Помош за избор на лаптоп

• Креатор на темата Креатор на темата Jане
  • Време на започнување Време на започнување
МИ треба совет околу купување лап топ , за себе мислам дека сум релативен лаик околу технологија па ќе си прашам поупатени.
Прво да напоменам, дека лап-топ ми треба за постдипломски за истражувачки трудови , магистерска ,презентации. Значи ќе ми треба Офис , интернет и евентуално некоја ок графичка за Фудбал Менаџер:))))). И по можност да има Windows xp , ова Windows Vista ми е срање некако. Лимитот ми е 500 евра, вие да сте на мое место што би купиле???

Toshiba Satellite L300-1F8 од тнт земи го и нема да имаш гајле. До сега сум имал 2 лаптопа, 2 тошиба и да чукнам у дрво топ си се, а и цената е таман 32000 е. Нема да згрешиш!

Intel Dual-Core T4200 2.00 GHz, RAM 3GB, HDD 320GB, DVD RW DL, 15.4" WXGA
1280x800 TFT, Webcam, Intel GMA 4500MHD, 10/100, WI-Fi, Bluetooth, Free DOS
pic_2965%206760s%20HPC.JPG

Има подобра графичка, повеќе хард и повеќе рам :smir: Милсам најдобра опција ти е.

И сакав да ти кажам ако сакаш со XP ќе мораш да си снимиш самиот , зошто повеќе не се продава хп и нема лаптопи кој доаѓаат заедно со XP.
Ерор... графичката му е крш, ич да не се лажиш. А за компјутер со XP веќе нема шанса, сите што доаѓаат со лиценциран оперативен носат Vista.

А еве што зеде мој другар. MSI - GX 610 (гејмер)
AMD Atlon tk 53 x2 1.7 Ghz
160 GB HDD
2 GB Ram
Ati Radeon HD 2600 со 256 рам (до 1.7 GB dedicated)
15.4 widescreen
firewire, 4x usb, wi-fi, Bluetooth, камера, DVD и тн. без оперативен систем

се на се... 29000 денари, топ перформанси за тие пари.

Ako imate nekoj vo USA, naracajte da vi donesat od tamu. Poevtini se, istite sto se tuka 30000 tamu se i po 20000, ako nacekas i nekoj discount vo nekoja prodavnica i poevtino od toa se naogja.

Ерор... графичката му е крш, ич да не се лажиш. А за компјутер со XP веќе нема шанса, сите што доаѓаат со лиценциран оперативен носат Vista.

А еве што зеде мој другар. MSI - GX 610 (гејмер)
AMD Atlon tk 53 x2 1.7 Ghz
160 GB HDD
2 GB Ram
Ati Radeon HD 2600 со 256 рам (до 1.7 GB dedicated)
15.4 widescreen
firewire, 4x usb, wi-fi, Bluetooth, камера, DVD и тн. без оперативен систем

се на се... 29000 денари, топ перформанси за тие пари.

Да ама досега на факс двајца колеги се тотално незадоволно од мси , на едниот на дисплејот му се појавија куп мртви пиксели, на другиот му прегоре нешто од матичната . И од таа причина не предложив некој MSI .

Да ама досега на факс двајца колеги се тотално незадоволно од мси , на едниот на дисплејот му се појавија куп мртви пиксели, на другиот му прегоре нешто од матичната . И од таа причина не предложив некој MSI .
Незнам, овај од другарми работи супер. А за тоа колку ке цркне и што на него е прашање, бидејки кај нас се носи шкарт роба.

Пример јас имам Дел веќе е 2 години стар. Ми има паѓано, го расфрлам насекаде па до сега немал никаков проблем. Ама го платив.... салам :)

Јас пак сум презадоволен од MSI. Имам GX630 и единствено нешто што ми пречи на него е Вистата.

Јас пак сум презадоволен од MSI. Имам GX630 и единствено нешто што ми пречи на него е Вистата.

Ако не ти е лиценцирана стави си 7. има неверојатно голема разлика ќе ја осетиш при подигање колку само брзо се подига и колку малку ресурси користи..

Сестра ми сака да земе Лаптоп. Се мисли да го земе овој. И треба за домашна употреба, па се мисли дали да го земе. Вие што мислите? Ни јас не се разбирам во Лаптоп компјутери па совети се добредојдени. :)

Сестра ми сака да земе Лаптоп. Се мисли да го земе овој. И треба за домашна употреба, па се мисли дали да го земе. Вие што мислите? Ни јас не се разбирам во Лаптоп компјутери па совети се добредојдени. :)
Лаптопот е супер :) ме бендисва шо има core 2 duo, јас имам со dual core и супер е, а можам да замислам со core 2 duo како ќе биди :)

Ако и треба за Интернет и за основни операции како office, слушање музика и слично, не ти треба некоја силна конфигурација.
Но, кога купуваш лап-топ подобро е да одбереш некоја релативно силна конфигурација бидејќи за разлика од десктоп машините надоградувањето потоа не е возможно или е во минимални граници.
Конкретно за тој модел, Сони како Сони е неприкосновен, инаку конфигурацијата е перфектна не ти треба посилна, имаш 4гб рам што кај 32битен оперативен и не може цела да се искористи, процесорот ти е со две магистрали и не ти треба повеќе, барем ако не играш игри.

Ако и треба за Интернет и за основни операции како office, слушање музика и слично, не ти треба некоја силна конфигурација.
Но, кога купуваш лап-топ подобро е да одбереш некоја релативно силна конфигурација бидејќи за разлика од десктоп машините надоградувањето потоа не е возможно или е во минимални граници.
Конкретно за тој модел, Сони како Сони е неприкосновен, инаку конфигурацијата е перфектна не ти треба посилна, имаш 4гб рам што кај 32битен оперативен и не може цела да се искористи, процесорот ти е со две магистрали и не ти треба повеќе, барем ако не играш игри.
Рам и хард секогаш можеш да додадеш и процесор можеш да промениш (кај интел незнам како е, но АМД турион 64 битните се на ист сокет и исто работат. Разликата е во кеш меморијата која е на процесор и тактот на кој што работи така да и на најстар TL-50 со 1.6 GHz можеш да ставиш TL-68 со 2.2 GHz ). Проблемот е со графичката која е интегрирана на плоча, така да најбитна е таа. Сони според мене е премногу скапа опција, особено тука во Македонија.

Во ред сето тоа, но практично никогаш или многу ретко некој менува процесор или хард диск на лап-топ. Можеби сепак е тоа навика. Сепак зависи за што зборуваш. Јас на мојот 12 инчен тешко дека ќе можам да доградам нешто.
Што се однесува до Сони најдобра варијатна е да го порачаш од САД да ти стигне после еден месец со брод, на тој начин го добиваш по цена во САД или со минимални додатни трошоци.

Дечки, ај предложете лаптоп до 35 000. Ми треба за игри, интернет, музика, филмчиња... може и приватна да пратите со линк од некоја продавница ако не е дозволено рекламирање на форумов.

Дечки, ај предложете лаптоп до 35 000. Ми треба за игри, интернет, музика, филмчиња... може и приватна да пратите со линк од некоја продавница ако не е дозволено рекламирање на форумов.

Батали игри за лаптоп до 35000.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom