Dali postojat podobri denovi za Mak. Ekonomija vo idnina

• Креатор на темата Креатор на темата VeGaS
  • Време на започнување Време на започнување
Анонимус батка, коа го читам твојов пост ко да глеам дневник на МТВ да му се сневиди!:) Дури радост ме обзеде, се изрелаксирав. Далеку од розова е ситуацијата, ЏиДиПи-то или БДП ни е катастрофа, економскиот раст некоја смешна ставка која им служи на Словенците за да си прават вицови на наша сметка.

Земјоделството ни е потенцијал, ама далеку сме од оној извоз на земјоделски производи кој треба да го достигнеме.
Вработените во железара и рудниците одвај крпат крај со крај, се утепуваат од работа за некои смешни плати, експлоатација до максимум.

Единствената надеж сега за сега ми ја дава вербата која ја имам во себе самиот. Не верувам во правниот систем, не верувам дека државата може некако да ми помогне за да имам порозева иднина. Ама верувам дека можам самиот да сторам нешто. Несакам да звучам како егоистично и самобендисано копиле, ама снајди се самиот за да не бидеш измеќар кај другиот.

мистик мен тоа е мое милење не реков јас дека сега мора да биде по мое точно е да сме многу назад и се согласувам со тебе дека секој сам си ја крои судбината но сепак мислам дека треба да се има верба во самиот себе но и во општеството со надеж дека сето ќе тргне напред

Не дискутираме за мислења мои или твои, реално гледање на ситуацијата. Да не си се филмаме многу многу, она нашето "Ај на здравје, па догодина побогати, посреќни....ај белким ќе тргне". Здосадено ми е од такви изјави на вечните оптимисти. Дајте луѓе сами да си ја бркаме работата!

или како шо би кажал јас дај да тераме малце западњачки и да не се замараме со политика туку секој да си ја гледа својата бавча а не бавчата на комшијата и да не се моли да му умре козата :D

Несакам да звучам како егоистично и самобендисано копиле, ама снајди се самиот за да не бидеш измеќар кај другиот.

Егоистично и самобендисано копиле можеш да им звучиш само на тие кои се научени на лежи лебу да те јадам или на нишај врата-земај плата, но и на оние поединци кои учеле за да не работат. Да не ги спомнам левичарите, оние кои плачат врз „злата судбина“ на мрзливите, а фактички плачат по можноста тие да му го диктираат животот.
Денес повеќе отколку кога било во минатото е можно македонецот, односно сега има избор или ќе биде некому измеќар (вработен) или ќе работи за себе и ќе си стекнува своја сопственост.

Општество со итри, лукави курнази, интелегентни, образовани и работливи поединци е апсурд да е сиромашно. Се подразбира само при услов тоа општество да е слободно. Бидејки како општество кое има мноштво такви поединци сепак сме сиромашни значи дека ние НЕ сме слободно општество туку сме контролирано. Во поголем број се тие тнр. политички предузимачи отколку пазарните предузимачи. Исто така, според онаа:
„секогаш можеш едната половина на сиромавите да ги најмиш за да ја истепаат другата половина“
ни се изродија мноштво политички подобници кои не се обврзани да ги плаќаат давачките кон општеството/ државата и имаат привилигиран статус при увоз на стока. Тие се таа половина која е секогаш спремна и е во можност да уништи сечија приватна иницијатива (бизнис) макар колку и да е легален, односно полезен доколку не е подобен за одредена групација која ја поседува политичката моќ во нашето општество. Некои би ја нарекле нелојална конкуренција. :D :wink:

ОК! А каде е решението на проблемот ќе прашаш?
ХММММММ
Мислам дека решението е во огледалото!!!
Секој од нас да си се прегледа убаво и да види дали нешто му фали што не е способен да си го земе својот живот во сопствени раце наместо да чека некој друг да му дава.

Четири компании ќе се тркаат за добивање на земјиштето спроти Народна банка на Република Македонија. Покрај словенечки "Меркатор" и грчки "Веропулос" кои од поодамна покажуваа аспирации за овој плац на кој треба да се гради трговски центар, на наддавањето утре во 11 часот во Министерството за транспорт и врски ќе се појават и скопските фирми "Делта М" и "Интер инженеринг". Лицитантите во буџетот на државата веќе уплатиле по околу сто илјади евра депозит. Инвеститорите ќе лицитираат за парцела со површина од 10.772 квадратни метри, кое е во државна сопственост. За другиот дел кој е приватен, идниот купувач ќе треба да потпише изјави дека во најкус рок ќе ги реши имотноправните односи со сопствениците на тие парцели. Почетната цена за лицитирање е 200 евра за квадратен метар.

e aj zdravo decki , vaka jas magistriram na finansii megutoa sea treba da rabotam istrazuvanje od nekoj drug ekonomski aspekt , pa me interesira imate li vie nesto za koe sto ste razmisluvale za makedonija i opsto nekoj ekonomski problem koj bi mozel site da ne zasega ?

Јас нема да те прашам, бидејќи искрено не ми е некоја голема секирација дали како држава ќе одиме сите заедно нанапред, или само оние кои ќе си сфатат дека тајната е во трудот и работата. Фурајте се колку сакате дека нема работа, ама факт е дека 90% од тие што наводно бараат работа, всушност никогаш конкретно и не ја ни побарале, туку милуваат да ја кажат таа фраза во кафе муабет.
-"Што праиш бе друже, што има ново?"
-"Еве, барам нешто работа".

Некој ќе ме пцуе можеби поради ова размислување, ама да не се возиме многу. Сите сакаме да бидеме директори и да работиме во канцеларии, да пребираме и да не запосли чичко ни...не е ли така?
Nemas dovolno informacii za situacijata nadvor od Skopje .... Istocna Makedonija --> gradovi -duhovi ....iseluvanje ...oddelenijata od 30 - 33 deca sega se po 15-20 , feudalna eksploatacija po fabrikite i rabotenje vo nedela (za sabota ne praam muabet) malite pretprijatija izumreni ...butici ,piljari, mali dukancinja edvaj prezivuvaat i se zatvaraat (gi izdavaat prostorite pod kirija) ..apatija , nadez za profit od sportsko oblozuvanje, pokacen kriminal ...partiski vrabotuvanja ...i mnogu ..ovoj pogorniot post se odnesuva na malku gradovi i sela vo Makedonija.

I odgovorot e NE na prasanjeto na temata ....Ne ,barem vo bliska idnina ...

Додека постои како ваква држава, не.
Откако ќе се подели, можеби, зависи кој каде ќе потпадне и кој ќе биде газда во новите држави.

Лебот поскапе,утре млекото и млечни производи...светла иднина не очекува!

Секој втор во Македонија е магистер и сонува за директорска фотелја... работници нема никаде...

Постојат, тогаш кога дебилната младина пивото во рака ќе го замени со мотика.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom