Државата воведува кованици од 10 и 50 денари

• Креатор на темата Креатор на темата Dzish
  • Време на започнување Време на започнување
Нај искрено, разочаран сум од она што го читам на темава. Очигледно, не си ги цениме нашите пари. Имаме платежно средство - денар, а сите размислуваме во евра. Ако прашаш колку чини некој производ, и ти ја кажат цената, веднаш бараш превод во евра.
Поентата ми е, железниве пари ни сметаат, добро. А да го земевме еврото како официјална валута, ќе го галевме и центот во џеб.А бар кај еврото има железарија. Како ли тие во ЕУ ги сортираат металните пари - 1 , 2 ,5 ,10 ,20,50 цента, 1, 2 евра....???
Ние сме ретки кои кога ќе видат денар на улица, не се ни трудат да го земат, попрво би го шутнале. На каса треба да ти вратат денар два-викаме абе ајде што ќе ми е ситно. А денар по денар...
Паметен потег на НБРМ за промена на банкноти со монети. Досега 50 денарките беа релативно добри, имаше доста и оштетени, ама 10 денари-катастрофа, шкртани,испрани, искинати - срамота за национална валута. Вака 10 денари монета - не се шкрта, не се пере, не се кине.
За наши прилики и навики - многу практично решение.

Што е со монетиве? Нигде ги нема а веќе 4 недели од кога се пуштени во употреба.

Што е со монетиве? Нигде ги нема а веќе 4 недели од кога се пуштени во употреба.

Ги има бе,мама вчера ми донесе 50 ка :) а и ми имаат враќано кусур во продавница со монета 10 денари

А бе зезнато е ова. Јас како што сум заборавена, изгубена во простор, може да ми дадат 5 денари наместо 50 денари и нема да приметам. Башка ко што сум склона на губење на монети...:nesum: Ќе банкротирам.

Денес во Рамстор ми вратија кусур, 3 десетденарки од монетите. Прво сакав да се карам кога ги видов, мислев се збунила па ми враќа 5 денарки, ама веднаш ми текна, засветкаа, нови :). 50 - ката уште пред 5-6 дена ја видов, не е нешто голема и таа.
Сепак, иако е поисплатливо со монетиве, многу е непрактично за тие што не сакаат металургии по џебови.

А бе зезнато е ова. Јас како што сум заборавена, изгубена во простор, може да ми дадат 5 денари наместо 50 денари и нема да приметам. Башка ко што сум склона на губење на монети...:nesum: Ќе банкротирам.

Тачно.

Требаше прво на тебе да мислат,безобзирни министри :lut:

Наместо паунот(тибам животинското царство шо го имаме), може да стои македонскиот симбол на вечноста!

kompozitvecnostmkmf6.jpg

Персеј Шести и Антигон ги имале на своите монети...како и штитови.

Јас денес ја видов 10-ката и е помала од 5ката. Боже... :uvo:

Другар ми кажуваше дека купил нешто што коштало 45 денари, а дал 50 и овие му вратиле кусур - монета од 50 денари.

Настрана тоа дали ви е убава на око монетата...Не ли е ова знак дека денарот се девалвира? :S
Ипак не ќе да е само "козметичка" промена

Настрана тоа дали ви е убава на око монетата...Не ли е ова знак дека денарот се девалвира? :S

Мислам дека ова беше некојси од условите на ЕУ.

дискутирано е ова на страните назад..
поради исплатливост/неисплатливост се прави ова

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom