Dali postojat podobri denovi za Mak. Ekonomija vo idnina

• Креатор на темата Креатор на темата VeGaS
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 јануари 2005
Мислења
1.000
Поени од реакции
8
Веб-сајт
www.lasvegas.com
Site sme svedoci na sekojdnevnite sluchuvanja vo MKD. Pa spored toa, dali vie lichno mislite deka MKD ke napravi skok nanapred vo oblasta na ekonomijata, koja sto normalno bi go podobrila i zivotniot standard. Mnogu gledam pesimisnost vo site so koi sto sum zborel, no sepak dlaboko vo mene mislam deka nekogash, se nadevam naskoro, vo MKD ke se smenat nekoi raboti i ke mozime site nie da ziveeme, tvorime i prosperirame vo nea.

Vashe mislenje?!
Ili vednash ke me prasate kako do stranska viza :?

Јас нема да те прашам, бидејќи искрено не ми е некоја голема секирација дали како држава ќе одиме сите заедно нанапред, или само оние кои ќе си сфатат дека тајната е во трудот и работата. Фурајте се колку сакате дека нема работа, ама факт е дека 90% од тие што наводно бараат работа, всушност никогаш конкретно и не ја ни побарале, туку милуваат да ја кажат таа фраза во кафе муабет.
-"Што праиш бе друже, што има ново?"
-"Еве, барам нешто работа".

Некој ќе ме пцуе можеби поради ова размислување, ама да не се возиме многу. Сите сакаме да бидеме директори и да работиме во канцеларии, да пребираме и да не запосли чичко ни...не е ли така?

Мистичен напиша:
Некој ќе ме пцуе можеби поради ова размислување, ама да не се возиме многу. Сите сакаме да бидеме директори и да работиме во канцеларии, да пребираме и да не запосли чичко ни...не е ли така?

Се сложувам до некаде со тебе. Јас имам другар што е веќе 5 години дипломиран и имаше до сега 5-6 понуди за работа сигурно. Не прифати ниту една, од причина што сакал да работи во МВР незнам си кој отсек. И еве уште чмае со нас џаболебарите пред маало.

Ама не се сите такви. Има и луѓе што молат за било каква работа. Еве исто така мој познаник, со јак просек на машински работи на каса во кладилница, празиник и делник

Ke odzemam nekolku dragoceni minuti od vaseto djabelebarsko vreme i ke go iskazam moeto licno mislenje okolu predhodnoto prasanje..a so toa zaedno ke ja videme "idninata" na Makedonija..:p
.:) Ekonomija.....Makedonskata Ekonomija Bese "Zemjodelska" bez standardi i arshini kako i sekoja druga Socijalisticka ekonomija vo toa vreme i uzivase da go snabduva skoro Celiot Balkan so Gradinarski kulturi...domati Krasraici ,piperki,zelki i Bostan a od ovosjeto Krushi i jabolka i standardot i zarabotuvackata bese na zavidno nivo dotogas.Tekstilnata industrija bese razviena na visoko nivo a sekoe "selo" imase Spedicija "Transkop""Galeb"Debar Trans Proleter........itn.Posle raspadot na Jugoslavija...i po vojnata na Kosovo i do denes MAkedonija izgubi 99% od pazarot........Nelojalnosta na nejzitite gragani na Makedonija prema istata doveduva do katastrofalni posledici pa prema toa se znae sto da se ocekuva....
Odsekogas "vladata" na Makedonija ne bese zainteresirana za navedenata tuku za licni interesi i svesno nesvesno praat ogromni steti na Istata.Do denesen den se dogovaraat za Imeto na Drzavata......Makedonija kako poranesna Socijalisticka drzava bese priznaeta vo svetot no so raspadot na Jugoslavija Grcija ni go osporuva i imeto....zamisli socijalist a ne si gi znaes demokratskite prava i naviki,.......:pa Idninata zavisi od vas tamu vo Makedonija.....a potencijalot e mnogu golem........primer.....leten turizam 3 te ezera......zimski turizam so najpoznati skijacki centri na Balkanot...gradinarski proizvodi i ovosje......itn......Makedonija ima rudi od Bakar zlato hrom i zelezo i ima svoi topilnici .....Makedonskiot Celik e eden od deset Najpoznati vo Svetot.Eden Bloc od termocentralite na Kosovo Raboti za Skopskata Zelezara........koja istata treba pred se da ja upotrebuva prvo Makedonskata energija pred da uvezuva struja od Kosovo za ista cena a pri uvoz da se stavi Marza od 15% koja ista ke se koristi za moderniziranje na energetskiot sistem vo zapadniot del na drzavata i odgovornosta da se prefrli na site opstini.......
Lugeto ne treba da mislat tuku treba da ziveat i megusebno odgovorno da se pocituvaat megusebe...zamislete vo Srceto na Balkanot i se ima od SE........neiskoristen potencijal.........Za tie sto imaat $$pari$$ sega e posledno vreme da da se praat zdelki posle toa ke bido dvostruko skapo.:P Studirajte go Kapitalizmot............vikaat se demokratija a vsushnost te imaat kako Rob rabotis kako volot za slamata te trzat kako zombi na rabot na egzistencija.:))...ziveev i vo edniot i vo drugiot..sistem...i naiskreno Socijalizmot Bese Podobar.................no Kapitalizmot imase podlabog djep.........$8000/30=$266.67 na den nepismena da sedam tuka da citam vesnik igram yahoo i me plakaat e ova e cuvaj boze.............pa aj....no da znaete zivotot e tamu a ne tuka zatoa zaedno ziveejte go..:))

Дали може да има економски напредок во општество каде што се бара/ инсистира конкуренцијата да биде лојална?
Лојална кон кого? Кон што?
Каде во светот, било каде, може ли да се најде конкуренција која е лојална. Кучето кон својот газда е лојално. Граѓанин кон своето општество/ држава е лојален.
Конкуренцијата не е лојална кон својот конкурент!!!
Конкуренцијата може да е фер особено кога за тоа се создадени законски услови за фер плеј во економската арена, но никако не може да биде лојална бидејки нема да биде конкуренција, нели?
Ова е тврдокорен, непобивлив, факт!!!
Тогаш зошто кај нас се инсистира конкуренцијата да е лојална? :shock:

Се поставува прашањето кој тоа треба да создаде фер услови во општеството наше и најбитно од се`: кој треба да го понесе „теретот“, односно кој тоа треба економски да напредува?
Одговорот на прашањава ќе го даде одговорот дали е можен економски напредок во нашето општество, воедно и прецизно да се посочат виновниците за моменталнава состојба.

П.С.
Вака го поставив овој пост за да не биде километарски.
Ако има интерес подетално ќе образложам на што мислам.

Лојална конкуренција може да се мисли само на деловни субјекти кои би "печалеле" по исти законски прописи, деловни субјекти кои ќе ги почитуваат законите и прописите, ќе плаќаат исти давачки кон државата и нема да им се прогледува низ прсти. Според мене, вака некако би можело да се дефинира поимот "лојална конкуренција".

Мистичен напиша:
Лојална конкуренција може да се мисли само на деловни субјекти кои би "печалеле" по исти законски прописи, деловни субјекти кои ќе ги почитуваат законите и прописите, ќе плаќаат исти давачки кон државата и нема да им се прогледува низ прсти. Според мене, вака некако би можело да се дефинира поимот "лојална конкуренција".

Мистичен,
Би можело!
Е се`а настанува проблем тука. Тоа што го спомнуваш ти реално се нарекува „фер услови“, односно услови за работа како за еден така за сите, а лојалност е сосема друга работа.
Лојален граѓанин е поединец кој ги следи, лице кое не ги прекршува законите кои се во сила. Логиката наложува, нели, тоа да се однесува и на правните лица кои вршат некоја дејност.
Ами се`а, шо праиме со двосмисленоста на зборот лојалност, бидејчи во практиката и кај мнозинството на лујџе у државава ни наша лојалност се свајча како послушност, оданост, верност. Знаеш дека најмногу ја цениме лојалноста кај другарите, кај припадниците на сопственото семејство, кај својот пес, нели? А што ли очекуваме од тие кои се такмичат за едно или друго нешто со нас. Очекуваме ли да ни бидат лојални?
Нешчо ќе да ми мати вода мене воа!
А сакаш ли да знаеш шчо?
И да не сакаш че ми ти кажа! :lol:

Станува збор за свесно одвлекување од вниманието на битните работи, шема чоече!!! Јеби га, преку психо-лингвистичка форма не тераат, преку асоцијација при условување и репетиција, да ја сфатиме попопуларната дефиниција на зборот лојалност. Ова ти е тепање на две птици со еден камен. Ако самостојната конкуренција не прифаќа да биде лојална на веќе устоличените, односно подобните, тогаш треба да биде критикувана заради својата нелојалност, нели? Од друга страна или втората птица која е истепана е тоа што ти го одвлекува вниманието од нефер условите кои владеат и се во интерес на некој ама не на сите преку насочување на вниманието кон тие „нелојалните“.
Замисли си, излегува наш економски авторитет и вели конкурентноста кај нас е слаба бидејки нема фер услови за водење на економска активност. Си чул ли, си видел ли?
Ако и има некој излезено, според законитостите на општественото манипулирање: Еднаш како ниеднаш, неколку пати како ниеднаш. Наспрема зборот лојалност кој ќе го слушнеш повеќе пати во текот на еден ден и тоа само на едни вести, па помножи колку се се` на се` и јасен ќе ти стане хипнотизирачкиот ефект.
Значи ако некоја „неподобна“ личност покажува успех во својата економска активност каде што се загрозува „успехот“ на некој подобен треба само да се прогласи таа успешна личност како нелојална конкуренција и ОП гледај го ефектот, ништо друго.

Јеби га, функционира. И тоа многу добро. Успешните крадат, сите крадат, нели, нелојални низаедни? Од друга страна имаме лудо збогатени луѓе за кои и не знаеме што всушност работат за да стекнат толкав капитал ама затоа знаеме дека нелојалната конкуренција... Шо да праиш.

П.С.
Ич да не ја лафум како обичниот чуек делува врз тие кои и покрај се` се успешни во својата економска активност.
Оди нешто вака:
Они ќе ми се збогатуваат преку нелојална конкуренција! Мамичето им нивно заради таквите како нив сме во ваква состојба.

П.П.С.
Се подразбира дека девијатното однесување во овој пост не е елабориран поради познати причини што не значи дека нема да биде подоцна елабориран. :twisted:

Хмм...интересно размислување и "теорија", само дали во праксата навистина тој термин се користи за такви цели? Да се казнат неподобните и нелојалните, да се насочи јавноста против нив бидејќи биле нелојални и непослушни? Јас барем досега никогаш сум немал такви асоцијации во потсвеста кога бил споменуван терминот "нелојална конкуренција".

Еве ти пример:

Работев како менаџер во претставништво на една од најпознатите светски фирми за козметика и хемија до пред една ипол година. Секогаш кога ќе го чуев терминот "нелојална конкуренција" пред очи ми се појавуваше Берат од Бит Пазар, или Шефки од Кванташки кои ги шверцуваа истите производи кои ги увезувавме ние. Берат нема регистрирано фирма, не плаќа никакви давачки кон државата, и беше секогаш поефтин од нас за 10%. Поефтин за 10%, а всушност има далеку поголема заработка од нас.
Не плаќа царина, не плаќа ДДВ 18%, не плаќа данок на добивка 15%, нема фирмарина, нема придонеси, нема...ама има затоа ќар до гуша. Прерачунајте ги процентиве и лесно ќе видите колку заработува нелојалната конкуренција. И нормално, сите ситни трговци, тезгаџии... кои не се обврзани да набавуваат стока со потекло и не бараат фактура, ќе си пазарат од Берат и Шефки наместо од овластениот увозник и дистрибутер. А процентуалното учество на овие ситни трговци и потрошувачката која ја прават тие во вкупното учество на овој пазар можеби изнесува и над 70%.

Епа, фин колач си лапа "нелојалната конкуренција". Ова е мојата асоцијација за терминот.

Мистичен напиша:
Фурајте се колку сакате дека нема работа, ама факт е дека 90% од тие што наводно бараат работа, всушност никогаш конкретно и не ја ни побарале, туку милуваат да ја кажат таа фраза во кафе муабет.

Во контекст на quote-то, современата дефиниција за невработеност, во невработени ги вклучува оние лица кои немаат работа, а способни се да работат и активно бараат работа :D

Факт е дека и во оваа држава постои перспектива, но за оние чиј приоритет не е играњето парламент во кафана, туку активностите во врска со сопствената интелектуална надградба и квалификации. Ме иритира секоја изјава од типот "Што прави оваа проклета држава за мене? Каква перспектива ми нуди? Мојата иднина е во странство!" кога доаѓа од устата на еден џаболебар кој не се потрудил да стекне ни некаква средна стручна подготовка. Визијата за личната иднина и подготвеноста на сите помали или поголеми жртви кои таа ги претпоставува, барем според мене, е клучна за успех. На голем дел од македонската младина му недостасува токму тоа. Дел од вината за високата невработеност во РМ, секако, треба да се лоцира и во државниот апарат во чија надлежност се голем број политички и економски мерки за намалување на стапката на невработеност.

Како и да е, сметам дека најголемиот проблем на нашево парче земја е тоа што проблемите, во сите сфери, само се констатираат, а никој ништо не презема да ги реши. Ако се надмине ова, моменталната ситуација ќе се подобри :D

Мистичен напиша:
Хмм...интересно размислување и "теорија", само дали во праксата навистина тој термин се користи за такви цели? Да се казнат неподобните и нелојалните, да се насочи јавноста против нив бидејќи биле нелојални и непослушни? Јас барем досега никогаш сум немал такви асоцијации во потсвеста кога бил споменуван терминот "нелојална конкуренција".

Еве ти пример:

Работев како менаџер во претставништво на една од најпознатите светски фирми за козметика и хемија до пред една ипол година. Секогаш кога ќе го чуев терминот "нелојална конкуренција" пред очи ми се појавуваше Берат од Бит Пазар, или Шефки од Кванташки кои ги шверцуваа истите производи кои ги увезувавме ние. Берат нема регистрирано фирма, не плаќа никакви давачки кон државата, и беше секогаш поефтин од нас за 10%. Поефтин за 10%, а всушност има далеку поголема заработка од нас.
Не плаќа царина, не плаќа ДДВ 18%, не плаќа данок на добивка 15%, нема фирмарина, нема придонеси, нема...ама има затоа ќар до гуша. Прерачунајте ги процентиве и лесно ќе видите колку заработува нелојалната конкуренција. И нормално, сите ситни трговци, тезгаџии... кои не се обврзани да набавуваат стока со потекло и не бараат фактура, ќе си пазарат од Берат и Шефки наместо од овластениот увозник и дистрибутер. А процентуалното учество на овие ситни трговци и потрошувачката која ја прават тие во вкупното учество на овој пазар можеби изнесува и над 70%.

Епа, фин колач си лапа "нелојалната конкуренција". Ова е мојата асоцијација за терминот.

Мистичен,
Одлично објаснето и муабетов ни тера во добар правец ама или јас не бев прецизен или нешто фали во комуникацијава. Мистер Шефкет и Мистер Берат очекуваш да ти бидат лојални? На кого? На тебе? На државата? Тие треба да ги следат законските прописи, односно правилата на играта или ќе бидат казнети друго нема. Бидејки нема фер услови тие може да бидат лојални или не. Видливи или невидливи. Се` во зависност од нечија желба или интерес.
Нели рековме дека лојален може да биде граѓанин кон своето општество, семејство, држава. Во пазарната економија станува збор за такмичење или ќе се игра фер, според веќе поставените правила на играта или ќе се лажира, краде и то.
Тоа што ти го опиша е нефер играње. Лажираат батките бидејки нема услови за фер игра, нели? Нема судии и ако ги има некако очите им се свртени само кон тие кои мораат „фер“ да играат.

На крајот на краиштата, еве, што мислиш ти, доколку таа твоја фирма беше силен конкурент на веќе устоличена/подобна фирма кај нас дали сметаш дека може твојата конкуренција да те прогласи за нелојален конкурент бидејки твоите производи се поквалитетни и поефтини иако си ги плаќаш сите давачки. Истовремено, како би се однесувале кон тебе мнозинството од народот.
Фер услови значи создавање на ред во економската арена, а нели, кога има ред најмалиот неред штрчи. Лесно видлив и забележителен е и тоа без двосмислености. Тој што го нарушува редот брзо ќе се открие и спречи во своите активности. Вака преку „лојалноста“ секој може да е или да не е лојален и се` зависи од тој кој ја има поголемата подобност кај оние кој ја ствараат сликата за лојалност. Пазарот и пазарните законитости не влијаат многу.

