Од ноќеска зимско сметање на времето

• Креатор на темата Креатор на темата Mad Maxx
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
Добро е што е викенд па нема да има многу задоцнувања на работа:kafe:

Не реков дека е некоја голема работа но добро е да се биде информиран нели?:wink:
Од кога памтам секогаш имало по некој што се успивал затоа што заборавил да го смени времето.А за стемнувањето ќути,цела втора смена у мракови ке ја работам.

Кога бе ќе ја укинат оваа глупост со менување на времето, аман веќе. Многу земји го напуштија овој концепт затоа што си увиделе дека всучност повеќе струја се троши со смените на времето.

Па стално е така... го менуваат во сабота спрема недела.

Инаку не е некоја голема работа, освен што ке се стемнува во 16.00 часот :nesum:
море како не е голема работа синоќа цицав саат време поеќе на работа у пичку м...р

со стемнувањево е проблем:nesum:

24 casovni zoni( poradi zemjina rotacija okolu sopstvena zamislena oska) koi na teren opfakjaat po 15 stepeni geogravska dolzina i koi imaat dva granicni merdijani i vsusnot prestavuvaat elipticen pojas od severen do juzen pol e teritorija za koja vazi isto vreme. pocetnata vremenska zona se naogja okolu pocetniot -nulata grinic meridijan. koga se preminuva istocno od edna vo druga casovna zona satot se tera nanapred, ili obratno koga se preminuva na zapad satoto 1 sat nanazat.
podelbta na 24 casovni zoni e od 1884 vo Vashington na megjunarodna konerencija, a avtor na zonalno vreme e kanagjanecot [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]sandford fleming uste vo 1878.

e sega
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Daylight saving time (DST) ili letno racunanje na vreme se izveduva najcesto so menuvanje na sluzbenoto vreme plus eden sat, najcesto poradi podobro prilagoduvanje i iskoristuvanje na denot . od 2002 EU i drugite zemji vo evropa sinronizirano odreduvaat da letnoto vreme se racuna od poslednata nedela vo mart ( sabota -nedela) i trae do poslednata nedela vo oktomvri ( sabota-nedela) CEST....pred toa smenata zaviseshe od zemja do zemja. Na juznata hemisfera e obratno.

*vremeto vo odrdena drzava cesto pati poradi prostranstvoto na istata se odreduva najcesto sprema pogolemiot del od povrsinata na drzavata vo koja vremenska zona e, vo dosta pogolemite po povrsina zemji normalno e deka ima i poveke vremenski zoni.

Image:DaylightSaving-World-Subdivisions.png

[/FONT] ██ DST used
██ DST no longer used
██ DST never used

У Канада има некои точки (градови ли се) у сред држава (во Онтарио на пример) ,што не мењаат време, за разлика од огромниот остаток кој ги опкружува?

У Канада има некои точки (градови ли се) у сред држава (во Онтарио на пример) ,што не мењаат време, за разлика од огромниот остаток кој ги опкружува?

Офтопичен куриозитет бр.1: Требало Венецуела со посебна боја да ја обележат :) Чавез има своја посебна временска зона, 30 минути различна од целиот свет.

Офтопичен куриозитет бр.2: Кина има ЕДНА временска зона, и покрај големината.

konkretno za to a ne znam kakvo im e ureduvanjeto vo kanada po toa prasanje , ama na primer od sojuznite americki zemji arizona i havai ne preminuvat na letno racunanje na vreme..za razlika od site drugi sojuzni drzavi vo USA

Ме збуни целосно мене ова менувањево. Си викам ај во град до 5 ке седам. Доаѓам дома гледам 4. Викам ај пијана работа. Станувам после сабајле наспиен во 11 а тоа 12 по старо.

@Serpico on topik , tabelana e za koristenje na DST letno vreme a ne na casovni zoni.

a za kina bogami si vo pravo , i za cavez mislam deka si ali ne sum siguren

time_95.jpg

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom