Државата воведува кованици од 10 и 50 денари

• Креатор на темата Креатор на темата Dzish
  • Време на започнување Време на започнување
дискутирано е ова на страните назад..
поради исплатливост/неисплатливост се прави ова
Ок...али ме занимаше дали е тоа единиот разлог, и дали ипак не е индиција за евентуална инфлација.

Конечно најдов и тука, и тоа нема веќе банкноти од 50 и 10 денари во поштите и банките кои се со постара хартија само со монети работат.... добро е што се сребрени инаку 50ката е за нешто помала од 2 денари а 10ката е скоро колку денар.

Ок...али ме занимаше дали е тоа единиот разлог, и дали ипак не е индиција за евентуална инфлација.

Не е индикација за евентуална инфлација, од аспект на трошоците го направија ова.Монетите имаат подолг век на траење и помали трошоци за производство за разлика од книжните кои побрзо се оштетуваат.Ќе заштеди Народната Банка.

Кога ја видов 50 денарката, прво што ми падна на ум беше тоа, што некогаш го правеле во бившата фалена ју.
Тогаш, еееее, на бензиска со железни пари бензин се тураше.
Де жа ву, само во самостојна Р.М.

Кога ја видов 50 денарката, прво што ми падна на ум беше тоа, што некогаш го правеле во бившата фалена ју.
Тогаш, еееее, на бензиска со железни пари бензин се тураше.
Де жа ву, само во самостојна Р.М.

Ако сакаш да наточиш толку литри бензин за да има смисла со монети да плаќаш, тогаш и во еу ако наточиш исто толку литри бензи дури и повеќеќ смисла има со монети да плаќаш.
али тоа знаи дека и кога би била во ЕУ би имала екс ЈУ дежа ву?

Ако сакаш да наточиш толку литри бензин за да има смисла со монети да плаќаш, тогаш и во еу ако наточиш исто толку литри бензи дури и повеќеќ смисла има со монети да плаќаш.
али тоа знаи дека и кога би била во ЕУ би имала екс ЈУ дежа ву?
Ништо не те разбрав, ама нема врска, јас си го кажав моето мислење.

Ништо не те разбрав, ама нема врска, јас си го кажав моето мислење.

Сакав да кажам да живееше во една од западноевропските држави ова дежа ву ќе ги имаше пред скоро 10 години кога почнаа да користат евра.

Освен тоа и некак од практична гледна точка излегува дека и 10 и 50 денари можат да се користат како монети. Баба ми секогаш вика за десетка за банкнотата од 100 денари.

ae denes i jas prvpat vidov kovanici od po 10 i 50 pa shoznam barem poke ke trat ako ne za drugo

За среќа сеуште не допреле до мене...

Прееска продавачката немше да ми врати десетки па ми врати 25 денари во ситнурија(железарија) и уште ја пцујам... ми се искина ќесено ебаго...

Ќе требит ново да купвам сеа ко ќе почнат со 10ки и 50ки железни...:nesum:

Pocnavme kako vo Amerika so zelezni da plakame sekade i kao zamisli idam ja u kafic i si plakam pijacka so zelezna para :vozbud: smesno e ke ima zbunki sea namesto denar ke ni vrakaat prodavackite na koj ne mu se gleda najdobro ke ni vrakaat 10 ili 50 denara :baeh: kniga si e kniga nekad za zort za aman moze i dupence da si izbrises :vozbud: a sea zeton ke si piknes :pos2: :pos2: :pos2:

Добра работа се новиве метални пари. Ја зголемуваат вредноста на касичките за штедење :)

banner.jpg

Ова е се направено со цел да се намалат трошоци на печатење на книжни пари,бидејќи побрзо се оштетуваат т.е. се кинат и сл.А вака кованите пари се подолготрајни.. е сега колку се попрактични од банкнотите и колку истите ќе бидат прифатени ..е друго:toe:

Незнам мене ми се интересни(сега-засега) и место некогаш да носам снопче пари ќе земам неколку монети.:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom