и на бедрото Негово беше напишано името: Цар над царевите и Господар над господарите.

Јован 20:28
Одговори Тома и Му рече: „Господ мој и Бог мој!”

Евреите 5 -ред 5 , 6 ,7, 8 ,9 и 10

Ред5 -Така и Христос не се прослави (докажа ) сам Себеси за да стане Врховен свештеник туку Оној Кој Му рече
Ти си Мојот Син
ДЕНЕС Те родив ....( создадов ВО КОНКРЕТНО ВРЕМЕ НА КОНКРЕТНО МЕСТО.....значи нее како и Бог безпочетен туку отпосле создаден )

ред 7 --- "Тој во деновите на својот живот во тело Му принесе молитви и молби со силно викање и солзи на Оној Кој кој можеше да го спаси од смрт "..(значи самиот неможел...немал таква моќ да се спаси себеси...не бил севозможен како и Бог)

ред 10- "Одреден од Бог......"

СЕ ГЛЕДА ДЕКА СИНОТ Е ОТПОСЛЕ СОЗДАДЕН НЕЕ БЕЗПОЧЕТЕН КАКО И ЕДИНИОТ БОГ

ПА СО ТОА НЕИЗВОДЛИВО Е ДА БИДЕ ДЕЛ ОД НЕКАКВИ СВЕТИ ТРОЈЦА КОЈ СЕ ИЗМИСЛЕНИ ПО НАРАЧКА НА РИМСКИТЕ ИМПЕРАТОРИ

Евреите 5 -ред 5 , 6 ,7, 8 ,9 и 10

Ред5 -Така и Христос не се прослави (докажа ) сам Себеси за да стане Врховен свештеник туку Оној Кој Му рече
Ти си Мојот Син
ДЕНЕС Те родив ....( создадов ВО КОНКРЕТНО ВРЕМЕ НА КОНКРЕТНО МЕСТО.....значи нее како и Бог безпочетен туку отпосле создаден )

ред 7 --- "Тој во деновите на својот живот во тело Му принесе молитви и молби со силно викање и солзи на Оној Кој кој можеше да го спаси од смрт "..(значи самиот неможел...немал таква моќ да се спаси себеси...не бил севозможен како и Бог)

ред 10- "Одреден од Бог......"

СЕ ГЛЕДА ДЕКА СИНОТ Е ОТПОСЛЕ СОЗДАДЕН НЕЕ БЕЗПОЧЕТЕН КАКО И ЕДИНИОТ БОГ

ПА СО ТОА НЕИЗВОДЛИВО Е ДА БИДЕ ДЕЛ ОД НЕКАКВИ СВЕТИ ТРОЈЦА КОЈ СЕ ИЗМИСЛЕНИ ПО НАРАЧКА НА РИМСКИТЕ ИМПЕРАТОРИ

Запознај се малку со догматот за Света Троица за да ти станат работите малку појасни. Таму е „фино-лепо„ разјаснето „кој е кој„ во Троичниот Бог.
Што се однесува во римските имератори, тие, речиси без исклучок, ги касапеле раните христијани, кои одбивале да се приклонат кон римските идоли/богови. Тогаш, која е логиката и потребата од тие императори да творат учење за Света Троица, кога им било многу полесно да ги збришат поддржувачите на таквото учење?

п.с. атеист, прочитај ја догматиката за двете природи и двете волји на Господ Исус Христос, ама те предупредувам, мака ќе ти падне, тешка литература е тоа за прваче.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom