Мистичен напиша:
Лојална конкуренција може да се мисли само на деловни субјекти кои би "печалеле" по исти законски прописи, деловни субјекти кои ќе ги почитуваат законите и прописите, ќе плаќаат исти давачки кон државата и нема да им се прогледува низ прсти. Според мене, вака некако би можело да се дефинира поимот "лојална конкуренција".
Мистичен,
Би можело!
Е се`а настанува проблем тука. Тоа што го спомнуваш ти реално се нарекува „фер услови“, односно услови за работа како за еден така за сите, а лојалност е сосема друга работа.
Лојален граѓанин е поединец кој ги следи, лице кое не ги прекршува законите кои се во сила. Логиката наложува, нели, тоа да се однесува и на правните лица кои вршат некоја дејност.
Ами се`а, шо праиме со двосмисленоста на зборот лојалност, бидејчи во практиката и кај мнозинството на лујџе у државава ни наша лојалност се свајча како послушност, оданост, верност. Знаеш дека најмногу ја цениме лојалноста кај другарите, кај припадниците на сопственото семејство, кај својот пес, нели? А што ли очекуваме од тие кои се такмичат за едно или друго нешто со нас. Очекуваме ли да ни бидат лојални?
Нешчо ќе да ми мати вода мене воа!
А сакаш ли да знаеш шчо?
И да не сакаш че ми ти кажа! :lol:
Станува збор за свесно одвлекување од вниманието на битните работи, шема чоече!!! Јеби га, преку психо-лингвистичка форма не тераат, преку асоцијација при условување и репетиција, да ја сфатиме попопуларната дефиниција на зборот лојалност. Ова ти е тепање на две птици со еден камен. Ако самостојната конкуренција не прифаќа да биде лојална на веќе устоличените, односно подобните, тогаш треба да биде критикувана заради својата нелојалност, нели? Од друга страна или втората птица која е истепана е тоа што ти го одвлекува вниманието од нефер условите кои владеат и се во интерес на некој ама не на сите преку насочување на вниманието кон тие „нелојалните“.
Замисли си, излегува наш економски авторитет и вели конкурентноста кај нас е слаба бидејки нема фер услови за водење на економска активност. Си чул ли, си видел ли?
Ако и има некој излезено, според законитостите на општественото манипулирање: Еднаш како ниеднаш, неколку пати како ниеднаш. Наспрема зборот лојалност кој ќе го слушнеш повеќе пати во текот на еден ден и тоа само на едни вести, па помножи колку се се` на се` и јасен ќе ти стане хипнотизирачкиот ефект.
Значи ако некоја „неподобна“ личност покажува успех во својата економска активност каде што се загрозува „успехот“ на некој подобен треба само да се прогласи таа успешна личност како нелојална конкуренција и ОП гледај го ефектот, ништо друго.
Јеби га, функционира. И тоа многу добро. Успешните крадат, сите крадат, нели, нелојални низаедни? Од друга страна имаме лудо збогатени луѓе за кои и не знаеме што всушност работат за да стекнат толкав капитал ама затоа знаеме дека нелојалната конкуренција... Шо да праиш.
П.С.
Ич да не ја лафум како обичниот чуек делува врз тие кои и покрај се` се успешни во својата економска активност.
Оди нешто вака:
Они ќе ми се збогатуваат преку нелојална конкуренција! Мамичето им нивно заради таквите како нив сме во ваква состојба.
П.П.С.
Се подразбира дека девијатното однесување во овој пост не е елабориран поради познати причини што не значи дека нема да биде подоцна елабориран. :twisted: