Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ako nekoj mi kaze deka jas sum toj ili onoj jas ke mu kazam da mi go brici so zeleno dzamche,toj neka si misli sto saka jas znam koj sum,sto sum i sto ke bidam a prodadenite dusi neka si ja mislat?Da go razgledame toa od drug agol,eve da gi spomenam Albancite vo Makedonija?Mnogumina od niv se povrzan so kriminalni aktivnosti nasekade vo svetot,tie sekade se deklariraat deka se Albanci a koga ke gi uapsi policijata se kazuvaat deka se Makedonci bidejki imale Bugarski pasos,epa tie sto imaat Bugarski pasosi i prodavaat belo brasno po svetot neka mu ja mislat kako ke se predstavat pred policijata,Makedonci ili Tatari?Jas imam MK pasos i se predstavuvam kako Makedonec a ne kako nekoja vestacka tvorevina od 300 kura napravena,ne znaat ni koj im e tatko a kamoli majka?!
Другарче,штом ги спомена Шипаците,ти препорачувам да го гледаш филмот TAKEN.
Многу јако филмче,да видиш каков е филингот додека гледаш како ги тепаат и малтретираат шипаците.Ќе ти се допадне.
Естествено. Нима на нјакој ште му дојде на ак'ла да ни нарича добруджанци, или тосканци?1. Твојот став да дадеш дипломатски одговор е племенит, но тој обично не пали кај Бугарите ниту пак кај Грците. Нивната држава и националност се вештачки творби (измислени и создадени од Европа и од Русите). Сходно тие се хендикепирани во такви муабети по дефиниција.
2. Колку што разбрав, копукот со кој си разговарал изедначил владетел (или имање на државност) со етничка припадност. Тоа е глупост немерена!
Си требал да му кажеш дека народите имаат различни етногенези. Бугарите потекнуваат од турко-монголите, додека ние Македонците сме домороден народ на Балканот. Тоа е фундаментална разлика. Ниту историските документи, ниту гените не лажат и тие упатуваат на таков заклучок. Македонци има континуирано 2500 години.
Прашај го пред да ја измислат Русите новата народност “славјанобугари’’, кој биле Бугари и од какво потекло се тие?! НОвокомпонираните “славјанобугари’’ морале да ги убедуваат во почетокот на 19 век со најфантастични приказни дека се Бугари. Тие до ден-денеска не знат кои се, имаат 17 (!) хипотези за нивното потекло.
Впрочем, владетелот на првиот хаганатот Бугарија во 681 година е турко-монголскиот хан Аспарух. Останатите бугарски владетели се Власи, Кумани, Татари, Турци, и Македонци, дури и еден Србин.
3. Воопшто не е докажано дека Цар Самоил е етнички Бугарин. Впрочем, најголемите бугарски фалсификати се на тоа поле. Од 4 пронајдени плочи, сите 4 се бугарски фалсификат. Има причина зошто тоа го прават.
Види ја темата “На што се базира лажливата бугарска пропаганда’’ за да дознаеш какви подметнувања вршат.
Сево ова во предвид, и јасно и гласно: Македонци сме!
Не Срби, туку Јужни СрбиКајганменовци што ми се случило,
вчера имав една „посебна“ случка што ме инспирира за темава.
Се возев в автомобил со пријатели од Бугарија и дискутиравме за споров со Грција, и темата наведе на тоа дека вистинската Македонија (онаа во која живееме денес) била дел од Бугарија а не од Грција.
Добив директен напад и прашање: „Ти си Бугарин.“ (по една минута празно зборување) и „ Ајде ако не си Бугарин кажи кој крал го имала Македонија освен Цар Самоил кој е историски докажан дека бил Бугарин?“
Моето гледиште воедно и одговор на ваквите напади е да сите ние направиме и задржиме еден вид на огнен ѕид како што го прават тоа сите, па дури и тие кои напаѓаат со вакви бесмислици.
Значи, моето мислење за сите вакви проблеми е дека нас не ни требаат историски докази за да докажеме дека не сме Грци, Бугари, Срби или Албанци. Тоа што му одговорив беше дека можеби сни имале крал, можеби не, незнам, но едно знам: Јас се чувствувам поразличен од него, се чувствувам поразличен од секој Грк, Бугарин, Србин и Албанец исто како што се чувствувам различен од секој Русин, Американец, Французин, Јапонец, Кинез итн. ИСТО како што и тие се чувствуваат поразлично од нас и меѓу нив. Тоа е дефиницијата на „ Што е нација, идентитет, националност, народ?“
Да ја објаснам малку дефиницијава.
Секоја единка на некоја националност значи секој човек од една националност на прашањата „ Од каде доаѓаш?, Што си? Како се вика твојот народ? Од која националност си? се чувствува поразлично од секоја друга единка, човек на друга националност или народ. Сакам да кажам дека ова не важи само за нашиов проблем со Грција, туку и помеѓу сите други народи. Секој Французин на прашањето погоре, се чувствува поразлично од секој Германец. Па така и ние се чувствуваме различно од Французинот исто како што се чувстуваме поразлучно од Гркот или Бугаринот, исто како што тој се чувствува поразлично од Германецот.
Значи не треба историски факти и докази, треба сфаќање на ова прашање.
Кога тие ви викаат дека сте Бугарин, сакаат да мислите дека сте исти ко нив. Во најлоша рака би одело вака: „Да, можеби сум Бугарин, можеби мојот пра пра прадедо бил Бугарин и живеел во Софија, ама јас се чувствувам поразлично од тебе, ЈАС И ТИ НЕ СМЕ ИСТИ!“ Со тоа го потврдувате неговото, заштитувате нашето, и му ја зачутувате муцката за следни глупости.
10x.