Imate dva vida na vakvi gomna :
1.Gomna so se ragaat kako takvi i
2.Gomna sto stanuvaat takvi
Ovie vtorite mi se pointeresni . Toa se najcesto iskompleksirani licnosti koi se so slab karakter , cii kompleksi se dobieni od gomnata od prv vid . Posto se picki i ne mozat svoite kompleski da gi lecat so lugeto koi im gi napravile , tie se vrtat kon onie pomirnite , pociviliziranite .Posto tie kompleksi gi bolat i im smetaat , moraat da gi ventiliraat i prekrivaat . Edinstven nacin da go storat toa e da ponizuvaat nekoj drug ili da mu pravat problemi . Sum se nagledal vakvi gomnari skoro cel zivot . jas so niv se spravumvam na toj nacin so mu kazuvam so mislam u lica na gomnoto i ne stedam na zborovi . Posto se so kukavicki i slab karakter , lesno se izleguva na kraj so niv .
Potesko se odi so gomnata od prv vid . Onie koj toa im e prirodno . Vakvite gomna sekogas imat nekolku drugi pomali gomnenca koi trckat po niv kako gladni dzukeli , ednostavno oti tie mali gomnenca nemaat svoj karakter i ne znaat kako da se spravat vo zivotot i moraat da kopiraat odnesuvanje od drugi licnosti koi gi impresionirale . Gomnata od prv vid se schoolbook materijal za ova . Posto imaat dominanten karakter za kratko vreme soberat nekolku mali gomnenca okolu niv i bas od tie gomnenca tie vadat energija , se hranat na mislata deka se superiorni . Taa misla im ja ovozmozuvaat malite gomnenca . Znaci imaat eden vid na simbioza , gomno-gomnence .Vakvi primeri ima sekade . Na skolo , na fakultet , na rabota , vo maalo , vo grad , ama bas sekade . I ne ne moze da se iskoreni toa . Ovie goman ne se lesni za spravuvanje , treba podolg period za da im se nanese nekoja steta . Licno ja najprvo gi ignoriram , site nivni postapki , site zborovi , bukvalno se . Toa predizvikuva nervoza kaj gomnoto . Zaso ? Oti e naviknato da bide dominantno i sekogas koga nekoj ke mu se sprotistavi , nego go faka panika , da ne zagubi avtoritet kaj pomalite gomnenca , koi btw , se ko evtini kurvicki , odat kaj pogolemiot kur ..sekogas ! Znaci prvo mu go potkopuvas stolbot , potoa samata konstrukcija si paga sama od sebe .
Zalno e toa sto skoro site pomladi generacii imaat vakvi simbiozi , eden se istaknuvadrugite go sledat , pa posle odreden period od koa ke im se ukluci klikerot , poleka pocnuvaat da go napustat gomnoto od prv vid , i malite gomnenca diplomiraat i stanuvaat gomna od prv vid , so drugi zborovi sozrevaat .
Za kodosite , posebna vrsta psihicki rastroeni luge , koi isto taka se bogati so kompleksi , pa zatoa im smetaat uspesite na drugite , pa naogaat sekakov nacin da gi sabotiraat .Toa , IMO , se luge so neizgraden karakter , ne dovolno svesni za svoite postapki , ednostavno ne gledat na dolgi pateki , gledaat samo kako da si gi izlecat kompleksite , cija osnovna cel e da go sabotiraat drugiot i da go zemat negvoto mesto . Patat od potreba da bidat centarpaznja . Najdobroto oruzje koe go imaat e licemerstvoto . Pocnuvaat kako tvoi drugari i kako sto pominuva vremeto , dolkolku ste pouspesni od niv , im se budat kompleksite i potrebata da si gi zadovolat .Si mislite deka toa vi se prijateli , drugari itn.. , a ne ste svesni deka edinstvena pricina zaso se vo vaza blizina e zelbata da izvlecat kolku sto mozat informacii koi bi vi nastetile . Posle toa znaeme kako tece filmot ..
Mene licno me vadat od takt vakvi gomna , ne samo koga mene mi se dasavaat vakvi raboti , tuku koga gledam deka toa im go pravat na drugi . Zrtvata obicno ne e ni svesna za toa , se dodeka ne stane kasno , a posle toa e tesko da se opravi stetata .Posto ne moze da setame niz svetot i da vrsime genocid na vakvite gomna , najlesno e da prekine simbiozata gomno-gomnence . Posto , kao so pisav , gomnencata se so slab karakter i se lesno sugestibilni , dobij gi na svoja strana , ostaj go gomnoto samo and see what happens next ..