Патем, станува збор за психо-лингвистичка финта за одвлекување на вниманието од битните работи, а не за логика, и не се однесува за луѓе како тебе кои си ја знаат работата. За жал, ти и таквите како тебе се во минорно малцинство во однос на бројот на тие кои сметаат дека лојална конкуренција всушност значи да се биде лојален некому, а не да се следат законите. За таквите како тебе важи правилото, приклони му се на мнозинството или да те нема.
Заборавив да го посочам и тоа што оваа финта наложува лојалност кон некого, а тоа е најчесто некој авторитет (психолошки гледано). Желбата за подобро и спремноста да се работи за да се стекне подоброто се гледа (чувствува) како нелојалност кон тој кој треба да бидат лојални. Не заборавај дека кај нас владеат законитостите на колективизмот, а не на индивидуалните вредности.Ова кое го лаф`ме е само еден од многуте примери како ќе ги држат тие „непослушници“ во „правилниот“ колосек.

Се` на се` најбитно и најсуштествено е како се работи, а не како ќе се именуваат работите. Останува горчлив вкус во устата кога се знае дека колку и да се сака да се игра по правилата секогаш ќе се добива неказнет удар под појасот од подобниците на тие кои сеуште, заради свои интереси, ја држат состојбата во status quo, нели?

Ако нешто е нејасно... Знаеш, нели?

Мислам дека терминот не е соодветен за она на кое се мисли како нелојална конкуренција.

Мистичен напиша:
Мислам дека терминот не е соодветен за она на кое се мисли како нелојална конкуренција.

А бе батка, терминот кој го опишувам не е наменет како замена на веќе користениот. Ако бараме терминолошка замена тогаш реалната терминологија е или економски криминал или во најмала рака економски престап, а не „нелојална конкуренција“. Или ќе се следат законите или ќе се прекршат. Доколку се прекршат... Од мали сме учени дека ако ги прекршиш правилата, односно законите, следува казна, нели? Терминот кој ја опишува состојбата на неказнување на прекршителите на законите е крајно несоодветен бидејки е само одвлекување на вниманието од вистината. А таа вистина е дека тие што ги прекршуваат постоечките закони не се нелојална конкуренција туку се криминалци/ престапници и мора да бидат казнети.
Друга вистина произлегува од сето ова и е во форма на прашање:
Зошто не се казнуваат тие кои свесно ги прекршуваат законите?:shock:
(од ова прашање излегуваат многу други прашања чиј одговор ќе не доведе до вистината за нашата лоша економска состојба)
Јасно ли е сега?

Тоа јас што го опишувам е фактот што никој од нашите економски и легислативни авторитети не повлекува потег за поправање на една состојба која го кочи економскиот развој и благосостојба, немањето на фер услови (ред) во општеството наше. Законите се тие, секакво поинакво однесување надвор од тие закони е криминал кој се казнува. Доколку не се казнува...
Фер услови претпоставува рамноправност меѓу субјектите во едно општество каде што лојалност претпоставува сосема друга (обратна) ствар, чоече.

П.С.
Моја е вината за неуспешноста во комуникацијата. :wink:

Чоече, те сфаќам што сакаш да кажеш и потполно се согласувам со тебе:)
Само, на почеток малку "чворосано" беше објаснето, па моравме да му удриме еден "растумач". :)

Моменталната економска ситуација е повеќе од црна но сепак мислам дека постојат подобри денови за македонската економија и за државата заедно. сето ова го зборувам бидејќи за една економија да тргне напред пред се треба да проработи таа индустрија што носи највеќе пари и профит тука пред се мислам на земјоделството и тешката индустрија. ако ги земеме во предвид последните случувања може да заклучиме неколку работи а тоа се
1. дел од железара беше продаден на најголемиот магнат од челичната индустрија и таа почна да работи а со тоа почна да го зголемува нашиот БДП (Бруто Домашен Производ) а индиректно со ова се зголемува и нашиот стандард
2. се продаваат рудниците а знаеме дека во нив работат голем број на работници што значи дека ќе дојде до намалување на невработеноста зголемување на БДП и намалување на социјалните трансфери
3. имаме поголем извоз на земјоделски производи од секогаш имаме винарии кои целото произвоство го извезуваат имаме подобрување на рејтингот за кредитирање што води кон сигурни инвестиции во иднина
само треба уште и судството да ни стане поагилно но и ова ќе се среди со новиот закон кој стапува на сила од септември со кој за едно судење ќе има само по неколку рочишта а не како сега избегнување на секое односно да бидам поконкретен ќе има 3 рочишта распоредени 1. припремно 2. изнесување на докази и сослушување на сведоци и 3. донесување на пресуда
затоа генерално мислам дека има надеж за македонската економија

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom